Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Şedinţă a Comisiei de Dialog Social, la sediul Instituţiei Prefectului Alba. Sindicaliştii nu au participat la întâlnire

Publicat

Prefectul judeţului Alba, conducerea ITM Alba, a AJOFM Alba, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor publice din judeţ au participat marţi, de la ora 15.00, la şedinţa Comisiei de Dialog Social organizată la sediul Instituţiei Prefectului Alba. În cadrul întâlnirii s-au luat în discuţie problemele care au generat declanşarea protestelor din ultimele zile, printre care proiectul de lege a sănătăţii.

La şedinţă au fost invitaţi să participe şi reprezentanţii sindicatelor libere din Alba. Sindicalistul Marius Sepi, delegat să reprezinte poziţia sindicatelor din Alba, a declarat că „boicotează” întâlnirea pentru dialog social: „Ăsta nu e dialog social. Se încearcă o calmare a spiritelor în România, dar e târziu pentru aşa ceva”. Întrebat despre o motivare a absenţei sindicatelor de la şedinţa de dialog social,  Sepi a declarat: „Am venit doar pentru o întâlnire cu presa locală. Noi nu vom participa la şedinţa de dialog social. Boicotăm această întâlnire, pentru că noi considerăm că în acest moment, în continuare, se mimează dialogul social. Este doar o comandă venită de la Bucureşti ca să dea impresia cetăţenilor că lucrurile intră sub control şi vă dau un singur argument: nu mă poate convinge nimeni de buna credinţă a Guvernului Boc, nu mă poate pune nimeni la masă cu oameni care reprezintă oameni şi care timp de doi ani de zile mi-au trântit uşa în nas şi în cap, la dialogul social. Eu nu pot să stau la masă cu reprezentanţi ai domnului Olteanu, care acum câteva zile ne făceau în toate felurile sau acum câţiva ani avea plan să destructureze mişcarea sindicală, iar acum să fie delegat de domnul Boc să aibă negocieri cu sindicatele. În schimb, fără să se interpreteze politic, solicităm demiterea Guvernului Boc, care şi-a atins cotele maxime de neputinţă, să vină cu un guvern nou de tehnocraţi, în aşa fel încât pe fiecare sector în parte să se creeze acele comisii pe care ni le dorim, care să dezbată public tot ce înseamnă legea sănătăţii, legea siguranţei naţionale, legea protestului, codul muncii, legea educaţiei, căci vă aduceţi aminte ce s-a întâmplat şi în educaţie, atunci într-adevăr putem să ne gândim şi noi la reluarea dialogului social, plecând de la o asanare morală şi tehnică a lucrurilor. Aceşti oameni şi-au atins limitele maxime de incompetenţă”.

Prefectul Ştefan Bardan a declarat, despre absenţa sindicaliştilor la şedinţă: „Sindicatele nu au participat de câteva luni la şedinţele de dialog social. Probabil că nu îi interesează. Unii lideri de sindicat au venit doar să stea pe holuri şi să dea declaraţii de presă. Dacă vor, pot să le dau o sală în care să îşi dea declaraţiile”.

Reprezentantul UGIR, Elena Lucreţia Barbu, a abordat subiectul legii sănătăţii, motorul „efervescenţei din aceste zile”: „Suntem descurajaţi să depunem doar documente. Noi am dori ca legea sănătăţii să nu fie una la care să se vină cu norme de aplicare. Acolo scrie că autorităţile pot sprijini medicina de familie. Această lege ar trebui să fie explicită, dar nu este făcută pentru oameni. Dacă la momentul programării nu mai sunt fonduri, asta e, asta trebuie să le spunem pacienţilor”.

Reamintim că premierul Emil Boc a anunţat, luni, că se va discuta în comisiile de dialog social la nivel local, pentru a se încerca, pe cât posibil, soluţionarea problemelor sociale care au determinat oamenii să iasă în stradă. „Dialogul pe toate palierele societăţii este şi rămâne singura cale democratică de rezolvare a problemelor şi a conflictelor. De aceea am solicitat intensificarea dialogului pe toate palierele, la nivel local, intensificarea dialogului prin comisiile de dialog social existente la nivelul prefecturilor pentru analiza şi soluţionarea, cât este posibil a problemelor economice şi sociale cu care oamenii se confruntă. La nivel guvernamental, intensificarea dialogului prin intermediul Consiliului tripartit şi dialogul cu organizaţiile non-guvernamentale. La nivel politic, dacă vor fi întrunite condiţiile legale pentru convocarea sesiunii extraordinare, să se desfăşoare, şi Parlamentul să fie implicat în tot ce înseamnă dezbatere publică şi dezbatere politică din această ţară, potrivit Constituţiei”, a declarat luni, Emil Boc.

Adina E. CURTA

Flavia NICOLAE

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax