Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Recensământ 2022: Perioada pentru autorecenzare urmează să fie prelungită. Ce spune președintele INS

Publicat

Perioada pentru autorecenzare va fi prelungită, a spus joi, la Europa FM, președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei. Reamintim faptul că termenul pentru încheierea acestei etape este stabilit pentru dumincă, 15 mai.

Potrivit președintelui INS, în ultima săptămână românii au manifestat un interes crescut pentru autorecenzare, iar numărul formularelor completate zilnic a crescut de patru ori.

„Am avut peste 450.000 de chestionare finalizate în fiecare zi, în condițiile în care în perioada trecută media era cuprinsă între 110.000 – 125.000 de chestionare pe zi. Practic, de peste 4 ori a fost traficul mai mare decât în condiții obișnuite.

Ținând seama de interesul foarte mare pe care l-am avut în această perioadă, am prelungit sau dorim să prelungim perioada de autorecenzare, urmând ca mâine să facem un anunț oficial cu privire la această decizie”, a spus Tudorel Andrei la europafm.ro

Citește și Cum se poate lua ZI LIBERĂ pentru autorecenzare la Recensământ. Ce trebuie să facă angajații

Astfel, vineri ar urma să fie anunțat oficial cu cât se va prelungi perioada de autorecenzare.

Potrivit președintelui INS, până în prezent, 8 milioane de români au completat online formularele pentru recensământ.

Recensământ 2022. Ce amenzi riscă românii care nu furnizează datele

Persoanele care refuză furnizarea de date pentru recensământ riscă o amendă de la 1.000 de lei la 3.000 lei.

Salariaţii care vor alege să se autorecenzeze online vor primi o zi liberă de la angajator. Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.

Angajatorii sunt obligați să le acorde salariaților o zi liberă, plătită, dacă aceştia prezintă dovada completării formularului online în prima etapă a recensământului populației.

Codul va fi generat automat de aplicaţia informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.

Cum se poate lua ZI LIBERĂ pentru autorecenzare la Recensământ. Ce trebuie să facă angajații

Persoanele salariate care participă la Recensământ 2022 și se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită.

Aceasta se acordă, indiferent dacă lucrează în sectorul public sau privat. Ziua liberă plătită se acordă în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode.

Recensământul ce se desfășoară în 2022 pentru datele valabile la finalul anului 20221 cuprinde etapa de autorecenzare online în perioada 14 martie – 15 mai.

Vezi GHID Recensământ: cum se face autorecenzarea online. Pașii pentru înregistrare și întrebările din chestionar. Locațiile din ALBA unde recenzorii oferă asistență

Anterior, au fost preluate date din surse administrative (Evidența persoanelor, Fisc, IGPR, Casa de Pensii, Casa de Asigurări de Sănătate etc), iar ultima etapă va fi 16 mai – 17 iulie, când recenzorii colectează date, fizic, de la persoanele care nu s-au autorecenzat.

Cum se acordă ziua liberă legală

Reglementarea zilei libere pentru autorecenzare online a fost făcută prin OUG 19/2020. Recensământul ar fi trebuit să se desfășoare anul trecut, dar a fost amânat din cauza pandemiei. Regulile de principiu rămân însă aceleași.

Potrivit acestei legislații, salariații care participă la etapa de autorecenzare online au drept la zi liberă plătită, acordată de angajator. Aceasta se va lua doar după completarea formularului de autorecenzare, nu în avans.

Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, cel târziu în luna mai 2023.

Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de soluţia informatică funcţională pe site-ul recensământului. Se generează pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ.

Accesarea Certificatului de confirmare (sau de infirmare pentru cele care nu trec de validare) se poate face în baza CNP-ului, inclusiv de către angajator, în cazul în care va dori să verifice acest lucru. Pe site-ul recensământului este un buton care va trimite la dovada autorecenzării.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, participarea la recensământ și furnizarea de informaţii corecte și complete, fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului faţă-în-faţă cu un recenzor, sunt obligatorii.

Potrivit aceluiași act normativ, refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii și se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei.

Recensământ 2022. Cum se poate face autorecenzarea

Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în doi pași.

Primul pas este accesarea platformei de autorecenzare și completarea formularului de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte.

Ulterior, persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ.

La finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

Autorecenzarea se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.).

Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax