Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Rectorul UAB, Daniel Breaz: Avem solicitări din India, Pakistan şi Iran, de studenţi care vor să înveţe la Alba Iulia, dar nu primesc vize


Publicat

breaz

Criza financiară din ultimii ani a afectat şi bugetul universităţii albaiuliene. Numărul studenţilor a scăzut, iar, implicit, fondurile din taxele pe care le plăteau aceştia pentru studii s-au diminuat. În acest context, conducerea instituţiei încearcă să găsească soluţii pentru echilibrarea financiară. Una dintre acestea este reprezentată de un proiect de internaţionalizare a învăţământului universitar românesc, mai concret stimularea studenţilor străini care doresc să înveţe în universităţile din ţară.

La “Testul de sinceritate” ci Dan Lungu, exclusiv pe Alba24.ro, rectorul Universităţii “1 Decembrie 1918”, Daniel Breaz a dezvăluit ce presupune acest proiect.

“În ultimii ani s-a constatat o scădere a numărului de studenţi. Dacă în perioada 2000-2004 am avut un număr foarte mare de studenţi la învăţământul la distanţă, care, prin taxele pe care le plăteau atunci au ajuns să crească bugetul universităţii, acum acesta a scăzut. La fel, a scăzut şi numărul studenţilor la zi, cauzele fiind atât criza financiară, cât şi rezultatele la bacalaureat. Unii tineri nu mai pot să se întreţină la facultate. Este păcat, încercăm să găsim soluţii.

De 6-7 luni am început un proiect de internaţionalizare a învăţământului universitar românesc: trebuie să deschidem larg poarta spre studenţi străini, care doresc să vină să înveţe în România, pentru că învăţământul românesc a fost şi este încă unul de elită”, a spus Daniel Breaz.

“Studenţii străini sunt doritori de a veni şi studia în România, pentru că oferă o pregătire de calitate. Iar noi, în ultimii ani, am redus foarte mult numărul acestora. Nu înţeleg de ce. Am evitat să le dăm vize să vină şi să studieze aici, ori ei nu fac altceva decât să ajute la prosperitatea ţării noastre. Gândiţi-vă că un student străin care vine în România cheltuieşte cel puţin 10.000-12.000 de euro pe an, pentru că locuieşte şi trăieşte aici, plus taxele, care sunt mult mai mari faţă de cele pentru un student român, poate chiar echivalentul a şapte studenţi români, din punct de vedere financiar. Deci, la Alba Iulia, dacă am avea 300-400 de studenţi străini, ar însemna echivalentul a 2.000 de tineri români. Ar însemna stabilitate financiară pentru universitate şi posibilităţi de dezvoltare, de performanţă, de motivare a cadrelor didactice”, precizează rectorul.

Anul trecut, UAB a participat la un târg de oferte educaţionale organizat în zona Asiei, la Kuala Lumpur, fiind singura universitate din România cu un stand de prezentare. Potrivit rectorului, au fost aproximativ 8.000 de vizitatori, în două zile: „Am epuizat absolut toate materialele, au fost foarte multe universităţi europene, de prestigiu. Au venit o grămadă de solicitări, pentru că sunt agenţi care se ocupă de recrutarea tinerilor, pentru plasare la studii în alte ţări. Din păcate, efectul a fost aproape de zero, pentru că foarte mulţi nu au primit vize. Au fost solicitări din zona Asiei – India (Marea Britanie are un program de recrutare IT pentru India), Pakistan, Bangladesh, Iran, Irak. Aceştia îşi trimit tinerii la studii în alte ţări – Marea Britanie, Franţa, Germania, Ungaria. Dar la noi, este problema vizelor.

Credeţi că toţi acei studenţi care vin din afară sunt cu probleme? Eu nu cred. Sunt dornici să înveţe. Cred că ne solicită dublu faţă de mulţi dintre studenţii români, pentru că vin pe banii lor, iau împrumut din bancă, ca să urmeze studii, având în vedere că în ţările lor nu li se oferă posibilităţi de a se pregăti în domeniul în care doresc să devină specialişti”, subliniază Daniel Breaz.

Acesta susţine că trebuie identificate toate modalităţile de finanţare, inclusiv cele prin iniţiative legislative, astfel încât să fie posibile obţinerea unor surse la bugetul universităţilor, pentru că educaţia are un rol major în prosperitatea societăţii. În prezent, studenţii străini, cei care ar putea aduce resurse financiare substanţiale în acest sens, sunt foarte puţini la UAB, din cauza faptului că nu primesc vize: ” Avem foarte puţini studenţi din străinătate, din India am avut 7 studenţi. Ne apropiam de 100 de solicitări, dar au primit viză cam 3 pe an. Mai avem prin schimburi Erasmus alţi 50-60 de studenţi, în special din ţări europene”.

Rectorul Daniel Breaz spune că, din punctul de vedere al adaptării ofertei educaţionale la cererile de pe piaţa muncii, universitatea urmăreşte evoluţia solicitărilor şi înfiinţează specializări noi: „Nu cred că a fost an în care să nu înfiinţăm o specializare nouă; anul trecut am lansat trei masterate internaţionalizate noi. Anul acesta am înfiinţat trei specializări în limba engleză, de exemplu informatică, administrarea afacerilor, arheologie şi muzeologie (această specializare o cere Pakistanul), toate cu predare în limba engleză; de asemenea, limbi moderne aplicate – traducere şi interpretare. Există specializări pentru care cererea a scăzut, pentru că absolvenţii se angajau în domeniul public, spre exemplu cei de la istorie. Fiind blocate posturile în ultimii ani, nu au găsit locuri de muncă. Acum avem aproximativ 20 de studenţi la specializarea istorie în anul I.

O creştere reală economică nu se va manifesta decât spre sfârşitul anului 2014, într-adevăr acum nu prea sunt bani, dar sper să trecem peste această perioadă grea şi să ne dezvoltăm, să găsim soluţii.”

Vedeţi integral declaraţiile rectorului Daniel Breaz, la „Testul de sinceritate” Alba24.ro.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

8 Comentarii

8 Comments

 1. omu

  joi, 11.04.2013 at 12:03

  nu avem si asa destui ” colorati” in oras, ne mai trebuie si de import? De fapt cine sa vina in catunul asta?!

 2. adriaan

  joi, 11.04.2013 at 19:32

  ce se intampla cu populatia,nu conteaza..bine,mai,nu avem destule ciori in Alba?Mai vreti si altii „de la mama lor”!??astia gasesc rapid niste ***** locale si se pun pe puiat si adus frati,veri..sa vedeti atunci natie colorata…o sa fim ciorile Europei…

 3. Bin Alladen

  joi, 11.04.2013 at 19:41

  mama,ce o sa islamizez Alba!Allahu Akbar! ghiaurilor,o sa v-o **** si pe fatza ,si pe dos! in 30 ani ,va fac Republica Islamica si bag Sharia.n voi! Kefiri fraieri! Iar pe fratele Hassan cel breaz o sa-l fac mufti!

 4. jenu

  joi, 11.04.2013 at 19:51

  las sa vina pakistanezii,sa aduca cu ei coruptia si fundamentalismul mahomedan…sa vedeti cum le pun rumanelor toalele de mumie..cu indienii n-am teaba,sa vina la renumita universotate apulensis,ca e „d-ai nostri”,sa vina sa-l faca pe brreaz fericit..

 5. jenu

  joi, 11.04.2013 at 19:55

  învăţământul românesc a fost şi este încă unul de elită”, a spus Daniel Breaz.
  mai bine tacea brreazu…

 6. Pingback: Studenții străini vor să vină în România, dar nu primesc vize

 7. Pingback: Studenții străini vor să vină în România, dar nu primesc vize - Liceul Teoretic Dante Alighieri

 8. Tzepes

  vineri, 12.04.2013 at 16:49

  Avem destui tigani si fara aia. Foarte bine ca nu le da vize. Mai lipsesc Siria si Coreea de Nord de pe lista celui mai breaz.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Publicitate

EVENIMENT

Ovidiu Kiss, albaiulianul care transformă piesele auto vechi în adevărate opere de artă, pe scena de la Românii au talent

Publicat

Albaiulianul Ovidiu Kiss cunoscut, atât în oraș, cât și în țară, după ce a început să realizeze ”sculpturi” din piese auto vechi, a fost prezent, vineri seara, la concursul ”Românii au talent”, de la PRO TV.

Creațiile pe care le-a adus cu el pe scenă, între care o motocicletă și un autocamion la construcția căruia a mărturisit că a lucrat aproape trei luni au fost admirate de cei patru jurați, însă la final aceștia au hotărât că albaiulianul nu va trece în următoarea etapă a concursului.

”Aș vrea să mă fac bine înțeles, apreciez ce faci. Bravo ție! Reciclezi, transformi lucruri moarte în artă, însă așteptam un număr de spectacol. Din partea mea este nu, astăzi”, a spus Mihai Petre.

Din același motiv, albaiulianul a primit un ”nu” și de la Andra, iar Andi Moisescu a fost singurul care a spus ”da”.

Ovidiu Kiss are 38 de ani și este pasionat de maşini şi motociclete. Și-a descoperit talentul în urmă cu mai mulţi ani, în Spania, unde lucra ca mecanic auto și i-a venit ideea să realizeze o motocicletă în mărime naturală, din piesele stricate rămase de la mașini.

El a revenit apoi în țară, iar de câțiva ani și-a deschis un atelier unde realizează tot felul de obiecte unicat din resturi metalice.

Operele sale au putut fi admirate la mai multe expoziții, între care „Despina Camino Art“ de la Palatul Noblesse din Bucureşti şi ”Transilvania Tattoo Expo”, de la Sibiu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Părinții copiilor cu vârste până la 12 ani vor avea zile libere și în timpul vacanțelor școlare, în perioada stării de urgență

Publicat

Părinții care își supraveghează acasă copiii cu vârste de până la 12 ani, după instituirea stării de urgență, vor beneficia de zile libere și în timpul vacanțelor școlare, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată de Guvern.

”Măsura era necesară în contextul restricționării drastice a circulației persoanelor în ultima perioadă, printr-o serie de ordonanțe militare, mai ales a persoanelor vârstnice, care, în marea lor majoritate, se ocupau de supravegherea nepoților pe timpul zilei”, precizează reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit acestora, în cazul părinților care beneficiază deja de zilele libere acordate în baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu, angajatorul urmând să-i înștiințeze despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, inclus în sistemul național de diagnosticare COVID-19

Publicat

s

Începând de luni, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia va fi inclus în sistemul național de diagnostic pentru COVID-19, a anunțat vineri deputatul PNL Florin Roman. 

El a explicat că a început, în calitate de parlamentar, demersurile de includere a unității medicale din Alba Iulia în rețeaua națională, la solicitarea președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și a managerului Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, Diana Mârza.

”Astăzi (n.r. vineri), ministrul Sănătății, dr. Nelu Tatar și secretarul de stat Andrei Baciu mi-au confirmat că de luni, după publicarea ordinului de ministru în Monitorul Oficial, spitalul județean devine parte a sistemului național, ceea ce înseamnă o creștere a capacității de testare la nivelul județului Alba.

Totodată, includerea în rețeaua națională, asigură fluxul necesar de kituri de testare din partea companiei Unifarm, dar și decontarea sumei de 200 lei/test, de către stat, prin Ministerul Sănătății.

În calitate de parlamentar mulțumesc conducerii Ministerului Sănătății pentru celeritatea cu care a răspuns solicitărilor noastre, dar și firmei Transavia, care a donat unul din cele mai performante PCR-uri de testare din România, peste 3.500 de kituri și contravaloarea extractoarelor automatizate.

Așadar, cu DSP Alba și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, ca centre autorizate de testare la nivel național, Alba devine practic unul dintre cele mai importante centre de la nivel național, cu o putere de testare ca marile orașe și rezultate în doar câteva ore.

Asta înseamnă că putem apăra medicii, pacienții și bolnavii, că putem depista virusul în timp util și lua măsurile care se impun. Pe scurt: salvarea de vieți omenești! Doamne ajuta!”, a declarat deputatul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OPINIE/ România, mereu surprinzătoare: Ni se îmbolnăvesc medicii în spitale și noi combatem pandemia cu imnu’ tare-n difuzoare

Publicat

Sunt unul dintre oamenii care iubește din tot sufletul România. Sunt mândru când văd tricolorul fluturând și mă emoționează mereu imnul național. Și nu arunc aceste vorbe în vânt… Nu pot însă să accept ipocrizia și modul în care guvernanții noștri au încercat în aceste zile să ne manipuleze emoțional folosind valorile naționale în care credem.

Guvernanții par în aceste vremuri niște copii prinși că nu și-au învățat bine lecția și vor să fenteze audiența cântând cu patos patriotic imnul de stat. Și toate acestea într-o încercare disperată de a scăpa de corigența care le amenință procentele de încredere și voturile de la următoarele alegeri. Așa am ajuns ca să ni se îmbolnăvească medicii în spitale și noi să combatem pandemia cu imnu’ tare-n difuzoare.

Mai băieți, voi, ăștia care va jucați în aceste zile cu România, nu vă mai comportați ca niște comuniști notorii. Sunteți liberali, ce naiba! Dar nu ați învățat nimic despre democrație și despre faptul că orice stare de panică se tratează, nu cu un fals patriotism, ci cu informare corectă și continuă. Așa că în difuzoarele alea mai bine ați transmite numărul de testări făcute în fiecare comunitate, numărul de măști și combinezoane pe care le-ați cumpărat pentru medici, numărul de aparate de ventilație și așa mai departe. Așa poate v-am crede și noi ca munciți, dar mai ales că ne respectați cu adevărat și că iubiți țara asta, al cărei imn îl folosiți în aceste zile într-o campanie de manipulare.

Ce naiba vă deosebește de comuniștii de la Beijing, care mint și manipulează populația și opinia internațională? Ascundeți în aceste zile sub preș informațiile în speranța că noi, proștii ăștia care vă votăm, vom vedea în roz situația dezastruoasă din sănătatea românească.

Băieți, suntem o țară bolnavă, pe care ați infestat-o cu toții. Voi, liberali, pesediști, pediști, feseniști, comuniști sau cum naiba vă mai spuneți. Noi știm asta…

Nu credeți? Deschideți larg ochii și priviți situația reală din spitalele din România, spitalele în care și voi riscați să ajungeți, acum când nu mai puteți fugi în clinicile de fițe din Viena sau Turcia. În primul rând spitalele astea colcăie de învârteli și interese economice cu firme de casă, transpartinice. Apoi, în vremuri de criză, stăm bine la planuri și strategii, în timp ce în realitate totul se desfășoară haotic din cauza celor pe care voi i-ați plantat politic în punctele cheie. Vreți să știți de ce sunt speriați medicii și asistentele din spitalele astea? Pentru că sunt trimiși să lupte cu moartea doar cu mâinile goale. O mască, o pereche de mănuși și un halat de vizitator pe zi, dezinfectant cu rația și sub cheie, dar mai ales direcții și ordine incoerente. Acestea sunt realitățile cărora le fac față ei, cei din linia întâi. Cu toate acestea, sunt oameni care nu fug, care luptă chiar și cu mâinile goale cu virusul și moartea. Le e frică însă de incompetența voastră și a celor pe care vă încăpăținați să îi susțineți în posturile cheie, la conducerea spitalelor sau a direcțiilor de sănătate.

Și revenind la imn. Dați tare în difuzoare, nu imnul național, ci informații și comunicări. Spuneți-le oamenilor realitatea cu care ne confruntăm, chiar dacă e dură și greu de digerat. Fiți transparenți, fiți coerenți în informații, fiți calmi și lucizi! Renunțați la politicianismele ieftine și la gargara dâmbovițeană și treceți de la vorbe la fapte! Doar așa aveți șansa să ne liniștiți și să trecem împreună cu bine peste această situație grea.

Nu uitați că orice virus poate fi tratat, mai devreme sau mai târziu, dar teama, neîncrederea, panica, generate de lipsa de informare, vor lăsa răni necicatrizabile în fiecare român.

Dan Lungu

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate