Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Subprefectul Cornel Murg critică modul în care Direcţia Veterinară a gestionat problema trichinelozei: „În toate cotețele se fac examene trichineloscopice”

Publicat

Subprefectul Cornel Murg a criticat conducerea DSVSA Alba pentru modul în care a tratat situația din această iarnă privind cazurile de trichineloză. Acesta a precizat joi, în consiliul prefectural, că laboratoarele în care se fac analizele de acest fel sunt insalubre, iar aparatura este foarte veche. „În toate cotețele se fac examene trichineloscopice”, a spus subprefectul. La începutul acestui an au fost depistate în Alba peste 50 de cazuri de îmbolnăvire cu trichineloză.

Prezent la ședința consiliului prefectural din 30 ianuarie, directorul DSVSA, Mircea Miclea a prezentat un raport privind activitățile și măsurile dispuse de către Direcţie în cursul lunii decembrie 2013, în vederea combaterii și gestionării cazurilor de trichineloză.

Potrivit acestuia, medicii veterinari au fost instruiți în efectuarea examenelor de acest fel.

În cursul lunii decembrie au fost efectuate 2.505 examene trichineloscopice, din care au fost depistate 14 cazuri de infestare. Mircea Miclea a mai precizat că doar 75% din populația județului duce carnea la analize.

„În luna decembrie au fost constituite echipe mixte de control formate din cate un reprezentant din cadrul serviciilor/birourilor cu atribuție de inspecție și control fiind verificate conform tematicii transmise prin nota de serviciu un număr total de 63 de unități, din care 19 magazine alimentare , 3 carmangerii, 8 măcelării, 13 restaurante, 2 unități de procesare carne, lapte, materie primă, 4 laboratoare cofetărie-patiserie, 3 unități timp fast food, 1 unitate procesare miere, 1 târg de animale, 2 controale în trafic. În urma controalelor au fost aplicate 15 sancțiuni în valoare de 12.120 de lei”, este precizat în raportul prezentat de directorul DSVSA.

Cu toate acestea, în luna ianuarie a acestui an a apărut trei focare de infecție cu trichineloză, numărul celor infestați a ajungând la 56 de persoane.

Subprefectul Cornel Murg critică modul în care s-a acționat în perioada mai sus menționată. Acesta este de părere că analizele la carne se fac în laboratoare insalubre, cu aparatură „de când eram eu tânăr” și că bolile au evoluat, iar acest echipament nu le poate depista.

Acesta a precizat că trebuie luate măsuri pentru cazurile depistate întrucât nu a răspuns nimeni pentru ele: „Trebuie să răspundă cineva”.

Murg a mai criticat și faptul că, în timp ce vânzătorului din piață i se cere să aibă casă de marcat, medicii nu dispun nici de acest lucru: „În toate cotețele se fac examene trichineloscopice”.

Comisarul Șef Dănuț Hălălai, şeful Gărzii de Mediu Alba, a sugerat ca pe viitor fiecare laborator de analize ar trebui să elibereze un buletin cu rezultate, cetățenii să nu mai fie informați telefonic sau prin alte mijloace.

Directorul DSVSA a fost întrebat de măsurile care s-au luat sau care se vor lua pentru soluționarea acestor probleme, însă întrebarea a rămas fără răspuns.

„Dacă nu aveți nicio soluție, poate luna viitoare ne faceți încă un raport”, a precizat subprefectul Cornel Murg.

Citeşte şi Al treilea focar de trichineloză confirmat în judeţul Alba: Alte zece persoane au contractat boala. Numărul cazurilor a ajuns la 56

Citeşte şi SANCȚIUNILE aplicate veterinarului din Aiud care nu a efecuat corect examenul trichineloscopic, în urma căruia s-au îmbolnăvit 21 de oameni


Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. relu

    joi, 30.01.2014 at 22:22

    IN COMUNA CILNIC NU SE FACE LA NICI O ORA EXAMENUL EXAMENUL TRICHINELOSCOPIC!
    DSV?

    • albu nicu

      vineri, 31.01.2014 at 20:15

      Pai cine sa faca Relule. Ca doctorii veterinari bastinasi din comuna Calnic v-au lasat si au fugit la oras ca e mai bine ma decat in sat.Ia aducetii inapoi in comuna, vezi vin? Pai daca ai vostrii fug ce vreti de la ceilalti?

  2. unu din Cugir

    vineri, 31.01.2014 at 20:33

    Domnule” Subprefect” sau” Domnule inginer” vedeti sunt foarte politicos ,dar D-voastra prin faptul ca nu respectati pregatirea si titlul unui Doctor medic veterinar adresandu-va Directorului DSVSA ALBA cu Mircea Miclea, ma face sa inteleg ca aveti mari lacune in modul de comportare.De fapt de la un inginer nu am mari pretentii.Va rog fiti la inaltimea functiei pe care o aveti vremelnic.Cu stima un concitadin din sectia scularie si membru PSD.Nu ma reprezentati cu un astfel de jargon.Sa fiti sanatos.

  3. Ioan Taranu

    vineri, 31.01.2014 at 20:54

    HEE.HEE.HEE, Dapa ce ai ma omule cu cotetele.Am vazut veterinari in cotete doar cand fac tratamente la porci ca doara nu aducem bietele dobitoace la prefectura, unde inteleg ca tu ti-ai construit biroul si dotarea pe banii tai ca sa fi la nivelul actual de civilizatie,nu? Pai ce birou sau firma ai facut tu ca inginer? ce conditii ai creat din munca ta? Sa ni le arati sa vedem.
    Nu inteleg ce ai cu Doctorii veterinari? De unde atata ura?Ai dat examen de admitere cand erai tanar la medicina veterinara si nu ai intrat? Se intra cu muuult mai greu ca la politehnica.Deeh asa e viata.
    Vezi ca esti pe functie datorita multor medici veterinari pe care acum ii jignesti ma.
    Tare as vrea sa aud ca Asociatia medicilor veterinari sau cum ii spune te da in judecata pentru jignirea profesiei, Domnule inginer.
    Domnule Subprefect un medic veterinar nu a vazut si depistat cateva larve de trichina, stii ce dimensiune are? I-ti spun eu cativa milimetri. Ce dimensiune a avut avionul cu Adrian Iovan stii? L-ati gasit? Deocamdata ma opresc ca vreau sa fiu un bun crestin si incerc sa iubesc aproapele.

  4. un medic veterinar

    vineri, 31.01.2014 at 22:35

    Ma adresez cu Domnule din respect pentru functia pe care o aveti, sper vremelnic ,deoarece prin faptul ca jigniti o profesie ar trebui sa demisionati ca oricum o sa cerem noi.Ar trebui sa va puna la „cotet” D-l Presedinte PSD Ioan Darzu, care face parte din profesia noastra de care suntem mandrii si ne mandrim si de colegii nostrii din „cotete”
    D-le Subprefect de ce arunci cu noroi intro profesie, in oameni pe care nu-i cunoasteti si din care foarte putini va cunosc.Eu abia acum am auzit de Dumneatale.
    Daca nu va place de Directorul DSVSA Dr Mircea Miclea ca este de la PNL asta e treaba dumneatale, nu al corpului de medici veterinari
    Pai ce va faceti daca il schimbati ca va trebui sa puneti tot unul din cotet, care chiar daca e PSD (asa ca mine) tot Dr veterinar este.
    Va cer sa va cereti public scuze daca aveti’ „sange in instalatie” ca nu ne jigniti doar pe noi ci si Prefectura, pe care o reprezentati precum si PSD Alba din care pacat ca faceti parte.Acolo sunt oameni pe care ii respect, oameni de valoare si de omenie.Dumneavoastra sunteti de genul Jihadului islamic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax