Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SCHIMBĂRI MAJORE la cardurile de energie. Lovitură pentru cei care se încălzesc cu lemne. Plăți direcționate către Dedeman

Publicat

Schimbări majore la cardurile de energie. Lovitură pentru cei care se încălzesc cu lemne. Nu se mai pot face plăți pentru lemne de foc decât cu o singură condiție. Lemnele să fie cumpărate exclusiv de la un singur furnizor: Dedeman. 

Situația este una complicată și a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, fără ca utlizatorii să știe acest lucru. Poștașii nu mai pot efecuta plăți către alți furnizori de lemne, în afară de magazinul Dedeman.

Existența problemei a fost confirmată pentru alba24.ro de directorul pe județul Alba al Poștei Române, Daniela Văduva.

Probleme pentru cei care au cumpărat lemne în 2024

Mulți dintre utilizatorii de card, care și-au cumpărat lemne în 2023 s-au trezit în ianuarie 2024 că nu mai pot deconta banii.

Spre exemplu o femeie din Alba a cumparat în ianuarie lemne în valoare de 800 de lei. Le-a cumpărat de la un depozit din județ și a primit factură. Apoi, a mers la poșta cu cardul și factura pentru a face plata.

Însă a aflat că de la 1 ianuarie 2024 lemnele de foc cumpărate de la depozite cu factură, nu mai pot fi platite cu cardul de energie. Deși în 2023 acest lucru era valabil.

Dedeman, exclusivitate pentru achiziționarea de lemne de foc cu cardul de energie

Singurul magazin de unde se pot mai pot cumpăra lemne de foc cu cardul de energie este Dedeman. Pe lângă lemne se mai pot achiziționa și peleți sau brichete de rumeguș.

Protocolul cu magazinul Dedeman a fost semnat de Poșta Română în luna martie a anului 2023. Utilizatorii de carduri de energie puteau până în 2024, să cumpere lemne atât de la Dedeman, dar și de la alte depozite de lemne de foc.

Sunt foarte multe orașe și localități care se află la distanțe mari față de magazinele Dedeman, amplasate de obicei în reședintele de județ. Spre exemplu în județul Alba, locuitorii din Câmpeni sau Abrud, trebuie să meargă spre 80 de kilometri.

Plăți pentru lemne de foc cumpărate în 2023

Singurele lemne de foc care mai pot fi achitate cu cardul de energie sunt cele cumpărate înainte de 27 decembrie 2023, a declarat Daniela Văduva pentru alba24.ro.

Termen de valabilitate pentru cardurile de energie

Cardurile de energie au un termen de valabilitate. Mai exact, cei care își plătesc facturile cu cardul oferit de stat o mai pot face pentru un timp destul de scurt.

Poșta Română a anunțat că valabilitatea cardurilor va expira în luna martie a anului 2024. Mai exact se vor mai putea face plăți cu el până în data de 31 martie.

Cardurile de energie pot fi utilizate pentru a achita facturi la energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, dar și pentru orice alte materiale de încălzire ce pot fi utilizate la încălzirea locuințelor.

Termenul de 31 martie 2024 a fost mărit după consultări cu Uniunea Europeană. Inițial termenul limită era 31 decembrie 2023.

Cum se pot plăti facturile cu banii disponibili pe cardurile de energie

Beneficiarii pot plăti facturile cu banii disponibili pe cardurile de energie:

 • direct la poștaș
 • la orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural
 • online, prin intermediul aplicației informatice a Companiei Naționale Poșta Română.

Persoane care pot beneficia de ajutoarele pentru facturile la energie/încălzirea locuinței

Pot beneficia de ajutoarele pentru facturile la energie/ încălzirea locuinței următoarele categorii de persoane vulnerabile:

 • pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei
 • pensionarii cu pensie de invaliditate, cu venituri lunare realizate mai mici sau egale cu 2.000 lei;
 • persoanele (copii și adulți) încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;
 • familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
 • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

În cazul în care la un loc de consum domiciliază sau au reședința mai mulți beneficiari de sprijin, ajutorul pentru compensarea prețului la energie se acordă o singură dată pe loc de consum, cu condiția ca locul de consum să coincidă cu domiciliul/ reședința beneficiarului de sprijin.

Condițiile detaliate de acordare a acestor ajutoare sunt reglementate de OUG nr. 166/2022, cu modificările și completările ulterioare, publicată – AICI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Jago Eva

  duminică, 21.01.2024 at 10:48

  Se vede intenția clară ca acești bani europeni să nu ajungă la oameni.Anul acesta de 3 ori mi s-a refuzat plata ptr energie depusă online cu motivul că factura este iligibilă.Gasesc diferite motive inventate să respinga ajutorul.

 2. Tanase Viorel

  marți, 23.01.2024 at 08:28

  se mai incarca cu bani cardul de energie ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax