Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: SUBIECTE la EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 pentru elevii de clasa a II-a. Cerinţele din testul la Limba Română scris. Situaţia din Alba


Publicat

examenPeste 2.500 de elevi din Alba au fost aşteptaţi să suţină, luni, proba de Limba română – scris în cadrul sesiunii de Evaluare Naţională pentru clasa a II-a. Subiectele au fost structurate după modelul de anul trecut, copiii trebuind să scrie un bilet de mulţumire şi să compună un text cu titlu pe tema zilei de 1 Iunie sau despre vacanţa mare. Au fost două variante de teste.

UPDATE: Din datele transmise de inspectorul şcolar general adjunct IŞJ Alba, Narcisa Bucureştean, la testările de la Limba Română – scris din şcolile din judeţ au fost prezenţi 2.244 de elevi de clasa a II-a şi au absentat 248.

Evaluarea competențelor fundamentale la finalul clasei a II-a continuă marţi, 19 mai, cu proba de citit la limba română. Pe 20 mai va avea loc proba la matematică, iar elevii aparținând minorităților naționale vor putea susține proba scrisă la limba maternă pe 21 mai și cea la citit pe 22 mai.

Rezultatele individuale obținute nu se afișează, nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Specialiștii din Ministerul Educației atrag atenția că testele nu vizează „ceea ce se predă la clasă”, pentru că nu urmăresc reproducerea unor conținuturi, ci evaluează deprinderi și competențe pe care curriculumul trebuie să le formeze copiilor. Rezultatele sunt comunicate fiecărui părinte și stau la baza planurilor individualizate de învățare pe care învățătorii trebuie să le construiască pentru elevii la care descoperă anumite probleme.

Vezi Testele publicate pe edu.ro:

EN_II_2015_Scris_Test_1_Lb_romana

EN_II_2015_Scris_Test_2_Lb_romana

EVALUAREA COMPETENŢELOR FUNDAMENTALE LA FINALUL CLASEI a II-a, 2015

Limba Română – Scris

Test 1

1. O colegă din clasă ştie că îţi place să citeşti, aşa că îţi împrumută cărţi. Scrie-i pe spaţiul dat un bilet prin care îi mulţumeşti pentru cărţile împrumutate.

Trebuie să verifici dacă:

– ai respectat cerinţa;

– ai scris formula de început;

– ai semnat biletul

Se punctează conţinut, scrierea corectă a cuvintelor, semne de punctuaţie şi complexitate

2. Se apropie ziua de 1 iunie – Ziua Internaţională a Copilului. Scrie pe pagina următoare un tect format din şase propoziţii în care să răspunzi la următoarele întrebări:

De ce crezi că ziua de 1 iunie este importantă pentru copii?

Cum crezi că se simt copiii în această zi?

Tu cum te simţi în această zi de sărbătoare?

Ce ai vrea să faci de Ziua Internaţională a Copilului?

Cu cine ai vrea să îţi petreci această zi specială?

Ce ai vrea să le urezi copiilor din lumea întreagă de 1 iunie?

Scrie un titlu potrivit pentru textul tău.

Verifică dacă: ai scris corect cuvintele, ai ordonat propoziţiile într-un text, ai folosit semnele de punctuaţie potrivite, ai formulat propoziţii clare şi complete, ai aşezat corect textul în pagină.

Se punctează: alcătuirea corectă a propoziţiilor, scrierea corectă a cuvintelor, semen de punctuaţie, complexitate/originalitate/titlu.

EVALUAREA COMPETENŢELOR FUNDAMENTALE LA FINALUL CLASEI a II-a, 2015

Limba Română – Scris

Test 2

1. Ai lipsit ieri de la școală, iar colegul tău, Andrei, a venit la tine și ți-a spus despre ce au învățat la școală. Scrie-i, pe spaţiul dat, un bilet prin care să îi mulțumești pentru gestul lui.

Verifică dacă:

– ai respectat cerinţa;

– ai scris data;

– ai scris formula de început;

– ai semnat biletul.

Se punctează conţinut, scrierea corectă a cuvintelor, semne de punctuaţie şi complexitate

2. În imaginile de mai jos, copiii sunt bucuroşi că se apropie vacanţa mare.

Scrie, pe pagina următoare, un text format din şase propoziţii în care să răspunzi la următoarele întrebări:

Ce anotimp se apropie?

Ce aşteaptă elevii cu nerăbfare?

Unde îţi vei petrece vacanţa?

Ce vei face în vacanţă?

Ce le urezi colegilor tăi?

Scrie un titlu potrivit pentru textul tău.

Verifică dacă: ai scris corect cuvintele, ai ordonat propoziţiile într-un text, ai folosit semnele de punctuaţie potrivite, ai formulat propoziţii clare şi complete, ai aşezat corect textul în pagină.

Se punctează: alcătuirea corectă a propoziţiilor, scrierea corectă a cuvintelor, semen de punctuaţie, complexitate/originalitate/titlu.

 

Evaluarea competențelor dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a va începe pe data de 26 mai cu proba la limba română. Ea va fi urmată pe 27 mai de proba la matematică, iar pe 28 mai de proba la limba maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale.

Evaluarea competențelor pentru clasa a VI-a va începe în 2 iunie cu proba de limbă și comunicare. Pe 3 iunie, va avea loc proba la matematică și științe ale naturii.

În judeţul Alba, în total, peste 8000 de elevi din clasele II, IV şi VI vor susţine testări.

Potrivit datelor IŞJ Alba, comunicate de inspector şcolar general adjunct Narcisa Bucureştean, în judeţul Alba vor susţine evaluarea naţională 2.564 de elevi de clasa a II-a (64 dintre aceştia având şi probă de limba maternă), 3.216 de elevi de clasa a IV-a (din care 144 cu limbă maternă), respectiv 3.011 de clasa a VI-a (98 pentru proba de limba maternă).

Examenele se organizează în 107 şcoli din judeţul Alba.

Citeşte şi Evaluarea naţională pentru clasele II, IV şi VI. MODELE de TESTE la Română şi Matematică

Citeşte şi Evaluarea naţională pentru clasele II, IV şi VI în Alba. Peste 8000 de elevi dau testări la română, matematică şi limba maternă. CALENDAR

Citeşte şi EVALUARE NAŢIONALĂ şi ADMITERE LICEU 2015: Modificări, calendar şi detalii. Tot ce trebuie să ştie elevii despre examene şi înscrieri

Citeşte şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2015, pentru clasa a VIII-a. MODELE de SUBIECTE şi CALENDARUL testărilorDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

IPJ Alba: 590 de șoferi amendați în trei zile, majoritatea pentru viteză. Câte permise au fost reținute

Publicat

Aproape 600 de șoferi au fost amendați în weekend în județul Alba, jumătate dintre ei pentru viteză. Polițiștii au reținut și 27 de permise.

La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii din Alba au acționat, pe raza întregului județ, pentru prevenirea accidentelor rutiere cauzate de viteza excesivă, precum și pentru depistarea conductorilor auto care urcă la volan după ce au consumat alcool sau substanțe psihoactive. Au fost constatate 4 infracțiuni la regimul rutier și 590 de abateri contravenționale, anunță IPJ Alba.

Potrivit sursei citate, la acțiunea din perioada 14 – 16 mai au participat polițiștii rutieri și cei de ordine publică cu atribuții pe linie de circulație rutieră, care au folosit 11 aparate radar și 15 aparate etilotest.

Au fost depistaţi 590 de conducători auto care au încălcat normele rutiere, din care 324 circulau cu viteză peste limita legală.

De asemenea, au fost reținute 27 de permise de conducere, din care 5 pentru viteză peste limita legală, 4 pentru conducerea sub influența alcoolului, iar restul pentru alte abateri.

Au fost constatate 4 infracțiuni la regimul rutier, din care două de conducere sub influența alcoolului.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba recomandă șoferilor:

  • Reduceţi viteza la trecerile pentru pietoni, în zone aglomerate, în aproprierea şi la traversarea intersecţiilor, la depăşirea mijloacelor de transport oprite în staţii şi în zona unităţilor şcolare!
  • Respectaţi-vă partenerii de trafic!
  • Nu conduceţi când sunteţi obosiți!
  • Evitaţi administrarea medicamentelor ale căror reacţii adverse pot influenţa conducerea autovehiculului!
  • Nu folosiţi telefoanele mobile în timpul conducerii!
  • Dacă aţi consumat băuturi alcoolice, NU CONDUCEŢI!

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Teiuș, amendat cu 2.000 de lei pentru că a părăsit locația de carantină

Publicat

Polițiștii au amendat cu 2.000 de lei un bărbat de 53 de ani din Teiuș, care a părăsit locația de carantină. Acesta s-a  întors din străinătate și ar fi trebuit să fie carantinat pentru 2 săptămâni, dar nu a respectat măsurile impuse. 

”Având în vedere că virusul este în continuare prezent, vă recomandăm să nu vă expuneți la riscul de a vă infecta.

Reamintim că o serie de măsuri de prevenire a răspândirii acestuia sunt în continuare valabile, printre acestea fiind și restricția organizării și participării la evenimente private, limitarea programului operatorilor economici, dar și purtarea măștii în spațiile închise, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, precum și în spații publice deschise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spațiile comerciale, stații pentru transportul în comun” au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

”Mulțumim Darko Zakoč”! CSM Volei Alba Blaj anunță încetarea relațiilor contractuale cu antrenorul echipei

Publicat

Antrenorul Darko Zakoč părăsește CSM Volei Alba Blaj. Clubul anunță încetarea relațiilor contractuale.

”Clubul nostru îi mulțumește reputatului antrenor sârb pentru activitatea excepțională pe care a avut-o la conducerea tehnică a echipei, de numele căruia se leagă toate performanțele pe care CSM Volei Alba Blaj le-a obținut în cei zece ani de existență de până acum” au anunțat reprezentanții echipei, pe pagina lor de Facebook.

Pentru sezonul viitor, clubul anunță că și-a propus construirea unei echipe în componența căreia să se regăsească mai multe voleibaliste românce, iar obiectivele rămân neschimbate: cucerirea titlului național, câștigarea Cupei României și calificarea în fazele superioare ale cupelor europene.

”Darko Zakoč este cel care a pus Blajul pe harta voleiului european.

Venit la cârma echipei în luna octombrie 2014, Darko Zakoč este antrenorul cu care Volei Alba Blaj a obţinut toate performanțele europene și interne: a calificat echipa în finala Ligii Campionilor (2018), finala Cupei CEV (2019) și finala Cupei Challenge (2021) și a câștigat cinci titluri naţionale (2015, 2016, 2017, 2019 și 2020) şi trei Cupe ale României (2017, 2019 și 2021).

Darko Zakoč s-a născut la data de 24 mai 1963 în Uzice (Serbia) și are o carieră împresionantă, antrenorul sârb câştigând 20 titluri naţionale, Volei Alba Blaj devenind a cincea echipă pe care a făcut-o campioană în premieră.

Pentru contribuţia pe care a avut-o la promovarea imaginii sportului blăjean şi implicit a comunităţii locale, reputatul tehnician sârb a fost recompensat, în 2017, cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Blaj.

Mulțumim Darko Zakoč, pentru minunatele clipe pe care le-am trăit împreună!” au transmis reprezentanții echipei.

Echipa va fi preluată de fostul secund al lui Darko, Stevan Ljubicic.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ clasa a IV-a: Subiectele la prima probă. Testele de Limba română

Publicat

Elevii de clasa a IV-a din Alba și din țară au susținut marți prima probă, cea de Limba Română, la Evaluare Națională.

Evaluarea se desfășoară cu prezența fizică a acestora.

Ministerul Educației a publicat subiectele la proba de Limba Română:

Test 1 Limba Română EN IV 2021

Test 2 Limba Română EN IV 2021

Limba română pentru minoritatea maghiară:

Test 1 Limba Română EN IV 2021 minoritatea maghiară

Test 2 Limba Română EN IV 2021 minoritatea maghiară

Limba română pentru minoritatea germană:

Test 1 Limba Română EN IV 2021 minoritatea germană

Test 2 Limba Română EN IV 2021 minoritatea germană

Miercuri testările continuă cu proba la Matematică, iar testarea la Limba Maternă va fi joi, 20 mai.

Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate.

Durata alocată rezolvării acestora este de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV.

Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.

Toate probele se susțin cu prezență fizică, indiferent de scenariile în care se află unitățile de învățământ. Sălile în care se susţin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit.

Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influența pe elevi.

Calendar Evaluare Națională clasa a IV-a 2021:

Fiecare probă durează 1 oră

18 mai 2021: Limba română

19 mai 2021: Matematică

20 mai 2021: Limba maternă

Modele de subiecte pentru Evaluare Națională 2021 clasa a IV-a publicate de Ministerul Educației:

Model subiect/Test 1 Limba română_EN IV 2021

Model subiect/Test 2 Limba română_EN IV 2021

Model subiect/Test 1 Matematică_EN IV 2021

Model subiect/Test 2 Matematică_EN IV 2021

În perioada 25-28 mai, va fi Evaluarea Națională pentru clasa a II-a.

AICI, toate modelele de subiecte.

CALENDAR AN ȘCOLAR SEMESTRUL AL DOILEA 2021:

Cursuri: din 5 mai până în 25 iunie, pentru elevii din clasele primare, toți copiii de la grădiniță și elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a

Cursuri: 10 mai – 11 iunie (clasele a VIII-a); 10 mai – 4 iunie (clasele XII/XIII)

Cursuri: 10 mai – 16 iulie pentru elevii din filiera tehnologică / învățământul profesional și tehnic (excepție calificarea asistent medical generalist – 27 august).

Probele scrise de la Evaluarea Națională clasa a VIII-a au loc în intervalul 22-25 iunie, iar cele de la Bacalaureat în intervalul 28 iunie – 1 iulie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate