Connect with us
Publicitate

ABRUD

Tânăr rănit după o explozie într-o galerie minieră părăsită din Roşia Montană. Ar fi căutat ilegal aur

Publicat

Un tânăr în vârstă de 20 de ani a fost grav rănit în urma unui incident petrecut vineri după-amiaza la Roşia Montană. Acesta ar fi folosit material explozibil pentru a căuta aur într-o galerie minieră dezafectată.

A fost transportat la spital, cu leziuni grave în zona feţei şi braţelor. În acest caz, autorităţile de anchetă au deschis dosar penal. Tânărul ar fi din zona Roşia Montană şi ar fi participat la acţiunea ilegală şi cu alte persoane.

Reamintim că în zona Roşia Montană sunt mai multe galerii de mină dezafectate, ce atrag “căutători de aur”.

Poliţia a reuşit să identifice şi să destructureze, cel mai recent acum trei ani, o reţea formată din zeci de persoane care ar fi ar fi exploatat, fără autorizație, zăcământ aurifer din galeriile miniere sau halde aflate în zona Roșia Montană. Aceștia ar fi sustras și comercializat produse aurifer, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la casele de amanet sub forma unor garanții fără returnarea sumelor de bani împrumutate, spuneau poliţiştii la data respectivă.

În octombrie 2015, Poliţia din Alba şi din alte judeţe au efectuat 64 de percheziţii la membri ai reţelei. Oamenii legii au confiscate atunci peste 8.000 de euro, 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 grame de aur, alte documente de evidenţă şi contabile, unelte şi instalaţii folosite pentru extragerea aurului, 480 de kilograme de nisip aurifer şi aur.

De asemenea, au fost ridicate şi o armă neletală, deţinută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive/dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale şi diverse scule folosite în activitatea infracţională.

Cu ocazia activităţilor de cercetare desfăşurate anterior în cauză, poliţiştii au confiscat peste 1.500 de grame de aur rezultat în urma extragerilor şi prelucrărilor ilegale.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Persoanele vizate în dosarul „căutătorilor de aur” de la Roșia Montană, aduse la IPJ Alba. Cum opera reţeaua

O acţiune ilegală de acest fel a avut şi deznodământ tragic, acum şapte ani. În august 2011, un tânăr în vârstă de 29 de ani din Cluj, care locuia cu bunicii, la Abrud, a fost găsit fără viaţă într-o galerie minieră neexploatată din localitatea Corna, în apropiere de Roşia Montană. Atunci, lângă trupul neînsufleţit, poliţiştii au găsit un detector de metale, o săpăligă pentru minerit, lanternă pentru cască cu acumulatori, o daltă, un ciocan, fişe pentru capse, obiecte pe care tânărul le-ar fi folosit pentru căutare de minereu aurifer.

Citeşte şi Descoperire macabră într-o galerie minieră din Corna, Roşia Montană

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax