Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Se schimbă vârsta de pensionare, discret și fără explicații. Condiții pentru pensionarea anticipată și prevederi din PNRR

Publicat

Se schimbă vârsta de pensionare. Printre măsurile pe care România și le-a asumat prin PNRR se numără și cea privind creșterea perioadei profesionale a cetățenilor.

Este un alt mod de a spune că vârsta de pensionare va crește atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atenție însă, este vorba despre oamenii obișnuiți, nu și de pensionarii ”speciali”. 

  • Deocamdată nimeni nu le-a explicat oamenilor de ce ar accepta creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, când unii angajați ai statului pot ieși la pensie la 40 și ceva de ani, în general cu pensii mult mai mari decât media.
  • Creșterea se va face treptat, pentru ca oamenii să nu sesizeze prea bine ce se întâmplă. Vezi aici cum vârsta de pensionare a femeilor s-a majorat discret.

O creștere a vârstei de pensionare a românilor – care în prezent este de 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați – ar fi însă o măsură nepopulară.

Citește AICI: Cu cât cresc pensiile, pe noua formulă de calcul. Procentele rezultate pe grupe de vârstă din noua lege a pensiilor

Proiectul de lege, așa cum este prevăzut în jalonul din PNRR prevede egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, eșalonat până în anul 2035.

În acest sens, CNPP a elaborat o serie de scenarii care urmează să fie discutate la nivel tehnic cu Comisia Europeană.

Noul algoritm pentru creşterea pensiilor. Cele trei formule de calcul anunțate de ministrul Finanțelor pentru recalcularea pensiei

Propunere de reducere a vârstei standard de pensionare pentru femeile cu mai mulți copii, astfel:

  • cu 1 an pentru 3 copii
  • cu 2 ani pentru 4 sau mai mulți copii

Persoanele asigurate se pot pensiona cu 5 ani mai devreme la limita de vârstă dacă au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu cel putin 5 ani de stagiu de cotizare.

Citește și Noua Lege a Pensiilor. TABEL: Vârstele standard de pensionare. Stagiile complete şi minime de cotizare pentru femei și bărbați

Se menține posibilitatea pensionării anticipate cu 5 ani mai devreme și a persoanelor care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu cel mult 5 ani de stagiu de cotizare, cu o penalizare maximă de 24%.

O persoană poate ieși la pensie anticipată doar cu condiția îndeplinirii unui stagiu de cotizare contributiv.

Vârsta de pensionare – prevederi în PNRR

Prin reforma 6 din componenta 8 a PNRR, România se angajează, în linii mari, la:

Reforma sistemului public de pensii printr-un nou cadru legislativ pentru a asigura sustenabilitatea fiscală în contextul îmbătrânirii populației, pentru a corecta inegalitățile, a asigura sustenabilitatea și previzibilitatea sistemului de pensii și a respecta principiul contributivității în ceea ce privește beneficiarii drepturilor de pensie.

Vezi și Vechimea în muncă s-a scumpit de la 1 octombrie 2023

Această reformă vizează, de asemenea, modernizarea sistemului de pensii prin aplicații și servicii digitale.

Reforma sistemului public de pensii își propune să dea curs recomandărilor relevante specifice adresate țării și, în special, să asigure sustenabilitatea fiscală, egalizarea vârstei de pensionare și stabilitatea financiară a pilonului II al sistemului de pensii.

Mai precis, pe subiectul vârstei de pensionare, prin PNRR România se angajează să creeze legislație nouă care:

  • va reduce în mod semnificativ posibilitățile de pensionare anticipată, va introduce stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață, și va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035;
  • va introduce stimulente pentru amânarea pensionării.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Mark McKee

    joi, 28.09.2023 at 10:35

    I hate to say „I told you so”, but I told you so. After announcing austerity, higher taxes, collecting ridiculous amounts of fines from the drivers of Romania and buying 32 fighter jets for 6.5 Billion Euros, the next things they are coming for are retirement & medical. The people NEED to start getting loud about this nonsense.

  2. Popescu

    joi, 28.09.2023 at 20:28

    Cand a fost în România vârstă de pensionare egala cu a bărbaților??
    Sunt niște nerusinati care ne fura contribuția la pensie!!
    Sa mergem sa le dam cu bata în cap, sa plece de la guvernare!!!
    MARS !! mincinoșilor care ne furati banii de o viata!!
    Se pun singuri la putere, poporul asta amarat nu I votează dar ei sunt aceeași de 32 de ani! Oameni buni ,nu mai scăpăm de ei!!!

  3. molnar

    duminică, 01.10.2023 at 09:23

    Cred ca este o bataie de joc, comedia, facuta la TV, despre marirea de pensii, de peste un an, si practic nu se INTANPLA NIMICA U MARIREA DE PENSII.La medicamente este drastic scunpirile.Dar in general, la tot de ce ai nevoie.

  4. Gabriela

    marți, 03.10.2023 at 07:15

    Propun ca la reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au crescut 1 …. mai mulți copii, sa fie socotit și soțul la copii, poate chiar dublu.😇

  5. Lenuta Toader

    miercuri, 04.10.2023 at 10:32

    Inuman.Oamenii sunt sleiți de foame de putere eu am muncit 30 de ani m am inbolnavit coloana inima mâinile operate . Hoții Mafiotii au tăiat pensia de boală nu sunt banii pentru speciale au .Rușine mafiei din România prea inculți.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax