Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Spectacol folcloric dedicat Unirii Principatelor Române, organizat în Sala Unirii din Alba Iulia. Intrarea este liberă

Publicat

Centrul de Cultură „Augustin Bena” organizează, marți, 24 ianuarie 2023, începând cu ora 17:00, în Sala Unirii din Alba Iulia, un spectacol folcloric extraordinar dedicat Unirii Principatelor Române.

Evenimentul va cuprinde suite instrumentale și vocal-instrumentale din regiuni istorice ale României: Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Bucovina, Moldova, Maramureș, Crișana.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, iar accesul se va face pe bază unei solicitări de rezervare care va fi trimisă pe email, la adresa augustinbena@mail.com.

În cadrul spectacolului vor urca pe scenă soliști îndrăgiți de folclor precum Lucreția Goagea, Mihaela Grec, Roxana Reche, Iustina Irimia, Floricica Moga, Roxana Bădescu, Nicolae Plută, Ioana Breda – Morar, Dorina Narița, Leontina Fărcaș și Grupul vocal tradițional „Muguri de Tezaur”.

Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijată de Alexandru Pal.

Programul organizat la Alba Iulia pentru a marca Unirea Principatelor Române – Mica Unire din 24 ianuarie 1859,  va cuprinde în 24 ianuarie 2023, începând cu ora 12:00, și un ceremonial solemn pe Strada Muzeului, în fața Sălii Unirii: intonarea Imnului Național al României, cu participarea Fanfarei Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș, o slujbă de Te Deum în amintirea Făuritorilor Unirii din anul 1859 și „Hora Unirii”, alături de Dansatorii Județului Alba, coregraf Nicolae Moldovan.

De la ora 12:30, în Sala Unirii, va fi deschisă o expoziție cu piese din patrimoniul Muzeului Național al Unirii și de la muzeele din Neamț, Suceava, precum și din colecția particulară Robert Obreja.

Programul va continua cu spectacolul de reconstituire istorică „24 ianuarie 1859. Unirea Principatelor Române”.

La ora 20:00, pe paginile de Facebook ale instituțiilor organizatoare va avea loc difuzarea filmului documentar „Orchestra Română de Folclor, pe urmele Domnitorului Alexandru Ioan Cuza”.

Filmul este o producție a Centrului de Cultură „Augustin Bena” cu sprijinul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași, filmările fiind realizate la Palatul ,,Alexandru Ioan Cuza’’ de la Ruginoasa și la Palatul Culturii Iași.

Coloana sonoră a acestui documentar este formată din suite românești interpretate de Orchestra Română de Folclor.

Aceasta este prima orchestră de uniune națională și a fost înființată cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în anul 2021, în cadrul unui amplu proiect de promovare a zilei naționale și a patrimoniului cultural imaterial pe plan internațional.

Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind legată de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. 24 ianuarie 1859 este momentul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române Unite, fiind actul istoric ce a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar.

Ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, a fost declarată zi de sărbătoare națională în anul 2014.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax