Connect with us
Advertisement

Economie

Ce trebuie să știe pensionarii pentru a se asigura că toate veniturile lor au fost incluse la recalculare. Declarații ministru

Publicat

Ce trebuie să știe pensionarii pentru a se asigura că toate veniturile lor au fost incluse la recalculare. 

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a oferit detalii legate de recalcularea pensiilor, miercuri seară la TVR, în contextul în care au apărut deja primele controverse legate de subiect.

Ea a spus că de acum înainte pensionarii vor avea o creștere sustenabilă a pensiilor și „nu vor mai fi decizii Ad-Hoc, cum se întâmpla în intervalul 2019-2020, când pensiile au fost înghețate”.

Mai mulți pensionari au reclamat că au primit decizii incorecte, diminuări ale pensiilor sau creșteri prea mici.

Citește și PENSII 2024: Exemple de calcul la stagiul de cotizare pentru care se acordă puncte de stabilitate. Precizări de la Casa de Pensii

Simona Bucura Oprescu a afirmat despre acest lucru că prevederile aplicate sunt ”absolut corecte, și că pensiile nu se micșorează”.

În noua lege a pensiilor sunt recunoscute toate veniturile pensionarilor pentru care s-au achitat contribuții de asigurări sociale, deci și cele nepermanente, a mai spus ea.

„Începând cu 1 septembrie 2024, din Oficiul Casei de Pensii se vor include veniturile nepermanente în recalcularea pensiilor”, a declarat aceasta.

Ce trebuie să știe pensionarii pentru a se asigura că toate veniturilor lor au fost introduse la recalculare

Simona Bucura Oprescu a vorbit și despre acest aspect. Ea spune că toți pensionarii trebuie să știe următoarele lucruri:

  • În primul rând sunt veniturile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții după aprilie 2001, iar pentru acestea pensionarii nu trebuie să aducă niciun document, pentru că ele vor fi luate în calcul. Tot ce s-a plătit contribuție la sistemul de asigurări sociale este luat automat în calcul.
  • În al doilea rând sunt veniturile nepermanente de dinainte de 2001 pentru care pensionarii trebuie să prezinte adeverințe.
  • Pensionarii trebuie să se adreseze angajatorilor care mai sunt în activitate pentru obținerea adeverințelor cuvenite. Foarte important: angajatorii trebuie să elibereze aceste adeverințe gratuit, a spus Simona Bucura Opresecu.
  • În cazul în care angajatorii vechi nu mai sunt activi, trebuie contactat operatorul privat care a preluat arhiva angajatorului, iar aici, evident există niște costuri pentru eliberarea adeverințelor.

Pensionarilor li se cer bani pentru adeverințe: ce spune ministrul Simona Bucura Oprescu

Ministrul Muncii îi avertizează pe pensionari să fie atenți la taxele care le sunt solicitate de către firmele de arhivare: ”Să fiți atenți la cum sunt calculate aceste costuri”.

Au existat pensionari care au reclamat că li s-au cerut și câte 3.000 de lei pentru eliberarea unor adeverințe.

„Am avut petiții iar noi le-am redirecționat la Arhivele Naționale, care verifică deținătorii privați de arhive.

După verificări s-au constatat situații în care deținătorii de arhive aplicau un cuantum mai mare sau nejustificat.

Am sesizat și Consiliul Concurenței, pentru a verifica dacă practicile acestor firme sunt neloiale”, a comentat ministrul Muncii.

Bucura Oprescu apreciază că cel mai important este faptul că Ministerul le recunoaște pensionarilor acest drept, respectiv recalcularea câștigurilor nepermanente.

„Datorită recunoașterii acestui drept nu există riscul ca pensionarii să mai aibă alte cheltuieli suplimentare, sau să fie puși pe drumuri sau prin instanțe unde de multe ori cererile nici nu le sunt admise”, a spus ministrul.

Ea a vorbit despre informația vehiculată în spațiul public, potrivit căreia sunt pensii care vor scădea.

”Avem aici articolul 144 din lege și inclusiv domniile lor au pe decizia de recalculare pe care au primit-o stipulat foarte clar faptul că în momentul acesta pe prevederile Legii 360/2023, se păstrează pe principiul pensiei celei mai favorabile, se păstrează cuantumul în plată” a mai spus ea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Dany

    joi, 22.08.2024 at 08:41

    Pe asta o strâng dinții…. e intr-o continua sărbătoare

  2. Irinel

    joi, 22.08.2024 at 14:04

    Eu am avut in medie cam 2 puncte pentru 37 ani contributivi. Am și 8 ani grupa 2 și am primit 8 puncte prin aplicarea unui beneficiu de 25% la punctajul anual. Cu noua lege beneficiez de fix 0,25 puncte pe an adică total 2 puncte pentru 8 ani. În bani, pierd 162 lei. În schimb primesc cele 8,25 puncte de stabilitate, nemeritate, neconstituționale.

  3. pensionaru

    joi, 22.08.2024 at 15:25

    de unde au scos o asemenea panarama sa fie ministru?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement