Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, strânge semnături pentru amplasarea unei statui a lui Avram Iancu, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

Senatorul PSD de Alba, Calin Matieș, a inițiat o petiție on-line, prin care încearcă să strângă semnături pentru a primi avizele legale în vederea amplasării unei statui a lui Avram Iancu în Cetatea Alba Carolina. 

Inițiativa acestuia vine în urma dezvelirii statuii principelui Transilvaniei, Bethlen Gabor, în urmă cu câteva zile, dezvelire la care a participat și președintele Ungariei, Katalin Novak.

Imediat după momentul dezvelirii, Călin Matieș a amplasat lângă statuie un tablou cu Avram Iancu.

Momentan petiția a fost semnată de aproximativ 200 de persoane. În Cetatea Alba Carolina există în proximitatea Casei de Cultură a Studenților un bust a lui Avram Iancu.

Matieș propune ca statuia să fie amplasată în zona Catedralei Reântregirii Neamului din Alba Iulia. În textul petiției, Matieș, susține că la nivelul primăriei ar fi existat solicitări în trecut pentru amplasarea unei staturi pe care primarul le-ar fi ignorat, spune senatorul PSD.

Contactat de reporterii alba24.ro, primarul Gabriel Pleșa a declarat că nu este adevărat, că nici în perioada în care a fost viceprimar, dar nici de când este primar nu au existat solicitări scrise sau măcar verbale pentru amplasarea unei statui a lui Avram Iancu.

Redăm mai jos textul petiției, care poate fi citit și AICI.

CITEȘTE ȘI: Cine a fost Bethlen Gábor și cum a ajuns portretul lui Avram Iancu la picioarele statuii sale de la Alba Iulia

”La 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, se cuvine să-i oferim acestei personalități marcantă a vieții politice, juridice și culturale din Ardeal, pașoptist de seamă și iubitor de românism, un loc de cinste în orașul națiunii române Alba Iulia, dedicându-i o statuie care să marcheze adevărata sa operă națională.

Crăișorul munților, inima Apusenilor și speranța pentru libertate a românilor merită locul cel de seamă în inimile și gândurile noastre, în Capitala Marii Uniri, unde visul milenar al neamului românesc s-a împlinit.

Din păcate, primarul orașului Alba Iulia  a uitat de erorii neamului românesc, preferând să ignore solicitările repetate ale cetățenilor.

Ne dorim ca tulnicul lui Avram Iancu să stea de-a dreapta Catedralei Reîntregirii Neamului iar privirea sa ageră să vegheze mințile tineretului studios de la Universitatea ”1 Decembrie 1918”.

VEZI ȘI: VIDEO: Moment tensionat la dezvelirea statuii lui Bethlen Gabor. Senatorul Matieș a alăturat portretul lui Avram Iancu

De aceea am inițiat acest demers public prin care invităm toți românii, din țară și străinătate, începând cu albaiulienii, să transmită un mesaj de unitate arătând autorităților locale că românii își doresc amplasarea acestei statui.

În acest sens, împreună cu toți cei care iubesc istoria noastră și respectă Capitala Marii Uniri, am început strângerea resurselor necesare și vom dona municipalității ignorante o statuie a lui Avram Iancu realizată cu precizie și conform normelor legale în vigoare.

Vă invităm să ne susțineți și să semnați petiția noastră adresată Primăriei din Alba Iulia pentru a primi avizele legale necesare pentru amplasarea statuii într-un loc de seamă din Cetate”, se arată în petiția lansată de senatorul Călin Matieș.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Razvan

    miercuri, 25.05.2022 at 12:09

    Cine a scris articolul? Limba română, va rog. Învățați când se scrie cu î sau cu â….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax