Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

România nu a cheltuit nici un ban dintr-un program pentru tineri. 323 de milioane de euro de la UE, pierduți de Guvern

Publicat

ue

România nu a cheltuit nici un euro din alocarea de 323 de milioane de euro pentru derularea Programului Garanţia pentru Tineret, din exerciţiul bugetar 2014-2020, potrivit datelor despre stadiul implementării, obţinute de pe portalul Comisiei Europene. Pogramul Garanţie pentru Tineret se încheie la finalul acestui an, fără nici un rezultat.

Proiectele asupra cărora s-a luat decizia de implementare până la data de 30.06.2018 ar fi în valoare de 4,2 milioane de euro, ceea ce reprezintă 1% din alocare, potrivit siteului dedicat subiectelor legate de educație, edupedu.ro. Comparativ cu celelalte state europene, România este pe ultimul loc şi la stadiul cheltuirii fondurilor din Garanţia pentru Tineret. Alături de noi este Irlanda, diferenţa între cele două state fiind aceea că irlandezii au decis ce se întâmplă cu toţi banii alocaţi, în timp ce noi nici măcar planificarea nu o avem decât pentru 1% din fonduri.

Programul trebuia să asigure pentru toți tinerii cu vârsta mai mică de 25 de ani, care își pierd locul de muncă sau care nu găsesc un loc de muncă după terminarea studiilor, o ofertă de angajare de calitate. Alte opţiuni erau o soluţie de continuare a studiilor, intrarea în ucenicie sau într-un stagiu de practică. Totul trebuia să se întâmple în doar 4 luni de la înregistrarea tânărului beneficiar la agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau la centrele de garanții pentru tineret.

Subvenții pentru tineri și angajatorii lor

  • 500 lei/lună/angajat timp de 12 luni oferiţi angajatorilor care angajează tinerii din program. Bani din Bugetul Asigurarilor pentru Şomaj.
  • 200 euro/lună/angajat timp de 12 luni se acordă din fonduri europene
  • prime de încadrare: 1.000 lei/lună se acordă o singură dată din BAŞ. Alți 250 euro/lună se acordă din fonduri europene, timp de 12 luni.
  • Prima de instalare pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul: 3.500 lei se acordă o singură dată prin BAŞ. Încă 1.000 euro din fonduri europene.

“Garanţia pentru Tineret este un program istoric. Garanţia pentru Tineret este cel mai amplu şi complet program pentru tineri din ultimii 25 de ani. Vor beneficia peste 441 de mii de tineri cu vârste între 16 şi 24 de ani, care prin acest program vor găsi un loc de muncă. Garanţia pentru Tineret are o sumă alocată de 470 de milioane de euro şi se derulează până în 2018. Programul reprezintă o adevărată investiţie în viitorul nostru, al tuturor. (…) Pentru că vorbim de tineri, nu mai vrem ca tinerii să fie generaţii de sacrificiu, aşa cum s-a întâmplat în timpul guvernării PDL“, spunea la data lansării programului, ministrul interimar de atunci al Educației, Rovana Plumb.

Sursă: edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax