Eveniment
FOTO-VIDEO: Persoanele vizate în dosarul „căutătorilor de aur” de la Roșia Montană, aduse la IPJ Alba. Cum opera reţeaua
O parte din persoanele vizate în dosarul privind activitățile miniere efectuate ilegal la Roșia Montană au fost aduse la sediul IPJ Alba, după percheziţiile de marţi dimineaţa din patru judeţe. În total vor ajunge la Inspectoratul de Poliție Alba 48 de persoane.
Un număr de 16 persoane din Roșia Montană și Abrud au ajuns marți la ora 12.00, la IPJ Alba în urma celor 64 de percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt şi spălare de bani, majoritatea în zona Roşia Montană. În total vor fi puse în executare 48 de mandate de aducere. Prejudiciul cauzat este estimat la peste 600.000 de lei.
„Din cercetări a reieșit că în perioada 2013-2015, cele 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizație, zăcământ aurifer din galeriile miniere sau halde aflate în zona Roșia Montană. Aceștia ar fi sustras și comercializat produse aurifer, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la casele de amanet sub forma unor garanții fără returnarea sumelor de bani împrumutate” a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Alba, Luminița Prodan.
La data de 27 octombrie, 160 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, cu sprijinul celor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Mureş, Cluj şi Bihor, efectuează 64 de percheziţii în judeţele Alba (59), Mureş (3), Cluj (1) şi Bihor (1), la domicilii şi la sediile unor societăţi comerciale.
În cauză se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt calificat şi spălare de bani.
UPDATE : PERCHEZIŢII LA PERSOANE BĂNUITE DE ACTIVITĂŢI MINIERE FĂRĂ LICENŢĂ ŞI EVAZIUNE FISCALĂ
Unelte şi instalaţii artizanale folosite pentru extragerea aurului, nisip aurifer, aur, sume de bani şi documente, au fost ridicate de poliţiştii din Alba, în urma percheziţiilor efectuate azi dimineaţă, la persoane bănuite de evaziune fiscală, executarea de activități miniere fără permis sau licenţă, furt şi spălare de bani.
La data de 27 octombrie a.c., 160 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, cu sprijinul celor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Mureş, Cluj şi Bihor, au efectuat 64 de percheziţii în judeţele Alba (59), Mureş (3), Cluj (1) şi Bihor (1), la domicilii şi la sediile unor societăţi comerciale.
În cauză se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt calificat şi spălare de bani.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor peste 8.000 de euro, 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 grame de aur, alte documente de evidenţă şi contabile, unelte şi instalaţii folosite pentru extragerea aurului, 480 de kilograme de nisip aurifer şi aur.
De asemenea, au fost ridicate şi o armă neletală, deţinută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive/dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale şi diverse scule folosite în activitatea infracţională.
Cu ocazia activităţilor de cercetare desfăşurate anterior în cauză, poliţiştii au confiscat peste 1.500 de grame de aur rezultat în urma extragerilor şi prelucrărilor ilegale.
În fapt, din cercetări a reieşit că, în perioada 2013 – 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare.
Acestea ar fi sustras, prelucrat şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanţii, fără returnarea sumelor de bani împrumutate.
45 de persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pentru audieri, 3 dintre persoanele vizate nefiind găsite la domicilii, urmând ca acestea să fie audiate ulterior.
Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activităţi infracționale, urmând să fie dispuse măsuri procedurale legale.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Departamentului de Informații şi Protecție Internă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News