Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Rezultate DSP Alba: Culoarea MARO a APEI potabile, cauzată de excesul de fier de pe conductă. Apa CTTA, amendată de inspectorii sanitari

Publicat

În urma unor analize fizico-chimice făcute la două probe de apă recoltate de reprezentanţii DSP Alba din două locaţii diferite din Alba Iulia a rezultat că excesul de fier este motivul pentru care apa de la robinetele albaiulienilor este maro. Potrivit purtătorului de cuvânt, insp. dr. Mihaela Presecan, au fost recoltate probe de la un laborator de cofetărie din zona Cetate, şi o altă probă de la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Alba. La robinetele cetăţenilor din Alba Iulia curge apă ruginie de aproape o lună. Acum Apa CTTA a fost sancţionată cu o amendă între 4.000-10.000 de lei.

Momentul în care cetăţenii din Alba Iulia s-au sesizat că apa de la robinet în loc să fie „cristal” este mai degrabă maro, a fost în data de 11 iunie. Şi se pare că atunci nu era nici prima dată când se confruntau cu această situaţie. La acea vreme reprezentanţii societăţii “Apa CTTA” SA au transmis că a crescut turbiditatea apei potabile în reţea pe fondul temperaturilor ridicate din ultima perioadă, dar că apa potabilă este în parametri şi că disfuncţia va fi remediată în cel mai scurt posibil.

Se pare că nici după aproape o lună de la această sesizare nu a fost remediată disfuncţia.

Marţi, reprezentanţi ai DSP Alba au recoltat două probe de apă potabilă din zona Cetate, dar din locaţii diferite, respectiv de la un laborator de cofetărie şi sediul instituţiei. Problema se pare că este execesul de fier de pe conductele de apă, de la care se aprovizionează locuitorii oraşului. Contactată telefonic de ziarul Alba24, purtătorul de cuvânt al DSP Alba, insp. dr. Mihaela Presecan a spus că reprezentanţii Apa CTTA ar fi trebuit ca în momentul în care cetăţenii au făcut sesizarea cum că apa care curge la robinet este maro, să intre pe traseul unde au fost făcute lucrări şi să rezolve problema apei „colorate”.

Din cauza lucrărilor de relocare a conductelor de apă care s-au făcut în zona autostrăzii de la Sebeș, apa de la robinete și-a schimbat culoarea. Acestă problemă persistă deja de aproape o lună și probabil va mai dura câteva zile deoarece în acest moment încă se fac lucrări. Culoarea maro a apei ar trebui să dispară în câteva zile, anunţau luni, 7 iulie, reprezentanţii CTTA Apă. Aceștia au mai precizat că apa este în continuare tratată și nu reprezintă niciun pericol pentru cei care o beau sau gătesc cu ea.

Citeşte şi Apă maro la robinetele din Alba Iulia din cauza lucrărilor de relocare a conductelor. Este potabilă și nu prezintă niciun pericol

Cu toate că societatea recomandă asta, mulţi localnici din Alba Iulia nu pot nici să se spele cu această apă, iar consumul ei este exclus. Mihaela Presecan a precizat că i-a somat pe cei de la Apa CTTA să remedieze problema cât mai curând.

Distribuitorul de apă potabilă din Alba Iulia a fost sancţionat potrivit legii privind calitatea apei potabilă cu amendă între 4.000-10.000 de lei. Rezultatele analizelor făcute de DSP Alba, în urma recoltării a două probe de apă de la cele două locaţii sunt:

Proba 1. Fier valoare determinată 1330,16 microgram/litru, valoarea maximă admisă fiind 200 microgram/litru, turbiditate valoare determinată 17,3 NTU, valoare maximă admisă 5 NTU.

Proba 2. Fier valoare determinată 147,04 microgram/litru, valoarea maximă admisă fiind 200 microgram/litru, turbiditate valoare determinată 6,30 NTU, valoare maximă admisă 5 NTU.

DSP Alba recomandă locuitorilor din Alba Iulia ca pentru o mai mare siguranţă să nu bea apa de la robinet până la remedierea parametrilor neconformi, în ciuda faptului că cei de la Apa CTTA au spus că nu reprezintă niciun pericol pentru cei care o beau sau gătesc cu ea.

Citeşte şi Apă maronie la robinetele unor locuitori din Alba Iulia. Explicaţii de la reprezentanţii societăţii “Apa CTTA” SA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Raul89

    miercuri, 09.07.2014 at 18:15

    Sa li se dea amenda maxima !

  2. Raul89

    miercuri, 09.07.2014 at 18:22

    Pe culoarea maro a apei se plateste 3,68 lei cu TVA mc , dati in judecata pe Apa CTTA si scoateti banii frumosi ca acum aveti ocazia 😉

  3. lunetistul

    miercuri, 09.07.2014 at 22:33

    Nici amenzile si nici sesizarile facute nu-i impresioneaza pe mai marii din conducerea SC APA CTTA. Avand in vedere ca este un atentat la sanatatea publica,tovarasi care conduc societatea ar trebui imediat arestati,judecati in regim de urgenta si bagati in puscarie……poate atunci cineva s-ar speria si apa ar fi din nou potabila. Dar cum la noi indiferenta si nesimtirea au rang de rege…..o sa mai vedem inca mult timp curgand la robinet apa cu pamant.

  4. bella alba

    miercuri, 09.07.2014 at 23:47

    Nu reprezinta pericol? Dar sa mai si gatesti cu ea? Si daca sa faci un dus iesi mai murdar decat intri. Inacceptabil.Alba 24 filmati daca ei vor bea apa asta daca asa si declara.

  5. mdda

    joi, 10.07.2014 at 22:16

    Domnii directori semnati demisia. Sa va fie rusine . Apa maronie cum se taxeaza?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax