Connect with us
Publicitate

BLAJ

VIDEO Recidivistul din Alba, care a ucis un tânăr în Mediaș, condamnat, în trecut, pentru tentativă de omor și tâlhărie

Publicat

YouTube video

Atenție! Imagini cu puternic impact emoțional în video. Bărbatul din Alba bănuit că a ucis un tânăr din Mediaș în fața unui local, sâmbătă noapte, nu se află la prima abatere de la lege. Acesta a fost condamnat în anul 2010 de Tribunalul Alba la 12 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru două tentative de omor comise în anul 2008.

Vezi și Tânăr ucis de un recidivist din Alba, într-un club din Mediaș. Agresorul, eliberat în baza recursului compensatoriu

Una dintre tentative pare desprinsă din filme, deoarece bărbatul și-a lovit victima cu două cuțite de bucătărie în același timp. De asemenea când era închis la Penitenciarul Aiud, acesta a mai fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru o tâlhărie calificată, comisă de bărbat în anul 2007.

Citește și Crima din Mediaș: Un al doilea bărbat din Alba, reținut. Era, de asemenea, eliberat pe baza recursului compensatoriu

În 2011, în urma unei cereri de contopire a pedepselor a fost condamnat la un total de 13 ani de închisoare cu executare.

În mai 2018, Rusu Marius a fost eliberat din închisoare după ce a beneficiat de 408 de zile câştigate potrivit legii privind recursul compensatoriu şi 96 de zile câştigate ca urmare a muncii prestate în perioada cât a fost închis. În lipsa legii privind recursul compensatoriu, condamnatul ar mai fi stat cel puţin 1 an la închisoare.

marius rusu medias 2

Două tentative de omor în doar câteva luni

Potrivit motivării Tribunalului Alba din anul 2010, R. M. a comis două tentative de omor în doar câteva luni. 

Prima tentativă de omor a fost în urma unui scandal pornit într-un local din Blaj. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba în seara zilei de 28 iunie 2008, inculpatul împreună cu prietenii săi s-au deplasat din Bucerdea Grînoasă în Blaj la discoteca „Opera”. Inculpatul avea asupra sa un cuțit cu o lamă de 18 cm.

Acolo acesta a început un scandal cu un alți doi bărbați, timp în care R.M. a primit un cap în gură de la unul dintre cei doi. Grupul celui care l-a lovit pe R.M a plecat din club, urmărit de către agresor și prietenii săi. Aceștia i-au prins din urmă pe cei care l-au lovit pe inculpat și R.M. i-a aplicat unui bărbat trei lovituri cu cuțitul în zona omoplaților și a frunții. Din fericire bărbatul a scăpat cu viață dar a avut nevoie de peste 14 zile de spitalizare.

Agresorul a fost cercetat în stare de libertate la acea vreme. 

„După comiterea faptei grave, inculpatul a rămas în libertate, probabil pentru că organul competent propună arestarea a avut în vedere vârsta tânără a lui. În loc să conștientizeze gravitatea faptelor comise îndreptate împotriva vieții și să-și revizuiască radical conduita, inculpatul a comis o altă faptă de aceeași natură, agresând cu două cuțite o persoană”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

După o discuție în contradictoriu cu un bărbat din Bucerdea Grânoasă, care a degenrat în discuție cu înjurături și trânteli pe jos,  R. M., s-a dus în locuința sa de unde a luat două cuțite de bucătărie, cu lama de 20 de centrimetri și s-a dus după cel cu care a avut discuția în contradictoriu. Și-a observat victima și pentru a o surprinde s-a furișat prin spatele acesteia moment în care l-a atacat pe bărbat.

„Inculpatul a ridicat cele două cuțite pe care le ținea în câte o mână și i-a aplicat părții vătămate, în zona toracelui, câte 4 lovituri cu fiecare cuțit, de sus în jos.

Apoi, partea vătămată s-a întors cu fața spre el, moment în care i-a mai aplicat acesteia un număr de două lovituri cu unul din cuțite, în zona capului și a feței de sus în jos, iar cu celălalt cuțit a a încercat să o lovească în zona capului, lovind tot de sus în jos, dar partea vătămată s-a apărat ridicând mâna dreaptă în dreptul capului, recepționând lovitura de cuțit în zona cotului mâinii drepte.

De teamă ca inculpatul să nu-i suprime viața, partea vătămată a fugit de la fața locului, sărind gardul unei locuințe, de aici intrând în incinta altor imobile și ajungând, la un moment dat, plin de sânge, la domiciliul său. La scurt timp, a fost transportat cu o ambulanță la Spitalul din Blaj, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale de urgență” se arată în rechizitoirul întocmit de procurori.

Pentru faptele de mai sus bărbatul a fost condmnat în 2010 la 14 ani de închisoare cu executare. 

„9 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de tentativă la omor calificat, (…) 1 an închisoare pentru comiterea infracțiunii de port ilegal de armă albă în public,(…) 14 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de tentativă la omor deosebit de grav(…)  1 an închisoare pentru comiterea infracțiunii de port ilegal de armă albă în public, (…) În baza art.33 și 34 Cod penal contopește pedepsele aplicate în cea mai grea, aceea de 14 ani închisoare, pe care inculpatul o va executa în final , la care adaugă pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev.de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a și lit.b Cp pe o durată de 5 ani”, se arată în decizia magistraților din anul 2010. 

În 2011, în timp ce se afla deținut la Penitenciarul Aiud, bărbatul a făcut o cerere de contopiere a pedepselor, cea de tentativă de omor și de tâlhărie. Magistrații au acceptat cererea bărbatului și a rezultat o pedeapsă finală de 13 ani de închisoare cu executare. 

„Admite cererea de contopire a pedepselor formulată de condamnatul R.M.,  deținut în PNT Aiud, și în consecință:

Descontopește pedeapsa rezultantă de 12 ani și 6 luni închisoare și 5 ani interzicerea drepturilor (…) definitivă la data de 13.07.2010 în componentele ei de: 9 ani închisoare(…)  1 an închisoare (…)  12 ani și 6 luni (…) aplicate pentru fapte comise la data de 28.08.2008.

Contopește componentele de mai sus cu pedeapsa de 4 ani închisoare aplic. pt. săvârșirea infracțiunii de tâlhărie (…) definitivă prin Dp 453/17.06.2010 a Curții de Apel Alba Iulia aplicată pentru fapta comisă la data de 14 oct. 2007, în pedeapsa cea mai grea de 12 ani și 6 luni închisoare pe care o sporește la: 13 ani închisoare și 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a, b Cp . În baza art. 88 Cp deduce din pedeapsă durata arestului preventiv și a pedepsei deja executate începând cu data de 26.08.2008 la zi”, se arată în decizia magistraților din 2011.

agresor medias 1

YouTube video

408 de zile câştigate potrivit legii privind recursul compensatoriu şi de 96 de zile câştigate ca urmare a muncii prestate în perioada cât a fost închis

Potrivit deciziei de la Judecătoria Deva, bărbatul a beneficiat de 408 de zile câştigate potrivit legii privind recursul compensatoriu şi de 96 de zile câştigate ca urmare a muncii prestate în perioada cât a fost închis. În lipsa legii privind recursul compensatoriu, condamnatul ar mai fi stat cel puţin 1 an la închisoare.

„Având în vedere că prin procesul verbal nr. 18/3.05.2018 al Comisiei de propuneri de pe lângă Penitenciarul Deva se solicită liberarea condiţionată a condamnatului Rusu Marius, întrucât îndeplineşte condiţiile legale. Din examinarea procesului verbal mai sus amintit se constată că prin sp. nr. 288/2014 a Tribunalul Alba, condamnatului Rusu Marius i s-a aplicat pedeapsa de 13 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prev. şi ped. de art. 20 C.p. rap. la art. 176 C.p., a cărei executare a început la data de 26.08.2008.

Din pedeapsa aplicată, echivalentă cu 4748 zile, condamnatul a executat efectiv 3946 zile ceea ce reprezintă 3/4 parte (din care 408 zile ca beneficiu conform Legii nr. 169/2017), iar prin adăugarea zilelor câştigate prin muncă prestată de 96 zile el a executat 3/4 parte din pedeapsa la care a fost condamnat. Considerând că din cuprinsul procesului verbal rezultă că susnumitul în timpul executării pedepsei a avut o comportare foarte bună, fiind disciplinat, dând prin aceasta dovezi temeinice de îndreptare.

Astfel fiind şi întrucât în speţă sunt îndeplinite condiţiile prev. de art. 6  C.p. rap. la art. 59 C .p., instanţa apreciază că propunerea făcută este întemeiată şi, în consecinţă, urmează a dispune liberarea condiţionată a condamnatului Rusu Marius conform dispozitivului”, se arată în motivarea Judecătoriei Deva privind eliberarea condiţionată a inculpatului Rusu Marius.

Potrivit adevărul.ro, decizia Judecătoriei nu a fost contestată, astfel încât condamantul a fost eliberat după trei zile de la pronunţare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax