Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Război în Ucraina, ZIUA 13: Ruine, lacrimi și sânge. Ucraina – cimitirul tehnicii militare a „celei mai puternice armate din lume”

Publicat

Bilanțul invaziei rușilor în Ucraina devine tot mai crunt. Au început să apară tot mai multe informații și imagini cu soldați ruși care trag asupra civililor și cu bombardamente care țintesc zonele rezidențiale și care au lăsat multe orașe în ruină.

Războiul rușilor pare că nu se mai duce cu armata ucraineană ci cu poporul ucrainean. Armata ucraineană spune că rușii sunt pregătiți de asaltul total asupra Kievului, alimentați din Belarus care va avea loc în zilele următoare.

Luni seara rușii au anunțat o încetare a focului pentru marți dimineața de la ora 10: „Federaţia Rusă anunţă încetarea focului, începând de marţi, de la ora 10.00 (9.00, ora Ucrainei, 9.00, ora României), pentru a permite evacuarea civililor”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova.

Armistiţiile temporare vor fi valabile în oraşele Kiev, Sumi, Harkiv, Cernighiv şi Mariupol.

Trupele rusești nu au reușit să intre în Harkov . Armata ucraineană a respins un asalt al unei unități de parașutiști

Armata ucraineană a reușit să reziste încercărilor trupelor rusești de a intra marți în orașul Harkov, potrivit guvernatorului regional, citat de Sky News.

Oleh Synehubov a declarat că Ucraina a zădărnicit o operațiune planificată cu 120 de parașutiști ruși în apropierea graniței.

Aceștia au aterizat lângă Vovchansk, la aproximativ 30 km nord-est de Harkov, dar au fost învinși de soldații ucraineni.

Anterior, a fost confirmat faptul că 27 de civili ucraineni au fost uciși în orașul din nord-estul țării în ultimele 24 de ore.

Al doilea oraș ca mărime din țară – în care locuiesc 1,4 milioane de oameni – a fost devastat de loviturile aeriene rusești de la începutul războiului, la 24 februarie.

McDonald’s închide toate restaurantele din Rusia

McDonald’s a anunțat că va închide temporar toate restaurantele și va întrerupe toate operațiunile din Rusia, anunță CNN.

Lanțul de fast-food este extrem de popular în Rusia, cu aproximativ 850 de restaurante și 62.000 de angajați.

McDonald’s s-a confruntat cu critici din ce în ce mai mari pentru că nu a urmat multe alte mărci de alimente și băuturi, retrăgându-se din țară după invazia din Ucraina.

Într-o declarație, directorul general Chris Kempczinski afirmă că conflictul „a provocat suferințe de nedescris unor oameni nevinovați” și că „ne alăturăm lumii în a condamna agresiunea și violența și a ne ruga pentru pace”.

Zeci de spitale nu mai sunt operaționale din cauza atacurilor

Şaizeci şi unu de spitale din Ucraina nu mai sunt operaţionale din cauza atacurilor comise de forţele ruse, a anunţat marţi ministrul sănătăţii ucrainean, Viktor Liaşko, transmite agenţia de presă britanică Reuters.

„Terorişti din ţara agresoare (Rusia – n.r.) au scos din funcţiune 61 de spitale”, a declarat Liaşko la un post de televiziune.

El a adăugat că autorităţile ucrainene nu pot furniza provizii medicale critice către comunităţile de pe linia frontului din cauza lipsei „coridoarelor umanitare”.

Rusia neagă că ar ataca ţinte civile, aminteşte Reuters.

Zelenski afirmă, în faţa membrilor Camerei Comunelor, că va continua lupta pentru apărarea Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în discursul rostit prin videoconferinţă în Camera Comunelor din Marea Britanie, că poporul ucrainean va continua lupta cu armata rusă şi a cerut din nou instituirea unei zone de interdicţie aeriană.

Volodimir Zelenski a comparat actualul conflict militar cu Rusia cu războiul Marii Britanii împotriva nazismului, în al II-lea Război Mondial. „Nu aţi vrut să vă pierdeţi ţara când a fost atacată de nazişti. A trebuit să luptaţi pentru Marea Britanie”, a afirmat Zelenski.

„La fel şi noi vom continua să luptăm pentru ţara noastră, oricare ar fi costurile. Vom lupta până la final”, a adăugat Zelenski, citat de BBC News.

Liderul de la Kiev a salutat sancţiunile masive impuse de Occident Rusiei, dar a insistat că este necesară o zonă de interdicţie aeriană în Ucraina. „Vă cerem securizarea spaţiului aerian ucrainean”, a spus Zelenski, potrivit cotidianului The Evening Standard, acuzând Rusia că este „stat terorist”. NATO a respins deja cererea Ucrainei, argumentând că ar apărea riscul unui conflict direct cu Rusia.

Joe Biden: Statele Unite suspendă importurile de petrol din Rusia

Statele Unite vor suspenda importurile de petrol, gaze şi cărbune din Rusia, în contextul sancţiunilor masive aplicate din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, a anunţat, marţi după-amiază, preşedintele Joseph Biden.

„Astăzi anunţ că Statele Unite vizează principalul element al economiei ruse. Interzicem toate importurile de petrol, gaz rusesc şi energie. Acest lucru înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi accesibil în porturile din SUA; poporul american aplică o nouă lovitură puternică regimului Vladimir Putin”, a declarat preşedintele Joseph Biden.

„Această măsură beneficiază de susţinere puternică în Congres, din partea ambelor partide, şi cred că şi în ţară. Statele Unite au mobilizat susţinerea pentru poporul ucrainean şi au transmis clar că nu vom vom participa la subvenţionarea războiului lui Putin”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

Cantitate enormă de tehnică militară pierdută de Rusia în primele zile de război cu Ucraina

Forțele ruse au pierdut o cantitate enormă de tancuri, blindate ușoare, avioane și elicoptere, deoarece au folosit generații vechi de tehnică de luptă, de pe vremea războiului rece, cărora li se cunosc foarte bine vulnerabilitățile, iar în primul eșalon de luptă au introdus și recruți fără experiență, insuficient pregătiți psihic, tactic și tehnic, scrie defenceromania.ro.

Fotografiile și înregistrările cu tehnică rusească distrusă, prezentate de civilii ucraineni, fără experiență propagandistică, sunt perfect autentice.

Înaintarea trupelor ruse este de 12 zile blocată la Cernigov, Harkov și Mariupol, forțele ruse trecând la bombardarea efectivă a obiectivelor civile din orașele respective.

După doar trei zile de confruntări intense, regiunea Nikolaev a devenit un adevărat cimitir de tehnică militară rusă. Se prefigurează că și aici forțele ruse vor trece la distrugerea sistematică a orașului Nikolaev prin bombardamente de la mare distanță cu artileria și atacuri aeriene pe timp de noapte.

Forțele Navale ruse nu au reușit să debarce trupele în regiunea Odessa, care reprezintă un obiectiv foarte important pentru reușita invaziei.

Rusia transportă un nou lot de rachete Iskander pe teritoriul Belarusului

În cursul acestei zile, pe teritoriul statului Belarus, mai mulţi martori oculari au surprins o coală de camioane care aveau deja celebrele semnele de identificare „V”. Din câte se pare coloana de canioane se deplasează de-a lungul autostrăzii de la Minsk spre regiunea Gomel, aflată la graniţa cu Ucraina, şi ar fi încărcată cu containere în care se află rachete Iskander.

În urmă cu puţin timp, pe reţeaua se socializare Telegram a fost încărcat un material video în care poate fi observată o coloană cu camioane militare ruse. Camioanele au pe ele unul dintre simbolurile pe care forţele ruse de ocupaţie le-au trecut în aceste zile pe tehnica lor militară, şi anul litera ,,V’’.

Agenţia ucraineană de presă UNIA a analizat materialul video şi precizează că respectiva coloană de camioane a fost vazută astăzi în jurul orei 13:16, ora Minsk.

În materialul video poate fi observată o coloană de vehicule militară, formată din aproximativ zece camioane KamAZ care au containere în care sunt transportate rachete pentru sistemul balistic Iskander.

„Având în vedere că se mută de la Minsk, se poate presupune că cutiile nu sunt goale, ceea ce înseamnă că sunt transportate cel puțin 20 de rachete pentru sistemul de rachete Iskander”, precizează UNIAN.

YouTube video

Se precizează că, începând cu ora 14:40, ora Minskului, convoiul a trecut de oraşele belaruse Bobruisk și Zhlobin și continuă să se deplaseze spre Gomel.

De asemenea, după cum precizează cotidianul ucrainean Obozrevatel, există indicii că statul Belarus este tot mai dispus să intre în luptă de partea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

După cum precizează sursa citată, care face trimitere la un comunicat al Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în Belarus a avut loc o regrupare parțială a forțelor terestre și a Forțelor pentru Operații Speciale (SSO).

În special, în regiunea Brest, dar şi în alte zone care se învecinează cu teritoriul Ucrainei, există mai multe grupuri tanctice de nivel batalion ale Forțelor Armate ale Belarusului.

Comisia Europeană a pregătit un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi Belarus pentru invadarea Ucrainei

Măsurile vizează excluderea a trei bănci din Belarus din sistemul bancar SWIFT şi vor adăuga mai mulţi oligarhi şi parlamentari ruşi pe lista neagră a UE. De asemenea, pachetul include interzicerea exporturilor de echipament naval şi software din UE în Rusia, precum şi liniile directoare cu privire la monitorizarea criptomondelor, în ideea de a evita utilizarea lor pentru a ocoli sancţiunile impuse de UE

Noile sancţiuni au fost adoptate marţi dimineaţa de Executivul comunitar şi urmează să fie discutate de ambasadorii UE

UE va extinde de asemenea interdicţia sa cu privire la exporturile de tehnologie avansată către Rusia. Interdicţia exportului de echipament naval şi software în Rusia este menită să afecteze sectorul de shipping rusesc.

Compania Shell, criticată că a cumpărat șiței rusesc la preț redus, anunță că își închide benzinăriile din Rusia

Compania se retrage din sectorul petrolier și al gazelor din Rusia. Shell a declarat că intenționează să se retragă din sectorul petrolier și al gazelor din Rusia și să oprească toate achizițiile la vedere de țiței rusesc, ca măsură imediată împotriva invaziei țării în Ucraina, conform Sky News.

De asemenea, gigantul petrolier și-a cerut scuze pentru că a cumpărat săptămâna trecută un transport de petrol la prețuri mici, spunând că decizia nu a fost „cea mai bună”.

Coridoarele umanitare – situația de la Mariupol

La Mariupol, forțele ruse ar fi atacat coridorul umanitar; evacuarea civililor, deraiată pentru a treia oară – ministerul ucrainean al apărării

„Inamicul a lansat un atac exact în direcţia culoarului umanitar”, a denunţat ministerul pe pagina sa de Facebook, declarând că armata rusă „nu a lăsat copiii, femeile şi persoanele vârstnice să părăsească oraşul”.

„Pentru evacuarea civililor din Mariupol pe o singură rută, apărătorii oraşului au luat o serie de măsuri: drumurile au fost curăţate de mine, au fost îndepărtate baricadele etc. Totuşi, ocupanţii nu au lăsat copiii, femeile, bătrânii să iasă din oraş. Inamicul a lansat un atac în direcţia coridorului umanitar”, se arată într-un comunicat al ministerului, citat de Ukrinform.

Al doilea coridor umanitar a fost lansat pe tronsonul Mariupol-Zaporojie –  vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk

Primarul din Irpin, suburbie din Kiev, spune că a fost amenințat să predea orașul

„Sunt surprins că acești monștri încă nu au înțeles – Irpin nu se predă, Irpin nu poate fi cumpărat, Irpin luptă!”.

Oleksandr Markushyn, primarul din Irpin, spune că a respins cererea forțelor ruse de a preda orașul, potrivit CNN.

Marți, pe Telegram, Markushyn a declarat că a primit, cu o zi în urmă, amenințări legate de „viața și sănătatea sa” și i s-a cerut predarea completă a orașului Irpin.

„Sunt surprins că acești monștri încă nu au înțeles – Irpin nu se predă, Irpin nu poate fi cumpărat, Irpin luptă!”, a spus el: „am o contraofertă pentru ocupanți să părăsească Irpin în 24 de ore și să salveze viețile și sănătatea câtorva mii de recruți ruși, a căror mamă, soră, fiică, bunică și parteneră îi așteaptă acasă”.

Ministerul britanic al Apărării a acuzat luni forțele rusești că au vizat coridoarele de evacuare și că au ucis „mai mulți civili” care încercau să evacueze Irpin, potrivit celei mai recente evaluări a serviciilor de informații făcute publice de acest departament.

Patru elicoptere din Ucraina au aterizat pe Aeroportul Internaţional din Iaşi

Ministerul Apărării Naționale precizează că este vorba despre operațiuni de mentenanță. Aeronavele în discuție sunt configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate.

Volodimir Zelenski – un nou mesaj video transmis marți, cu critici pentru Occident – ” 13 zile în care ni se spune că vom fi ajutaţi în spaţiul aerian, că ne vor fi livrate avioane”

Președintele ucrainean spune în mesajul filmat din stradă că, în timp ce rușii sunt vinovați pentru crime, liderii occidentali din birouri sunt responsabili pentru că nu au decis închiderea spațiului aerian al Ucrainei

„În timp ce rușii sunt de vină pentru crime, responsabilitatea este împărțită de cei care timp de 13 zile din birourile lor din Occident nu au putut să aprobe o decizie evident necesară, de a securiza spațiul aerian ucrainean împotriva asasinilor ruşi”, a spus președintele ucrainean, conform The Kyiv Independent.

Zelenski a cerut încă de săptămâna trecută NATO și aliaților din Occident să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pe fondul invaziei Rusiei și bombardamentelor aeriene asupra unor orașe

Obuze de artilerie au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkov

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AEIA) a declarat luni că a primit informaţii conform cărora obuze de artilerie au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, fără „consecinţe radiologice”, informează marţi AFP.

Potrivit agenţiei ONU cu sediul în Viena, autorităţile ucrainene au informat despre un atac care a avut loc duminică, adăugând că nu a fost raportată nicio creştere a nivelului de radiaţii.

Instalaţia afectată face parte din Institutul de Fizică şi Tehnologie din Harkov, un institut de cercetare care produce material radioactiv pentru aplicaţii medicale şi industriale.”Inventarul materialelor radioactive ale sitului este foarte scăzut”, a argumentat AIEA, asigurând că „daunele (…) raportate nu ar fi avut nicio consecinţă radiologică”.

„Am avut deja câteva episoade care compromit securitatea site-urilor nucleare ucrainene”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi.

În ultimele zile, Harkov a fost ţinta unor bombardamentelor puternice şi a tirurilor de rachete, deoarece Moscova încearcă să crească presiunea asupra Ucrainei pentru a se preda.

Armata rusă a ocupat de vineri centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, unde loviturile de artilerie, potrivit ucrainenilor, au provocat un incendiu, despre care Moscova neagă că l-ar fi provocat. Doar două din cele şase reactoare ale centralei sunt active.

Directorul general al AIEA a declarat vineri că este gata să meargă la Cernobîl, locul accidentului nuclear din 1986 şi primul sit ucrainean intrat sub controlul forţelor ruse. Rusia consideră însă că fosta centrală ucraineană de la Cernobîl nu este locul ideal pentru a purta discuţii cu AIEA.

Avertisment ONU: „Putin are un plan de distrugere și terorizare a Ucrainei. Lumea trebuie să fie pregătită pentru un drum foarte lung”

„Dacă ultimele două săptămâni ne-au arătat ceva, este că poporul ucrainean nu va renunța. Și mulți ruși înșiși, inclusiv mulți soldați ruși, nu vor acest război”, a spus Linda Thomas-Greenfield la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, potrivit CNN.

„Am avertizat Moscova de săptămâni întregi că, în cele din urmă, Rusia va fi mai slăbită, nu mai puternică, după declanșarea acestui război. Acest lucru se dovedește deja adevărat. Întrebarea este cât de multă devastare este dispus să provoace președintele Putin pentru această enormă greșeală.”, a spus Thomas-Greenfield.

Thomas-Greenfield a declarat că orașele ucrainene sunt „sub asediu, sub bombardamente rusești necruțătoare. Spitalele rămân fără provizii, alimentele sunt în scădere, iar numărul victimelor civile crește, în timp ce grupurile cele mai vulnerabile – cei cu dizabilități, bătrânii, copii – continuă să suporte greul suferinței. Am mai văzut asedii, de la Leningrad la Alep. Acestea sunt tragedii de proporții imense”, a mai precizat Ambasadorul SUA.

Macron: Nu cred că va exista o soluţie reală negociată între Moscova și Kiev. Războiul va continua

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că nu crede că poate fi negociată o „soluţie reală” între Moscova şi Kiev pentru a pune capăt conflictului din Ucraina „în zilele şi săptămânile următoare”, ceea ce înseamnă că războiul „va continua”, relatează AFP.

Rusia a provocat distrugeri de 10 miliarde de dolari infrastructurii ucrainene

Invazia rusă a produs infrastructurii din Ucraina daune evaluate la circa 10 miliarde de dolari, a declarat luni ministrul de resort, Oleksander Kubrakov, citat de Reuters.

În comentarii televizate, ministrul ucrainean al infrastructurii a precizat că bilanţul include datele adunate până duminică, 6 martie şi a adăugat că „majoritatea structurilor vor fi reparate într-un an, iar cele mai dificile – în doi ani”.

Rusia a anunţat luni seară, instituirea încetării focului în mai multe oraşe începând de marți ora 07:00 GMT

Rusia a anunţat luni seară, după încheierea negocierilor cu partea ucraineană, instituirea încetării focului în mai multe oraşe începând cu ora 07:00 GMT marţi pentru a permite evacuarea civililor prin coridoare umanitare, transmite AFP.

„Federaţia Rusă anunţă încetarea focului de la ora 10:00, ora Moscovei (07:00 GMT), pe 8 martie” pentru evacuarea civililor din Kiev, Sumî, Harkov, Cernigov şi Mariupol, conform unei declaraţii a ministerului apărării de la Moscova citate de agenţiile de presă ruse.

Partea ucraineană menţionase anterior „unele rezultate pozitive” obţinute în timpul negocierilor privind stabilirea de coridoare umanitare.

Armata rusă şi-a continuat însă luni ofensiva şi bombardamentele. În a douăsprezecea zi a invaziei, forţele ruse şi-au continuat înaintarea spre capitală, care se aşteaptă la un atac „în următoarele zile”, potrivit ministerului ucrainean de interne.

„Fiecare casă, fiecare stradă, fiecare punct de control va rezista până la moarte dacă va fi nevoie”, a promis primarul Kievului, Vitali Kliciko

În portul oraşului Odesa s-au auzit explozii puternice

În portul oraşului Odesa s-au auzit trei sau patru explozii puternice dinspre vest, scriu jurnaliştii de la BBC. „Ni s-a spus că sistemul de apărare ucrainean a doborât rachetele ruseşti care au fost lansate de pe una dintre navele de război situate în largul coastei aici”, transmit corespondenţii BBC.

Peste 100 de muncitori de la centrala nucleară de la Cernobîl ținuți ostatici de 12 zile

Mai mult de 100 de muncitori de la centrala nucleară de la Cernobîl, locul celui mai grav dezastru nuclear în 1986, sunt blocaţi acolo de 12 zile, neputând să plece, după ce forţele ruseşti au capturat instalaţia în prima zi a invaziei.

Din cauză că muncitorii nu ştiu cât timp vor rămâne acolo, ei se limitează la o masă pe zi (pregătită de bucătari care sunt şi ei blocaţi), iar mâncarea se spune că este de bază – în principal pâine şi terci.

Rusia se pregătește să se deconecteze de la internetul global în 3 zile

Rusia pregătește un plan de deconectare de la internetul global până pe 11 martie, scrie Il Fatto Quotidiano, citat de Rador. Din punct de vedere tehnic, conform documentelor transmise de minister „autorităților executive federale și autorităților executive ale Federației Ruse”, li se cere „verificarea accesului la conturile personale ale administratorilor domeniilor site-urilor publice pe Internet, actualizarea și (sau) utilizarea unor parole mai complexe „cu” adăugarea de factori de autentificare pentru utilizatori”, mutarea transmisiilor către serverele DNS situate în Federația Rusă şi ștergerea tuturor codurilor Javascript descărcate din surse din străinătate.

Putin a anunţat luni că nu va trimite recruţi sau rezervişti să lupte în Ucraina

Putin a anunţat luni că nu va trimite recruţi sau rezervişti să lupte în Ucraina, asigurând că ofensiva este realizată de profesionişti care îndeplinesc obiectivele stabilite, transmite AFP.

„Vreau să subliniez faptul că soldaţii care efectuează serviciul militar nu participă şi nu vor participa la lupte. De asemenea, nu va exista nicio recrutare suplimentară a rezerviştilor”, a afirmat preşedintele Putin într-un discurs televizat, cu ocazia sărbătoririi zilei internaţionale a femeii, pe 8 martie.

„Obiectivele stabilite sunt implementate doar de militari profesionişti. Sunt sigur că ei asigură în mod eficient securitatea şi pacea poporului rus”, a continuat liderul de la Kremlin

Rusia a ameninţat că va tăia gaze naturale către Europa prin conducta Nord Stream 1

Rusia a ameninţat că va tăia aprovizionarea cu gaze naturale către Europa prin conducta Nord Stream 1, ca parte a răspunsului său la sancţiunile impuse în urma invaziei Ucrainei, o mişcare care ar putea accentua turbulenţele de pe pieţele energetice şi ar putea duce la creşterea preţurilor de consum, transmite Bloomberg.

Zelenski, mesaj în toiul nopții: „Nu mă ascund. Şi nu mi-e frică de nimeni”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat pe Facebook un videoclip în care spune că rămâne în biroul său din Kiev cât timp este nevoie pentru a câştiga războiul.

„Nu mă ascund. Şi nu mi-e frică de nimeni. Eu stau aici atât timp cât este nevoie pentru a câştiga acest război!”, a transmis Volodimir Zelenski luni noaptea. El a postat imagini din Kiev și a publicat inclusiv numele străzii pe care se afla.

General-maior al Armatei Ruse a fost ucis lângă Harkov

Generalul-maior al Armatei Ruse a fost ucis lângă Harkov, după ce grupul de blindate în care se afla a fost lovit de o rachetă lansată dintr-o dronă ce aparține rezistenței ucrainene.

În timpul luptei de lângă Harkov, Vitali Gerasimov, un lider militar rus, general-maior, șef de stat major și prim-adjunct al comandantului Armatei 41 a Districtului Militar Central al Rusiei, a fost ucis. Un număr de ofițeri superiori ai armatei ruse au fost, de asemenea, uciși și răniți.

Ucraina stă pe rezerve colosale de gaz pe care Putin le vrea

Ucraina are rezerve uriașe de gaz care nu au fost explotate. În afara Rusiei, Ucraina deține astăzi a doua cea mai mare rezerve de gaz cunoscute din Europa. La sfârșitul anului 2019, rezervele cunoscute ucrainene se ridicau la 1,09 trilioane de metri cubi de gaze naturale, pe locul doi după resursele cunoscute ale Norvegiei de 1,53.

UE are interesul ca aceste rezerve să fie exploatate, pentru a reduce dependența de Rusia, în timp ce Putin nu își dorește acest lucru, ba mai mult vrea să pună mâna pe rezervele de gaz.

Orașul Sumî a fost lovit de mai multe rachete, pe timp de noapte

Sumî este unul dintre orașele în care reprezentații Moscovei au declarat că în data de 8 martie, vor  înceta atacurile de la ora 10:00, ora Moscovei (07:00 GMT), pentru evacuarea civililor. Orașele în care atacurile vor înceta sunt: Kiev, Sumî, Harkov, Cernigov şi Mariupol, conform unei declaraţii a Ministerului Apărării de la Moscova citate de agenţiile de presă ruse.

Potrivit Nexta, au fost bombardate mai multe zone rezidențiale, fiind ucisi civili, inclusiv minori.

De asemenea, într-un bombardament asupra orașului Kharkiv un adăpost de animale a fost lovit. În urma atacului mai mulți câini au fost uciși sau răniți.

Pompierii ucraineni încearcă să stingă un incendiu provocat de bombardamentele de la Harkov

Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că armata rusă și-a încetinit avansul

Kievul este bine apărat au mai precizat aceștia, iar în suburbiile orașului Mykolaiv sunt lupte defensive.

De asemenea aceștia mai atrag atenția că soldații încalcă orice regulă a tratatului umanitar pe timp de război. Aceștia atacă civili, fac tâlhării, acțiuni violente asupra cetățenilor sau dau foc la diverse clădiri.

Trei runde de negocieri eșuate. Urmează a patra

Rusia se aşteaptă ca o nouă rundă de negocieri cu Ucraina să aibă loc într-un viitor „foarte, foarte apropiat”, a declarat luni la televiziunea de stat rusă negociatorul rus Leonid Sluţki, după ce o a treia rundă de discuţii s-a încheiat luni seara în Belarus, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

„Următoarea rundă, a patra, se va desfăşura în Belarus în viitorul foarte, foarte apropiat”, a spus Sluţki, adăugând că nu va menţiona deocamdată date exacte. „Se va stabili, poate mâine”, a afirmat negociatorul rus.

Încep să vină voluntarii pentru ”Legiunea internațională”

Primii luptători din ”legiunea internațională” care au ajuns în Ucraina au intrat deja în luptă. Mai multe poze cu aceștia au fost postate pe Twitter de NEXTA.

 

Principalele momente ale zilei de luni

Macron: Nu cred că va exista o soluţie reală negociată între Moscova și Kiev. Războiul va continua

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că nu crede că poate fi negociată o „soluţie reală” între Moscova şi Kiev pentru a pune capăt conflictului din Ucraina „în zilele şi săptămânile următoare”, ceea ce înseamnă că războiul „va continua”, relatează AFP.

Rusia a provocat distrugeri de 10 miliarde de dolari infrastructurii ucrainene

Invazia rusă a produs infrastructurii din Ucraina daune evaluate la circa 10 miliarde de dolari, a declarat luni ministrul de resort, Oleksander Kubrakov, citat de Reuters.

În comentarii televizate, ministrul ucrainean al infrastructurii a precizat că bilanţul include datele adunate până duminică, 6 martie şi a adăugat că „majoritatea structurilor vor fi reparate într-un an, iar cele mai dificile – în doi ani”.

Condiții anunțate de ruși pentru încetarea invaziei în Ucraina

A fost a treia sesiune de negocieri între cele două state, iar rușii au spus că nu vor mai pune alte condiții.

  • recunoașterea regiunii anexate Crimeea ca fiind teritoriu rus
  • recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk şi
  • neutralitatea Ucrainei din punct de vedere militar.
  • în Constituţia Ucrainei să fie introdusă o clauză clară prin care să existe garanţii că ţara nu va adera la NATO.

Un soldat și-a cerut iubita de nevastă, iar video-ul a devenit viral pe internet.

  • Unul dintre cele mai afectate orașe de către război este Mariupol, oraș aflat sub asediu, fără apă și energie electrică, situația este din ce în ce mai dificilă.
  • Autoritățile ucrainene vorbesc despre o ofensivă puternică pregătită pentru capitala Kiev. Acolo, o tentativă de evacuare a celor circa 200.000 de civili a eşuat; pentru aceasta, ruşii şi ucrainenii s-au acuzat reciproc, după ce la a doua rundă de negocieri desfăşurată joi conveniseră crearea de culoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de luptă.

Ucraina a cerut mai multe ajutoare și sancțiuni pentru Rusia.

CITEȘTE ȘI: Arsenalul nuclear al Rusiei în 2022: Satan2, racheta invizibilă care dă fiori Occidentului. LISTA: țări care dețin bombe atomice

  • Rușii nu au respectat armistițiul pentru culoarele de civili.
  • Liniile frontului în Ucraina au înregistrat puţine schimbări în ultimele 24 de ore, în a 12-a zi a invaziei ruse, în pofida bombardamentelor intense.
  • Capitala Kiev este în continuare sub controlul armatei ucrainene, la fel şi Harkov, al doilea cel mai mare oraş al ţării, dar peste 900 de localităţii din ţară nu au apă şi electricitate, relatează luni agenţiile AFP şi EFE.

Makariv: Cel puţin 13 civili, ucişi într-un atac aerian asupra unei fabrici de pâine

  • Cadavrele a 13 civili au fost scoase din moloz după un atac aerian lansat luni asupra unei fabrici de pâine în oraşul ucrainean Makariv din regiunea Kiev, au anunţat serviciile locale de urgenţă într-un comunicat difuzat online, relatează Reute
  • Autorităţile oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, au declarat că 133 de civili au fost ucişi, dintre care cinci copii, de la începutul invaziei ruse, informează luni dpa
  • Doi cardinali catolici urmează să sosească în Ucraina în următoarele zile pentru a oferi sprijin umanitar ţării afectate de invazia rusă, a anunţat luni Vaticanul
  • Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat luni „cinismul moral şi politic” al lui Vladimir Putin, care propune culoare umanitare locuitorilor din mai multe oraşe din Ucraina pentru „a-i duce în Rusia”
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov: acţiunile militare ruse vor înceta „într-o clipă” dacă Ucraina îndeplineşte mai multe condiţii: să înceteze rezistenţa, să îşi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia şi să recunoască independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

O rută de evacuare din Mariupol era „minată”

O rută de evacuare din Mariupol era „minată”, a afirmat Crucea Roşie internaţională luni, după eşuarea unor tentative pentru evacuarea de civili din acest port asediat din sud-estul Ucrainei, Kievul şi Moscova acuzându-se reciproc de încălcarea condiţiilor de evacuare, informează AFP

În jur de 2000 de cetățeni au fost evacuați din orașul Irpen.

Luptele între trupele ruse şi armata ucraineană s-au intensificat în ultimele ore în jurul Kievului

Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev. Trupele ruse „încearcă să obţină un avantaj tactic pentru a ajunge la periferia estică a Kievului, prin cartierele Brovarski şi Borispil”.

Netflix a oprit toate serviciile în Rusia.

Netflix şi-a suspendat serviciile în Rusia, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al companiei.

La începutul acestei săptămâni, Netflix a oprit temporar toate proiectele şi achiziţiile în Rusia.”Având în vedere circumstanţele de pe teren, am decis să ne suspendăm serviciul în Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Netflix.

Netflix declarase anterior că nu intenţionează să adauge canale de stat la serviciul său din Rusia, în pofida unui regulament care ar impune distribuirea de canale susţinute de stat.

  • „Un număr relativ mare de echipament (militar) rusesc şi de trupe ruse sunt concentrate în apropierea Kievului”, a declarat la televiziunea ucraineană consilierul Ministerului de Interne, Vadim Denisenko, citat de ziarul online Ukrainska Pravda
  • A avut loc o explozie puternică la Luhansk un depozit de petrol a luat foc.

 

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax