Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Senatorul de Alba Teodor Atanasiu, propus OFICIAL de PNL pentru funcția de MINISTRU al Economiei. Nominalizările pentru alte ministere

Publicat

Senatorul liberal Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării și fost președinte al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), este propunerea liberalilor pentru funcția de ministru al Economiei, în locul lui Andrei Gerea.

Liderul PNL, Crin Antonescu a declarat, vineri, în conferinţă de presă, după şedinţa BPN, că deciziile privind miniştrii liberali au fost luate.

„În urma demisiilor colegilor noştri, Daniel Chiţoiu, Radu Stroe, Eugen Nicolăescu şi Andrei Gerea, BPN a discutat astăzi propuneri şi votul biroului a consacrat următoarele nominalizări:

–          prim vicepreşedinte al PNL, Klaus Werner Iohannis – ministru de Interne şi vice prim-ministru

–          Eugen Nicolăescu – ministru al Finanţelor

–          Teodor Atanasiu – ministru al Economiei

–          Cristian Buşoi – ministru al Sănătăţii.

„Aştept de la Teodor Atanasiu să atace marile probleme ce ţin de privatizări, de perspectiva reindustrializării României, să construiască împreună cu colegii şi premierul formule rapide şi eficiente pentru soluţii la marile dosare, între care Roşia Montană”, a spus Crin Antonescu.

Liderul PNL a mai spus că de la Klaus Iohannis aşteaptă “mai multă ordine în Guvern şi în ţară, mai multă civilizaţie în sensul liberal, de funcţionare a instituţiilor în favoarea cetăţenilor şi o reprezentare puternică a poziţiilor liberale în acest guvern; o colaborare cât mai bună şi un dialog permanent cu premierul”.

De la Eugen Nicolăescu, aşteaptă să dovedească “aceeaşi claritate, curaj şi tenacitate în realizarea proiectelor; o viziune şi o practică pe care să o impună în structurile enorme ale acestui sistem, prin care să se înţeleagă că sunt la dispoziţia cetăţeanului român, a celor care fac bugetul României; măsuri cât mai rapide pentru ca toate procedurile încă foarte complicate prin care contribuabilii îşi plătesc datoriile să fie simplificate; măsurile ferme pentru stimularea mediului economic, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, celelalte măsuri discutate şi convenite şi cu premierul şi cu FMI să devină cât mai repede realitate”.

De la Cristian Buşoi – “să-şi pună energia şi experienţa în continuarea reformei sănătăţii, să ducă acest proiect mai departe, indiferent de acţiunile uriaşelor grupuri de interese din zonă, să dea pacienţilor şi contribuabililor sentimentul în fine că sunt nişte cetăţeni deplini ai Europei”.

De la ora 11.00 s-a desfăşurat reuniunea Biroului Politic Naţional al PNL, urmată de cea a Delegaţiei Permanente. Liberalii validează în BPN şi DP nominalizarea lui Eugen Nicolăescu în poziţia de ministru de Finanţe, pe cea a lui Cristian Buşoi (preşedinte CNAS) pentru Ministerul Sănătăţii, precum şi pe Klaus Iohannis pentru Ministerul de Interne şi Teodor Atanasiu pentru Ministerul Economiei, în locul lui Andrei Gerea.

Acesta din urmă ar fi refuzat să-şi depună demisia, astfel că liberalii i-au retras sprijinul politic şi, implicit, au optat pentru demiterea sa, aprobată în BP cu 45 de voturi „pentru”, 20 „împotrivă” şi şapte abţineri.

Numele lui Teodor Atanasiu, lider al PNL Alba din 1993, a fost vehiculat de presă, în toamna anului trecut, ca un posibil înlocuitor al lui Varujan Vosganian, după ce acesta a demisionat din funcția de ministru al Economiei. Vosganian a fost înlocuit atunci cu Andrei Gerea, care a fost ministru patru luni.

Învinuit într-un dosar privind referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, Atanasiu a fost scos în ianuarie de sub urmărire penală de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase de natură electorală partidului politic din care face parte, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Teodor Atanasiu (51 de ani) este de profesie inginer, fiind absolvent al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca. El a absolvit ulterior cursuri de management financiar, management competitiv şi managementul relaţiilor cu clienţii la The Open University Business School.

A lucrat la Uzina Mecanică din Cugir ca inginer (1987-1995), şef de atelier (1995-1996), apoi director (1997-2001), dar a activat şi în cadrul Fondului Proprietăţii de Stat (1997-2000) şi ca director al S.C. Apa CTTA SA Alba Iulia, firmă aflată în subordinea Consiliului Judeţean Alba (1996-1997).

Este recăsătorit şi are doi copii, o fată din prima căsătorie şi alta din a doua căsătorie.

Este membru al PNL din 1990, iar din 1993 conduce organizaţia judeţeană Alba a partidului. În PNL, Teodor Atanasiu este cunoscut ca un apropiat al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, iar unele surse liberale susţin că tocmai de aceea nu s-ar fi aflat până acum în Guvernul USL.

Teodor Atanasiu este, din 2012, senator reprezentând cel mai mare colegiu din judeţul Alba, care cuprinde zonele Alba Iulia, Cugir – Zlatna şi Munţii Apuseni.

Atanasiu a fost anterior deputat în colegiul Cugir-Zlatna, iar timp de aproape doi ani, de la sfârşitul lui 2004 şi până în 2006, a fost ministru al Apărării Naţionale în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Atanasiu a fost, timp de câteva luni, în 2004, preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, iar la alegerile locale din 2012 a candidat din nou pentru această funcţie, fiind învins de democrat-liberalul Ion Dumitrel.

Ca ministru al Apărării Naţionale, Teodor Atanasiu a intrat într-un conflict cu preşedintele Traian Băsescu pe tema retragerii trupelor româneşti din Irak, Atanasiu susţinând la acea vreme retragerea militarilor români din acest teatru de operaţiuni, idee neagreată de şeful statului.

În vara anului 2006, Teodor Atanasiu – pe atunci ministru – susţinea că ştie de la Direcţia de Informaţii Militare că purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale de la acea dată, Adriana Săftoiu, ar da presei „pe surse” informaţii care să îl discrediteze. Săftoiu a depus o plângere penală împotriva ministrului pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei, iar o plângere similară a depus şi deputatul PSD Eugen Bejenariu.

În 12 septembrie 2006, preşedintele Traian Băsescu l-a suspendat din funcţia de ministru al Apărării pe Atanasiu. Preşedinţia menţiona că şeful statului a semnat acest decret „pentru a îndepărta orice suspiciune de influenţare a anchetei, având în vedere declanşarea procedurii de urmărire penală”.

În octombrie 2006, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Teodor Atanasiu şi faţă de ofiţerii Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei şi Direcţia de Informaţii Militare, pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în dosarul constituit în urma plângerilor formulate de consilierul prezidenţial Adriana Săftoiu, precum şi de deputatul Eugen Bejinariu.

Ulterior, chiar dacă Atanasiu a atacat în instanţă suspendarea sa, nu a mai revenit în fruntea Ministerului Apărării, însă a fost numit preşedinte al AVAS, funcţie pe care a ocupat-o în perioada 2006-2008.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, Teodor Atanasiu are două terenuri intravilane în Alba Iulia, ambele sub 500 de metri pătraţi, 0,5 hectare de teren intravilan în Cugir, o casă de vacanţă în Cugir de 200 de metri pătraţi, o casă de locuit în Alba Iulia de 300 de metri pătraţi şi altă casă de aceeaşi suprafaţă tot în Alba Iulia, obţinută prin succesiune. El are un Opel Omega din 1999, iar în conturi are peste 330.000 de lei, în timp ce soţia lui are peste 100.000 de euro, 24.000 de dolari şi peste 360.000 de lei.

În ultimul an fiscal, el a obţinut venituri în valoare de aproximativ 54.000 de lei, în timp ce soţia sa a avut câştiguri salariale în valoare de peste 109.000 de lei. De asemenea, familia Atanasiu a împrumutat unei rude 50.000 de euro.

Numele lui Teodor Atanasiu a fost vehiculat pentru a prelua postul de ministru al Economiei şi în octombrie 2013, când a fost propus de PNL Andrei Gerea.

sursă: mediafax

Citeşte şi Senatorul Teodor Atanasiu, primul în topul național al „chiulangiilor” la vot. Cele mai puține voturi, în a doua sesiune parlamentară din 2013

Citeşte şi Teodor Atanasiu, inclus într-un clasament al senatorilor „întreținuți ”de soții. Cât a câștigat anul trecut Laura Atanasiu

Citește și Listă de priorităţi pentru noul ministru Atanasiu, de la Alexandru Pereş. REACȚIILE liderilor PDL, PSD și PMP la nominalizarea senatorului PNL

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Lola

    vineri, 07.02.2014 at 19:19

    „E ca şi cum ai pune un bolovan”, acestea sunt cuvintele cu care primarul Mircea Hava a descris proaspăta numire….

  2. vasi

    sâmbătă, 08.02.2014 at 18:38

    A fi ministru la bucale e tot una cu A FI O MARIONETA A FUNCTIONARILOR din ministere ….

  3. eu

    sâmbătă, 08.02.2014 at 20:04

    Bolovan,bolovan

  4. kiki

    miercuri, 12.02.2014 at 23:55

    Averea a obtinut-o ianinte sau dupa ce a avut firma nevasta-sa cu Luminita Kohalmi si cu dna Tarnu. Cum, care Kohalmi? Pai cea care a fost consiliera lui Elena Udrea, dupa ce a fost purtatoare de cuvant dusa de dl. la MApN. Cum, care Tarnu? Cea care este sotia dlui cu sacul de faina luat ***… Parca asa era…Domle, tradare, da sa stim si noi.

  5. kuku

    joi, 13.02.2014 at 00:04

    Ma scuzati, apropierea dlui Atanasiu de Basescu este mult mai mare prin cunostinta lor comuna, dna Szabo Adina Kohalmi Luminita, care este consilier al administratiei prezidentiale. Deci, dl. Atanasiu este foarte apropiat si de siguranta anationala si de presedinte. Eu zic sa fie ministru ca si asa nu stim cu cine sa votam.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax