Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Scandalul terenului pentru Pehart | Patronul Ioan Tecar: „Aceia care au respins proiectul să îl voteze din nou. Altfel, vând tot și plec la Dej”

Publicat

Stupefiat, revoltat și dezamăgit de decizia Consiliului Local Sebeș de a respinge proiectul de hotărâre prin care urma să scoată la licitație un teren pentru dublarea producției de hârtie igienică la Pehart Tec Petrești, patronul Ioan Tecar este hotărât să închidă fabrica. Cu excepția cazului în care consilierii și-ar revizui decizia prin care au blocat o investiție de 100 de milioane de euro a celui mai mare producător de hârtie igienică din lume, concernul suedez Zewa, până la sfârșitul anului 2014, Tecar îi va disponibiliza pe cei 360 de angajaţi şi va muta toată afacerea la Dej.

Omul de afaceri Ioan Tecar este din Dej și este proprietarul grupului MG-Tec, care numără 10 companii cu aproximativ 1.200 angajați. În urmă cu două săptămâni, a inaugurat o nouă fabrică de hârtie igienică la Dej. A început afacerea de la Petrești în urmă cu 8 ani, iar de atunci spune că a investit peste 50 de milioane de euro. În urmă cu 4 ani, a fost numit cetățean de onoare al orașului Sebeș pentru contribuția la dezvoltarea economiei în zonă.

Contactat de Alba24.ro, Ioan Tecar a explicat în detaliu situația. Fabrica de hârtie igienico-sanitară Pehart Tec din Petrești produce 55.000 de tone de hârtie pe an. În urmă cu 2 ani, antreprenorul a început o discuție cu concernul Zewa, în parteneriat cu care urma să dezvolte o platformă logistică cu linie de producție, pentru dublarea capacității. Astfel, fabrica ar fi urmat să producă peste 100.000 de tone pe an și, cel mai probabil, să își dubleze numărul de angajați.

Citiţi şi:

Investiția „Zewa” se mută de la Sebeș la Dej. Vezi ce efecte are respingerea de către consilieri a proiectului de hotărâre pentru vânzarea terenului

Proiectul ar fi urmat să fie dezvoltat pe un teren în suprafață de 3,5 ha, care, potrivit lui Ioan Tecar, nu aparținea nimănui la vremea primelor discuții cu primăria: „Am intabulat terenul în proprietatea primăriei ca să îl poată scoată la licitație. În urmă cu 4 luni, am primit un aviz de principiu de vânzare, am prezentat chiar și un program de investiții cu care au fost de acord. După alte 2 luni, nu mai scot terenul la licitație. Este absurd”.

Fabrica de la Petreşti va fi închisă. 360 de oameni îşi vor pierde locul de muncă

„Eu am venit în Sebeș, nu am cerut nimic de la primărie. Terenul acesta nu l-am cerut pentru mine și nici pe gratis. Dar în momentul în care vii într-un loc, investești, creezi locuri de muncă pentru sute de oameni, discuți cu alți investitori, îi porți pe drumuri, îi aduci din Suedia și, nu doar că nu ești sprijinit, dar ești împiedicat, nu mai are niciun sens să rămâi acolo. Nu îmi mai găsesc locul aici. Nu am niciun sprijin. De ce nu au spus de la început că nu vor să vândă terenul?”, a mai spus Tecar.

Citiţi şi:

Cum au votat consilierii din Sebeș licitaţia pentru terenul investiţiei “Zewa” din Petreşti: 11 pentru, 3 contra, 2 s-au abținut, 3 lipsă

Până în 20 octombrie, omul de afaceri va trebui să își definitiveze poziția față de concernul Zewa și să decidă dacă va începe o colaborare la Dej, în fabrica proaspăt deschisă, al cărui proprietar este. Toată infrastructura fabricii de hârtie igienico-sanitară de la Petrești va fi vândută pe rând până la sfârșitul anului 2014.

Surse din administrația județeană susțin că un posibil argument al deciziei Consiliului Local Sebeș, de a nu aproba scoaterea la licitație a terenului pe care s-ar fi desfășurat investiția de 100 de milioane de euro ar fi o supraaglomerare a traficului din oraș, din cauza TIR-urilor care ar fi frecventat platforma logistică, pentru transportul mărfii. Autorităţile locale se tem că această problemă ar anula eforturile făcute până acum pentru construirea şoselei ocolitoare, ce va fi inaugurată în noiembrie, şi fluidizarea traficului extrem de încărcat din municipiul Sebeș. Construirea unui parc logistic sau depozit la Petrești, la o capacitate de producție de peste 100.000 de tone pe an ar putea îngreuna circulația, ceea ce ar perpetua o problemă cu care cei ce traversează orașul se confruntă de ani de zile.

Ioan Tecar spune că nu vor fi mai mult de 20 de TIR-uri pe zi, care vor tranzita municipiul Sebeș spre Petrești. „Orice investiție se face cu transporturi. Va fi, într-adevăr, o activitate intensă. Vor fi 10-20 de TIR-uri pe zi, 15 minute fiecare TIR. Dar este un motiv aberant să blochezi o investiție din acest motiv”, a mai spus Ioan Tecar.

Tecar: „Singura soluție ar fi ca aceia care au respins proiectul, să îl voteze din nou și să îl aprobe”

O eventuală propunere a administrației județeane de a-i oferi investitorului sprijin pentru achiziționarea unui alt teren, în apropierea intrărilor pe autostrada ce se va deschise în noiembrie, nu ar fi acceptată de Tecar, care a declarat că nici nu se gândește să accepte o discuție în acest sens. Singura soluție pe care o întrevede el ar fi reevaluarea deciziei Consiliului Local Sebeș, o nouă supunere la vot a proiectului de hotărâre și aprobarea lui. În caz contrar, el este hotărât să renunțe complet la afacerea din Petrești.

Administrația și consilierii locali din Sebeș vor fi nevoiți, astfel, să ia o decizie cu privire la terenul de 3,5 ha, „vânat” de grupul de firme din care face parte și Pehart Tec. O decizie grea pentru aceștia, care, după ce timp de 5 ani au fost purtați prin sălile de judecată și anchetați de DNA. Consilierii locali din Sebeș au devenit excesiv de prudenți după ce în anul 2007 au fost trimiși în judecată pentru vânzarea prin licitație a unui teren pentru construirea fabricii de bere Albacher. Procurorii au considerat ca prețul cu care a fost vândut terenul a fost mult sub prețul real al acestuia. Citește aici de ce au fost acuzați primarul Dăncilă, viceprimarul Bogdan și mai mulți consilieri locali, în urma tranzacției din februarie 2007. Procesul penal s-a încheiat la începutul anului 2012 și a durat aproape 5 ani.

Sursa foto Ioan Tecar: Someș TV

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

11 Comentarii

11 Comentarii

  1. Lie Lie ciocarlie

    miercuri, 02.10.2013 at 19:43

    pai chiar asa fratilor!!cu o rata asa de mare a somajului in judetul AB noi ne permitem sa respingem proiecte!!!doar asa ca vrea muschiul nostru!!

  2. Un Petrestean

    miercuri, 02.10.2013 at 21:56

    Mama voastra de consilieri incapabili,cum va permiteti sa va jucati cu soarta atator oameni????Auzi la ei ce motiv invoca..”prea multe TIR-uri”Pai pe unde sa plece marfa spre export,stimabililor??? ca n-avem nici port si nici aeroport…dar bani in buget vreti sa fie cat mai multi..La Kronospan de exemplu cam cate TIR-uri intra si iasa?…cred ca mai mult de 20 pe zi…la asta nu v-ati gandit pana acum?Daca nu v-ati gandit pana acum va dau o teme de gandit..se poate face foarte usor o varianta a Petrestiului din DN 67 pe latura vestica cu iesire la giratoriul de la Kaufland(Sebes) si de aici la A1 si ati scos traficul greu din oras ca tot a fost o firma interesata pentru un asemenea studiu.

    https://sebes.alba24.ro/proiect-pentru-drum-construit-cu-tehnologie-americana-in-zona-petresti-studiu-de-fezabilitate-de-66-000-de-lei-in-atentia-cl-sebes-136001.html

    Ce nu se poate face daca ar fi bunavointa..dar cine sa gandeasca???Propuneti domnilor consilieri proiecte,bateti-va capul la probleme din jurul dumneavoastra,accesati fonduri europene,multe se pot face.
    Cei care v-au votat nu asteapta votul contra la proiecte majore sau neparticiparea la sedintele in care se supun la vot proiecte majore…asteapta FAPTEEE!!!!.
    V-as sugera sa indreptati cat mai repede ceea ce ati facut in sedinta din 30.09.2013 daca se mai poate altfel nu stiu ce o sa se intample,in ultima instanta o sa adunam televiziunile si o sa venim peste voi si o sa iasa ceva urat,sa nu credeti ca oamenii o sa stea cu mainile in san.

    PS:”CAND VREI SA FACI CEVA TOTDEAUNA VEI GASI O CALE,CAND NU VREI SA FACI NIMIC TOTDEAUNA VEI GASI UN MOTIV”

  3. maia

    joi, 03.10.2013 at 08:38

    In sfarsit,consilierii s-au gandit si la cei ce i-au votat!
    Corect,abia reusim sa scapam de trafic si acum sa-l aducem inapoi?
    Dl.Tecar n-ar trebui sa ne santajeze,daca tine la oameni sa se gandeasca mai intai ca pentru o mica parte din cetateni daruieste locuri de munca si bani ,dar pe majoritatea ii trimite in spitale sa-si cheltuiasca bani.Daca ne iubeste atat de mult,sa-si faca drum de acces ocolitor orasului! 15 min./tir x 20 tiruri=300 min=5ore pe zi de trafic(Oare este chiar atat de putin?) Deci,ne intoarcem de unde am plecat ! Sa nu mai vorbim de poluare,accidente si…stim f.bine ce inseamna,mai ales cei ce timp de 20 de ani au auzit 24ore pe zi scartait de frane,claxoane indelungate in miez de noapte si multe altele…
    FELICITARI CONSILIERI CA V-ATI GANDIT LA ORAS SI CETATENI ,LA CIVILIZATIE!!!!!!!!!!!

  4. ghera

    joi, 03.10.2013 at 12:43

    Oare chizar asta ne doare cel mai tare niste clansoane sau firmele care prin natura lor vreau sa faca o investitie,sa creeze locuri de munca si binenteles si bani la bugetul local dar asa e la noi ca la nimeni……

  5. utu

    joi, 03.10.2013 at 18:35

    Iarta-i D-le Tecar ,ca nu stiu ce fac !…sunt tampiti !!!

  6. pt maia

    joi, 03.10.2013 at 20:05

    Doamna Maia u probabil esti o baba senila si nu te gandesti la viitorul orasului si la viitorul tinerilor din Municipiul Sebes . U in doi, trei ani te duci dar noi restul ramanem. Asa ca fa bine si nu iti mai irosi timpul degeaba.
    Rusine CL Sebes pt. tot ce se intampla. RUSINE! RUSINE! RUSINE!

  7. maia

    joi, 03.10.2013 at 23:19

    D-le „CEREBRAL”,eu ca „baba senila” cand am afirmat despre poluare tocmai la viitorul tinerilor m-am referit,ca eu am avut fericirea sa traiesc o copilarie si tinerete intr-un oras civilizat ceea ce le doresc din suflet urmasilor mei.
    „CEREBRALULE” crezi ca un teren din patrimoniu il poti vinde sau cumpara asa ca pe o paine, dai banii o pui in plasa si pleci…apoi vezi tu daca o mananci sau o faci pesmet sau…..
    Dl. Tecar sa prezinte planul investitional conform prevederilor legale ,sa nu mai strige-n presa ca este blocat de consilieri santajand ca un copil mofturos ca-si strange jucariile si pleaca. Sa plece daca nu stie sa-si prezinte un plan de afaceri.
    Pentru binele orasului avem nevoie de investitori ONESTI !!!
    In concluzie, „CEREBRALULE” consider ca ar trebui sa fii primul (pentru ca esti tanar) care sa feliciti consilierii ca n-au cazut in plasa asa zisului investitor si daca nu o faci,nu ma mir, ca este efectul poluarii asupra cerebelului……macar atat, ai?

  8. Pingback: Scandalul “Zewa” | Cristian Radu (PNL): “Convoc şedinţă extraordinară”. Dorin Nistor (PDL): “Vânzarea terenului a fost aprobată în iulie 2013″ | Alba24

  9. Pingback: Licitaţia pentru terenul vizat de ZEWA la Petreşti are loc în 30 octombrie. Consilierii locali au aprobat condiţiile de vânzare | Sebes24

  10. Pingback: Proiect CL Sebeş: Licitaţia ZEWA se amână pentru 21 noiembrie, pentru completarea documentaţiei | Sebes24

  11. Pingback: „Beţe în roate” la investiţia Zewa de la Petreşti: Nicio ofertă la licitaţia de vânzare a terenului pentru că PUZ-ul prevede construcţia de blocuri ANL | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax