Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

România cumpără avioane F-35, cea mai letală mașinărie de zbor din lume, dar și cea mai scumpă. MApN cere acordul Parlamentului

Publicat

Armata Română se pregătește de cea mai scumpă achiziție din istorie: va plăti 6,5 miliarde de dolari pentru 32 de avioane militare F-35. 

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act, marţi, de solicitarea Ministerului Apărării Naţionale privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35.

În document, MApN solicită aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generaţia a V-a, F-35”, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS).

VIDEO: Cum arată și ce face F-35, avionul pe care vrea să îl cumpere România. Este cea mai avansată mașinărie de zbor din lume

„Faza I a programului de înzestrare va fi iniţiată în anul 2023 şi presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic iniţial a Serviciilor de instruire, de simulatoare de zbor şi de muniţii aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6.5 miliarde USD, iar cantităţile de echipamente, altele decât aeronavele, ce vor fi achiziţionare urmează a fi stabilite cu exactitate după iniţierea procedurii de atribuire a respectivului contract de achiziţie”, se arată în solicitarea MApN.

În solicitare, MApN subliniază că, pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României, continuă demersurile pentru achiziţia de noi echipamente militare care să contribuie la dezvoltarea şi menţinerea unor capabilităţi de apărare robuste şi reziliente, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât descurajării unei posibile agresiuni şi articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate, inclusiv în spectrul neconvenţional, hibrid, cât şi îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calităţii de stat membru NATO.

Solicitarea a fost trimisă către Comisiile de apărare ale celor două Camere ale Parlamentului.

Ce sunt avioanele F-35

F-35 este considerat cea mai letală mașinărie de zbor din lume, oferind piloților un avantaj împotriva oricărui adversar. F-35 este considerat esențial de către americani, pentru menținerea dominației aeriene pentru deceniile următoare.

F-35C, un avion de luptă invizibil cu un singur motor și cel mai nou avion din flota Marinei SUA. Dar dacă vorbim despre motor, trebuie să menționăm că e vorba despre orice motor ci despre cel mai puternic din lume în materie de avioane.

Cu o viteză maximă de Mach 1.6 (aproape 2.000 de kilometri la oră), F-35 este un avion de luptă supersonic cu rază lungă, chiar și cu o gamă completă de arme interne și combustibil.

Poate transportat arme, în interior, în configurație ascunsă, sau, acolo unde este posibil și la vedere. În total poate duce este 8 tone de muniție totală.

Foto: f35.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mark McKee

    marți, 26.09.2023 at 11:51

    Ridiculous!! Raising our taxes because „there is not enough money” going into austerity. Why not buy 16 planes and save the other 3.25 billion for the people!! 😡😡

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax