Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Război în Ucraina, ziua 12: Continuă bombardamentele. Situație dificilă în suburbiile din Kiev. Noi negocieri

Publicat

Ofensiva Rusiei în Ucraina a intrat în a 12-a zi. Se vor încerca noi evacuări ale civililor din zonele de război și va avea loc o nouă rundă de negocieri. Între timp, Rusia a intensificat bombardamentele în mai multe orașe ucrainene.

La Mariupol, oraș aflat sub asediu, fără apă și energie electrică, situația este din ce în ce mai dificilă. Autoritățile ucrainene vorbesc despre o ofensivă puternică pregătită pentru capitala Kiev.

Vezi și Arsenalul nuclear al Rusiei în 2022: Satan2, racheta invizibilă care dă fiori Occidentului. LISTA: țări care dețin bombe atomice

Ucraina a făcut presiuni pentru a primi noi ajutoare din partea Occidentului, printre care mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi arme pentru Kiev.

Au fost tentative eșuate de a evacua în siguranță populația din mai multe orașe atacate de ruși. Aceștia nu au oprit bombardamentele, în zone unde ar fi trebuit să fie armistițiu temporar. La Irpin, în imediata apropiere a capitalei Kiev, au murit cel puțin opt civili, duminică, în încercarea de a părăsi orașul, potrivit administrației locale.

Citește și Război în Ucraina, ZIUA 13: ARMISTIȚIU! Coridoare de evacuare pentru civilii din Kiev, Sumî, Harkov, Cernigov şi Mariupol

În 65 de oraşe din Rusia au fost arestate 4.640 de persoane, duminică. Aproximativ 1.700 de persoane au fost arestate doar la Moscova. Numărul protestatarilor reţinuţi de la declanşarea operaţiunii militare ruse la 24 februarie este de peste 13.000, potrivit OVD-Info.

Luni, 7 martie – a 12-a zi de război (în actualizare)

 • A treia rundă de negocieri ruso-ucrainenes-a încheiat.

Au fost doar ”Mici paşi pozitivi pentru îmbunătăţirea logisticii coridoarelor umanitare”, a scris pe Twitter negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak. ”Situaţia generală nu s-a îmbunătăţit”, a spus acesta

 • Liniile frontului în Ucraina au înregistrat puţine schimbări în ultimele 24 de ore, în a 12-a zi a invaziei ruse, în pofida bombardamentelor intense.

Capitala Kiev este în continuare sub controlul armatei ucrainene, la fel şi Harkov, al doilea cel mai mare oraş al ţării, dar peste 900 de localităţii din ţară nu au apă şi electricitate, relatează luni agenţiile AFP şi EFE.

 • Forţele ruse îşi continuă asediul asupra oraşului-port Mariupol din sud.

Acolo, o tentativă de evacuare a celor circa 200.000 de civili a eşuat; pentru aceasta, ruşii şi ucrainenii s-au acuzat reciproc, după ce la a doua rundă de negocieri desfăşurată joi conveniseră crearea de culoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de luptă.

Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu Rusia şi cu aliatul acesteia, Belarus – în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului european de vecinătate (CTF IEV), precum şi în cadrul programului Interreg pentru regiunea Mării Baltice, anunţă luni Reprezentanţa în România a Executivului UE.

 • Makariv: Cel puţin 13 civili, ucişi într-un atac aerian asupra unei fabrici de pâine

Cadavrele a 13 civili au fost scoase din moloz după un atac aerian lansat luni asupra unei fabrici de pâine în oraşul ucrainean Makariv din regiunea Kiev, au anunţat serviciile locale de urgenţă într-un comunicat difuzat online, relatează Reuters.

Cinci persoane au fost salvate, a indicat sursa citată, adăugând că în total aproximativ 30 de persoane se aflau la fabrică înainte de atac.

Oficial ucrainean: 1.500 de imobile rezidențiale și 34 de spitale, lovite de rachetele rusești

Un oficial ucrainean a declarat că rachetele trase de armată rusă au lovit 1.500 de imobile rezidențiale și 34 de spitale, anunță Sky News. Mykhailo Podoliyak, un consilier al președintelui ucrainean, i-a numit pe ruși „barbarii secolului 21” într-un mesaj public.

El susține că trupele din Rusia au avariat sau distrus 202 școli și 34 de spitale într-un atac violent început în urmă cu 12 zile. De asemenea, 1.500 de clădiri rezidențiale au fost lovite și sute de așezări sunt „lipsite de lumină, apă și încălzire”.

„Armata rusă nu știe cum să lupte împotriva altei armate. Dar este bună la ucis civili”, a precizat Mykhailo Podoliyak.

 • Delegaţia ucraineană a sosit luni în Belarus (ora 16.00) pentru a treia rundă de negocieri cu reprezentanţii Rusiei, menită să găsească o soluţie pentru a pune capăt conflictului armat în Ucraina, au anunţat agenţiile de presă ruse.

„Delegaţia ucraineană a sosit la Belovejskaia Puşcia (un parc naţional situat la frontiera între Belarus şi Polonia), la bordul a două elicoptere, pentru negocieri cu Rusia”, a anunţat agenţia de presă TASS. Precedentele două runde de negocieri, care au avut loc tot în Belarus, ţara aliată Rusiei, nu s-au finalizat cu vreun rezultat tangibil.

 • Autorităţile oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, au declarat că 133 de civili au fost ucişi, dintre care cinci copii, de la începutul invaziei ruse, informează luni dpa

De asemenea, 76 de membri ai forţelor armate ale Ucrainei au fost ucişi în lupte în şi în jurul acestui oraş, potrivit agenţiei de presă UNIAN, care citează Poliţia regiunii Harkov. Alte 443 de persoane au fost rănite, inclusiv 319 de civili.

 • Doi cardinali catolici urmează să sosească în Ucraina în următoarele zile pentru a oferi sprijin umanitar ţării afectate de invazia rusă, a anunţat luni Vaticanul
 • Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat luni „cinismul moral şi politic” al lui Vladimir Putin, care propune culoare umanitare locuitorilor din mai multe oraşe din Ucraina pentru „a-i duce în Rusia”
 • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov: acţiunile militare ruse vor înceta „într-o clipă” dacă Ucraina îndeplineşte mai multe condiţii: să înceteze rezistenţa, să îşi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia şi să recunoască independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk.
 • O rută de evacuare din Mariupol era „minată”, a afirmat Crucea Roşie internaţională luni, după eşuarea unor tentative pentru evacuarea de civili din acest port asediat din sud-estul Ucrainei, Kievul şi Moscova acuzându-se reciproc de încălcarea condiţiilor de evacuare, informează AFP
 • Luptele între trupele ruse şi armata ucraineană s-au intensificat în ultimele ore în jurul Kievului
 • Evacuarea cetățenilor ucraineni spre Rusia – ”complet imorală”

Propunerea Moscovei ca plecarea cetăţenilor ucraineni din oraşele asediate de forţele ruse să se facă prin culoare umanitare cu condiţia ca aceştia să ajungă în Rusia sau în Belarus este „complet imorală”, a comunicat luni un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Armata rusă a anunţat luni că va deschide mai multe culoare umanitare şi va instaura încetări ale focului locale pentru evacuarea civililor din capitala ucraineană Kiev şi din oraşele Harkov, Mariupol şi Sumî, transmit AFP şi Reuters, care citează Interfax.

 • Ucraina și Rusia – la Curtea internațională de Justiție – acuzații de genocid

Ucraina va cere luni Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga, principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), să emită o hotărâre de urgenţă prin care să solicite Rusiei să îşi oprească invazia, considerând că argumentele folosite de Moscova pentru a-şi justifica atacul armat se bazează pe o interpretare eronată a legii genocidului, informează Reuters

 • 9 persoane au fost ucise duminică în bombardamentul efectuat de armata rusă asupra aeroportului din Viniţa, oraş situat circa 200 km sud-vest de Kiev, au anunţat luni serviciile de intervenţie ucrainene
 • Ministerul Apărării rus: forţele de securitate ucrainene şi batalionul naţionalist Azov intenţionează să arunce în aer un reactor de la Centrul Naţional de Cercetare al Institutului de Fizică şi Tehnologie din Harkov (estul Ucrainei) şi să acuze armata rusă că a lansat proiectile către un reactor nuclear experimental (TASS).
 • Mesaj cutremurător al soției președintelui Ucrainei – Olena Zelenska.

”Ocupanții ucid copii ucraineni. O fac conștient și cu cinism. Peste 38 de copii au murit în Ucraina. Şi acest număr poate creşte în timp ce eu vă vorbesc! Când Federaţia Rusă spune invadatorii nu îi atacă pe civili, arătaţi-le aceste fotografii! Arătaţi-le chipurile acestor copii care nu au avut şansa să crească”.

Armata ucraineană anunţă că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt Kievul

Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev, transmite dpa.

Într-un buletin difuzat la primele ore ale dimineţii de luni, Statul Major a informat că trupele ruse intenţionează să preia controlul total al oraşelor Irpin şi Bucea, aflate la mică distanţă de Kiev.

Trupele ruse mai „încearcă să obţină un avantaj tactic pentru a ajunge la periferia estică a Kievului, prin cartierele Brovarski şi Borispil”, se menţionează în buletin.

„Un număr relativ mare de echipament (militar) rusesc şi de trupe ruse sunt concentrate în apropierea Kievului”, a declarat la televiziunea ucraineană consilierul Ministerului de Interne, Vadim Denisenko, citat de ziarul online Ukrainska Pravda.

„Înţelegem că bătălia pentru Kiev este o bătălie-cheie (pe care o vom purta) în zilele următoare”, a adăugat el.

Pe de altă parte, biroul preşedintelui ucrainean a anunţat că sute de mii de ucraineni trebuie evacuaţi din oraşele lor imediat.

Există deja câteva zeci de oraşe în opt regiuni din întreaga ţară unde situaţia umanitară este catastrofală, a relatat cotidianul Ukrainska Pravda, care a citat comentarii de la biroul prezidenţial, relatează dpa.

Potrivit ziarului menţionat, biroul preşedintelui ucrainean a acuzat Rusia că se foloseşte de coridoarele umanitare ca de un pretext pentru a-şi consolida poziţiile militare şi a cuceri total Ucraina.

 • Germania refuză noi sancțiuni contra Rusiei pentru războiul din Ucraina – Spune NU embargoului pentru gaz, petrol și cărbune

Miniştrii germani de finanţe, Christian Lindner, şi de externe, Annalena Baerbock, s-au pronunţat duminică împotriva interzicerii importurilor de gaze, petrol şi cărbune din Rusia în cadrul noilor sancţiuni legate de invazia Ucrainei, scrie AFP.

”Nu foloseşte la nimic dacă în trei săptămâni descoperim că mai avem doar pentru câteva zile de energie electrică în Germania şi, prin urmare, trebuie să anulăm aceste sancţiuni”, a explicat şefa diplomaţiei, Annalena Baerbock, la postul ARD.

„Suntem dispuşi să plătim un preţ economic foarte, foarte ridicat”, dar „dacă mâine, în Germania sau în Europa, luminile se sting, asta nu va opri tancurile.

Dacă aceste sancţiuni ar pune capăt acestui război, le-aş lua imediat”, a ţinut ea să adauge”, a adăugat Annalena Baerbock.

 • Cel puțin opt persoane au murit în atacurile de noaptea trecută din Harkov, al doilea cel mai mare oraş din Ucraina, după Kiev.
 • Armata rusă va „opri focul” și va deschide coridoare umanitare în orașele ucrainene, astăzi la ora 10.00 (Interfax). Coridoarele sunt pentru a permite evacuarea civililor, sunt din Kiev, Mariupol, Harkov și Sumy
  Decizia ar fi fost luată la cererea președintelui francez Emmanual Macron, potrivit Interfax, care citează Ministerul rus al Apărării.
  Două promisiuni anterioare de încetare a focului din partea Rusiei nu au fost onorate.
 • O nouă rundă de discuţii între Ucraina şi Rusia este aşteptată astăzi, potrivit oficialilor ucraineni. Cu toate acestea, într-o conversaţie telefonică cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că războiul se va opri doar dacă Ucraina încetează lupta şi cerinţele Rusiei sunt îndeplinite, scrie The Guardian
 • Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev. Trupele ruse „încearcă să obţină un avantaj tactic pentru a ajunge la periferia estică a Kievului, prin cartierele Brovarski şi Borispil”.
 • Netflix a oprit toate serviciile în Rusia. Netflix şi-a suspendat serviciile în Rusia, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al companiei.La începutul acestei săptămâni, Netflix a oprit temporar toate proiectele şi achiziţiile în Rusia.”Având în vedere circumstanţele de pe teren, am decis să ne suspendăm serviciul în Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Netflix.Netflix declarase anterior că nu intenţionează să adauge canale de stat la serviciul său din Rusia, în pofida unui regulament care ar impune distribuirea de canale susţinute de stat.
 • „Un număr relativ mare de echipament (militar) rusesc şi de trupe ruse sunt concentrate în apropierea Kievului”, a declarat la televiziunea ucraineană consilierul Ministerului de Interne, Vadim Denisenko, citat de ziarul online Ukrainska Pravda

Oficial, sunt 8 coridoare de încetare a focului şi umanitare. Zelenski se simte abandonat: „Occidentul nu reacţionează”.

 • explozie puternică la Luhansk; depozit de petrol în flăcări

 • Odată cu lăsarea nopții, rușii au intensificat bombardamentele asupra orașelor din Ucraina.
 • Este vorba despre localități din centrul, nordul și sudul țării -consilierul prezidențial Oleksiy Arestovich (The Guardian)

 • Mykolaiv: oamenii își văd, disperați, locuințele distruse

Orașul Mykolaiv după bombardamente

 • Anonymous susține că a întrerupt programele tv de stat din Rusia (Rusia 24, Channel One, Moscow 24) și serviciile de streaming Wink și Ivi pentru a transmite imagini cu războiul din Ucraina

Rusia a lansat 600 de rachete; 95% din puterea de luptă acumulată se află acum în Ucraina

Rusia a lansat un total de 600 de rachete de când a început invazia sa în Ucraina, a declarat duminică un înalt oficial american din domeniul apărării, și a angajat aproximativ 95% din puterea de luptă acumulată în interiorul Ucrainei, scrie CNN.

Înaintare rusă s-a lovit de o rezistență puternică a Ucrainei.

Masivul convoi rusesc aflat la nord de Kiev, care se întinde pe aproximativ 40 de mile de drum, rămâne blocat, dar nu există nicio actualizare cu privire la cât de departe este de Kiev. La sfârșitul săptămânii trecute, acesta se afla la aproximativ 25 de kilometri de centrul orașului Kiev.

Atât ucrainenii, cât și rușii își păstrează o majoritate semnificativă a puterii de luptă aeriană.

„Credem că populația ucraineană din cea mai mare parte a țării are încă mijloace de comunicare, acces la internet și la mass-media”, a adăugat oficialul.

Oficialul a mai spus că SUA nu au observat un asalt amfibiu în apropiere de Odesa și nu crede că un astfel de atac este iminent.

Oficialul nu a putut confirma rapoartele privind focuri de armă rusești asupra protestatarilor din Kiev sau încălcări ale acordului de încetare a focului pentru a permite crearea de coridoare umanitare.

Principalele momente ale zilei de duminică

 • Administraţia Vladimir Putin a avertizat statele vecine cu Ucraina, în special România, să nu permită staţionarea avioanelor militare ucrainene sau utilizarea acestora în conflictul cu Rusia. „Utilizarea reţelei de aeroporturi militare ale acestor ţări pentru a servi ca baze pentru avioane militare ucrainene şi utilizarea ulterioară a acestora contra forţelor armate ruse ar putea fi considerate ca fiind implicări ale acestor ţări într-un conflict armat” – Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării
 • orașul Ciuhuiiv (regiunea Harkiv) a fost eliberat – Statul Major a Forțelor Armate din Ucraina
 • Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat că un ofiţer rus se află în prezent la conducerea tehnică a centralei nucleare de la Zaporojie, bombardată şi ocupată de Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina, ceea ce contravine principiilor de bază pentru funcţionarea sigură a acesteia
 • Franţa a trimis în Ucraina „diverse produse medicale”, printre care iod, pentru protecţie în cazul unui accident nuclear în cursul luptelor cu armata rusă
 • Ministerul rus al Apărării a avertizat angajaţii companiilor ucrainene din domeniul apărării cu privire la viitoare atacuri care vor fi efectuate cu arme de înaltă precizie
 • Ucraina nu este dispusă să facă compromisuri cu privire la integritatea sa teritorială în negocierile cu Rusia, dar este deschisă să discute despre o renunțare la aderarea la NATO
 • aproape 20.000 de voluntari străini s-au oferit să ajute Ucraina în lupta împotriva Rusiei – ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba
 • preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat duminică „extremiştii ucraineni” de incidentul care a avut loc la 3 martie la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, a anunţat Kremlinul,
 • s-a încercat evacuarea civililor la Mariupol, însă bombardamentele rușilor au continuat, chiar dacă înțelegerea era de armistițiu temporar în zonă; la fel în Irpin – acolo rușii au deschis focul asupra oamenilor care încercau să fugă din oraș
 • aeroportul din Vinița a fost distrus. Potrivit președintelui Zelenski, rușii au lansat 8 rachete asupra acestui obiectiv
 • au fost noi discuții între președintele Franței, Emmanuel Macron și cel al Rusiei, Vladimir Putin, dar și între Putin și Erdogan. Președintele turc Erdogan i-a cerut lui Putin să înceteze focul. Putin a cerut Ucrainei să se predea
 • au fost proteste în mai multe orașe ucrainene, dar și la Moscova
 • SUA iau în calcul să trimtă Poloniei aeronave militare dacă Varșovia decide să trimită Ucrainei avioane de luptă
 • peste 1,5 milioane de oameni ar fi fugit de război din Ucraina – cea mai rapidă criză a refugiaţilor de după al doilea Război Mondial, potrivit ONU
 • Maia Sandu: Rep. Moldova are nevoie de sprijin financiar internațional pentru a face față valului de refugiați; nu au fost înregistrate mișcări deosebite în zona Transnistria.
 • Ucraina negocia și evacuarea civililor din orașele Hostomel și Bucha de lângă Kiev; acestea erau bombardate constant de forțele ruse, a susținut Aleksei Arestovich
 • baza aeriană a armatei ucrainene de la Starokosteantîniv, atacată cu arme cu rază lungă de acţiune de mare precizie
 • peste 11.000 de soldați ruși ar fi murit, ar fi fost răniți sau capturați în primele șase zile ale războiului din Ucraina
 • Ucraina ar fi reușit până acum să distrugă echipamente militare rusești în valoare de 3 miliarde de dolari, scrie publicația Forbes Ucraina
 • PayPal și-a închis serviciile în Rusia; cardurile emise de băncile rusești nu vor mai fi acceptate de rețeaua Mastercard și că orice Mastercard emis în afara țării nu va funcționa la comercianții sau bancomatele ruse; decizii similare – American Express; Netflix se închide în Rusia
 • orașul Borodeanka, în apropiere de Kiev, distrus aproape complet
 • Grupul Wagner, armata privată a lui Putin, recrutează noi mercenari să lupte în Ucraina
 • Hackerii Anonymous susțin că au spart site-ul serviciului secret rus FSB
 • Zelenski face apel la ucrainenii din orașele ocupate să continue rezistența

(surse: agenții de presă, hotnews.ro, presa locală ucraineană)

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Microgranturi în domeniul agroalimentar. APIA: Solicitanții pot depune cereri de finanţare începând de vineri, 27 mai

Publicat

Solicitanţii de microgranturi în domeniul agroalimentar pot depune formularul cererii de finanţare în perioada 27 – 31 mai, prin aplicaţia electronică IMM Recover, au transmis reprezentanții Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

„Menţionăm că împuternicirea notarială poate fi depusă şi ulterior completării formularelor de înscriere în sistemul informatic IMM Recover, dar nu mai târziu de încheierea contractului de acordare a ajutorului de stat”, se precizează într-un comunicat APIA.

Cererile se finanţează în ordinea depunerii, iar ajutorul financiar nerambursabil sub formă forfetară este în valoare de 5.000 euro/beneficiar, la cursul valutar aferent lunii mai 2022, respectiv 4,9479 lei.

Pentru depunerea cererilor de finanţare solicitanţii/împuterniciţii/reprezentanţii acestora trebuie să deţină semnătură electronică.

Conform APIA, finanţarea proiectelor de tip microgrant în cadrul acestui apel vizează unele obiective specifice precum: sprijinirea activităţii operatorilor economici din domeniile agricultură, acvacultura, piscicultură şi industrie alimentară şi menţinerea/creşterea numărului de angajaţi.

Totodată, printre obiective se numără diversificarea activităţilor din domeniul agroalimentar şi sprijinirea activităţii operatorilor economici afectaţi de pandemia COVID – 19.

Reprezentanţii APIA precizează că beneficiarii ajutorului de stat sunt microîntreprinderi, întreprinderile mici şi mijlocii, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, care primesc ajutorul de stat prin intermediul micrograntului/grantului pentru capital de lucru, prin încheierea unui contract de ajutor de stat cu administratorul schemei de ajutor de stat.

Proiectul „Microgranturi în domeniul agroalimentar” este parte a schemei de ajutor de stat introdusă prin OUG nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităţilor din domeniul agroalimentar cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi este implementat de MADR, prin intermediul APIA.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), inclusiv structurile judeţene ale acesteia (APIA – Centre Judeţene), administrează, gestionează şi derulează proiectele, măsurile şi programele de încurajare şi stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii şi asigură managementul financiar şi/sau tehnic al fondurilor alocate.

Fondurile alocate pentru acordarea Microgranturilor din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat pentru activităţi specifice din domeniul industriei agroalimentare în cadrul POC 2014-2020 aprobate prin OUG nr. 61/2022 sunt în valoare totală de 50 milioane euro, din care 29,845 milioane euro (respectiv 25 milioane euro FEDRREACT EU şi 4,845 milioane euro cofinanţare de la bugetul de stat) şi 20,155 milioane euro de la bugetul de stat.

De asemenea, MADR informează că a publicat Ghidul solicitantului aferent măsurii „Microgranturi în domeniul agroalimentar” pe site-ul instituției și poate fi consultat AICI (în format .PDF).

Informații privitoare la înscrierea și procedura de accesare a măsurii Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar”, în valoare de 250 de milioane de euro,  din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 61 din 06 mai 2022 sunt disponibile AICI.

sursa: apia.org.ro, agerpres.ro, madr.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Ungaria oprește „turismul la benzinărie”. Maşinile înmatriculate în străinătate nu mai pot cumpăra carburanți la prețuri plafonate

Publicat

scumpiri

Numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra combustibili la preţurile plafonate de Guvern, începând de vineri, în timp ce maşinile înmatriculate în străinătate vor cumpăra combustibili la preţurile pieţei, a anunţat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

În condiţiile în care preţurile la combustibili în Ungaria sunt cele mai mici din Europa, a crescut foarte mult turismul în scopul achiziţionării de combustibili în zona de graniţă, astfel încât acest turism a devenit o ameninţare la adresa securităţii aprovizionării, susţine Gergely Gulyas, citat de MTI.

„Cumpărătorii străini profită de faptul că Ungaria este capabilă să menţină preţul la benzină la 480 de forinţi (1,2 euro) pe litru, în timp ce în alte părţi din Europa este de 700-900 de forinţi”, a spus Gergely Gulyas.

Pentru a preveni un astfel de „abuz”, numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra benzina la 480 de forinţi litrul în Ungaria. Ceilalţi vor trebui să plătească preţul pieţei, a subliniat Gergely Gulyas.

Prețul la benzină și motorină în Ungaria este de 6,2 lei, cu cel puțin 2,5 lei mai puțin decât în România.

Prețurile carburanților în Europa

Ungaria nu poate renunța la petrolul rusesc

Comisia Europeană a propus în această lună noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, dar are nevoie de sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale UE, iar Ungaria, fără ieşire la mare şi care depinde puternic de importurile de petrol ruseşti printr-o conductă, le-a blocat.

Şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat pentru agenţia Reuters că nu perioada de tranziţie este cea mai mare problemă care stă în calea unui acord.

„Dacă toate celelalte condiţii sunt acolo, atunci 3,5 până la 4 ani ar fi suficient (…). Dar până la un acord cu privire la toate, nu există un acord cu privire la nimic”, a spus Gulyas în acest interviu.

Ungaria a declarat că va avea nevoie de aproximativ 750 de milioane de euro în investiţii pe termen scurt pentru modernizarea rafinăriilor şi extinderea unei conducte ce aduce petrol din Croaţia.

De asemenea, Budapesta a spus că conversia pe termen lung a economiei sale departe de petrolul rusesc ar putea costa până la 18 miliarde de euro.

Gulyas a reiterat că Ungaria are nevoie de fonduri pentru a putea face această schimbare.

„Dacă Comisia poate oferi o soluţie pentru aceasta, atunci noi suntem deschişi (pentru a susţine sancţiunile), dacă nu, atunci cerem un opt-out”, a spus el.

„Nu timpul este cea mai mare problemă. Această schimbarea tehnologică este posibilă până la 31 decembrie 2025 sau la jumătatea lui 2026”, a adăugat el.

UE încă speră să fie în măsură să convină asupra sancţiunilor vizând petrolul rusesc înainte de următoarea reuniune a Consiliului European săptămâna viitoare, a declarat preşedintele Consiliului Charles Michel.

Potrivit lui Gulyas, negocierile cu privire la eliberarea de fonduri către Ungaria din Fondul de Redresare al UE ar putea fi terminate „într-o oră” dacă există un acord asupra tuturor aspectelor semnificative.

Comisia Europeană a refuzat aprobarea plăţii banilor meniţi să ajute la recuperarea economiilor din criza provocată de COVID-19 în Polonia şi Ungaria, acuzându-le că încalcă statul de drept.

Gulyas a spus că Ungaria a oferit un „răspuns constructiv” la toate chestiunile ridicate de Bruxelles.

„Din partea Comisiei, nu este o chestiune profesionistă, ci lipsa sau existenţa voinţei politice care va decide când ei semnează acordul cu Ungaria cu privire la Fondul de Redresare” post-pandemie, a declarat el.

Ungaria a declarat în 25 mai stare de urgenţă din cauza conflictului din Ucraina

Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină, a anunţat prim-ministrul Viktor Oban într-un mesaj video pe Facebook, transmite MTI.

Vorbind la câteva ore după ce parlamentul a amendat Constituţia stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru ‘Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei’.

Viktor Orban: Ungaria trebuie să stea departe de acest război

”Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. Având în vedere războiul dintr-o ţară vecină, nu am pierdut nicio singură secundă. Un război căruia nu îi vedem sfârşitul deocamdată”, a spus Orban.

”Am văzut că războiul şi sancţiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică şi creşteri drastice de preţuri. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război şi trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor”, a continuat el.

Pentru aceasta, guvernul trebuie să poată lua decizii şi să acţioneze rapid. Starea de urgenţă, similară celei introduse în timpul pandemiei, va permite guvernului să reacţioneze rapid şi să folosească ‘toate metodele la dispoziţia sa’ pentru a proteja Ungaria şi pe unguri, a explicat Viktor Orban.

”Vă voi aduce la cunoştinţă primele decizii mâine”, a mai declarat şeful guvernului de la Budapesta.

„Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. În contextul războiului din ţara vecină, nu pierdem nicio secundă.

Este un război al cărui final nu îl poate vedea nimeni deocamdată”, a adăugat Viktor Orban, argumentând că starea de urgenţă va permite proceduri decizionale rapide. „Vom putea utiliza toate metodele pe care le avem la dispoziţie”, a subliniat Viktor Orban.

Starea de urgenţă va intra în vigoare în Ungaria miercuri 25 mai la ora 0.00 (ora 1.00, ora României).

Ungaria, inflație anuală de 9,5% și o încetinire a creșterii economice

Guvernul ungar se confruntă cu consecinţe ale Războiului din Ucraina, o inflaţie anuală de 9,5% şi un deficit bugetar care a crescut din cauza unor cheltuieli dinantea alegerilor legislative. El se confruntă, de asemenea, cu o încetinire puternică, a creşterii economice.

Liderul Partidului Fidesz, care a obţinut o majoritate de două treimi în noul Parlament în alegerile legislatve din aprilie, şi-a sporit în mod treptat puterile în cei 12 ani de când ase află la putere.

El este criticat dur de Uniunea Europeană (UE) şi organizaţii de apărarea drepturilor omului din cauza unei erodări a echilibrului puterilor în stat.

Ungaria a respins setul de sancțiuni propus de UE împotriva Rusiei

Ungaria  a respins setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, a declarat luni pentru BBC europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi, transmite MTI citat de digi24.ro

„Respingem actualul set de sancţiuni pentru că în forma prezentă este pur şi simplu inacceptabil; încalcă o linie roşie pentru ţara noastră”, a spus Hidveghi, adăugând că, pe lângă Ungaria, mai sunt o serie de alte ţări din Europa centrală, şi de asemenea şi Germania, care nu se află în poziţia de a tăia brusc şi complet importul de petrol rusesc.

„Nu putem distruge industrii întregi şi opri funcţionarea unor afaceri întregi şi să lăsăm fără lucru milioane de oameni”, a insistat politicianul ungar, potrivit căruia decizia privind instituirea unui embargo a fost luată pripit şi sancţiunile „ne-ar afecta pe noi mai mult decât le-ar face rău ruşilor pe care vrem să-i sancţionăm”.

Ungaria, cel mai apropiat aliat al Moscovei din Uniunea Europeană

„Avem nevoie de contracte internaţionale care să garanteze securitatea energetică pentru popoarele şi pentru ţările noastre şi consider că Bruxellesul şi UE ar trebui să joace un rol activ, pro-activ în acest sens”, a spus europarlamentarul maghiar.

Miniștrii de externe ai UE au încercat să facă presiuni publice luni asupra Ungaria pentru a-și ridica vetoul împotriva unui embargo pentru petrolul rusesc, Lituania afirmând că blocul este „ținut ostatic de un stat membru”.

Embargoul propus de Comisia Europeană la începutul lunii mai ar fi cea mai dură sancțiune de până acum după invadarea Ucrainei și include interzicera importurilor de petrol din Rusia.

Însă Ungaria, cel mai apropiat aliat al Moscovei în UE, a declarat că vrea sute de milioane de euro de la UE pentru a atenua costul renunțării la țițeiul rusesc. UE are nevoie ca toate cele 27 de state să fie de acord cu embargoul pentru ca acesta să fie adoptat.

UPDATE: Orban anunță că este ”foarte improbabil” un acord privind oprirea importurilor de petrol din Rusia

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat marţi că este „foarte improbabil” un acord în următoarele zile privind oprirea importurilor de petrol din Rusia, astfel că recomandă ca tema noilor sancţiuni antiruse să nu figureze pe agenda summitului UE.

„Este foarte improbabil” un acord privind un embargou în privinţa importurilor de petrol rus în următoarele zile, a declarat Viktor Orban într-o scrisoare trimisă preşedintelui Consiliul European, Charles Michel, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro.

Viktor Orban consideră că, „în lipsa unui consens” la nivelul tuturor statelor UE, ar fi „contraproductivă” o discuţie despre al şaselea set de sancţiuni contra Rusiei la summitul Consiliului European programat pe 30-31 mai.

Orban: oprirea importurilor de petrol din Rusia ar cauza imediat perturbări grave ale aprovizionării în Ungaria

Liderul de la Budapesta susţine că oprirea importurilor de petrol din Rusia „ar cauza imediat perturbări grave ale aprovizionării în Ungaria şi ar conduce la creşterea preţurilor la carburanţi cu 55-60%”.

„Ungaria rămâne puternic dependentă de importurile de energie din Rusia, chiar dacă acestea au scăzut de la 90% în 2010 la 64% în 2021”, subliniază Viktor Orban în scrisoarea adresată lui Charles Michel, potrivit cotidianului Le Monde.

Guvernul de la Budapesta consideră insuficiente derogările de doi ani privind oprirea importurilor de petrol din Rusia propuse de Comisia Europeană Ungariei, Slovaciei şi Cehiei. Ungaria cere o derogare de cel puţin patru ani şi 800 de milioane de euro din partea UE pentru modificarea rafinăriilor.

Guvernul Viktor Orban a anunţat în mai multe rânduri că se opune proiectului Comisiei Europene privind oprirea etapizată a importurilor de petrol din Rusia, Ungaria argumentând că, deşi ar beneficia de o derogare, i-ar fi afectată grav securitatea energetică.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

Primăria Lupșa cumpără un tractor dotat cu accesorii, pentru lucrări și intervenții în comună. Cât va costa utilajul

Publicat

Primăria Lupșa cumpără un tractor dotat cu mai multe accesorii. Utilajul va contribui la îmbunătățirea condițiior de trai, a serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și creșterea gradului de accesibilitate și asigurarea fluxurilor de circulație în comună, dar și la intervenția rapidă în caz de necesitate cu costuri mult mai reduse.

Primăria comunei Lupșa a lansat miercuri, 25 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția unui tractor dotat cu remorcă, vidanjă, tocător de resturi vegetale cu braț articulat, lapă de zăpadă în „V” și sărăriță.

Valoarea totală estimată a utilajului este de 367.500 de lei, fără TVA. 

Prin achiziția utilajului se urmărește dezvoltarea serviciilor publice oferite locuitorilor comunei Lupșa cât şi investitorilor care vor crea noi locuri de muncă şi nu în ultimul rând turiştilor care vizitează comuna.

Potrivit caietului de sarcini, majoritatea drumurilor din comună, însumând cca 60 km parțial asfaltate și parțial pietruite necesită întreținere permanentă.

Perioada de iarnă în această zonă în comparație cu unele părți ale țării este destul de lungă, cu ninsori abundente, grosimea stratului de zăpadă putând ajunge în unele ierni și la un metru, ceea ce face necesar o deszăpezire permanentă pentru asigurarea circulației pe această perioadă a anului.

Primăvara prin topirea cantităților de zăpadă șanțurile sunt colmatate deseori, ceea ce necesită intervenția promptă pentru prevenirea spălării drumurilor și accesul la zone greu accesibile tot timpul anului.

Pe perioada de vară pot apărea ploi torențiale sau perioade ploioase îndelungate cu ocazia cărora râurile și pârâurile ies din curs cauzând pagube serioase pe terenurile învecinate aferente sau chiar în intravilanul localității, astfel că dotările specifice de intervenție ar putea reduce semnificativ valoarea și dimensiunea pagubelor.

Utilajul propus a fi achiziționat va deservi aceste activități prin mobilizarea și intervenție rapidă, putând reduce dimensiunea pagubelor.

Tractorul va avea locul de depozitare, garare la sediul Primăriei comunei Lupșa, pe un teren aflat în proprietatea comunei.

foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

27 mai: Ziua psihologului în România

Publicat

La data de 27 mai este aniversată Ziua Psihologului. Aceasta este ziua în care în urmă cu 11 ani, Parlamentul Romaniei a emis Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea și organizarea Colegiului Psihologilor din România.

”Este sărbătoarea psihologiei românești, sărbătoarea tuturor psihologilor din România, sărbătoarea profesiei de psiholog de liberă practică.

Profesia de psiholog în România a cunoscut o dinamică formidabilă în acești ani: de la cca. 500 de psihologi la 20.000, Colegiul Psihologilor a izbutit să asigure cadrul normativ de exercitare a profesiei de psiholog, s-au elaborat acte normative care protejează exercitarea profesiei, a drepturilor și obligațiilor psihologilor.

În toți acești ani, conducerea Colegiului a avut în vedere cadrul instituțional, misiunea și responsabilitatea față de statul român în asigurarea unor servicii de calitate pentru cetățenii care apelează la serviciile psihologului” se arată într-o postare a  reprezentanților Colegiului Psihologilor din România.

sursa: Facebook Colegiul Psihologilor din România, sursa foto: pexels.com, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax