Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

RECORD de pensionări anticipate. Jumătate dintre angajații care au ieșit la pensie anul trecut nu aveau vârsta necesară

Publicat

casa de pensii alba

Pensionarea anticipată a atins un record în anul 2020. Anul trecut, aproape jumătate dintre cei care au ieşit la pensie nu aveau vârsta necesară.

Pandemia, locurile de muncă nesigure au fost principalele motive care i-au făcut pe românii care se puteau întruneau condițiile necesare, să opteze pentru pensia anticipată.

Venitul obţinut din pensie e unul mai sigur, spun specialiştii, în condiţiile în care, pe timp de pandemie, mulţi au rămas fără locuri de muncă.

Vezi și Pensie ANTICIPATĂ 2021: Ce trebuie să faci ca să ieși mai repede la pensie. Prevederile legii se vor schimba complet din 2021

Pensia anticipată se poate acorda, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

Pensia anticipată parțială se poate acorda, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.

AICI: CALCULATOR PENSII online: La ce vârstă poți ieși la pensie, în funcție de anul nașterii și stagiul de cotizare

36 de ani lucrați, plus grupa de muncă și poate iesi la pensie la 58 de ani. Este calculul pe care mulţi români trecuţi de 50 de ani şi-l fac pentru a ieşi mai repede la pensie. Motivul principal este că, pentru ei, ofertele de pe piaţa muncii sunt tot mai puţine şi prost plătite.

310 mii de români au ieşit la pensie în anul 2020. Dintre aceştia, 190 de mii au decis să se pensioneze anticipat.

Femeile s-au pensionat la 59 de ani, iar bărbaţii – la 60 de ani. Asta în condiţiile în care vârsta de pensionare pentru femei e de 63 de ani, iar bărbaţii ies la pensie la 65 de ani.

Citește și PENSII 2021: Vechimea în muncă s-a scumpit. Cei care vor să cumpere plătesc mai mult față de anul trecut. Cauza modificărilor

Chiar și bugetarii pot beneficia de acestă facilitate din lege, chiar dacă unii, până acum, își continuau apoi munca la stat.

Şi legislaţia a permis unor categorii de angajaţi să iasă mai repede la pensie.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii spune că toți cei care vor să iasă la pensie anticipat trebuie să respecte câteva condiţii: să lucreze stagiul de cotizare, adică 35 de ani, la care se adaugă cel puţin 8 ani. Dacă anii sunt mai puţini, pensionarul e penalizat la punctul de pensie, cu până la 0.5%

În 2020, am avut cu 48 de mii mai mulţi pensionari faţă de anul precedent. Pensia medie a urcat de la 1247 de lei în 2019, la 1600 de lei în martie 2021. Cele mai mari pensii sunt în sectorul 1 al Capitalei. Aici, pensia medie ajunge la 2.348 de lei. La polul opus se află Botoşaniul, unde pensia medie e de 1.271 de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax