EVENIMENT
Arsenalul nuclear al Rusiei în 2022: Satan2, racheta invizibilă care dă fiori Occidentului. LISTA: țări care dețin bombe atomice
La începutul lui 2022 arsenalul nuclear al Rusiei număra aproximativ 4.477 de focoase nucleare care erau desemnate unor bombardiere strategice cu rază lungă și unor forțe nucleare cu rază mai scurtă.
În momentul de față, Rusia este țara care deține cel mai mare număr de focoase nucleare din lume. Dispune de 4.447 de astfel de arme, dintre care 1.588 sunt amplasate pe rachete balistice și baze de bombardiere grele, cu alte aproximativ 977 de focoase strategice și 1.912 focoase non-strategice în rezervă, potrivit Bulletin of the Atomic Scientists.
Dintre acestea, în jur de 1.588 de focoase strategice sunt desfășurate: în jur de 812 unor rachete balistice lansate de la sol, aproximativ 576 se află pe submarine nucleare și posibil alte 200 la baze aeriene ale unor bombardiere grele.
Citește și DOCUMENT: România se pregătește de SITUAȚIA de CRIZĂ. Surse: proiectul de lege intră la aprobat în Guvern
Arsenalul de război al Moscovei include 527 de rachete balistice intercontinentale (ICBM), rachete balistice lansate de pe submarine și bombardiere strategice.
Fizicianul român Cristian Presură a oferit explicații legate de rachetele pe care Rusia le are în dotare și despre modul în care acestea funcționează.
Cristina Presură a explicat și principiul de funcționare al acestora.
Rachetele balistice intercontinentale ale Rusiei pot ajunge din Rusia în Marea Britanie în 20 de minute
ICBM-urile pot atinge o viteză maximă de 6,5 km pe secundă în aproximativ 10 minute de la lansare, ceea ce înseamnă că armele ar putea ajunge în Marea Britanie din Rusia în 20 de minute.
Vezi și TOP 20: Țările cu cele mai puternice armate din lume în 2022. Pe ce loc se află, SUA, Rusia, Ucraina și România
Sistemul de comandă rusesc este pregătit să obțină autoritatea de lansare a armelor nucleare în 10 minute de la președinte, ministrul apărării sau șeful Statului Major General, prin intermediul a ceea ce este cunoscut sub numele de valiza nucleară Cheget.
Controlul fizic al codurilor de deblocare și de autorizare a lansării aparține armatei (statul major are acces direct la aceste coduri) și poate iniția un atac cu rachete cu sau fără permisiunea lui Putin sau a superiorilor politici.
Rachetele balistice intercontinentale ale Rusiei
Forțele Rachetelor Strategice ale Rusiei folosesc în prezent mai multe tipuri de rachete balistice intercontinentale (ICBM), ținute atât în silozuri nucleare, cât și desemnate unor platforme de lansare mobile. Unele dintre acestea se află pe trenuri care sunt aproape în permanență în mișcare.
Vezi și TOP 20: Țările cu cele mai puternice armate din lume în 2022. Pe ce loc se află, SUA, Rusia, Ucraina și România
Pe baza imaginilor din satelit și a informațiilor publicate în baza noului tratat START, acordul bilateral între Statele Unite și Rusia privind reducerea și limitarea armelor nucleare, se pare că Rusia are aproximativ 400 de ICBM-uri înarmate cu focoase nucleare, acestea putând transporta la destinație până la 1.185 de focoase.
ICBM-urile sunt organizate în trei armate de rachete care au în total 12 divizii alcătuite din aproximativ 40 de regimente.
Câte arme nucleare poate lansa Rusia de pe submarine?
Marina Militară Rusă operează 10 submarine cu propulsie nucleară ce poate lansa rachete balistice cu focoase nucleare. Jumătate sunt submarine din clasa Delta IV, lansată la începutul anilor 1980, în timp ce celelalte 5 fac parte din clasa Borei, intrată în serviciul marinei ruse în 2010 scrie Hotnews.ro
Fiecare submarin poate să transporte 16 rachete balistice nucleare cu un număr total de 800 de focoase. Însă nu toate aceste submarine sunt pe deplin operaționale iar numărul de focoase încărcate în unele rachete ar fi trebuit să fie redus în conformitate cu noul tratat START.
Vezi și România, prima țară care va produce și folosi SkyCeptor, noul sistem de rachete Patriot. Memorandumul cu americanii a fost semnat
Analiștii de la Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic estimează că submarinele nucleare ale Rusiei ar dispune de aproximativ 608 focoase.
Bombardierele strategice pe care le are Rusia
Forțele Aeriene Ruse operează două tipuri de bombardiere grele capabile să lanseze rachete armate cu focoase nucleare: Tu-160 „Blackjack” și Tu-95MS „Bear-H”.
Analiștii estimează că Rusia are în jur de 60-70 de astfel de bombardiere, dintre care doar 50 sunt considerate desfășurate prin prevederile acordului START.
Ambele tipuri de bombardiere pot transporta rachete de croazieră aer-sol Kh-55 (denumite „AS-15” de NATO) armate nuclear și versiunile modernizate pot transporta și noua rachetă de croazieră Kh-102 („AS-23B”).
Rusia a testat înainte de invazia Ucrainei capacitatea ”triadei nucleare”
Chiar înainte de invazia Ucrainei, Putin l-a invitat pe dictatorul belarus Aleksandr Lukașenko pentru un exercițiu militar care a simulat capacitatea triadei nucleare potrivit agenției TASS citată de stirileprotv.ro
Triada nucleară este o structură de forță militară cu trei componente, care constă în rachete nucleare lansate de pe uscat, submarine înarmate cu rachete nucleare și avioane strategice cu bombe și rachete nucleare. Ce rachete s-au testat:
Kh-47M2 Kinzhal (Pumnalul) este o rachetă de croazieră hipersonică cu capacitate nucleară. Are o rază de acțiune declarată de peste 2.000 km, o viteză de Mach 10 și capacitatea de a efectua manevre de evitare în fiecare etapă a zborului său. Poate transporta atât focoase convenționale, cât și nucleare și poate fi lansată de pe bombardierele Tu-22M3 sau de pe interceptoarele MiG-31K.
RS-24 Yars, cunoscută și sub numele de RT-24 Yars sau Topol-MR este o rachetă balistică intercontinentală rusă armată termonuclear cu o rază de acțiune de până la 11.000 – 12.000 de km.
R-29RMU2 Sineva este o rachetă balistică cu combustibil lichid. Poate transporta patru focoase și este proiectată pentru a fi lansată de pe submarinele din clasa Delta IV, care sunt înarmate cu câte 16 rachete fiecare. Are o rază de acțiune de până la 8.300 de km.
LISTA Forțelor nucleare la nivel global în 2022
Capacitate nucleară Rusia
Numărul de focoase nucleare: 7000
Primul test: 1949
Ultimul test: 1990
Rusia este puterea nucleară numărul 1 din lume în 2022. Unele dintre arme au fost moștenite de Rusia după sfârșitul existenței URSS. Focoasele nucleare existente au fost scoase din bazele militare ale fostelor republici sovietice.
Conform armatei ruse, ei pot decide dacă să folosească arme nucleare ca răspuns la acțiuni similare. Sau în cazul atacului cu arme obișnuite, în urma cărora însăși existența Rusiei va fi amenințată.
Președintele Vladimir Putin a ordonat, duminică, punerea în „alertă maximă” a forțelor de descurajare nucleară ale Rusiei, țară care are cel mai mare arsenal nuclear din lume.
În luna decembrie 2021, ministrul apărării Serghei Șoigu anunța că, armele și echipamentul modern constituie acum 89,1% din arsenalul nuclear al Rusiei.
Capacitatea nucleară Statele Unite ale Americii
Numărul de focoase nucleare: 6800
Primul test: 1945
Utilizare în luptă: 1945 (Hiroshima și Nagasaki, Japonia)
Ultimul test: 1992
Țara cu cea mai puternică armată din lume este și prima putere care a declanșat o explozie nucleară și prima care folosește arme nucleare într-o situație de luptă.
De atunci, Statele Unite au produs 66,5 mii de unități de arme atomice cu peste 100 de modificări diferite.
Astfel, principala gamă de arme nucleare americane constă în rachete balistice pe submarine. Însă, Statele Unite, precum și Rusia au refuzat să participe la negocierile privind renunțarea completă la armele nucleare care au început în primăvara anului 2017.
Totodată, doctrina militară americană afirmă că America deține suficiente arme pentru a garanta atât propria securitate, cât și securitatea aliaților săi. În plus, Statele Unite au promis să nu atace statele non-nucleare dacă acestea respectă termenii „Tratatului de neproliferare”.
Capacitate nucleară Franța
Numărul de focoase nucleare: 300
Primul test: 1960
Ultimul test: 1995
Până în prezent, Franța a efectuat mai mult de 200 de teste cu arme nucleare, pornind de la o explozie în colonia atunci franceză din Algeria și terminând cu doi atoli din Polinezia Franceză. Totodată,
Franța a refuzat de mai multe ori să participe la inițiativele de pace ale altor țări nucleare. Nu s-a alăturat moratoriului privind testele nucleare la sfârșitul anilor 50 ai secolului trecut, nu a semnat Tratatul privind interzicerea testelor nucleare militare în anii 60 și s-a alăturat „Tratatului de neproliferare” abia la începutul anilor 90.
Capacitate nucleară China
Numărul de focoase nucleare: 270
Primul test: 1964
Ultimul test: 1996
China este singura țară care a hotărât să nu lanseze bombe nucleare sau să amenințe cu lansarea asupra statelor non-nucleare. Și la începutul anului 2011, China a anunțat că își va menține armele doar la nivel minim suficient.
Cu toate acestea, de atunci, inginerii de apărare ai Chinei au inventat patru tipuri de rachete balistice noi care sunt capabile să transporte focoase nucleare. Deci, problema expresiei cantitative exacte a acestui „nivel minim” rămîne deschisă.
Capacitate nucleară Marea Britanie
Numărul de focoase nucleare: 215
Primul test: 1952
Ultimul test: 1991
Marea Britanie este singura țară care nu a efectuat teste pe teritoriul său. Britanicii au preferat să facă toate exploziile nucleare în Australia și Oceanul Pacific, dar din 1991 s-a decis oprirea lor.
Însă, în anul 2015, David Cameron a dat o scînteie, recunoscînd că Anglia este gata să arunce cîteva bombe, dacă va fi nevoie. Dar asupra cui exact- nu a spus.
Capacitate nucleară India
Numărul de focoase nucleare: 120-130
Primul test: 1974
Ultimul test: 1998
India s-a recunoscut oficial ca putere nucleară abia la sfârșitul secolului trecut. Cu toate acestea, după detonarea a trei dispozitive nucleare în mai 1998, deja la două zile după aceasta India a anunțat că renunță să mai efectueze teste.
Capacitate nucleară Pakistan
Numărul de focoase nucleare: 130-140
Primul test: 1998
Ultimul test: 1998
După explozia din India, din 1974, a fost doar o chestiune de timp înainte ca Islamabadul să-și dezvolte propriile arme.
Prim-ministrul Pakistanului declara atunci că: „Dacă India își creează propriile arme nucleare, o vom face pe a noastră, chiar dacă va trebui să mîncăm iarbă”.
După efectuarea testului de către India în 1998, Pakistanul le-a efectuat prompt pe ale sale, detonînd mai multe bombe nucleare la locul de testare Chagai.
Capacitate nucleară Israel
Numărul de focoase nucleare: 80
Primul test: 1979
Ultimul test: 1979
Israelul nu a precizat niciodată că deține arme nucleare, dar nici nu a susținut contrariul. De fapt, Israelul a refuzat să semneze Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare.
Odată cu aceasta, Israel monitorizează vigilent atomul pașnic și nu atât de pașnic al vecinilor săi și, la necesitate, nu ezită să bombardeze centrele nucleare din alte țări- așa cum a fost cu Irakul în 1981.
Capacitate nucleară Coreea de Nord
Numărul de focoase nucleare: 10-60
Primul test: 2006
Ultimul test: 2018
Din lista țărilor cu arme nucleare în 2022, face parte și Coreea de Nord. Activitatea cu atomul în Coreea de Nord a început la mijlocul secolului trecut, atunci când Kim Il Sung, înspăimîntat de planurile SUA de a bombarda Phenianul, a cerut ajutor de la URSS și China.
Dezvoltarea armelor nucleare a început în anii 1970, a înghețat odată cu îmbunătățirea situației politice din anii 90 și a continuat în mod natural cu înrăutățirea acesteia. Deja începând cu 2004 în ”marele stat prosper” au avut loc este nucleare.
Tensiune creează și faptul că numărul exact al focoaselor nucleare nord-coreene încă nu se cunoaște. Potrivit unor date, numărul bombelor nucleare ar depăși 20, potrivit altora, ajunge la 60 de unități.
State membre NATO în care ar fi amplasate arme nucleare
State membre NATO prezumate că dețin arme nucleare:
- Belgia,
- Germania,
- Italia,
- Țările de Jos,
- Turcia
Satan2 arma nucleară a rușilor care îngrozește lumea
În anul 2018, Vladimir Putin îngrozea lumea cu un anunț care astăzi pare și mai înspăimântător: „Deținem o armă de neoprit”.
Potrivit Wikipedia.org, anunțul era făcut în cadrul unui eveniment în care principala temă de discuție erau armele nucleare. Președintele Rusiei se referea la o rachetă RS-28 Sarmat, o armă pe care generalii NATO o numesc SS-X-30 Satan 2.
Încă din 2009, Rusia a lucrat la dezvoltarea și perfecționarea RS-28 Sarmat. Conform președintelui rus este vorba despre o „rachetă de croazieră globală” cu propulsie nucleară „de neoprit”, care are o rază de acțiune „practic nelimitată”.
Satan 2 poate fi capabil să învingă sistemele moderne de apărare antirachetă. Motoarele ridică rapid racheta în zona de siguranță și o fac invulnerabilă pentru apărarea antirachetă până când atinge traiectoria principală de zbor”, se spune într-un raport TASS.
Se pare că racheta poate zbura pe „rută imprevizibilă” ocolind sistemele de apărare antirachetă, spun designerii săi. Sarmat ICBM este echipat cu focoase de manevră hipersonice cu o viteză de Mach=17-22.
La o viteză atât de mare, în prezent nu există „ucigași de rachete” care ar fi capabili să o intercepteze.
Datorită preciziei sporite, racheta Sarmat poate fi echipată parțial cu focoase cinetice, care distrug instalațiile inamice prin șoc mecanic (fără explozie nucleară).
Fiecare focos nuclear al lui Sarmat are o capacitate de 750 de kilotone. Racheta are o greutate maximă de aruncare de aproximativ 10 tone.
Expert militar rus: Rusia are nevoie de 10 rachete Satan 2 pentru a distruge America
Expertul militar rus Aleksei Leonkov a calculat că, pentru distrugerea întregii populaţii a Statelor Unite ale Americii, Rusia ar avea nevoie doar de zece rachete balistice intercontinentale RS-28 ‘Sarmat’ (‘Satan 2’ în codificarea NATO).
Într-un articol publicat în săptămânalul armatei ruse ‘Zvezda’, Leonkov critică mass-media occidentale care, citând diverşi analişti şi experţi, încearcă să pună la îndoială capacităţile de luptă ale celor mai noi arme ruseşti, precum racheta balistică hipersonică de înaltă precizie ‘Kinjal’ (“Pumnalul”), planorul hipersonic ‘Avangard’, racheta intercontinentală ‘Sarmat’ şi dronele cu tehnologie nucleară ‘Burevestnik’ şi ‘Poseidon’.
Despre sistemul ‘Avangard’, preşedintele rus Vladimir Putin afirmase la 1 martie 2018 în discursul său despre Starea Naţiunii în Adunarea Federală (parlamentul bicameral) că acest dispozitiv poate atinge viteza de 20 Mach, adică de 20 de ori viteza sunetului (1 Mach echivalând 1.224 km/oră) şi poate depăşi orice sistem de apărare antirachetă din prezent.
‘Vă propun să faceţi un calcul. Se ştie că în urma bombardamentelor nucleare la Nagasaki şi Hiroshima au murit câte 100.000 de persoane în fiecare oraş (peste cinci ani această cifră s-a dublat).
În 1945, puterea bombei nucleare a fost în medie de 20 kilotone, adică o kilotonă a ucis pe loc 5.000 de persoane’, susţine Aleksei Leonkov, adăugând că o singură rachetă RS-28 ‘Sarmat’ este capabilă să transporte o încărcătură nucleară între 6,75 la 7,5 megatone.
‘Deci, o rachetă de acest tip poate ucide între 33,75 şi 37,5 milioane de persoane în zonele dens populate ale Statelor Unite. Zece rachete Sarmat vor distruge întreaga populaţie a SUA’, declară acesta, citat de RIA Novosti.
surse: Wikipedia.org, Bulletin of the Atomic Scientists
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.