Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sfântul Gheorghe în iconografia ortodoxă. Ce înseamnă numele lui în limba greacă

Publicat

sf Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 23 aprilie. Ca şi Sfântul Nicolae, Sfântul Gheorghe este un eliberator al deţinuţilor şi ocrotitor al săracilor.

Întrucât numele lui înseamnă în limba greacă „lucrător al pământului”, el este de asemenea patronul agriculturii, al turmelor şi al păstorilor.

Citeşte şi MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pe care le poţi transmite celor dragi

Dionisie din Furna arăta că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe se reprezintă în icoane ca un tânăr înalt, fără barbă, cu părul cârlionţat, lung până la urechi. Poarta în mână o cruce, semnul muceniciei sale.

Dionisie mai arată cum se zugrăvesc viaţa şi minunile Sfântului Gheorghe. Întrucât a trecut la cele veşnice fiind ucis de sabie, în unele icoane ale sfântului acesta îşi poartă în mână, pe o tipsie, capul tăiat. De obicei Sfântul Gheorghe este reprezentat în veşminte militare.

Citește și MESAJE de Sfântul Gheorghe: SMS de „La mulți ani” pe care le poți trimite celor dragi de ziua numelui

 

gheorghe

Reprezentarea cea mai cunoscută a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe în iconografia ortodoxă este cea în care acesta este înfăţişat călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur.

Se redă astfel, vizual, o legendă potrivit căreia Sfântul Gheorghe a salvat cetatea Silena terorizată de un balaur. Potrivit tradiţiei, în lacul din regiunea Capadociei din Asia Minor, trăia o fiară care terifia populaţia locală, ce îi oferea copii ca hrană să-i îmbuneze mania.

Icoanele cu Sf. Gheorghe omorând balaurul sunt imagini simple, dar puternice a luptei împotriva răului şi a fricii reprezentate de monstru.

Calul alb este o creatură graţioasă ca lumina, ca aerul şi neînfricată ca şi călăreţul de pe ea. Lancea subţire cu cruce la vârf este neîndoită şi rămâne uşoară în mâna lui însemnând că este puterea lui Dumnezeu care biruieşte răul. Chipul Sfântului Gheorghe nu arată nicio urmă de mânie, ură sau anxietate.

Uneori mâna Mântuitorului este întinsă din ceruri în semn de binecuvântare.

sf-gheorghe-787

De asemenea, alte reprezentări îl înfăşişează pe Sfântul Gheorghe învemântat într-o mantie roşie – roşul fiind, în iconografie, culoarea tradiţională pentru martiri, ca războinic pedestru sau ca tribun militar în veşminte patriciene, purtând pe cap o diadema, cu o plătosă sub mantie, ţinând o cruce în mână dreaptă şi o sabie în mâna stângă.

sursa:creştinortodox.ro

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax