Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

Rrareș Buglea – între țapul ispășitor și cioara vopsită

Publicat

”Rareș, ești curajos, ține-o tot așa, ai tot respectul pentru că ai spus un mare adevăr, România e de partea ta, respect, respect, libertate și aprobare!” Acestea sunt numai câteva dintre ideile desprinse din miile de mesaje postate pe contul de facebook al lui Rareș Buglea, politicianul care în urmă cu câteva zile a lansat, pe același cont, propunerea sterilizării femeilor rrome dacă nu fac dovada că au destui bani să își întrețină copiii (idee pe care a nuanțat-o ulterior propunând sterilizarea tuturor femeilor în această situație). Povestea aceasta, de un infantilism macabru a stârnit o adevărată dezbatere (expunere media, invitații la televiziuni, critici, adulări etc).

Defulare online

Cu toată ”nuanțarea”de formă a lui Rareș, dezbaterea a continuat pe pagina sa de facebook pe ideea țiganilor și nu a mamelor… De fapt, nu a fost o dezbatere care presupune măcar două părți. A fost o defulare, o paradă de resentimente primare, validate de ”curajul” altora de a posta în același mod. ”Vina” lui Buglea de a stigmatiza un grup (mamele rrome fără venituri – indiferent de contextul social care a dus la apariția acestei categorii) a fost imediat și generos compensată: totul este de fapt în ”interesul” copiilor care riscă să ajungă pe stradă. Așadar, acum ar trebui să înghițim această idee: sterilizare, primim, dar să fie în interesul copiilor care ar fi mai bine să stea acolo unde stau ei când nu se nasc, decât pe stradă cu mâna întinsă.

Din punct de vedere sociologic, pe contul său de facebook a funcționat ”spirala tăcerii”: teama de a nu fi înjurat la rândul tău dacă te opui majorității. Argumentele enumerate, oho, destule: țiganii fură, se înmulțesc fără măsură, ne fac de rușine în Europa… în fine, ați prins ideea. Nici un clișeu n-a scăpat formulării de către cineva, mândru că în sfârșit se ”implică radical și curajos”. În plus, toți cei care l-au criticat pe Rareș, în frunte cu jurnalista Corina Dragotescu, au fost scuipați, cum se scuipă în mediul online, cu curaj de bloger.

Non-reacții

Reacțiile politicienilor au fost pe măsură. Adică de formă, doar nu se opune cineva majorității, cu riscul de a pierde voturi. Singurele reacții au venit de prin București. În rest, pe plan local, o mare rușine s-a întâmplat.

Colegii săi din PNL s-au dezis întâi de Rareș Buglea, apoi, văzând că paguba de imagine nu este atât de mare, au început să îl arate cât mai ”gypsy friendly”, postând fotografii cu el în timp ce mângâie puradei pe creștet sau în timpul unor acțiuni caritabile (pentru că soluția rudimentară pe care politicienii o văd pentru țigani – și liderii țiganilor sunt de acord – este, nu-i așa, caritatea!).  Ne-a fost livrat, cum s-ar spune, puțin Rrareș în loc de Rareș. Sau, în limbajul mai simplu al liberalilor, s-a umblat cu cioara vopsită.

PSD a păstrat o tăcere sinistră, cică la umbra ”frăției” locale. În realitate, acest partid s-a aflat din nou în afara oricărei reflex politic: n-au înțeles, nu-i interesează, nu e treaba lor. Sunt depășiți în general și mai ales sunt depășiți de un subiect atât de coplex, deși probabil că dacă se adunau într-o conferință județeană ar fi reușit să pregătească un amendament pentru exceptarea de la sterilizare a femeilor rrome din PSD.

PDL, principalul partid de opoziție din județ (singurul?) a reacționat după un tipar simplist. Fiind ”o problemă care privește femeile”, sarcina de a răspunde a fost trasată organizației de femei. Vă dați seama, femeile PDL apără femeile rrome prin tot felul de clișee! Liderii PDL: ”mucles”! De ce? Poate nu au educația și maturitatea politică pentru a ”se băga” sau poate că nu doreau să ”se coboare” la nivelul unui politician din eșalonul doi. Sau poate că au dat și ei un ”like” în grupul lor de prieteni, propunerii lui Buglea. Nici una din cele trei variante, nu este pardonabilă.

Societatea civilă? Activiștii? Nu mai insist.

Valul acesta, creat de o postare puerilă pe facebook arată că rețeta veche a ”țapului ispășitor” funcționează foarte bine și în epoca modernă în care trăiește o parte a României. Sau poate epoca, cu toate instituțiile ei copiate după modele vestice, nu e tocmai modernă.

Așa că îmi permit și eu să propun ceva: sterilizarea tastaturilor tuturor celor care postează pe facebook, dacă după prima postare nu dovedesc faptul că au suficiente resurse intelectuale pentru a-și crește propriile idei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. Marius

    duminică, 10.02.2013 at 21:39

    Cum de nu observa nimeni ca e scris Rrares?

  2. mike

    luni, 11.02.2013 at 00:24

    din kte imi dau seama asta e ideea. mai bine treci pe pg de lifestyle 🙂

  3. haules baules

    luni, 11.02.2013 at 10:34

    bravos ovidiu, profesionist ca intotdeauna

  4. Marcel

    luni, 18.02.2013 at 21:36

    ….eu cred ca daca majoritatea tiganilor nu ar mai fura, cersi ,insela , jefui etc si ar munci cinstit , toata lumea ar avea o parere buna despre ei, ca urmare propun ca cei care ii sustin pe tigani sa se implice in educarea lor, pt. ca ei sa nu mai fure,cerseasca, insele, etc….

  5. marius

    luni, 25.02.2013 at 19:57

    Domnul respectiv ar trebui, pentru binele sau, nu de alta…, sa-si vada de viata particulara. In politica nu mai are nicio sansa. Asta e! Gura….! Daca isi mai pastreaza vreo functie politica sau administrativa inseamna ca sefii lui nu au caracter de asemenea. Baiete ti-ai furat-o cu capul tau. Schimba si tu ceva!

  6. kretzu

    vineri, 01.03.2013 at 00:13

    in sfarsit o abordare de apreciat a subiectului. se explica foarte clar de ce nesimtitului de buglea i se pare ca nu s-a intamplat nimic. corect si cu societatea civila, activisti, universitari, intelectuali. toti stau cu nasul in pamant. cand s-au taiat niste copacii toti au sarit in sus – pe buna dreptate poate – dar acum nimic. nu e problema lor. doar n-o sa se faca de ras luand apararea tiganilor. jalnic

  7. tux

    miercuri, 06.03.2013 at 13:04

    Am cateva intrebari pentru cei care au lasat raspuns inaintea mea.
    De ce eu ca simplu cetatean, care isi duce traiul de pe o zi pe alta si care merge zilnic la servici ca sa isi castige existenta pentru el si familia lui, sunt obligat sa contribui la cresterea puradeilor tiganilor (care au vreme sa stea in casa si sa dea din c** ca surdu-n toba pentru a concepe nenumarati plozi) ?
    De ce alocatia pt copilul meu este asa mica, sa fie oare din cauza ca bugetul total alocat alocatiilor trebuie impartit sa ajunga si puradeiilor a caror parinti nu contribuie cu nimic dpdv financiar la acest buget ?
    De ce orfelinatele sunt pline de tiganusi abandonati de prin spitale, care tot noi cei care contribuim la buget trebuie sa ii crestem ?
    Daca alocatiile pt copii s-ar da numai cu conditia sa fi avut un loc de munca inainte de conceperea copilului, credeti ca tiganii s-ar opri din productie ? personal cred ca raspunsul e NU, deoarece daca ar vedea ca nu au nimic de castigat dupa caopilul respectiv, il duce la orfelinat sau il abandoneaza in spital.
    Stiu ca nu toti tiganii sunt la fel, si sunt convins si cunosc familii de tigani care sunt curati, civilizati si mai muncitori decat multe familii de romani, dar din pacate sunt prea putini.
    De ce este condamnat atat un om care si-a spus punctul de vedere intr-o problema destul de grea, dar care nu are nimeni curaj sa incerce sa o rezolve si anume inmultirea tiganilor fara control.
    Haideti sa discutam pe aceeasi tema si despre China, unde aceasta problema este transata mult mai violent parerea mea, unde pentru a avea al 2-lea copil trebuie sa dovedesti ca dpdv financiar iti permiti acest lucru foarte usor.
    Am mai lasat un raspuns tot la un subiect aseamanator, si cum am spus acolo o spun si aici, problemele pot fi doua la numar: 1) Lipsa educatiei sau 2) Probabil au o gena iepureasca la fel ca si confratii lor din India, care la fel se inmultesc „fara numar, fara numar” 🙂 . Sper sa fie vorba de prima problema.

    • NKVD

      vineri, 22.03.2013 at 10:09

      tux, ai perfecta dreptate. Subscriu la ceea ce ai punctat!

  8. Amalia

    vineri, 15.03.2013 at 15:40

    Stii , … poate ca lipsa de reactie a oficialitatilor se datoreaza faptului ca si ei gandesc la fel , dar nu spun. Nu sunt de acord cu „solutia” lui Buglea , dar parca si eu m-am saturat sa vad peste tot in Europa – si nu numai – maini de tigani romani intinse , criminali si talhari si hoti tigani romani , ca sa nu mai spun ca de fiecare data cand ma plimb cu copiii mei pe „minunatul” nostru bulevard alba-iulian trebuie sa le explic de ce o mama rroma isi tine cei trei copii culcati pe jos , desculti , murdari si cu mana intinsa… Ce sa le spun copiilor mei?! Ce explicatie sa le dau? Nu sunt de acord cu modul brutal de exprimare al lui Buglea , dar parca si eu le-as da niste anticonceptionale femeilor rrome….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax