Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Război în Ucraina, ziua 12: Continuă bombardamentele. Situație dificilă în suburbiile din Kiev. Noi negocieri

Publicat

Ofensiva Rusiei în Ucraina a intrat în a 12-a zi. Se vor încerca noi evacuări ale civililor din zonele de război și va avea loc o nouă rundă de negocieri. Între timp, Rusia a intensificat bombardamentele în mai multe orașe ucrainene.

La Mariupol, oraș aflat sub asediu, fără apă și energie electrică, situația este din ce în ce mai dificilă. Autoritățile ucrainene vorbesc despre o ofensivă puternică pregătită pentru capitala Kiev.

Vezi și Arsenalul nuclear al Rusiei în 2022: Satan2, racheta invizibilă care dă fiori Occidentului. LISTA: țări care dețin bombe atomice

Ucraina a făcut presiuni pentru a primi noi ajutoare din partea Occidentului, printre care mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi arme pentru Kiev.

Au fost tentative eșuate de a evacua în siguranță populația din mai multe orașe atacate de ruși. Aceștia nu au oprit bombardamentele, în zone unde ar fi trebuit să fie armistițiu temporar. La Irpin, în imediata apropiere a capitalei Kiev, au murit cel puțin opt civili, duminică, în încercarea de a părăsi orașul, potrivit administrației locale.

Citește și Război în Ucraina, ZIUA 13: ARMISTIȚIU! Coridoare de evacuare pentru civilii din Kiev, Sumî, Harkov, Cernigov şi Mariupol

În 65 de oraşe din Rusia au fost arestate 4.640 de persoane, duminică. Aproximativ 1.700 de persoane au fost arestate doar la Moscova. Numărul protestatarilor reţinuţi de la declanşarea operaţiunii militare ruse la 24 februarie este de peste 13.000, potrivit OVD-Info.

Luni, 7 martie – a 12-a zi de război (în actualizare)

  • A treia rundă de negocieri ruso-ucrainenes-a încheiat.

Au fost doar ”Mici paşi pozitivi pentru îmbunătăţirea logisticii coridoarelor umanitare”, a scris pe Twitter negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak. ”Situaţia generală nu s-a îmbunătăţit”, a spus acesta

  • Liniile frontului în Ucraina au înregistrat puţine schimbări în ultimele 24 de ore, în a 12-a zi a invaziei ruse, în pofida bombardamentelor intense.

Capitala Kiev este în continuare sub controlul armatei ucrainene, la fel şi Harkov, al doilea cel mai mare oraş al ţării, dar peste 900 de localităţii din ţară nu au apă şi electricitate, relatează luni agenţiile AFP şi EFE.

  • Forţele ruse îşi continuă asediul asupra oraşului-port Mariupol din sud.

Acolo, o tentativă de evacuare a celor circa 200.000 de civili a eşuat; pentru aceasta, ruşii şi ucrainenii s-au acuzat reciproc, după ce la a doua rundă de negocieri desfăşurată joi conveniseră crearea de culoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de luptă.

Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu Rusia şi cu aliatul acesteia, Belarus – în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului european de vecinătate (CTF IEV), precum şi în cadrul programului Interreg pentru regiunea Mării Baltice, anunţă luni Reprezentanţa în România a Executivului UE.

  • Makariv: Cel puţin 13 civili, ucişi într-un atac aerian asupra unei fabrici de pâine

Cadavrele a 13 civili au fost scoase din moloz după un atac aerian lansat luni asupra unei fabrici de pâine în oraşul ucrainean Makariv din regiunea Kiev, au anunţat serviciile locale de urgenţă într-un comunicat difuzat online, relatează Reuters.

Cinci persoane au fost salvate, a indicat sursa citată, adăugând că în total aproximativ 30 de persoane se aflau la fabrică înainte de atac.

Oficial ucrainean: 1.500 de imobile rezidențiale și 34 de spitale, lovite de rachetele rusești

Un oficial ucrainean a declarat că rachetele trase de armată rusă au lovit 1.500 de imobile rezidențiale și 34 de spitale, anunță Sky News. Mykhailo Podoliyak, un consilier al președintelui ucrainean, i-a numit pe ruși „barbarii secolului 21” într-un mesaj public.

El susține că trupele din Rusia au avariat sau distrus 202 școli și 34 de spitale într-un atac violent început în urmă cu 12 zile. De asemenea, 1.500 de clădiri rezidențiale au fost lovite și sute de așezări sunt „lipsite de lumină, apă și încălzire”.

„Armata rusă nu știe cum să lupte împotriva altei armate. Dar este bună la ucis civili”, a precizat Mykhailo Podoliyak.

  • Delegaţia ucraineană a sosit luni în Belarus (ora 16.00) pentru a treia rundă de negocieri cu reprezentanţii Rusiei, menită să găsească o soluţie pentru a pune capăt conflictului armat în Ucraina, au anunţat agenţiile de presă ruse.

„Delegaţia ucraineană a sosit la Belovejskaia Puşcia (un parc naţional situat la frontiera între Belarus şi Polonia), la bordul a două elicoptere, pentru negocieri cu Rusia”, a anunţat agenţia de presă TASS. Precedentele două runde de negocieri, care au avut loc tot în Belarus, ţara aliată Rusiei, nu s-au finalizat cu vreun rezultat tangibil.

  • Autorităţile oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, au declarat că 133 de civili au fost ucişi, dintre care cinci copii, de la începutul invaziei ruse, informează luni dpa

De asemenea, 76 de membri ai forţelor armate ale Ucrainei au fost ucişi în lupte în şi în jurul acestui oraş, potrivit agenţiei de presă UNIAN, care citează Poliţia regiunii Harkov. Alte 443 de persoane au fost rănite, inclusiv 319 de civili.

  • Doi cardinali catolici urmează să sosească în Ucraina în următoarele zile pentru a oferi sprijin umanitar ţării afectate de invazia rusă, a anunţat luni Vaticanul
  • Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat luni „cinismul moral şi politic” al lui Vladimir Putin, care propune culoare umanitare locuitorilor din mai multe oraşe din Ucraina pentru „a-i duce în Rusia”
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov: acţiunile militare ruse vor înceta „într-o clipă” dacă Ucraina îndeplineşte mai multe condiţii: să înceteze rezistenţa, să îşi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia şi să recunoască independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk.
  • O rută de evacuare din Mariupol era „minată”, a afirmat Crucea Roşie internaţională luni, după eşuarea unor tentative pentru evacuarea de civili din acest port asediat din sud-estul Ucrainei, Kievul şi Moscova acuzându-se reciproc de încălcarea condiţiilor de evacuare, informează AFP
  • Luptele între trupele ruse şi armata ucraineană s-au intensificat în ultimele ore în jurul Kievului
  • Evacuarea cetățenilor ucraineni spre Rusia – ”complet imorală”

Propunerea Moscovei ca plecarea cetăţenilor ucraineni din oraşele asediate de forţele ruse să se facă prin culoare umanitare cu condiţia ca aceştia să ajungă în Rusia sau în Belarus este „complet imorală”, a comunicat luni un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Armata rusă a anunţat luni că va deschide mai multe culoare umanitare şi va instaura încetări ale focului locale pentru evacuarea civililor din capitala ucraineană Kiev şi din oraşele Harkov, Mariupol şi Sumî, transmit AFP şi Reuters, care citează Interfax.

  • Ucraina și Rusia – la Curtea internațională de Justiție – acuzații de genocid

Ucraina va cere luni Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga, principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), să emită o hotărâre de urgenţă prin care să solicite Rusiei să îşi oprească invazia, considerând că argumentele folosite de Moscova pentru a-şi justifica atacul armat se bazează pe o interpretare eronată a legii genocidului, informează Reuters

  • 9 persoane au fost ucise duminică în bombardamentul efectuat de armata rusă asupra aeroportului din Viniţa, oraş situat circa 200 km sud-vest de Kiev, au anunţat luni serviciile de intervenţie ucrainene
  • Ministerul Apărării rus: forţele de securitate ucrainene şi batalionul naţionalist Azov intenţionează să arunce în aer un reactor de la Centrul Naţional de Cercetare al Institutului de Fizică şi Tehnologie din Harkov (estul Ucrainei) şi să acuze armata rusă că a lansat proiectile către un reactor nuclear experimental (TASS).
  • Mesaj cutremurător al soției președintelui Ucrainei – Olena Zelenska.

”Ocupanții ucid copii ucraineni. O fac conștient și cu cinism. Peste 38 de copii au murit în Ucraina. Şi acest număr poate creşte în timp ce eu vă vorbesc! Când Federaţia Rusă spune invadatorii nu îi atacă pe civili, arătaţi-le aceste fotografii! Arătaţi-le chipurile acestor copii care nu au avut şansa să crească”.

Armata ucraineană anunţă că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt Kievul

Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev, transmite dpa.

Într-un buletin difuzat la primele ore ale dimineţii de luni, Statul Major a informat că trupele ruse intenţionează să preia controlul total al oraşelor Irpin şi Bucea, aflate la mică distanţă de Kiev.

Trupele ruse mai „încearcă să obţină un avantaj tactic pentru a ajunge la periferia estică a Kievului, prin cartierele Brovarski şi Borispil”, se menţionează în buletin.

„Un număr relativ mare de echipament (militar) rusesc şi de trupe ruse sunt concentrate în apropierea Kievului”, a declarat la televiziunea ucraineană consilierul Ministerului de Interne, Vadim Denisenko, citat de ziarul online Ukrainska Pravda.

„Înţelegem că bătălia pentru Kiev este o bătălie-cheie (pe care o vom purta) în zilele următoare”, a adăugat el.

Pe de altă parte, biroul preşedintelui ucrainean a anunţat că sute de mii de ucraineni trebuie evacuaţi din oraşele lor imediat.

Există deja câteva zeci de oraşe în opt regiuni din întreaga ţară unde situaţia umanitară este catastrofală, a relatat cotidianul Ukrainska Pravda, care a citat comentarii de la biroul prezidenţial, relatează dpa.

Potrivit ziarului menţionat, biroul preşedintelui ucrainean a acuzat Rusia că se foloseşte de coridoarele umanitare ca de un pretext pentru a-şi consolida poziţiile militare şi a cuceri total Ucraina.

  • Germania refuză noi sancțiuni contra Rusiei pentru războiul din Ucraina – Spune NU embargoului pentru gaz, petrol și cărbune

Miniştrii germani de finanţe, Christian Lindner, şi de externe, Annalena Baerbock, s-au pronunţat duminică împotriva interzicerii importurilor de gaze, petrol şi cărbune din Rusia în cadrul noilor sancţiuni legate de invazia Ucrainei, scrie AFP.

”Nu foloseşte la nimic dacă în trei săptămâni descoperim că mai avem doar pentru câteva zile de energie electrică în Germania şi, prin urmare, trebuie să anulăm aceste sancţiuni”, a explicat şefa diplomaţiei, Annalena Baerbock, la postul ARD.

„Suntem dispuşi să plătim un preţ economic foarte, foarte ridicat”, dar „dacă mâine, în Germania sau în Europa, luminile se sting, asta nu va opri tancurile.

Dacă aceste sancţiuni ar pune capăt acestui război, le-aş lua imediat”, a ţinut ea să adauge”, a adăugat Annalena Baerbock.

  • Cel puțin opt persoane au murit în atacurile de noaptea trecută din Harkov, al doilea cel mai mare oraş din Ucraina, după Kiev.
  • Armata rusă va „opri focul” și va deschide coridoare umanitare în orașele ucrainene, astăzi la ora 10.00 (Interfax). Coridoarele sunt pentru a permite evacuarea civililor, sunt din Kiev, Mariupol, Harkov și Sumy
    Decizia ar fi fost luată la cererea președintelui francez Emmanual Macron, potrivit Interfax, care citează Ministerul rus al Apărării.
    Două promisiuni anterioare de încetare a focului din partea Rusiei nu au fost onorate.
  • O nouă rundă de discuţii între Ucraina şi Rusia este aşteptată astăzi, potrivit oficialilor ucraineni. Cu toate acestea, într-o conversaţie telefonică cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că războiul se va opri doar dacă Ucraina încetează lupta şi cerinţele Rusiei sunt îndeplinite, scrie The Guardian
  • Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev. Trupele ruse „încearcă să obţină un avantaj tactic pentru a ajunge la periferia estică a Kievului, prin cartierele Brovarski şi Borispil”.
  • Netflix a oprit toate serviciile în Rusia. Netflix şi-a suspendat serviciile în Rusia, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al companiei.La începutul acestei săptămâni, Netflix a oprit temporar toate proiectele şi achiziţiile în Rusia.”Având în vedere circumstanţele de pe teren, am decis să ne suspendăm serviciul în Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Netflix.Netflix declarase anterior că nu intenţionează să adauge canale de stat la serviciul său din Rusia, în pofida unui regulament care ar impune distribuirea de canale susţinute de stat.
  • „Un număr relativ mare de echipament (militar) rusesc şi de trupe ruse sunt concentrate în apropierea Kievului”, a declarat la televiziunea ucraineană consilierul Ministerului de Interne, Vadim Denisenko, citat de ziarul online Ukrainska Pravda

Oficial, sunt 8 coridoare de încetare a focului şi umanitare. Zelenski se simte abandonat: „Occidentul nu reacţionează”.

  • explozie puternică la Luhansk; depozit de petrol în flăcări

  • Odată cu lăsarea nopții, rușii au intensificat bombardamentele asupra orașelor din Ucraina.
  • Este vorba despre localități din centrul, nordul și sudul țării -consilierul prezidențial Oleksiy Arestovich (The Guardian)

  • Mykolaiv: oamenii își văd, disperați, locuințele distruse

Orașul Mykolaiv după bombardamente

  • Anonymous susține că a întrerupt programele tv de stat din Rusia (Rusia 24, Channel One, Moscow 24) și serviciile de streaming Wink și Ivi pentru a transmite imagini cu războiul din Ucraina

Rusia a lansat 600 de rachete; 95% din puterea de luptă acumulată se află acum în Ucraina

Rusia a lansat un total de 600 de rachete de când a început invazia sa în Ucraina, a declarat duminică un înalt oficial american din domeniul apărării, și a angajat aproximativ 95% din puterea de luptă acumulată în interiorul Ucrainei, scrie CNN.

Înaintare rusă s-a lovit de o rezistență puternică a Ucrainei.

Masivul convoi rusesc aflat la nord de Kiev, care se întinde pe aproximativ 40 de mile de drum, rămâne blocat, dar nu există nicio actualizare cu privire la cât de departe este de Kiev. La sfârșitul săptămânii trecute, acesta se afla la aproximativ 25 de kilometri de centrul orașului Kiev.

Atât ucrainenii, cât și rușii își păstrează o majoritate semnificativă a puterii de luptă aeriană.

„Credem că populația ucraineană din cea mai mare parte a țării are încă mijloace de comunicare, acces la internet și la mass-media”, a adăugat oficialul.

Oficialul a mai spus că SUA nu au observat un asalt amfibiu în apropiere de Odesa și nu crede că un astfel de atac este iminent.

Oficialul nu a putut confirma rapoartele privind focuri de armă rusești asupra protestatarilor din Kiev sau încălcări ale acordului de încetare a focului pentru a permite crearea de coridoare umanitare.

Principalele momente ale zilei de duminică

  • Administraţia Vladimir Putin a avertizat statele vecine cu Ucraina, în special România, să nu permită staţionarea avioanelor militare ucrainene sau utilizarea acestora în conflictul cu Rusia. „Utilizarea reţelei de aeroporturi militare ale acestor ţări pentru a servi ca baze pentru avioane militare ucrainene şi utilizarea ulterioară a acestora contra forţelor armate ruse ar putea fi considerate ca fiind implicări ale acestor ţări într-un conflict armat” – Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării
  • orașul Ciuhuiiv (regiunea Harkiv) a fost eliberat – Statul Major a Forțelor Armate din Ucraina
  • Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat că un ofiţer rus se află în prezent la conducerea tehnică a centralei nucleare de la Zaporojie, bombardată şi ocupată de Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina, ceea ce contravine principiilor de bază pentru funcţionarea sigură a acesteia
  • Franţa a trimis în Ucraina „diverse produse medicale”, printre care iod, pentru protecţie în cazul unui accident nuclear în cursul luptelor cu armata rusă
  • Ministerul rus al Apărării a avertizat angajaţii companiilor ucrainene din domeniul apărării cu privire la viitoare atacuri care vor fi efectuate cu arme de înaltă precizie
  • Ucraina nu este dispusă să facă compromisuri cu privire la integritatea sa teritorială în negocierile cu Rusia, dar este deschisă să discute despre o renunțare la aderarea la NATO
  • aproape 20.000 de voluntari străini s-au oferit să ajute Ucraina în lupta împotriva Rusiei – ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba
  • preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat duminică „extremiştii ucraineni” de incidentul care a avut loc la 3 martie la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, a anunţat Kremlinul,
  • s-a încercat evacuarea civililor la Mariupol, însă bombardamentele rușilor au continuat, chiar dacă înțelegerea era de armistițiu temporar în zonă; la fel în Irpin – acolo rușii au deschis focul asupra oamenilor care încercau să fugă din oraș
  • aeroportul din Vinița a fost distrus. Potrivit președintelui Zelenski, rușii au lansat 8 rachete asupra acestui obiectiv
  • au fost noi discuții între președintele Franței, Emmanuel Macron și cel al Rusiei, Vladimir Putin, dar și între Putin și Erdogan. Președintele turc Erdogan i-a cerut lui Putin să înceteze focul. Putin a cerut Ucrainei să se predea
  • au fost proteste în mai multe orașe ucrainene, dar și la Moscova
  • SUA iau în calcul să trimtă Poloniei aeronave militare dacă Varșovia decide să trimită Ucrainei avioane de luptă
  • peste 1,5 milioane de oameni ar fi fugit de război din Ucraina – cea mai rapidă criză a refugiaţilor de după al doilea Război Mondial, potrivit ONU
  • Maia Sandu: Rep. Moldova are nevoie de sprijin financiar internațional pentru a face față valului de refugiați; nu au fost înregistrate mișcări deosebite în zona Transnistria.
  • Ucraina negocia și evacuarea civililor din orașele Hostomel și Bucha de lângă Kiev; acestea erau bombardate constant de forțele ruse, a susținut Aleksei Arestovich
  • baza aeriană a armatei ucrainene de la Starokosteantîniv, atacată cu arme cu rază lungă de acţiune de mare precizie
  • peste 11.000 de soldați ruși ar fi murit, ar fi fost răniți sau capturați în primele șase zile ale războiului din Ucraina
  • Ucraina ar fi reușit până acum să distrugă echipamente militare rusești în valoare de 3 miliarde de dolari, scrie publicația Forbes Ucraina
  • PayPal și-a închis serviciile în Rusia; cardurile emise de băncile rusești nu vor mai fi acceptate de rețeaua Mastercard și că orice Mastercard emis în afara țării nu va funcționa la comercianții sau bancomatele ruse; decizii similare – American Express; Netflix se închide în Rusia
  • orașul Borodeanka, în apropiere de Kiev, distrus aproape complet
  • Grupul Wagner, armata privată a lui Putin, recrutează noi mercenari să lupte în Ucraina
  • Hackerii Anonymous susțin că au spart site-ul serviciului secret rus FSB
  • Zelenski face apel la ucrainenii din orașele ocupate să continue rezistența

(surse: agenții de presă, hotnews.ro, presa locală ucraineană)

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax