Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Se redeschid terenurile de tenis, pista de atletism pe Stadionul Cetate și alte locații din Alba Iulia. Condiții de acces


Publicat

stadion

Primăria Alba Iulia anunță că de sâmbătă, 23 mai, se redeschid pista de atletism a Stadionului Cetate, terenurile de tenis și pistele de carturi din Alba Iulia.

”Începând de la acest sfârșit de săptămână (23.05.2020) Comitetul Local pentru Situații de Urgență a decis redeschiderea unor baze sau facilități sportive din municipiu. Decizia se aplică atât facilităților sportive publice cât și private. Este vorba despre pista de atletism a Stadionului Cetate, terenurile de tenis și pistele de carturi din Alba Iulia”, transmite primăria.

Vezi OFICIAL: Ce activități sportive pot fi desfășurate în aer liber. 27 de întrebări și răspunsuri. LISTA și condiții

Reluarea activității și condițiile aprobate de CLSU Alba Iulia sunt pentru:

1. Pista de atletism a Stadionului Cetate Alba Iulia pentru practicarea atletismului de către sportivi profesioniști sau amatori. Concomitent în interiorul stadionului pot fi maxim 30 de persoane, iar în timpul practicării antrenamentului sportiv nu se vor forma grupuri mai mari de 3 persoane. Programul va fi zilnic între orele 8.00-13.00 și 16.00-21.00.

2. Terenurile de tenis de câmp pentru antrenamente și meciuri de simplu. Se pot practica sporturile: tenis de câmp sau tenis cu piciorul. Pe terenuri pot fi prezente maxim 3 persoane: 2 jucători și 1 antrenor/arbitru.

3. Pistele de carting pentru derularea de antrenamente specifice.

Condiții de acces

Accesul în toate aceste facilități/baze sportive publice sau private se poate face doar după măsurarea temperaturii corporale.

Persoanelor a căror temperatură este mai mare de 37,3° Celsius nu li se va permite accesul.

În zona de acces se va asigura dezinfectant pentru mâini pe care sportivii îl vor putea folosi în mod gratuit.

Purtarea măștilor faciale care să acopere nasul și gura este obligatorie la accesul în facilitățile/bazele sportive, până la începerea antrenamentului, respectiv după încheierea antrenamentului.

Nu se permite deschiderea vestiarelor, sportivii au obligația să vină direct echipați pentru antrenament.

Nu este permis accesul spectatorilor.

Minorii pot avea un însoțitor.

Înainte, în timpul și după antrenament trebuie păstrată distanța de siguranță față de alte persoane de minim 2 metri în perioadele de repaus și minim 6 metri în perioadele de activitate fizică.

Operatorii privați de facilități sau baze sportive pot decide asupra reluării activității doar pentru sporturile și în condițiile menționate mai sus.

„Încet, încet trebuie să revenim la o normalitate a vieții. Cum va arăta acest <normal> doar timpul ni-l va arăta. Cred însă că trebuie să facem pași siguri. Am propus Comitetului Local pentru Situații de Urgență redeschiderea unor baze sportive pentru sportivii de performanță și amatori: pista de atletism din incinta Stadionului Cetate, terenurile de tenis și pistele de carting. Totul în condiții de maximă siguranță pentru menținerea sănătății publice”, spune Voicu Paul, viceprimar cu atribuții de primar.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Alex+P

  miercuri, 27.05.2020 at 12:30

  Cand incep renovarea pistei??! Ne rupem mainile si picioarele pe ea..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Concediul de vară 2021: Condiții de călătorie în Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania, Italia și alte destinații preferate de români

Publicat

Românii se pregătesc de vacanța de vară, după o perioadă în care planurile pentru concediu au fost puse în așteptare.

Pandemia i-a ținut acasă, iar acum, odată cu vaccinarea, se pregătesc să ”rupă ușa” granițelor spre destinații ca Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania sau Italia.

Este de așteptat ca toate aceste țări să își deschidă granițele pentru turiști, în condițiile în care guvernele încearcă să accelereze vaccinarea cetățenilor.

Cu toate acestea, rămân în vigoare deocamdată unele reguli locale, uneori diferite pentru fiecare țară.

De la reguli pe aeroport, restricții de deplasare, acte de călătorie necesare, până la programul magazinelor, restaurantelor și eventuale amenzile pentru nerespectarea normelor impuse, fiecare destinație are particularitatea ei, de care turiștii români trebuie să țină seama, pentru a evita surprizele neplăcute în concediu.

Vaccinul, cel mai probabil obligatoriu

Vaccinul va fi cel mai probabil obligatoriu și pentru turiști. Cel puțin așa arată în prezent situația, înainte de deschiderea sezonului.

Grecia a anunțat oficial că vaccinul, testul negativ sau dovada că persoana respectivă a trecut printr-un episod de infectare cu Sars-Cov, vor fi obligatorii.

Cel mai probabil, în scurt timp, toate țările vor veni cu precizări suplimentare legate de condițiile de călătorie, dar este de așteptat ca cele trei elemente enumerate mai sus, să rămână în vigoare.

Vacanța în GRECIA

Pe 15 mai 2021 urmează să expire carantina impusă de autorități. Rămâne de văzut dacă guvernul elen va prelungi măsurile, le va diminua sau le va anula cu totul.

La acest moment, cu mașina se poate intra în Grecia prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas și Makaza-Nymphaea (accesul prin cele două puncte de trecere a frontierei fiind posibil în intervalul 07:00-23:00). Cu avionul se poate ajunge pe orice aeroport din Grecia.

Este obligatoriu ca la intrare să prezentați:

 • Un test COVID PCR cu rezultat negativ care să fi fost efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen sau o dovadă că sunteți vaccinați anti-COVID și au trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului.
  Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză. Măsura testului PCR este valabilă pentru orice cetățean peste vârsta de 5 ani.
 • Formularul PLF – completat AICI, cu cel puțin 24 de ore înaintea călătoriei. Amenda în caz de necompletare este de 500 de euro.
 • De menționat că e în vigoare măsura ca la graniță să fie efectuate aleatoriu teste rapide. Rezultatul se eliberează pe loc și e permis doar accesul persoanelor cu rezultat negativ.

Restricții în vigoare: La acest moment, carantina națională prevede că părăsirea domiciliului se face cu transmiterea prealabilă a unui SMS la numărul de telefon 13033, respectiv: „2” – aprovizionare de la supermarket etc. (doar pentru un interval de timp de maxim 2 ore); „3” – deplasare la bancă; „4” – asistență la domiciliu/persoane vârstnice: poliția va solicita informații suplimentare pentru a confirma motivul deplasării; „6” – exerciții fizice/vizite la rude.

Totodată, circulația pe timp de noapte este interzisă în Grecia în intervalul orar 23:00-05:00, cu excepția persoanelor care se deplasează la serviciu ori pentru urgențe medicale. În zonele care intră sub cod roșu restricția este valabilă în intervalul 19:00-05:00 pe tot parcursul săptămânii.

Aceste măsuri ar urma să fie anulate însă, tocmai în vederea începerii sezonului turistic.

Vacanța în BULGARIA

Bulgaria este în ”situație de urgență epidemiologică” până pe 31 mai, urmând ca autoritățile să decidă apoi ce restricții vor mai păstra.

La acest moment, puteți intra în Bulgaria dacă:

 • prezentați un document care atestă finalizarea de cel puțin 14 zile a schemei de vaccinare anti-COVID. Documentul trebuie să conțină numele persoanei (scris cu caractere latine), data nașterii, datele la care au fost efectuate dozele de vaccin, denumirea comercială și numărul de identificare a lotului vaccinului efectuat, denumirea producătorului/posesorului licenței de utilizare, statul emitent și denumirea organului competent care a eliberat documentul.
 • Dacă ați avut COVID și v-ați vindecat puteți prezenta un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte. Documentul trebuie să conțină numele și prenumele persoanei, datele laboratorului care a efectuat testarea (denumire, adresă sau alte date de contact), data la care a fost efectuată testarea PCR sau testul rapid antigen pentru COVID-19, înscrise cu caractere latine („PCR” sau „RAT”) și rezultatul pozitiv („Positive”).
 • Un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii.

Testele antigen recunoscute în Bulgaria le puteți găsi AICI.

Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină numele și prenumele persoanei, datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data efectuării testării, metoda testării, înscrisă cu caractere latine (PCR sau test rapid antigen dintre cele arătate în anexa 2) și rezultatul negativ („Negative”).

Sunteți exceptați de la aceste condiționări dacă doar tranzitați Bulgaria. Pentru asta, însă, trebuie să aveți documente doveditoare despre destinația finală.

În prezent și cu caracter temporar, nu se operează zboruri directe TAROM pe ruta București – Sofia – București; există curse directe operate de compania Qatar Airways pe această rută.

Restricții în vigoare: În Bulgaria este obligatorie purtarea măștii de protecție atât în spații deschise, cât și închise, păstrarea distanței de 1,5 metri pentru toți cetățenii peste 6 ani. Excepții sunt când sunteți la restaurant sau când practicați activități sportive. Discotecile și barurile sunt deschise, dar cu 50% din capacitate.

Vacanța în ITALIA

Până pe 15 mai, România este inclusă pe lista C de state, urmând să vedem dacă după aceasta dată clasificarea va fi schimbată. Includerea în lista C înseamnă că românii care merg în Italia trebuie să:

 • Să prezinte la intrarea în țară rezultatul negativ al unui test COVID PCR sau antigen, efectuat cu maxim 48 de ore înainte. Nu există un format propus de italieni, așa că MAE recomandă ca documentul să fie redactat în limba italiană sau engleză. Testul e obligatoriu pentru toți copiii de peste 2 ani.
 • Să comunice intrarea în Italia Departamentului de Prevenire al autorității sanitare locale competente și să stea în autoizolare 5 zile. După cele 5 zile, trebuie făcut un nou test PCR sau antigen.
 • Să completeze un formular digital de localizare a pasagerilor (încă nu a fost pus la dispoziție de autoritățile italiene) sau să prezinte o declarație pe propria răspundere – o puteți descărca AICI.

Sunteți exceptați de la aceste măsuri dacă doar tranzitați Italia cu un mijloc de transport privat pentru cel mult 36 de ore.

În cazul în care aveți escală în Italia, nu puteți părăsi zonele special amenajate în interiorul aeroporturilor.

Important de știut că la acest moment și la întoarcerea în România trebuie să prezentați rezultatul unui test COVID PCR cu rezultat negativ efectuat cu maxim 72 de ore înainte de îmbarcare.

Restricții în vigoare: Diferă de la o regiune la alta. Astfel, trebuie întâi să consultați autoritățile italiene pentru a afla în ce categorie de risc epidemiologic este regiunea în care mergeți. Aceste informații le puteți găsi AICI. Apoi, în funcție de asta, acestea sunt măsurile pe care trebuie să le respectați:

 • Este permisă circulația între regiuni sau provincii autonome aflate în zonă galbenă sau albă. Dacă regiunile între care circulați sunt în zona roșie sau portocalie, trebuie să prezentați fie adeverința de vaccinare (e recunoscută orice adeverință emisă de un stat UE), dovada vindecării de infecția cu virusul SArS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu maxim 48 de ore anterioare călătoriei.
 • Sunt deschise restaurantele și barurile din zona galbenă doar în aer liber.
 • Sunt deschise cinematografele, teatrele, sălile de concert și cluburile live din zona galbenă cu condiția respectării distanței de un metru între persoane, la capacitate maximă permisă de 50%, dar în orice caz care să nu depășească 500 de spectatori în interior și 1.000 în aer liber.
 • Sunt redeschise muzeele ​​și institutele de cultură din zona galbenă, cu respectarea regulilor de distanțare între vizitatori. Pentru zilele de sâmbătă sau atunci când în Italia sunt sărbători legale trebuie să aveți o rezervare online sau telefonică, făcută cu cel puțin o zi înaintea vizitării.
 • Pentru zona galbenă, de la data de 15 mai sunt redeschise piscinele în aer liber, de la 1 iunie sunt redeschise sălile de sport, de la 1 iulie sunt permise activitățile în centrele termale, parcurilor tematice și de divertisment.
 • Este obligatorie în toată Italia purtarea măștii de protecție în aer liber și menținerea unei distanțe de 1 metru. De asemenea, purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile închise, cu excepția locuințelor private. Sunt exceptați copiii sub 6 ani.

Amenzile pentru încălcarea restricțiilor COVID variază între 400 și 3.000 de euro. În situația în care încălcarea restricțiilor se realizează de o persoană aflată în autovehicul, cuantumul sancțiunii se mărește cu o treime.

Vacanța în TURCIA

Până pe 17 mai, Turcia este în carantină totală și sunt interzise pentru turci ieșirile care nu sunt urgente sau pentru asigurarea hranei.

Turiștii sunt exceptați de la aceste reguli. În schimb, trebuie să se supună altora. În primul rând, ca să intrați ca turist în Turcia, trebuie să vă înregistrați online AICI, cu maxim 72 ore înainte, orice fel de cale de transport alegeți. Formularul trebuie să-l prezentați la îmbarcare sau la graniță tipărit sau în format electronic, pe telefon.

Odată completat, va fi emis un cod HES, în baza căruia veți putea avea acces la transport intern și cazare.

Însă până acolo trebuie să aveți un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maxim 72 de ore înainte. Sunt exceptați copiii sub 6 ani. Altfel nu vi se va permite îmbarcarea în avion iar la graniță sau în port va trebui să decideți dacă faceți cale întoarsă sau intrați pentru 10 zile în carantină.

Restricții în vigoare: În Turcia e obligatorie purtarea măștii de protecție în toate spațiile, mai puțin în locuințe.

Pe măsură ce se redeschid turiștilor, vom adăuga pe listă și alte destinații. Dacă vă interesează condițiile de călătorie către o altă țară, scrieți-ne. Totodată, puteți consulta site-ul MAE.

Vacanța în SPANIA

În Spania nu mai e stare de urgență la nivel național, însă fiecare regiune poate adopta propriile restricții, de aceea trebuie să consultați site-urile autorităților locale din regiunea în care vreți să mergeți. AICI puteți vedea ce restricții a impus fiecare regiune.

Pentru limba română puteți consulta site-ul Ministerului Român de Externe.

La acest moment, România e considerat stat cu risc epidemiologic ridicat, astfel că la intrarea în Spania trebuie să prezentați următoarele:

 • un test PCR cu rezultat negativ, efectuat cu maxim 72 ore înainte (sunt scutiți doar copiii sub 6 ani). Autoritățile spaniole pot solicita dovada în original a testului COVID (în format digital sau pe hârtie), document care trebuie să fie redactat în limba spaniolă, engleză, franceză sau germană și să cuprindă numele și prenumele călătorului, datele documentului de identitate național sau al pașaportului cu care se va legitima, data efectuării testului, datele unității medicale care a realizat testul, precum și rezultatul negativ al acestuia.
 • Un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație.

AICI puteți vedea în ce grad e încadrată România, lista fiind actualizată de autoritățile spaniole cu 7 zile înainte să intre în vigoare.

Călătorie în GERMANIA

România este inclusă la acest moment de autoritățile din Germania pe lista zonelor de risc, categoria 3, ceea ce înseamnă că puteți călători în anumite condiții. Lista cu zonele de risc poate fi consultată AICI.

Dacă mergeți cu avionul trebuie să știți că din start companiile aeriene nu permit îmbarcarea pasagerilor care nu au un test COVID negativ (PCR sau antigen) făcut în ultimele 48 de ore, mai puțin copiilor de sub 6 ani.

Începând din 13 mai, dacă sunteți complet vaccinat anti-COVID (să fi trecut cel puțin 14 zile de la rapel) sau aveți acte doveditoare că v-ați vindecat de COVID, nu aveți nevoie de test COVID și nici nu mai intrați în carantină. Asta însă doar dacă NU veniți dintr-o regiune cu noi variante SARS-CoV-2 contagioase (zona 1 de risc).

Pentru cei care nu sunt vaccinați sau nu au schema completă se aplică următoarele reglementări:

Dacă alegeți un alt mijloc de transport decât avionul, trebuie să prezentați un test PCR sau antigen cu rezultat negativ, redactat în limba germană sau engleză, efectuat cu maximum 48 de ore înainte.

Până pe 13 mai era obligatorie carantina de 10 zile și pentru cei din categoria de risc 3, însă pentru a înlesni turismul s-a decis că testul negativ e suficient.

Înaintea intrării în Germania trebuie să completați un formular digital AICI. Dacă nu reușiți înregistrarea digitală, puteți descărca varianta în limba engleză de AICI.

Dacă începeți să dezvoltați simptome specifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 10 zile de la momentul intrării în Germania, trebuie să vă izolați obligatoriu, chiar dacă aveți un test COVID negativ, și să contactați autoritatea locală de sănătate.

Restricții în vigoare: AICI puteți consulta măsurile impuse în fiecare land.

Amenzile pentru încălcarea regulilor în Germania sunt de până la 25.000 de euro.

Masca este obligatorie în mijloacele de transport în comun și în magazine, precum și în spațiile deschise unde nu este posibilă distanțarea de 1,5 metri între persoane. Amenda pentru nepurtarea măștii este de cel puțin 50 de euro.

Condiții de călătorie în AUSTRIA

Dacă vreți să mergeți în Austria, în primul rând trebuie să vă înregistrați online cu cel mult 72 de ore în avans. Trebuie să completați un document denumit „Pre-Travel-Clearance – PTC” – AICI – și la intrarea în țară să prezentați confirmarea de înregistrare din sistemul online, în format electronic sau tipărit.

Dacă nu reușiți să vă înregistrați online puteți descărca formularul tipizat de AICI și apoi să-l completați și să-l semnați olograf.

Apoi, la intrarea în Austria trebuie să prezentați rezultatul negativ al unui test COVID făcut cu cel mult 72 de ore înainte – dacă e test PCR – sau 48 de ore, dacă este antigen. Dacă ajungeți la graniță fără test veți fi lăsați să intrați, dar aveți cel mult 24 de ore să vă faceți unul.

Documentul care atestă efectuarea testului trebuie să conțină: numele și prenumele persoanei testate, data nașterii, data și ora prelevării probelor, rezultatul testului (pozitiv sau negativ), semnătura persoanei care a efectuat testul, ștampila instituției de testare sau codul de bare, respectiv codul QR.

În orice caz, veți intra oricum pentru 10 zile în carantină, iar costurile le veți suporta din buzunarul propriu. Puteți ieși mai repede din carantină doar dacă faceți un test COVID PCR sau antigen și rezultatul e negativ. Oricum, testul nu poate fi făcut mai devreme de a 5-a zi de la intrarea în Austria și, le fel, vi-l veți plăti singuri.

Restricții în vigoare: Între landurile din Austria se poate călători la acest moment doar dacă aveți un test COVID cu rezultat negativ, făcut cu cel mult 48 de ore înainte. Copiii sub 10 ani nu au nevoie de test. Altfel, amenda primită este de până la 1.450 de euro.

În toată țara distanțarea socială e obligatorie la 2 metri, atât în spații închise, cât și deschise. Masca e obligatorie pentru toate persoanele peste 14 ani și trebuie să fie tip FF2 sau cu standard echivalent sau superior (tip FFP3, N95 sau KN 95).

Carantina pe timp de noapte este instituită în intervalul 20:00 – 06:00. Hotelurile sunt închise, la fel și restaurantele și muzeele.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2021: Nu va fi organizată sesiune specială a examenului în acest an. Precizările ministrului Educației

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că nu va fi organizată sesiune specială a examenului de Bacalaureat în acest an și că elevii care nu pot da examenul în vară se vor putea prezenta la sesiunea din toamnă.

Reamintim că anul trecut a fost organizată sesiune specială a examenului de Bacalaureat, pentru elevii care au lipsit la prima sesiune fie din motive medicale, fie din cauza că aveau o temperatură peste 37,3 grade la intrarea în sala de examen, sau că au fost în izolare sau carantină.

Vezi și Modele de subiecte BACALAUREAT 2021: TOATE testele de antrenament și baremele, pe discipline de examen

„Elevii care susțin examenul de Bacalaureat au o a doua șansă în sesiunea din toamnă”, a declarat Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro.

CALENDAR BACALAUREAT 2021 – sesiunea iunie-iulie 2021:

31 mai-4 iunie 2021: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

4 iunie 2021: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

28 iunie 2021: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

29 iunie 2021: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

30 iunie 2021: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

1 iulie 2021: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

5 iulie 2021: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00-18.00

6-9 iulie 2021: Rezolvarea contestațiilor

9 iulie 2021: Afișarea rezultatelor finale

CALENDAR Bacalaureat – 2021 – sesiunea august-septembrie 2021:

19-26 iulie 2021: înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

16 august 2021: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

17 august 2021: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

18 august 2021: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

19 august 2021: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

31 august 2021: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00-18.00)

1-3 septembrie 2021: Rezolvarea contestațiilor

3 septembrie 2021: Afișarea rezultatelor finale

Ministrul spune că va fi sesiune specială doar pentru Evaluare Națională, clasa a VIII-a.

”Am considerat că este echitabil să aibă și elevii care susțin Evaluarea Națională o a doua șansă, drept pentru care va fi organizat o sesiune se suplimentare pentru Evaluarea Națională la două săptămâni după prima sesiune. În această sesiune se vor prezenta elevii care au fost împiedicați, fără voia lor, să se prezinte în prima etapă de la Evaluarea Națională.

Vezi și Modele de subiecte EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: Toate testele de antrenament și baremele la Română și Matematică

Pentru toți acei elevi, și credeți-mă că avem situații absolut impresionante, menționez fără să vă dau niciun nume un elev care a luat calificativul foarte bine din clasa I până în clasa a IV-a, fără nicio excepție, care a avut nota 10 din clasa a V-a până în clasa a VIII-a, fără nicio excepție, care a luat 10 la simularea Evaluării Naționale și care acum se află într-o altă țară, în spital, cu un cancer de stadiul patru și care dorește să susțină Evaluarea Națională. Este unul din multele cazuri de situații speciale în care vom da derogare. Examenul va fi susținut pentru acești copii, fie online, fie cu asistență din partea personalului ambasadei, deci indiferent care ar fi soluția vom asigura dreptul la a susține examenul pentru acești copii”.

Ministrul a mai spus, ca răspuns la întrebarea unui reporter în conferința de presă de joi, după ședința de Guvern, că elevii care nu sunt mulțumiți de nota obținută la prima sesiune nu se pot înscrie la a doua sesiune.

CALENDAR Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a 2020-2021:

7 – 11 iunie 2021 – Înscrierea la evaluarea națională
22 iunie 2021 – Limba și literatura română, probă scrisă
24 iunie 2021 – Matematică, probă scrisă
25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă, probă scrisă
29 iunie 2021 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Calendarul Evaluării Naționale 2021 – Etapa specială:

28 iunie – 2 iulie 2021: înscrierea la etapa specială a evaluării naționale (Se pot înscrie numai candidații care, conform certificatului medical prezentat, nu s-au putut înscrie în perioada 07 – 11 iunie 2021)

5 iulie 2021: Limba și literatura română – probă scrisă

6 iulie 2021: Matematică – probă scrisă

7 iulie 2021: Limba și literatura maternă – probă scrisă

9 iulie 2021: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (ora 12:00) Depunerea contestațiilor (orele 14:00 – 20:00)

10-11 iulie 2021: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2021: Afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE: S-a deschis centrul de vaccinare Drive-Thru din Alba Iulia. Precizările directorului DSP Alba și ale autorităților locale

Publicat

Primul centru de vaccinare de tip drive-thru din Alba Iulia s-a deschis vineri dimineața, în parcarea Stadionului Cetate. Autoritățile intenționează să ofere astfel posibilitatea de vaccinare pentru aproximativ 1.500 de persoane, în trei zile.

Vaccinul folosit este cel de la Pfizer și nu este nevoie de programare prealabilă. Vaccinarea se face din mașină, în baza actului de identitate.

UPDATE: La deschiderea centrului drive-thru au fost prezenți directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, primarul Gabriel Pleșa, directorul Crucea Roșie Filiala Alba – Adrian Dușa.

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea – declarații:

 • Suntem pregătiți cu 1200 de doze, putem aduce mai multe dacă sunt doritori
 • Facem simultan maraton de vaccinare în șase localități din județ (Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Teiuș, Cugir, Ciugud – n.r.)
 • Rapelul: persoanele vor primi sms și se vor putea vaccina pe baza buletinului într-un centru de vaccinare, la data respectivă
 • Rata de vaccinare la nivelul municipiului Alba Iulia este de aproximativ 25%

Primarul Gabriel Pleșa – declarații:

 • Acțiunea se desfășoară cu sprijinul DSP Alba, dar și al voluntarilor de la Crucea Roșie și garnizoana militară Alba Iulia

În actualizare

Vaccinarea se face de către echipe mobile de voluntari, medici și asistenți de la Spitalul Județean de Urgență Alba și Direcția de Sănătate Publică.

Programul centrului drive-thru de la Alba Iulia este vineri (14 mai), sâmbătă (15 mai) și duminică (16 mai), între orele 8.00 și 20.00.

Formularul de triaj este disponibil AICI pentru cei care vor să se prezinte în locație și să nu mai aștepte și pentru acest pas.

Video AICI: https://www.facebook.com/www.Alba24.ro/videos/972503070271360/

Patru medici de la DSP Alba, cinci ai Spitalului Județean și peste șapte asistente și voluntari se vor ocupa de partea logistică la acest centru mobil de vaccinare. Voluntarii vor lucra timp de trei zile în ture: o tură de la ora 8.00 la ora 14.00 și tura a doua de la ora 14.00 la ora 20.00.

Primele 100 de persoane care vor veni vineri, sâmbătă și duminică la Centrul de Vaccinare Drive Thru vor fi premiate cu un tichet pentru spălarea exteriorului autoturismului. În total sunt 300 de astfel de premii, suportate de un om de afaceri care a ales să rămână anonim.

Va fi organizată și tombolă pentru cei care se vaccinează, cu următoarele premii:
Premiul 1: Smart TV – LG – 123 Cm – 4K
Premiul 2: Aspirator Vertical BOSCH
Premiile 3-5: Boxă portabilă Well

Extragerea va avea loc duminică, la finalul campaniei de vaccinare.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Școlile Doctorale de la Academia de Poliție au fost DESFIINȚATE. Ministrul de interne: au adus mari prejudicii de imagine

Publicat

Cele două școli doctorale de la Academia de Poliție au fost desființate. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Lucian Bode.

Executivul a adoptat, joi, proiectul de hotărâre privind reorganizarea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care prevede desființarea celor două școli doctorale din cadrul instituției, anunță ministrul de Interne, Lucian Bode.

„Prin reorganizarea Academiei am decis desființarea celor două școli doctorale care au adus mari prejudicii de imagine instituției. În acest fel, vom repune Academia de Poliție pe un făgaș de maximă onorabilitate în ceea ce privește educația superioară”, spune ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

El afirmă că, în contextul acumulării în ultimii ani a unor probleme legate de funcționarea Academiei de Poliție, reorganizarea instituției este „un pas firesc pentru profesionalizarea cadrelor MAI și diminuarea deficitului de profesioniști”.

„Prin acest demers restabilim deopotrivă moralitatea și etica academică și profesională, în ideea că studenții care ies de pe băncile Academiei să fie bine pregătiți profesional și cu o înaltă ținută morală.

Un prim element al reorganizării vizează formarea inițială a ofițerilor pentru structurile MAI și ceilalți beneficiari din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională prin intermediul studiilor de licență, în cadrul a două facultăți:

Facultatea de Poliție și Facultatea de Pompieri. Decizia de astăzi va facilita modernizarea programelor de pregătire academică și profesională, respectiv lărgirea sferei de recrutare a corpului universitar, prin cooptarea unor specialiști cu o reputație academică incontestabilă”, conchide Bode.

sursa: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate