Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Taloane de pensie în format electronic. Legea prin care ”documentul mov” se digitalizează a fost depusă la Parlament

Publicat

Pensionarii care primesc pensiile în cont sau pe card vor putea să primească, la cerere, documentele de informare (taloanele de pensie mov) în format electronic, prin e-mail sau direct în contul deschis pe platforma Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). 

Mai mulți deputați de la PNL au inițiat în acest sens o propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Proiectul a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere miercuri, 14 aprilie.

Vezi și Pensie ANTICIPATĂ 2021: Ce trebuie să faci ca să ieși mai repede la pensie. Prevederile legii se schimbă complet din 2021

Taloanele de pensie vor putea fi transmise în format electronic, de către Casa Naţională de Pensii Publice, la cererea pensionarilor care primesc pensia în cont curent sau cont de card, prevede un proiect depus miercuri la Parlament de 22 de deputați liberali potrivit DCNews.

Documentul va avea aceeaşi valoare juridică ca cel livrat în format hârtie şi va fi acceptat de către instituţiile care solicită prezentarea acestuia, arată proiectul care modifică în acest sens legea sistemului unic de pensii publice.

Citește și PENSII UE 2021: Ce trebuie să faci pentru a cumula pensia, dacă ai lucrat în mai multe țări din UE. Documente, condiții, sfaturi

Potrivit inițiatorilor, din numărul total de 4,55 milioane de pensionari aflați în plată în luna februarie 2021, aproximativ 40% primesc pensia prin virament bancar. Pentru aceștia, CNPP transmite odată cu virarea sumelor în cont și documentele de informare (talonul mov) cu privire la sumele plătite, în format fizic (hârtie), prin Poșta Română, pentru a fi înmânate lunar la domiciliul/reședința lor.

Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite la domiciliu, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov) se păstrează la sediul oficiului poștal pe o perioadă de 24 de luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii.

Talonul de pensie, disponibil și în format electronic

„Din semnalele primite de la pensionari, majoritatea nemulțumiți de faptul că aceste taloane sunt de multe ori rătăcite sau întârzie să fie livrate, a reieșit nevoia de a le oferi în format electronic. Majoritatea acestor persoane au optat pentru a primi pensia în cont bancar, tocmai pentru a evita ca pensia să le fie livrată în numerar la domiciliu și doresc ca și documentele (taloanele de pensie) doveditoare să le fie livrate în format electronic. Pensionarii îl pot accesa oricând, îl pot tipări în mai multe exemplare, în funcție de nevoie și nu mai trebuie să aștepte poștașul în ziua și ora fixă”, au explicat inițiatorii proiectului, în expunerea de motive.

Astfel, propunerea legislativă are în vedere modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin introducerea posibilității transmiterii, de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), la cerere, în format electronic (prin e-mail sau în contul online deschis în portalul CNPP) a documentului care face dovada plății (talonul mov) pentru pensionarii care au optat pentru plata în cont curent sau cont de card.

Transmiterea se va face în luna următoare înregistrării cererii. Transmiterea documentului în format electronic devine o opțiune, nu o obligație.

Prin proiectul propus, documentul de plată în format electronic va avea aceeași valoare juridică ca și cel livrat în format hârtie și va fi acceptat de către instituțiile care solicită prezentarea acestuia ca dovadă a calității de persoană aflată în pensie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax