Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Școli închise: Sute de reacții după ce ministrul Pop a încercat să-l pună la punct pe deputatul Florin Roman

Publicat

Ministrul Educației, Liviu Pop, răspunde, printr-o postare pe Facebook, acuzațiilor venite din partea deputatului PNL de Alba, Florin Roman, care anunța într-o conferință de presă că 1.000 de școli din România vor fi închise. Ministru spune nu este adevărat și că nu se va închide nicio școală. Postarea a adunat sute de comentarii, în special de la profesori care îl anunță de Liviu Pop că au primit ordin de la inspectoratele şcolare să reducă costurile, drept urmare se vor închide unități de învățământ, se vor comasa clase și vor exista profesori care vor fi „puși pe liber”.

„Un deputat PNL dezinformează că se închid 1000 de unități scolare. Nu se închide niciuna.  Îi reamintesc deputatului mincinos că în conformitate cu Legea Educației Naționale înființarea și desființarea unităților școlare se face de către consiliile locale și județene. Deci Ministerul Educației Naționale nu are competență pe acest domeniu.  Menționez că astăzi în România funcționează 6.867 unități școlare cu personalitate juridică în care avem aproximativ 3 milioane de elevi (2 milioane de elevi în mediu urban și 1 milion de elevi în mediu rural)” a scris ministrul, Liviu Pop pe pagina sa de Facebook.

Reacțiile la postare au apărut imediat, iar cei care au comentat sunt dezamăgiți de declarația ministrului, spunând că au fost anunțaţi de la inspectoratele şcolare să reducă costurile, ceea cet înseamnă reducere de personal, închidere de școli etc.

„Le închideți, domnule ministru! S-a ignorat avizul consiliilor locale privind numărul de clase la școlile din subordine și s-a tăiat în carne vie la nivel de inspectorate. Sunt școli care în maxim 2 ani se vor închide. Mințiți cu nerușinare, cu atât mai grav că ați fost și lider de sindicat și știți care e adevărul. Sunteți un TRĂDĂTOR!”

„În Mehedinți, la Baia de Aramă, Strehaia, Orșova si Vinju Mare, deși consiliile locale au avizat pozitiv planurile de școlarizare propuse de CA ale liceelor, la nivel de IŞJ s-a redus câte o clasă de profil real. Copiii cu posibilități materiale reduse. dar care sunt apți de performanță școlară, nu vor putea merge în reședința de județ pentru a urma liceul. Egalitatea de șanse e un moft pentru MEN”

„Domnule ministru, școala mea, din județul Alba (Şcoala Gimnazială „Toma Cocişiu”, Blaj) din toamnă va avea cu 4 clase mai puțin, două de ciclul primar, două de gimnaziu. Un exemplu: avem 65 de copii în trei clase de a IV-a. La anul, cei 65 de elevi vor fi în două clase, deci peste număr maxim de elevi într-o clasă!”

„Și în Brăila se comasează clase, rămân profesorii fără ore și totul pentru că se depășește bugetul alocat județului…. se cer economii la buget…. cine minte? Inspectoratul sau dumneavoastră?”

„Minte MARELE ministru Pop! Deja s-au trimis adrese către școli! În comune cu două școli vor închide una din lipsa banilor! Pentru că educația a avut mereu parte de miniştri pămpălăi! Ce faci când închizi o școală din două pe motiv că sunt doar 15 copii în clasă și faci una cu 30 de copii, dar sala are doar 20 de locuri în bănci? Laşi pe hol 10 copii că așa i-a bășit mintea lui Pop? Bine că sunt bani pentru furat, miliție și securiști!”

„Domnule ministru, Inspectoratele Școlare au trimis prin școli o adresă despre care spuneau că a fost primită de la minister. Li se cerea directorilor să regândească planul de școlarizare astfel încât să se încadreze în buget pentru plata salariilor angajaţilor. Dacă dumneavoastra spuneţi că decizia n-a venit de la minister, noi vă credem, dar trebuie găsită persoana care minte și panichează cadrele didactice.”

„Din pacate Domnule Ministru, nici dumneavoastră nu ştiți ce școli se închid în România, și poate că Ministerul pe care îl reprezentați n-are mare lucru de spus, de vreme ce sunt lăsate școlile să moară, se închid licee valoroase, fără a se lua în calcul nevoile și binele real al elevilor, cu atât mai puțin umilirile la care sunt supuse cadrele didactice….păcat.”

„Dl ministru, după cum ați fost informat personal de colegii noștri, de la 01.09.2018 în Râmnicu Valcea se închid două licee tehnologice. Ați promis că analizați situaţia, dar nu ați făcut nimic. Spuneți că nu depinde de MEN, dar Consiliul local nu ar putea face nimic fără avizul persoanelor pe care le promovați în fruntea inspectoratelor. Și se declară pompos la nivel de minister că formarea de meseriaşi, de specialiști este prioritate pentru minister, dar se închid licee tehnologice pe bandă rulantă în toată țara!”.

Este doar o mică parte din seria comentariilor lăsate la postarea ministrului.

Și deputatul Florin Roman a avut o replică la cele scrie de Liviu Pop.

„PSD minte intreaga tara. Analfabetismul functional este dus de PSD la rang de ministru

Un ministru aflat inca in functie face de rusine intreaga comunitate profesionala a sistemului de invatamnat romanesc. In egala masura, pune in situatie delicata miscarea sindicala din care provine si semneaza cu majuscula incompetentei guvernarii PSD printr-o particularitate personala, propriul analfabetism functional. Liviu Pop ori nu cunoaste atributiile ministerului pe care il conduce ori minte.

Art. 94. (2) Ministerul Educației, Nationale exercită, în domeniul învățământului preuniversitar, următoarele atribuții:
d) avizează structura rețelei învățământului preuniversitar și înaintează Guvernului, spre aprobare, cifrele de școlarizare, pe baza propunerilor unităților de învățământ, a autorităților administrației publice locale, a operatorilor economici, având în vedere recomandările studiilor de prognoză, centralizate, avizate și transmise de către inspectoratele școlare județene, respectiv al municipiului București;
( DEX: a aviza = a exprima părerea autorizată într-o chestiune în care a fost solicitat)
Un elev de liceu ar intelege la prima citire ce spune legea si a inteles deja ca legea care se face si desface in CEX –ul PSD nu se afla pe maini bune.
Analfabetismul functional, pe intelesul lui Liviu Pop, este cand citesti si nu intelegi ceea ce citesti. Daca totusi nu a citit legea si l-a luat gura pe dinanite, iata de ce tacerea ar fi fost o optiune mai buna:
Art. 61 (2) Rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat și particular preuniversitar se organizează de către autoritățile administrației publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor școlare.

AVIZELE CONFORME sunt opiniile pe care cel care adopta un act administrative este obligat, potrivit legii sa le ceara. Lipsa avizului conform sau nerespectarea continutului sau atage nulitatea actului emis.
Asadar, primariile prin votul consiliilor locale, propun iar inspectoratul aproba in sedinta consiliului de administratie. Mai simplu, hotararea consiliilor locale suporta modificari in functie de optiunea managerala a ISJ.

Art. 63 (3) În situații excepționale, formațiunile de preșcolari sau de elevi pot funcționa sub efectivul minim sau peste efectivul maxim, cu aprobarea consiliului de administrație al inspectoratului școlar, pe baza unei justificări din partea consiliului de administrație al unității de învățământ care solicită exceptarea de la prevederile alin. (1)
Ca urmare, toate clasele si scolile sub/ peste efectiv functioneaza in urma aprobarii CA al ISJ, care aplica metodologia de fundamentarea a cifrei de scolarizare emisa prin ordin de ministru anual. Cele aflate sub efectiv se desfiinteaza daca nu primesc aprobarea ISJ. De aici si presiunea asupra directorilor de scoli sa propuna scolile desfiintarea, ca la inspectorate sa se spele pe maini.
Art. 95 (1) Inspectoratele şcolare judeţene şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti sunt servicii publice deconcentrate ale Ministerului Educaţiei Nationale, cu personalitate juridică, având în principal următoarele atribuţii:
a) aplică politicile şi strategiile Ministerului Educaţiei Nationale la nivel judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti;
Politica Guvernului PSD este aplicata in teritoriu prin ISJ, conduse de oameni politici ai PSD. Poate Liviu Pop sa dezminta acest adevar?
In concluzie, Liviu Pop poate incerca sa ne prosteasca in fata dar nu poate reusi. Mai mult chiar, avem datoria de a prezenta public mecanismul perfid al desfiintarii claselor si scolilor in guvernarea PSD:

1. Bugetul invatamantului preuniversitar pentru 2018 se bazeaza pe obtinerea surplusului de bani necesar salariilor din reducerea cheltuielilor de personal fata de 2017 si nu din cresterea alocarilor bugetare;
2. Finantarea per elev este evident mai mare fiindca aproximativ 85 % din totalul finantarii o reprezinta salariile profesorilor;
3. Mutarea salariilor profesorilor de la primarii la ISJ a avut ca unic scop exercitarea presiunii politice directe: ministru – inspector general – director de scoala” a scris Florin Roman.

„Scandalul” privind închiderea unităților de învățământ a început în urmă cu câteva zile, când Florin Roman spunea că: „Majoritatea guvernamentală PSD-ALDE, se pregătește să închidă circa 1.000 de școli în România și câteva zeci de școli în județul Alba. Ca să distrugă educația până la capăt, în acest an, mii de posturi vor fi desființate”.

Declarația acestuia vine ca urmare a modificării și completării Hotărârii Guvernului nr. 72/2013 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preșcolar și stabilirea finanțării de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat, care se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din T.V.A. prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/preșcolar, adoptată de Guvernul Tudose în 28 decembrie.

VEZI: VIDEO: Florin Roman îi dedică anul 2018 șefei IȘJ Alba. „Marcela Dărămuș este o slugă obedientă”

CITEȘTE ȘI:  RĂZBOI: Florin Roman acuză IȘJ Alba că forțează închiderea unor școli și grădinițe. Replică dură de la PSD

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax