Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

STP face oferta anului la Primăria Alba Iulia: Cere 1,8 milioane de euro chirie pe 3 ani pentru un teren de 2000 mp

Publicat

Societatea de Transport Public (STP) cere Primăriei Alba Iulia o chirie 50.000 de euro pe lună, timp de trei ani, pentru amplasarea a 13 stații de încărcare, pe terenul societății. 

Este vorba despre stațiile de încărcare ale celor 13 autobuze electrice, pe care Primăria Alba Iulia le achiziționează printr-un proiect european în valoare totală de 43.794.456,99 lei din care 2% reprezintă contribuția autorităților locale. 

Un prim autobuz a fost livrat în luna noiembrie a anului 2021, iar reprezentații instituției spuneau că restul vor fi livrate până la sfârșitul lunii martie 2022. Însă autobuzele nu au mai fost aduse. 

Vezi și Primăria Alba Iulia, precizări despre chiria uriașă cerută de STP pentru amplasarea unor stații de încărcare autobuze electrice

Termenul limită de implementare a proiectului este 28 februarie 2023.

Contractul dintre STP și AIDA TL (asociația prin care a fost desemnat operatorul de transport public), de delegare a transportului public în Alba Iulia a început în 2021 și are o durată de cinci ani. Asta înseamnă că, dacă autobuzele electrice vor fi livrate din 2023, STP le va folosi pe o perioadă de 3 ani.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Primul autobuz electric a ajuns la Alba Iulia. Când ar putea intra pe traseele STP

Autobuzele în cauză vor circula pe liniile 103 și 104. Primăria va preda autobuzele către operatorul privat STP, care le va folosi pentru a face transport public de persoane, pe toată durata contractului de delegare.

Doar un autobuz a ajuns din cele 13, iar până acum sursele alba24.ro au precizat că reprezentații primăriei nu ar fi făcut demersurile necesare pentru ca toate autobuzele să fie livrate către municipalitate în termenul stabilit.

Mai mult, reprezentații primăriei au precizat, în noiembrie 2021, că autobuzul livrat urma să intre pe traseu din luna decembrie, dar nici acest fapt nu s-a întâmplat.

Mai multe surse susțin că angajații primăriei nu s-ar fi implicat pentru a face toată documentația necesară, ca autobuzul să intre în posesia STP.

”Chiria enormă” pe care o cere STP

Reprezentații primăriei susțin că în caietul de sarcini al proiectului prin care au fost achiziționate autobuzele electrice este stipulat că operatorul STP, care le va primi spre folosință, trebuie să pună la dispoziție spațiul pe care să fie montate stațiile de încărcare, pe toată perioada contractului de delegare, făcut de Primăria Alba Iulia prin AIDA TL.

Dar, pentru ca primăria să poată monta cele 13 stații de încărcare ale autobuzelor, trebuie să semneze un contract de superficie cu STP pentru terenul aferent, lucru stipulat și în caietul de sarcini. În document nu este precizată o valoare a acestei superficii.

Profitând de această omisiune, STP a trimis primăriei un document în care a precizat că oferă instituției un teren de 2000 de metri pătrați prin superficie, dar la un preț de 25 de euro metrul pătrat, pe lună.

Asta înseamnă undeva la 50.000 de euro pe lună, peste 600.000 de euro pe an și, pe toată durata contractului de delegare, peste 1,8 milioane de euro.

Motivul acestei cereri exagerate ar fi de fapt o cerere prin care STP vrea să fie introdus un act adițional la contractul de delegare, act cu care primăria nu ar fi de acord.

Printre cerințele vehiculate în actul adițional ar fi ca primăria să se ocupe de asigurările celor 13 autobuze, lucru relativ normal având în vedere ca primăria este proprietarul autobuzelor; dar în același timp nu trebuie uitat că STP va utiliza cu titlu gratuit cele 13 autobuze electrice și va obține bani din vânzarea biiletelor și abonamentelor, fără să investească vreun ban în autobuzele respective.

Chiria cerută de STP bate toate prețurile la vânzările de terenuri din Alba Iulia

La o simplă căutare pe un site de vânzări imobiliare, un teren în Alba Iulia, de 3000 de metri pătrați, în zona Cetate, se vinde cu 276.000 de euro, adică 92 de euro metrul pătrat.

În zonele industriale din Alba Iulia, un teren de 2000 de metri pătrați nu depășește suma de 200 de euro metrul pătrat. La această valoare, cu banii plătiți pe chirie timp numai de opt luni, primăria ar putea să achiziționeze un teren similar celui pe care STP vrea să ceară 1,8 milioane de euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Ionel

    joi, 01.09.2022 at 21:52

    Tot timpul contractele cu STP au avut costuri enorme. De ce ar face acest contract excepție? STP-ul nu va începe tocmai acum, în an de criză, să țină banul public necheltuit!

  2. Taxa pe km

    vineri, 02.09.2022 at 07:29

    Cum ar fi daca s-ar găsi un alt teren iar primăria ar cere STP ului o chirie buna pentru tranzitarea autobuzelor sale pe străzile orașului? Daca se aplică taxe la parcare de ce STP nu poate fi taxata cu orice risc ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax