Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Studiu: Voucherele de vacanță ale bugetarilor au salvat turismul intern în 2021. Stațiunile în care au fost folosite cel mai des

Publicat

21% dintre participanții la un studiu au declarat că au călătorit în România datorită tichetelor de vacanță oferite de stat. Stațiunile montane și cele de pe litoralul românesc sunt destinațiile în care turiștii români au folosit voucherele de vacanță cel mai des.

Potrivit unui comunicat al Travelminit.ro, Guvernul a confirmat recent că, anul viitor, va acorda din nou tichete de vacanță, după ce acestea au fost sistate în 2021.

Vezi și OFICIAL: Tichete de vacanță în 2022 pentru angajații firmelor private. Cum vor fi acordate și ce valoare vor avea

Voucherele de vacanță vor putea fi utilizate numai în România, iar în cazul celor emise anul trecut, încă nefolosite de către turiști, termenul de valabilitate va putea fi prelungit până în decembrie 2022.

Măsura este una binevenită pentru turismul intern, dar și pentru turiști, în condițiile în care tichetele au contribuit semnificativ la dezvoltarea industriei.

21% dintre bugetari nu își făceau concediile în România

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de platforma hotelieră online Travelminit.ro, 21% dintre respondenți au declarat că nu au mers în vacanță în România înainte de a primi aceste vouchere, în timp 42% dintre respondenți au declarat că au călătorit atât în România, cât și în afara țării înainte de acordarea acestor stimulente din partea statului.

De asemenea, 84% dintre cei care au răspuns la chestionar susțin că au crescut numărul sejururilor pe care le rezervă în decursul unui an, o dovadă în plus a faptului că aceste tichete reprezintă un sprijin important pentru industria ospitalității.

„Voucherele de vacanță au avut un rol important pentru industrie, pe de o parte, și pentru turiști, pe de altă parte. Au facilitat mai multe rezervări, mai ales că aproape toate unitățile de cazare acceptă acum și plata cu vouchere de vacanță, și au ajutat turiștii să călătorească mai des în România.

Pe scurt, tichetele au fost cea mai bună investiție în turismul intern”, a declarat Rigo Ferenc, CEO Travelminit.ro.

Stațiunile montane, votate de 75% dintre respondenți, și cele de pe litoralul românesc, votate și ele în proporție de 44%, conduc detașat în clasamentul locurilor în care turiștii au mers cu voucherele de vacanță, însă nici destinațiile balneoclimaterice (31%) și marile orașe din România (27%) nu au fost ignorate la acest capitol.

Cei mai mulți dintre românii care au primit tichete de vacanță le-au folosit pentru a-și rezerva vacanța de vară (53%).

De asemenea, aceștia au folosit voucherele pentru a rezerva cazări și servicii turistice în timpul weekendurilor prelungite (32%), corelate adesea cu zile libere de la stat, care au fost mai puține în acest an.

8% dintre respondenții la chestionar susțin că au folosit tichetele pentru a rezerva un city-break în țară, 4% dintre ei le-au utilizat pentru sejururile din timpul sărbătorilor (Paște, Crăciun etc), în timp 3% au declarat că au apelat la tichete cu alte ocazii.

Cele mai multe vouchere au fost consumate în concedii cu familia, la munte

Conform sondajului, 69% dintre concediile rezervate cu voucherele de vacanță sunt petrecute cu familia, 21% dintre ele sunt petrecute în cuplu și doar 10% sunt petrecute alături de grupul de prieteni.

Aceste date scot la iveală faptul că apariția tichetelor de vacanță nu doar că a stimulat turismul intern, dar a și contribuit la organizarea concediilor de familie.

Sondajul relevă faptul că 44% dintre turiștii respondenți au optat pentru pensiuni, 42% au ales hotelurile, 8% s-au orientat către cabane, vile și case de vacanță, în timp ce 6% dintre ei și-au dorit intimitatea unui apartament.

În ceea ce privește bugetul alocat, 27.6% dintre respondenți susțin că au dat între 1001 și 1500 de lei pentru pentru sejururile achitate cu tichete de vacanță.

Cuantumul acestora este de 1.450 de lei, ceea ce înseamnă că cei mai mulți turiști au încercat să se încadreze cât se poate de bine în limita stabilită de stat. 24% dintre participanții la sondaj au răspuns că au cheltuit peste 2000 de lei, iar 22.7% au alocat între 1501 și 2000 de lei pentru sejururile lor.

În același timp, 85% dintre beneficiari confirmă că a fost necesară suplimentarea bugetului primit sub forma voucherelor de vacanță, iar 62% dintre ei sunt de părere că sumă primită nu este suficientă pentru acoperirea unui concediu.

Bugetarii vor primi tichete de vacanță și în următorii cinci ani. Noile vouchere vor fi pe card

Guvernul a adoptat vineri, 17 decembrie 2021, Ordonanța de Urgență privind acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari. Valoarea rămâne aceeași, respectiv 1.450 lei, și sunt valabile până la data de 31 decembrie 2026.

Anunțul a fost făcut de ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu. Potrivit ministrului, voucherele noi vor fi acordate pe card.

Acceptarea voucherelor de vacanță, acordate de instituțiile publice, se adresează doar unităților afiliate care nu înregistrează obligații fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, mai vechi de 90 de zile.

Valabilitate prelungită pentru vouchere acordate în perioada 2019-2020

„În actualul context epidemiologic, a fost necesară și prelungirea valabilității voucherelor de vacanță emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 30 iunie 2022.

Decizia a fost luată în condițiile în care o parte dintre vacanțele achiziționate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător.

De asemenea, măsura va încuraja practicarea turismului intern în extrasezon. În perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanță urmează să fie emise doar pe suport electronic”, transmite sursa citată.

Tichetele cadou, interzise pentru terți

În aceeași ședință de Guvern, au fost stabilite și modalitățile de acordare a tichetelor cadou. Astfel, de la 1 ianuarie 2022, tichetele cadou se pot acorda doar propriilor angajați. Acordarea către terți este interzisă.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax