Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Recalculare pensii 2024: Pensionarii au 6 luni la dispoziție pentru a aduce toate documentele. De când curge termenul

Publicat

Recalculare pensii 2024: Pensionarii vor avea timp 6 luni pentru a aduce adeverințele și alte documente doveditoare pentru recalcularea pensiilor. Termenul de 6 luni curge de la 1 septembrie 2024, spune ministrul Muncii. 

Este vorba despre documentele suplimentare pentru pensie care dovedesc orele suplimentare, primele în bani și cel de-al 13-lea salariu, acolo unde este cazul. Acstea vor fi luate în considerare la recalcularea pensiei.

Oficialii de la Casa de Pensii au terminat normele de aplicare pentru noua lege, care ar urma să intre în vigoare din toamnă.

Potrivit noii legi, pensia se va calcula prin înmulțirea punctului de referință, în valoare de 81 de lei, cu numărul total de puncte realizat de salariat.

Asta înseamnă cotele de contribuții plătite către bugetul de asigurări sociale, la care se adaugă sporuri și orele suplimentare, dacă este cazul.

Simona Bucura-Oprescu, a declarat joi, la România TV, că începând cu data de 1 septembrie, pensionarii vor mai avea la dispoziție 6 luni pentru a aduce documente doveditoare pentru recalcularea pensiilor, în contextul în care mulți dintre ei se confruntă cu dificultăți în obținerea adeverințelor necesare.

Recalculare pensii 2024: Precizările ministrului

„Tocmai pentru întărirea principiului contributivității, fiindcă nu toate categoriile de persoane au beneficiat de prime, ore suplimentare, acord global, au fost luate în calcul veniturile contributive pe care fiecare pensionar le-a avut, venituri contributive înregistrate.

Acesta este motivul pentru care prevederile noii legi sunt bazate pe toată filozofia legii, în primul rând ca un pilon pe contributivitate, astfel încât în lege să ținem cont de trei elemente.

Totalul punctelor acumulate este generat de totalul punctelor contributive de unde noutatea este aceasta și tocmai pentru a veni în sprijinul pensionarilor avem această perioadă în care se va ține cont de toate veniturile, fiindcă acestea vor fi, să zicem, la mica recalculare, luată în calcul de la 1 septembrie.

Începând cu data de 1 septembrie, mai au la dispoziție 6 luni pentru a-și aduce documentele doveditoare”, a declarat ministrul.

„Pe de altă parte, avem punctele necontributive asimilate care țin de educația pe care domniile lor o au și anume perioadele de studii superioare, de perioadele de armată, de șomaj, și dacă a fost cazul de prizonierat, sper că a fost cazul la cât mai puține persoane, și nu în ultimul rând, de punctele de stabilitate, care au menirea de a încuraja munca și stagiile mai lungi de cotizare.

Prin urmare, nu ne-am dorit lucrul acesta, îl cunoaștem, ne dorim să îl îmbunătățim și să venim cu ceva care să vă ușureze viața.

Avem situație de la firul ierbii, dar sensul legii pe care noi am creat-o nu este în niciun caz de a vă pune pe drumuri, ci esențial este că vă recunoaștem drepturi care până acum nu v-au fost recunoscute”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax