Connect with us
Publicitate

Eveniment

OFICIAL: Ce activități sportive pot fi desfășurate în aer liber. 27 de întrebări și răspunsuri. LISTA și condiții

Publicat

Ministerul Tineretului și Sportului a prezentat 27 de întrebări și răspunsuri referitoare la activități sportive în aer liber ce pot fi desfășurate în această perioadă. Lista acestora și condițiile în care pot fi practicate au fost actualizate, într-un ordin comun cu Ministerul Sănătății. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Cum se poate practica sportul? Întrebări și răspunsuri (sursa Ministerul Tineretului și Sportului, 20 mai)

1. Pot face sport în aer liber? Pot, de exemplu, să alerg în parc? Pot să fac exerciții fizice în aer liber?

Răspuns: Da, doar individual și în grupuri de maxim 3 persoane. Oricine, copil sau adult, poate face exerciții în aer liber, cu condiția păstrării unei distanțe de siguranță: 2 metri pentru momentele de repaus, 6 metri în condiții de efort intens.

2. Pot face sport în sală, într-un spațiu închis?

Răspuns: Nu, sporturile în spațiu închis nu sunt permise în această fază.

3. Se deschid bazele sportive (exemplu: stadioane, terenuri de sport)?

Răspuns: Doar cele în aer liber și pentru sporturi practicate individual, nu în colectiv. Administratorii au răspunderea să stabilească un număr maxim de persoane care pot intra în bază și să aplice un regulament de acces și triaj epidemiologic.

4. Pot merge să alerg pe pista unui stadion?

Răspuns: Da, dacă este o activitate individuală, respectând regulile acelei baze sportive și distanța față de ceilalți.

5. Ce reguli există la intrarea într-o bază sportivă, fie pentru seniori sau copii?

Răspuns: La sosirea în baza sportivă se va face triaj epidemiologic și măsurarea temperaturii corporale, administratorul acesteia va nota nominal în tabel toate persoanele care au intrat. Nu se va depăși numărul maxim admis, astfel încât să se evite aglomerația. Se va respecta distanța față de alți sportivi. Nu se vor practica sporturi în echipă și de contact. Nu se vor folosi dușurile, vestiarele și celelalte spații cu risc epidemiologic mare. Se va merge direct acasă de la antrenament.

6. Pot începe copiii să facă sport?

Răspuns: Da, doar în aer liber, cu exerciții fizice în grupuri de maxim 3 persoane. Se pot antrena oriunde doresc, într-un parc sau într-o bază sportivă.

7. Pot să se antreneze copiii la fotbal?

Răspuns: Da, la fel, doar în aer liber, cu exerciții în grupuri de maxim 3 persoane. Nu se pot antrena în echipă. Antrenamentul cu mingea poate fi făcut doar individual, nu în grup, fiecare participant folosind mingea proprie.

8. Se pot deschide școlile de fotbal?

Răspuns: Se pot deschide dacă au terenuri în aer liber. Se pot deschide doar pentru antrenamente individuale în grupuri de maxim 3 (doi copii și antrenorul) respectând distanța față de alte grupuri de antrenament. Antrenamentele colective nu sunt permise.

9. Câți copii pot intra pe un teren de fotbal la antrenament?

Răspuns: Administratorul (managerul) bazei sportive are responsabilitatea să facă aceste calcule astfel încât copiii să se poată antrena în grupuri de maxim 3, păstrând distanța, fără a interacționa cu alte grupuri de 3. Antrenorii trebuie să aibă disponibilitatea de a lucra cu maxim doi copii simultan. Părinții sau publicul nu pot intra în baza sportivă ca să asiste.

10. Putem face sporturi de echipă – volei, rugby, baschet, handbal, fotbal sau mini-fotbal?

Răspuns: Sportivii seniori sau juniori din aceste discipline pot face exerciții fizice în aer liber în grupuri de maxim 3. Jocul în echipă nu este permis, pe nicio suprafață, inclusiv pe nisip.

11. Se pot face antrenamente cu mingea? (exemplu: fotbal, hanbdal, baschet, volei)

Răspuns: Da, depinde însă de specificul fiecărui sport. În ce privește fotbalul, unde contactul cu balonul se face la nivelul piciorului, se poate face antrenament în grup de maxim 3 persoane, în aer liber. În ce privește sporturile unde contactul cu balonul se face cu mâna, de exemplu handbal, volei, rugby, este recomandat ca mingea să fie folosită individual la antrenament.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate