Connect with us
Publicitate

AIUD

Scriitorul din Aiud, Lucian Domșa, s-a stins din viață, după o grea suferință. Povestea unui luptător: boala l-a împins să scrie

Publicat

Scriitorul din Alba, Lucian Domșa, s-a stins din viață. Autorul romanelor ,,Aneta„, Măriuca” și a volumului de poeme ,,Black Metal” a murit luni seară. 

”După o lupta lungă și îndurerată, cu multă durere în suflet trebuie să vă anunț că soțul meu…. a trecut în lumea celor drepți.

O inimă bună a încetat să mai bată, un suflet mare s-a ridicat la cer, lăsând în urmă o nemărginită durere şi un gol imens. Drum lin spre cer!” a transmis soția acestuia, pe Facebook.

În urmă cu două zile, Lucian Domșa a suferit un stop cardio-respirator și a fost internat la ATI în comă profundă. Din păcate, nu și-a mai revenit.

Povestea unui luptător

Lucian Domșa a devenit scriitor la 46 de ani, după ce a aflat că este bolnav și trebuie să facă dializă.

”Nu știam încotro s-o apuc, dintr-un om activ mi-era sortit s-ajung ca o legumă, trebuia să-mi găsesc un refugiu și o altă preocupare…”, declara el pentru Alba24, în urmă cu 3 ani.

Povestea romanului scris în timpul pandemiei de un aiudean. Lucian Domșa vorbește despre boala care l-a transformat în scriitor

Așa s-a apucat de scris, în 2020. Ulterior, el și familia lui s-au infectat cu noul coronavirus și au plătit un preț greu: mama sa a murit.

Chiar și în asemenea condiții, Lucian Domșa a continuat să scrie la romanul său, ”Aneta”, și, în paralel, la o povestire în care și-a expus experiența legată de infectarea cu COVID – 19, pe care a publicat-o online pe contul său de Facebook.

Primul său roman, ”Aneta” – cel mai premiat debut literar

Romanul ”Aneta”, scris de aiudeanul Lucian Domșa este cel mai probabil, cel mai premiat debut literar al anului 2020. ”Aneta” a câștigt nu mai puțin de șase premii:

Premiul Saloanelor Liviu Rebreanu 2019 pentru proză scurtă pentru adulți, Festivalul Național de Proză Bistrița

Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara la Festivalul „Alb-Umor” 2020 Alba Iulia

Premiul Național pentru Proză acordat de Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” Buzău în cadrul Concursului Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu” Buzău 2020

Mențiune la Concursul Național de Proză „Mihail Sadoveanu” Iași 2020

Premiul special al ziarului județean „Informația de Strehaia”, la Ediția a II-a a Festivalului Național Strehaia Literară și Umoristică, noiembrie 2020

Diploma de Excelență din partea Bibliotecii Județene Mureș la Ediția a II-a a Concursului literar artistic „Armonii Literare” Târgu Mureș organizat de HIFA-ROMÂNIA în colaborare cu Bibiloteca Județeană Mureș și Liga Scriitorilor Români filiala Mureș.

”Scriu pentru că vreau să mă împac cu moartea care are forme infinite”

”Atunci am realizat că scrisul e oaza mea de liniște, opusul dializei, reversul, evadarea și refugiul meu. Salman Rushdie spunea că ”un scriitor trebuie să scrie ca și cum scrisul e mai important decât viața-n sine…”

Dacă dializa mă împinge încetul cu încetul spre marele final, scrisul, dimpotrivă, mă trage înapoi de unde am plecat, iar eu mă arunc orbește în brațele lui fără să mai țin cont de nimic.

Astfel că mă refugiez în camera mea, mă țin de tastele laptopului ca să nu cad, timp în care cuvintele se tastează singure, iar fraza se scrie de la sine.

Scriu ca să exist, să nu uit, să las ceva în urmă, să văd mai pe-ndelete, din mai multe unghiuri, tot ceea ce am pătimit și pătimesc.

Scriind, eu țes o pânză în jurul unor întâmplări, amintindu-mi de copilăria petrecută la țară, de oamenii de atunci, ba chiar și de prezentul neclar și tulbure (…)

Scriu pentru că vreau să mă împac cu moartea care are forme infinite. Nu sunt un sinucigaș, ci un om simplu care trăiește cu un scop, acela de a întări viața prin scris, de a îndepărta răul, boala, infirmitatea cu puterea cuvintelor…”

Pe contul acestuia de Facebook, zeci de oameni au transmis mesaje de condoleanțe și suport față de familie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax