Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Salarii și pensii mai mari de la 1 ianuarie. Majorarea nu va acoperi inflația. Cu cât vrea PSD să crească veniturile românilor

Publicat

Salariile și pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2023. PSD decide astăzi cu cât ar putea crește pensiile și salariul minim pe economie, de la 1 ianuarie.

Pensiile nu vor fi majorate cu mai mult de 12% anul viitor, potrivit unor surse din PSD. Asta în condițiile în care rata inflației a depășit 15%. Deci majorarea pensiilor nu va acoperi creșterea prețurilor.

Majorarea va fi mai mare de 8%, dar nu mai mult de 12%, potrivit unor surse citate de Antena 3. Măsura va fi cuprinsa în pachetul pe care PSD urmează să îl prezinte după o serie de ședințe.

Tot în acest pachet este prevazuta și creșterea salariului minim pe economie de la 2550 de lei la 3000 de lei. Asta înseamnă, în valoare netă, o creștere de 139 de lei.

Astăzi sunt programate mai multe ședințe ale PSD cu deputații, senatorii si conducerea partidului, pentru a discuta toate aceste măsuri.

Pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023. Anunțul ministrului Muncii

Ministrul Muncii a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023 cu rata inflației. Marius Budăi care a precizat că rata inflației luată în calcul nu va fi cea din 2022, care este de 15,1% ci cea din 2021, care era mult mai mică decât cea de acum.

„Chestiunea este un pic mai complicată din punct de vedere tehnic, dar noi vom face mai mult decât spune legea. Și aici, când se va lua decizia în coaliție, este atributul liderilor coaliției să anunțe. Eu vă spun doar legal.

Dacă ar fi să dăm doar rata inflației, rata inflației pentru anul 2022 o să o cunoaștem abia la sfârșitul primului trimestru din 2023, de aia în Legea 263, legea pensiilor, se spune că se merge pe o rată a inflației din anul 2021, care era mult mai mică decât ce este acum”, a spus Marius Budăi la Antena3.

„Nu vreau să intru în cifre, pentru că nu vom face acest lucru. Nu vom merge pe o majorare mai mică”. Cu siguranță va fi o majorare a pensiilor, aşa cum a spus Marcel Ciolacu, de la 1 ianuarie 2023″, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.

În anul 2022, rata inflației este de 15%, iar inflația din 2021, la care s-a referit ministrul Muncii, a fost de 5,1%, potrivit Institutului Național de Statistică.

PSD vrea și creșterea pensiilor

„Am avut discuţii şi despre salariul minim. Considerăm că salariul minim trebuie să crească în România. Am pus în primă fază la dispoziţia mediului de afaceri acei 200 de lei taxabili, posibilitatea majorării salariului minim fără o cheltuială suplimentară, fără nicio taxare din partea statului român.

Mai avem câteva propuneri, câteva variante. Am spus foarte clar că începând din septembrie vom convoca Consiliul Naţional Tripartit să stabilim varianta cea mai corectă. Salariul minim trebuie să crească”, a explicat ministrul Muncii.

De asemenea, el a mai fost întrebat cu cât ar putea fi majorate pensiile de la 1 ianuarie.

„De la 1 ianuarie 2022 am avut o majorare a pensiei minime cu 25% şi o majorare a punctului de pensie cu 10%. Noi în PSD am discutat şi vom propune în coaliţie să fie majorate pensiile în jur de 5-5,1 la sută”, a mai declarat Budăi.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 30.08.2022 at 13:22

    O adunătură de habarnişti cu diplome îndoielnice se adună să hotărască că legea nu se aplică. Păi dacă aţi făcut legi proaste plecaţi acasă. Dar mai bine nu, că vin alţii şi mai proşti. Jalnică clasă politică avem !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax