Economie
Vești bune pentru pensionari. Ministrul Muncii anunță că pensiile cresc de la 1 ianuarie 2023. Prag minim acceptat în coaliție
Pensiile cresc de la 1 ianuarie. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni seara, că există deschidere din partea partenerilor de coaliție de la PNL ca pensiile să fie majorate din 2023.
Marius Budăi a declarat la Antena 3 că a propus în coaliție ca pensiile să fie majorare cu cel puțin 10% de la începutul anului viitor. El a precizat că atât premierul Nicolae Ciucă, cât și liderul PSD, Marcel Ciolacu au fost de acord că acest lucru ar trebui să se întâmple.
”Noi am propus ca pensiile să crească de la 1 ianuarie cu cel puțin zece la sută. Cel puțin zece la sută am propus noi, PSD, și m-am bucurat că la ultima participare în public, la o activitate în comun, președintele PSD, Marcel Ciolacu și premierul României au fost de comun acord și au spus că pensiile trebuie să crească.
Marius Budăi: S-a acceptat ideea că trebuie și că vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie
Mă voi lupta și PSD va lupta ca pensiile și salariul minim sa crească. E o necesitate, nu este un moft!”, a declarat Marius Budăi la Antena 3.
„Noi, Partidul Social Democrat am propus unele măsuri pe care să le discutăm în coaliție și sigur că atunci când propui o măsură trebuie să ai în spate și anumite analize.
Noi ne-am bazat foarte mult pe cifrele de la Comisia Națională de Prognoză, pe cifrele de la Institutul Național de Statistică, pe cifrele de la Eurostat, pe cifrele de pe site-ul Ministerului Finanțelor și mă refer la execuția bugetară și, bineînțeles, pe evoluția prețurilor și ținând cont de ceea ce s-a întâmplat la început de an, majorarea de 10 % a valorii punctului de pensie, majorarea cu 25 % a pensiei minime și următoarele pachete sociale”, a declarat ministrul Muncii.
Un nou proiect de lege pentru creșterea pensiei minime depus la Senat
Un nou proiect de lege care prevede modificarea sistemului de pensii a fost înregistrat la Senat. Propunerea legislativă reglementează valoarea coșului minim de consum pentru un trăi decent pentru o persoană adultă, în suma de 2818 lei, să fie pensia minimă garantată în plată, care să fie implementată gradual în următorii 3 ani.
De asemenea, proiectul de lege instituie obligativitatea calculării coșului minim de consum pentru un trăi decent până la data de 01 decembrie a fiecărui an, pentru a fi luat în calcul la elaborarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul următor.
„În prezent, când se suprapune o criză a energiei și combustibilior cu războiul ruso-ucrainean și se anunță o gravă criză alimentară, decidenții din țară noastră trebuie să se preocupe că nici un român să nu moară de foame și să poată trăi la nivel decent peste limita de supraviețuire. În această situație singurul barometru real pe care îl avem, este coșul minim de consum pentru un trăi decent, ce trebuie calculat de Institutul Național de Statistică, fapt care întârzie nejustificat de mult din culpă autorităților”, arată inițiatorii proiectului de lege.
Majorarea pensiilor se va face gradual, în următorii 3 ani, începând cu 1 ianuarie 2023
a) începând cu data de 01.01.2023 pensia minimă va fi de 80% din valoarea coșului minim de consum pentru un trăi decent, calculat de Institutul Național de Statistică și publicat prin Ordin până la dată de 01.12.2022, care va fi pensia minimă pentru anul 2023.
b) începând cu dată de 01.01.2024 pensia minimă va fi de 90% din valoarea coșului minim de consum pentru un trăi decent, calculat de Institutul Național de Statistică și publicat prin Ordin până la dată de 01.12.2023, care va fi pensia minimă pentru anul 2024.
c) începând cu dată de 01.01.2025 pensia minimă se stabilește la valoarea coșului minim de consum pentru un trăi decent calculat de Institutul Național de Statistică și publicat prin Ordin până la dată de 01.12.2024, care va fi pensia minimă începând cu anul 2025.
Cum va fi asigurată sursa de finanțare
Un aspect important prevăzut de proiectul de lege este acela referitor la sursa de finanțare pentru aceste majorări, care ar trebui să fie asigurată „prin impozitarea părții necontributive a pensiilor speciale și prin eliminarea finanțării de la bugetul de stat a partidelor politice parlamentare”.
I. La articolul 91 din legea nr. 127 din 2019 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 09 iulie 2019, cu modificările și completările ulterioare, alineatele (1), (2), (4), (5), (6) și (7) se modifică și vor avea următorul cuprins:
1. La articolul 91 alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
” începând cu dată intrării în vigoare a prevederilor prezenței legi, pentru pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, se instituie pensia minimă.”
2. La articolul 91 alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„Pensia minimă se stabilește la nivelul valorii coșului minim de consum pentru un trăi decent, calculat în conformitate cu Anexă 1 la Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 217/2000 privind structura coșului minim de consum pentru un trăi decent în România, cu modificările și completările ulterioare, și se introduce gradual până la data de 01.01.2025 astfel:
a) începând cu data de 01.01.2023 pensia minimă va fi de 80% din valoarea coșului minim de consum pentru un trăi decent, calculat de Institutul Național de Statistică și publicat prin Ordin până la data de 01.12.2022, care va fi pensia minimă pentru anul 2023.
b) începând cu data de 01.01.2024 pensia minimă va fi de 90% din valoarea coșului minim de consum pentru un trăi decent, calculat de Institutul Național de Statistică și publicat prin Ordin până la data de 01.12.2023, care va fi pensia minimă pentru anul 2024.
c) începând cu data de 01.01.2025 pensia minimă se stabilește la valoarea coșului minim de consum pentru un trăi decent calculat de Institutul Național de Statistică și publicat prin Ordin până la dată de 01.12.2024, care va fi pensia minimă începând cu anul 2025.”
3. La articolul 91 alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
” în situația persoanelor care beneficiază, prin cumul, de una din categoriile de pensie prevăzute la art. 46 alin. (1), de pensie din sisteme neintegrate sistemului public de pensii, pensia minimă se acordă în situația în care suma cuantumurilor tuturor acestor venituri nu depășește cuantumul pensiei minime calculat conform alin. (2).”
4. La articolul 91 alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins:
” Anual, până la data de 01 decembrie, Institutului Național de Statistică (INS) este obligat să calculeze și să publice prin Ordin, în Monitorul Oficial al României, Valoarea coșului minim de consum pentru un trăi decent, conform anexei 1 la Ordonanță de Urgență nr. 217/2000 privind structura coșului minim de consum pentru un trăi decent în România, cu modificările și completările ulterioare.”
5. La articolul 91 alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins:
„În cazul încălcării prevederilor alin. (5), mandatul președintelui Institutului Național de Statistică (INS) încetează de drept.”
6. La articolul 91 alineatul (7) se modifică și va avea următorul cuprins:
„Sursă de finanțarea pentru plata pensiei minime se asigura prin impozitarea părții necontributive a pensiilor speciale și prin eliminarea finanțării de la bugetul de stat a partidelor politice parlamentare.”
Proiectul de lege care trebuie să treacă de Parlament și să fie promulgat de Președintele României pentru a intră în vigoare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
marți, 27.09.2022 at 11:46
Mă necalificaţilor,nu ne mai aburiţi cu rahatul ăla procent, că nu se măreşte nici o pensie atâta timp cât inflaţia este peste procentul vostru.La bugetari puteaţi 20%, dar la pensionari, nu. Ce să faci dacă în Guvern sunt cei mai neperformanţi politicieni, aleşi dintre dintre cei care nu au profesat niciodată ceva serios.
Elena
marți, 27.09.2022 at 20:25
Niste nesimtiti. Ei si-au marit rapid salariile, dar la pensionari numai de la 1 ianuarie. Nu le este rusine. Ar trebui sa traiasca ei cu o pensie de 1400 lei.
Fonuc
miercuri, 28.09.2022 at 07:33
Trimiteți-l
la
Botoșani sa mai învețe că minte toată ziua.