Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Secretele bucătăriei de la curtea princiară a Transilvaniei, reînviate la Alba Iulia. Ritualuri culinare, reconstituite

Publicat

palat principi

În curând, la Alba Iulia vor putea fi cunoscute meniuri şi ritualuri gastronomice de la curtea princiară a Transilvaniei. Primăria contribuie la un proiect de reenactment a acestora, având în vedere şi că Palatul Principilor va fi restaurat şi va deveni obiectiv turistic important în Cetatea Alba Carolina.

Iniţiativa este considerată inovatoare prin faptul că determină crearea unei identităţi gastronomice a oraşului Alba Iulia, în strânsă legătură cu repere istorice: Alba Iulia a fost, în perioada 1541-1711, reşedinţa principilor Transilvaniei şi astfel capitala politică a Principatului Transilvaniei.

Proiectul “Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia” implică o amplă cercetare de specialitate, bazată pe surse documentare şi bibliografice. Se vor ocupa doi istorici cu experienţă în domeniul prezervării patrimoniului cultural. Apoi vor fi aduse în atenţia publicului cele mai reprezentative 30 de meniuri preparate şi servite la curtea principilor de la Alba Iulia, pe vremea când oraşul era capitală a Principatului Transilvaniei.

Pentru a intra în atmosfera epocii şi a evidenţia rafinamentul bucătăriei principare, vor fi reconstituite şi 10 ritualuri culinare practicate pentru principii Transilvaniei, dar şi pentru oaspeţii lor de seamă din diverse spaţii ale Europei medievale. Această responsabilitate în proiect îi revine Universităţii din Alba Iulia.

Mărturiile rafinamentului culinar de la curtea princiară vor fi sintetizate şi într-o carte dedicată, ce va fi disponibilă în format tipărit şi digital, se arată în documentaţie.

Iar în cadrul unui eveniment dedicat, va fi reconstituit un meniu de la curtea principilor ardeleni, dar şi ritualul culinar pe care-l implică.

Toate acestea vor fi integrate în complexul de funcţiuni culturale propuse prin proiectul de restaurare a Palatului Principilor.

Proiectul “Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia” este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional cu 46.500 lei şi de Primăria Alba Iulia cu 5.500 lei.

Proiectul de hotărâre privind contribuţia Primăriei la această iniţiativă intră la aprobare în Consiliul Local pe 28 mai.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax