Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Rectorul UAB, Daniel Breaz: Avem solicitări din India, Pakistan şi Iran, de studenţi care vor să înveţe la Alba Iulia, dar nu primesc vize

Publicat


breaz

Criza financiară din ultimii ani a afectat şi bugetul universităţii albaiuliene. Numărul studenţilor a scăzut, iar, implicit, fondurile din taxele pe care le plăteau aceştia pentru studii s-au diminuat. În acest context, conducerea instituţiei încearcă să găsească soluţii pentru echilibrarea financiară. Una dintre acestea este reprezentată de un proiect de internaţionalizare a învăţământului universitar românesc, mai concret stimularea studenţilor străini care doresc să înveţe în universităţile din ţară.

La “Testul de sinceritate” ci Dan Lungu, exclusiv pe Alba24.ro, rectorul Universităţii “1 Decembrie 1918”, Daniel Breaz a dezvăluit ce presupune acest proiect.

“În ultimii ani s-a constatat o scădere a numărului de studenţi. Dacă în perioada 2000-2004 am avut un număr foarte mare de studenţi la învăţământul la distanţă, care, prin taxele pe care le plăteau atunci au ajuns să crească bugetul universităţii, acum acesta a scăzut. La fel, a scăzut şi numărul studenţilor la zi, cauzele fiind atât criza financiară, cât şi rezultatele la bacalaureat. Unii tineri nu mai pot să se întreţină la facultate. Este păcat, încercăm să găsim soluţii.

De 6-7 luni am început un proiect de internaţionalizare a învăţământului universitar românesc: trebuie să deschidem larg poarta spre studenţi străini, care doresc să vină să înveţe în România, pentru că învăţământul românesc a fost şi este încă unul de elită”, a spus Daniel Breaz.

“Studenţii străini sunt doritori de a veni şi studia în România, pentru că oferă o pregătire de calitate. Iar noi, în ultimii ani, am redus foarte mult numărul acestora. Nu înţeleg de ce. Am evitat să le dăm vize să vină şi să studieze aici, ori ei nu fac altceva decât să ajute la prosperitatea ţării noastre. Gândiţi-vă că un student străin care vine în România cheltuieşte cel puţin 10.000-12.000 de euro pe an, pentru că locuieşte şi trăieşte aici, plus taxele, care sunt mult mai mari faţă de cele pentru un student român, poate chiar echivalentul a şapte studenţi români, din punct de vedere financiar. Deci, la Alba Iulia, dacă am avea 300-400 de studenţi străini, ar însemna echivalentul a 2.000 de tineri români. Ar însemna stabilitate financiară pentru universitate şi posibilităţi de dezvoltare, de performanţă, de motivare a cadrelor didactice”, precizează rectorul.

Anul trecut, UAB a participat la un târg de oferte educaţionale organizat în zona Asiei, la Kuala Lumpur, fiind singura universitate din România cu un stand de prezentare. Potrivit rectorului, au fost aproximativ 8.000 de vizitatori, în două zile: „Am epuizat absolut toate materialele, au fost foarte multe universităţi europene, de prestigiu. Au venit o grămadă de solicitări, pentru că sunt agenţi care se ocupă de recrutarea tinerilor, pentru plasare la studii în alte ţări. Din păcate, efectul a fost aproape de zero, pentru că foarte mulţi nu au primit vize. Au fost solicitări din zona Asiei – India (Marea Britanie are un program de recrutare IT pentru India), Pakistan, Bangladesh, Iran, Irak. Aceştia îşi trimit tinerii la studii în alte ţări – Marea Britanie, Franţa, Germania, Ungaria. Dar la noi, este problema vizelor.

Credeţi că toţi acei studenţi care vin din afară sunt cu probleme? Eu nu cred. Sunt dornici să înveţe. Cred că ne solicită dublu faţă de mulţi dintre studenţii români, pentru că vin pe banii lor, iau împrumut din bancă, ca să urmeze studii, având în vedere că în ţările lor nu li se oferă posibilităţi de a se pregăti în domeniul în care doresc să devină specialişti”, subliniază Daniel Breaz.

Acesta susţine că trebuie identificate toate modalităţile de finanţare, inclusiv cele prin iniţiative legislative, astfel încât să fie posibile obţinerea unor surse la bugetul universităţilor, pentru că educaţia are un rol major în prosperitatea societăţii. În prezent, studenţii străini, cei care ar putea aduce resurse financiare substanţiale în acest sens, sunt foarte puţini la UAB, din cauza faptului că nu primesc vize: ” Avem foarte puţini studenţi din străinătate, din India am avut 7 studenţi. Ne apropiam de 100 de solicitări, dar au primit viză cam 3 pe an. Mai avem prin schimburi Erasmus alţi 50-60 de studenţi, în special din ţări europene”.

Rectorul Daniel Breaz spune că, din punctul de vedere al adaptării ofertei educaţionale la cererile de pe piaţa muncii, universitatea urmăreşte evoluţia solicitărilor şi înfiinţează specializări noi: „Nu cred că a fost an în care să nu înfiinţăm o specializare nouă; anul trecut am lansat trei masterate internaţionalizate noi. Anul acesta am înfiinţat trei specializări în limba engleză, de exemplu informatică, administrarea afacerilor, arheologie şi muzeologie (această specializare o cere Pakistanul), toate cu predare în limba engleză; de asemenea, limbi moderne aplicate – traducere şi interpretare. Există specializări pentru care cererea a scăzut, pentru că absolvenţii se angajau în domeniul public, spre exemplu cei de la istorie. Fiind blocate posturile în ultimii ani, nu au găsit locuri de muncă. Acum avem aproximativ 20 de studenţi la specializarea istorie în anul I.

O creştere reală economică nu se va manifesta decât spre sfârşitul anului 2014, într-adevăr acum nu prea sunt bani, dar sper să trecem peste această perioadă grea şi să ne dezvoltăm, să găsim soluţii.”

Vedeţi integral declaraţiile rectorului Daniel Breaz, la „Testul de sinceritate” Alba24.ro.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

8 Comentarii

8 Comments

 1. omu

  joi, 11.04.2013 la 12:03

  nu avem si asa destui ” colorati” in oras, ne mai trebuie si de import? De fapt cine sa vina in catunul asta?!

 2. adriaan

  joi, 11.04.2013 la 19:32

  ce se intampla cu populatia,nu conteaza..bine,mai,nu avem destule ciori in Alba?Mai vreti si altii „de la mama lor”!??astia gasesc rapid niste ***** locale si se pun pe puiat si adus frati,veri..sa vedeti atunci natie colorata…o sa fim ciorile Europei…

 3. Bin Alladen

  joi, 11.04.2013 la 19:41

  mama,ce o sa islamizez Alba!Allahu Akbar! ghiaurilor,o sa v-o **** si pe fatza ,si pe dos! in 30 ani ,va fac Republica Islamica si bag Sharia.n voi! Kefiri fraieri! Iar pe fratele Hassan cel breaz o sa-l fac mufti!

 4. jenu

  joi, 11.04.2013 la 19:51

  las sa vina pakistanezii,sa aduca cu ei coruptia si fundamentalismul mahomedan…sa vedeti cum le pun rumanelor toalele de mumie..cu indienii n-am teaba,sa vina la renumita universotate apulensis,ca e „d-ai nostri”,sa vina sa-l faca pe brreaz fericit..

 5. jenu

  joi, 11.04.2013 la 19:55

  învăţământul românesc a fost şi este încă unul de elită”, a spus Daniel Breaz.
  mai bine tacea brreazu…

 6. Pingback: Studenții străini vor să vină în România, dar nu primesc vize

 7. Pingback: Studenții străini vor să vină în România, dar nu primesc vize - Liceul Teoretic Dante Alighieri

 8. Tzepes

  vineri, 12.04.2013 la 16:49

  Avem destui tigani si fara aia. Foarte bine ca nu le da vize. Mai lipsesc Siria si Coreea de Nord de pe lista celui mai breaz.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Noapte de coșmar pentru o bătrână din Câmpeni: Un tâlhar a intrat peste ea în casă, a bătut-o și a încercat să o violeze

Publicat

batrana-batuta

În miez de noapte, un bărbat a intrat într-o casă din Câmpeni, peste o bătrână de 71 de ani. Degeaba a încercat femeia să îi dea 80 de lei, căci pentru bărbat nu a fost de ajuns. A bătut-o, a încercat o violeze și i-a luat cu forța, sub amenințarea cu moartea, o pereche de […]

Citește mai departe
Publicitate

ABRUD

DOCUMENT: Doi foști prim-miniștri, martori în procesul proiectului ratat de la Roșia Montană. Cum se apără România de ”Gabriel”

Publicat

a

România și-a anunțat apărarea în procesul de arbitraj deschis de compania canadiană Gabriel Resources la Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor (ICSID) al Băncii Mondiale, aflat la Wasington. Doar câteva zile mai durează până când vor începe și audierile care vor avea loc între 2 și 13 decembrie 2019. Doi prim-miniștri vor fi printre martorii României: […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

(P) Românii merită un președinte aproape de oameni: Viorica Dăncilă!

Publicat

Viorica Dăncilă, care a condus Guvernul României și a reușit să ducă la bun sfârșit multe proiecte ce au schimbat în bine viața românilor, merită votul nostru. Vă prezentăm doar câteva dintre motivele pentru care susținem candidatura doamnei Viorica Dăncilă la președinția României: Nu a ezitat să preia funcția de prim-ministru atunci când a fost […]

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

ACCIDENT la Aiud. O persoană și-a prins un picior într-un utilaj agricol

Publicat

Pompierii din Aiud intervin miercuri, în jurul orei 18:50, pentru descarcerarea și acordarea primului ajutor medical unei persoane care și-a prins un picior într-un motocultor. Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2 în municipiu, pentru descarcerare și prim ajutor la […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate