Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„ŢARA VINULUI“ din inima Transilvaniei: Podgoriile din judeţul Alba unde se produc cele mai alese soiuri de vinuri încă de pe vremea dacilor

Publicat

j

jidvei viePe teritoriul județului Alba se întind patru dintre cele mai importante podgorii din Transilvania, respectiv Alba Iulia, Aiud, Sebeș-Apold și Târnave. Pe aceste meleaguri se cultiva, încă de pe vremea dacilor, planta din care se producea „băutura divină”. În prezent, viţa de vie este cultivată pe mii de hectare şi oferă venituri pentru o bună parte a populaţiei judeţului.

Vinul este considerat drumul între plăcere și păcat, fiind unul dintre puţinele produse care au dăinuit de-a lungul istoriei, păstrându-şi importanţa şi renumele. Podgoriile din Alba îşi aduc contribuţia substanţială pe piaţa românească, cât şi pe cea internaţională, oferind vinuri din soiuri alese. Aici tradiţia s-a păstrat, oamenii locului acordând importanţa cuvenită meseriei pe care ştiu să o practice cât mai bine: cultivarea viţei de vie.

Această renumită zona viticolă deţine cea mai mare suprafaţă dintre podgoriile Podişului Transilvaniei. Aria sa corespunde aproape în întregime Podişului Târnavelor, străbătut de râurile Târnava Mare şi Târnava Mică. Numai Podgoria Jidvei dispune de peste 2.500 de hectare de vie cultivate cu soiuri alese. Oricine ajunge în această zona poate vizită pivniţele în care se păstrează, de câteva sute de ani, producţia de vinuri.

În anul 2007, în Alba s-a înființat, la inițiativa Consiliului Județean, Asociaţia „Ţara Vinului”. Principalul scop al acesteia este de a promova turismul vitivinicol în județ prin impulsionarea vitiviniculturii. După modelul „Drumului vinului” iniţiat de Ansamblul Regiunilor Europene Vitivinicole, autorităţile din Alba au realizat un lucru similar, un instrument prin care terenurile viticole şi producţiile viticole să poată fi cunoscute, comercializate şi îmbinate într-o formă de ofertă turistică. „Drumul vinului” este un traseu semnalat prin panouri speciale, de-a lungul cărora se insistă pe valorile naturale, culturale şi de mediu, vii şi exploatări agricole individuale sau asociate deschise publicului.

Citeste si Două vinuri „Jidvei”, în topul celor mai bune din lume. Au cucerit MEDALII de AUR la Concours Mondial du Sauvignon din Italia

Itinerarul se întinde între Gârbova şi Cetatea de Baltă, de la un capăt la celălalt al judeţului, localităţi care delimitează „Ţara vinului” din Alba. Traseul are circa 200 de km şi străbate patru municipii – Sebeş, Alba Iulia, Aiud şi Blaj, traversând mai mult comune, fiecare remarcabile prin cultură şi tradiţiile sale. Traseul începe de la poalele Munţilor Apuseni şi parcurge o zona de o frumuseţe rară. Acesta străbate localităţile Gârbova, Câlnic, Sebeş, Alba Iulia, Şard, Ighiu, Ighiel, Ţelna, Tibru, Cricău, Teiuş, Aiud, Crăciunelu de Jos, Blaj, Ciumbrud, Jidvei, Cetatea de Baltă. Fiecare localitate se evidenţiază cu specificul ei, iar pe lângă tradiţiile legate de producerea vinului, turiştii pot admira şi obiective istorice, naturale şi de cult. Acesta este un spaţiu încărcat de istorie, cu elemente de civilizaţie diferite, de la cea daco-română pînă la cea română, maghiară şi germană, iar obiectivele turistice sunt nenumărate.

Pe teritoriul judeţului Alba se întind patru dintre cele mai importante podgorii din Transilvania, respectiv Alba Iulia, Aiud, Sebeş-Apold şi Târnave.

vie vita de vie struguriPodgoria Alba Iulia se întinde de-a lungul Mureşului, de la Vinţu de Jos până spre Stremţ şi are o suprafaţă deaproape 500 de hectare. Inima podgoriei este formată de dealurile din Şard, Ighiu, Ţelna, Bucerdea Vinoasă şi Cricău. Vinurile podgoriei sunt obţinute din soiuri cum ar fi Fetească albă, Riesling italian, Furmint, Sauvignon Blanc, Grasă de Cotnari, Muscat Ottonel, Traminer, Pinot Gris. În această podgorie se află Crama Ţelna, una din cele mai vechi din Transilvania.

Există mărturii, potrivit cărora în anul 1173, vinurile de Ţelna, erau atât de bine cotate în Ducatul Veneţiei, încât la stabilirea preţurilor maximale ele au fost exceptate, ceea ce însemna o încurajare a vânzării. De asemenea, în anul 1293 s-au construit în Ducatul Veneţiei 15 galere pentru transportul vinurilor din acest ţinut. De vinurile produse la Crama Ţelna s-a bucurat şi voievodul Matei Corvin, existând mărturii potrivit cărora la nunta sa, în jurul anului 1489, a dat poruncă să se servească un vin renumit din această zonă a Transilvaniei. Ulterior, vinul nu a mai lipsit de pe masa Corvinilor, fiind preferat la castelul acestora din Hunedoara. Tot de la Ţelna era trimis la Roma, la curtea papilor, un vin renumit care era cunoscut încă din timpul administraţiei romane. Pivniţa cramei oferă o călătorie în timp. A fost săpată în 1784, în forma literei „U” într-un deal din centrul satului. Are o lungime de 150 de metri şi o lăţime de şase metri. Pivniţa are proprietăţi ideale pentru păstrarea şi maturarea vinurilor, temperatura medie pe toată perioada anului fiind de 10 – 11º C, iar umiditatea este de 98 – 100%. Acest lucru se datorează mucegaiului nobil de pe pereţi şi sistemului de ventilaţie naturală asigurat prin nişe de piatră din bolta arcuită înaltă de trei metri.

Podgoria Sebeş-Apold se întinde în triunghiul sudic al judeţului Alba, după regiunea muntoasă a comunelor Cucur şi Serpag, se află pe ultimele braţe deluroase ale munţilor, concentrându-se în comunele Şibot, Sălişte, Pianu, Săsciori, Cîlnic, Gîrbova şi apoi în judeţul Sibiu ocupând aici comunele Ludoş, Miercurea Sibiului, Apoldu de Sus şi Sălişte.

Vinurile  au o tărie alcolică de 11-12° şi cu aciditate ce se resimte la gust, aceasta se datoreşte mai ales soiurilor dintre care dominant este Iordovanul, deşi acide sunt fructuase şi formează o excelentă materie primă pentru producerea vinurilor spumante naturale, sortimentul este compus din soiurile Iordovan şi Riesling italian

crama noua jidveiPodgoria Târnave este cea mai mare din Transilvania având o suprafaţă ce depăşeşte 2.500 de hectare. Cuprinde localităţi ca Blaj, Bălcaciu, Jidvei, Cetatea de Baltă, Şona, Crăciunelul de Jos, Roşia de Secaş. Aici se cultivă pe suprafeţe întinse soiuri ca Fetească Regală, Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Fetească albă, Traminer şi Chardonnay, Pinot Gris.

Prima atestare a viilor de aici se referă la dijmele datorate episcopiei, acestea le strângeau preoţii, care pe lângă partea cuvenită lor, arendau uneori partea ce-i revenea episcopiei. În 1283, Petru, episcopul Transilvaniei, confirmă că a arendat preoţilor din satele săseşti din împrejurimile Mediaşului, o treime din dijmele din grâne, vii, albine şi miei, care i se cuvin acolo, cu 40 de mărci de argint bun.

Viticultura zonei a început să ia noi orientări prin îndrumările date de staţiunea viticolă Blaj înfiinţată în anul 1949 pe vechiile proprietăţi ale lui Ambrosie, mare cultivator de vie la Crăciunelul de Jos şi Mediaş. Pentru o vinificaţie şi o depozitare corespunzătoare au fost construite în anul 1963 complexul de vinificaţie de la Bălcaciu, iar între 1972-1974 s-a construit un nou complex de vinificaţie la Jidvei.

Citeste si FOTO-VIDEO: Vinul de colecţie al Cetăţii Alba Iulia, prezentat de compania Jidvei şi primărie. Produs co-brand pentru turişti

Aici se află viile celui mai mare producător românesc de vinuri şi şampanie de origine controlată din zona Transilvaniei,  Jidvei , care numai în ultimul deceniu a investit zeci de milioane de euro, din care o parte însemnată reprezintă fonduri europene. Prima unitate agricolă de mari proporţii cu profil viticol a fost înfiinţată în anul 1949 şi s-a dezvoltat continuu, ajungând în prezent să dispună de o suprafaţă cultivată de aproape 2.400 de ha, cu viţă de vie plantată pe dealuri cu expunere est-vest, la altitudine de 400-500 de metri. În Podgoria Târnave sunt nu mai puţin de 560 hectare de Sauvignon Blanc, aceasta fiind la ora actuală cea mai întinsă plantaţie cu acest soi din Europa ce aparţine unui singur producător, fapt ce a consacrat zona drept „sanctuar al vinurilor albe”. Vinurile Sauvignon de la Jidvei au obtinut in ultimii ani medalii de aur la concursurile mondiale. La Jidvei, vârsta media a plantaţiilor este de 10 ani, iar din întreaga suprafaţă cultivată se reînnoiesc anual aproximativ 50 de ha în beneficiul soiurilor calitative.

O particularitate a companiei Jidvei este „Şcoala de viţă”, o pepinieră viticolă, ce are ca scop producerea de material săditor de calitate, cu valoare biologică ridicată şi adaptat condiţiilor de mediu ale podgoriei.

Podgoria Aiud, care depăşeşte 700 de hectare, este situată în nord-vestul judeţului, în zona oraşului Aiud, în comunele Rădeşti, Lopadea Nouă, Hopârta, Ciumbrud. Pe raza acestei podgorii sunt pivniţe tradiţionale în care se organizează degustări, la Ciumbrud şi Aiud. Podgoria Sebeş-Apold, care are aproape 1.000 de hecatre, se întinde în zona de sud-vest a Podişului Transilvaniei. Teritoriul acesteia cuprinde localităţile Şibot, Sălişte, Pianu, Săsciori, Cîlnic, Gârbova din Alba şi Ludoş, Miercurea Sibiului, Apoldu de Sus şi Sălişte din judeţul Sibiu.

Viile au fost cultivate din perioada daco-romană, deoarece aici s-a descoperit un postament de teasc confecţionat din piatră, ce se află actualmente la Muzeul de Istorie din Aiud, iar la Ciumbrud se găsesc două astfel de vestigii la intrarea în cramă.

sursa: țaravinului.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Bogdan

  vineri, 12.02.2016 at 10:51

  Buna ziua,
  Mi-ați stârnit curiozitatea legată de istoria Viti-vinicola a județului nostru, asta după ce am citit detaliile oferite de zona Țelna.
  Despre zona Aiud – Ciumbrud !? Nu aveți informații ? Știți ca a fost vinul preferat al lui Mihai Viteazu ?

 2. silvia

  sâmbătă, 13.02.2016 at 15:56

  Daca a-ti fi citit tot articolul,d-le Bogdan,gaseati si informatiile dorite despre Ciumbrud,Aiud!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Accident spectaculos la Alba Iulia. O mașină s-a răsucit cu 180 de grade, după ce un șofer nu a acordat prioritate

Publicat

Un accident rutier s-a produs miercuri dimineața, la intersecția străzilor București cu Florilor din municipiul Alba Iulia. Evenimentul rutier a fost surprins de o cameră de bord montată pe una dintre mașinile implicate. 

Pe imagini trimise de un cititor Alba24 se observă cum unul dintre șoferi circula regulamentar pe strada București, în direcția Piața I. C. Brătianu.

La un moment dat, la intersecția cu strada Florilor, un conducător auto nu respectă semnificația indicatorului rutier „Oprire”, nu acordă prioritate și intră cu mașina marca Hyundai în plin în celălalt autoturism, marca Peugeot.

În urma impactului, mașina care circula pe strada București este răsucită cu 180 de grade pe șosea.

Potrivit unui cititor Alba24, șoferul vinovat de producerea accidentului, un bărbat de 81 de ani din cartierul albaiulian Oarda, ar fi fost prins de polițiști în urmă cu o zi (marți, 28 iunie), în timp ce conducea cu viteză în zona centrală a municipiului Alba Iulia.

În urma accidentului de miercuri, acesta s-a ales cu permisul reținut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Rezultate finale BACALAUREAT 2022: notele și mediile la examen, publicate vineri de Ministerul Educației

Publicat

examen

Rezultate finale Bacalaureat 2022: Ministerul Educației publică vineri, 1 iulie, rezultatele finale la examenul de Bacalaureat 2022. Absolvenții de liceu află notele după contestații.

După primele rezultate, în județul Alba, rata de promovare Bacalaureat 2022 a fost de 74,67% (mai mare față de anul trecut 72,71%).

Comparativ, anul trecut, la rezultate finale, promovabilitatea era de 74,94%, iar în 2020 de 71,8%.

Anul acesta nu au fost medii de 10 la examen.

În județul Alba, la Bacalaureat 2022 au fost înregistrate 1.133 contestații, din care 634 la proba scrisă de Limba și literatura română, 137 la proba de Matematică, 146 la Anatomie/Biologie.

Rezultate Bacalaureat 2022 – situația din Alba înainte de contestații

În județul Alba, s-au prezentat la examen 2.219 de candidați și au promovat Bacalaureatul 1.657 (rata de promovare 74,67%).

Au fost 2.289 de candidați înscriși. Au lipsit 70, 13 au fost eliminați din examen (majoritatea au folosit dispozitive speciale de copiat; detalii, AICI). Alți 549 au fost respinși (nu au promovat examenul)

Vezi și ALBA, pe locul 13 în TOP JUDEȚE după rezultate Bacalaureat 2022, înainte de contestații. HARTA mediilor de 10

Au fost 461 de medii între 9 ș 9,99, 543 medii între 8,00 și 8,99, 377 de medii între 7,00 și 7,99 și 276 medii între 6,00 și 6,99.

În funcție de rata de promovare, cu 100% (toți absolvenții au promovat examenul) sunt: Colegiul Național Militar Alba Iulia și alte trei licee, acestea din urmă însă cu sub 10 absolvenți (Liceul Sfântul Iosif Alba Iulia – 8 absolvenți, Liceul German Sebeș – 3 absolvenți, Liceul Tehnologic Ocna Mureș – 2 absolvenți).

Vezi și TOP LICEE în ALBA după rezultate BACALAUREAT 2022: Unde este rată de promovare 100% și liceele cu promovabilitate zero. CLASAMENT

Județul Alba se afla pe locul 13 în clasamentul național, în funcție de rata de promovare a examenului de Bacalaureat 2022, rezultatele înainte de contestații.

Bacalaureat – situația din anii trecuți în Alba

În 2021, în județul Alba, rata de promovare a examenului de Bacalaureat a crescut de la 72,71% la 74,94%, după contestații (cu aproape trei procente).

Anul trecut, din 2.338 de candidați (2.453 înscriși, 11 eliminați din examen), 1.752 au promovat Bacalaureatul. Au fost cinci medii de 10. Numărul mediilor între 9 ș 9,99 a crescut cu 34 (486, față de 452 înainte de contestații).

A scăzut în schimb numărul mediilor între 8,00 și 8,99 (de la 554 la 539; diferență de 15 medii). Alte 368 de medii sunt între 7,00 și 7,99 (371 înainte de contestații) și 354 medii între 6,00 și 6,99 (anterior 318). 575 de candidați (113 cu medii) au picat examenul.

Pentru promoția curentă, rata de reușită era de 79,27% (77,3%în 2020), iar pentru promoțiile anterioare – 39,37% (40,27% – în 2020). Au fost 267 note de 10 (262 înainte de contestații).

Pe discipline de examen, 32 de candidați obținuseră nota 10 la proba de Limba și literatura română; 45 la proba obligatorie a profilului (Matematică – 17/ Istorie – 28), 190 la proba la alegere a profilului și a specializării.

Pentru a promova examenul de bacalaureat, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale
 • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea
 • media notelor obținute la probele scrise trebuie să fie 6 (cel puțin).

Bacalaureat 2022 – cum au fost recorectate lucrările

În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu un punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.

În cazul în care diferenţa dintre notele acordate de cei doi profesori evaluator este mai mare de 1 punct, acestea nu se transcriu pe lucrare şi se procedează astfel:

 • preşedintele comisiei nominalizează alţi doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării
 • după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare şi se semnează de către evaluatori
 • preşedintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note – valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note – valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală pe care o trece pe lucrare şi semnează.

În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, în situaţia în care, după desecretizarea lucrării, se constată o diferenţă de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, lucrarea se resecretizează şi este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori.

Nota definitivă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

Bacalaureat 2022 – subiectele și baremele de la probele scrise

Examenul de Bacalaureat 2022 – probele scrise s-a desfășurat în perioada 20-23 iunie. Ministerul Educației a publicat, în fiecare zi de examen, subiectele și baremele cu variante de răspuns, în funcție de care candidații s-au putut orienta privind ce rezultate vor obține.

Vezi Bacalaureat 2022: BAREM și SUBIECTE la proba scrisă de ROMÂNĂ

Vezi Bacalaureat 2022: BAREME și SUBIECTE – Matematică și Istorie

Vezi BACALAUREAT 2022: BAREMELE și SUBIECTELE – Geografie, Logică, Informatică, Anatomie, Biologie, Chimie, Fizică, Economie

Vezi și BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte, teste de antrenament și bareme din ultimii ani. Matematică, Română, Istorie, Fizică, Anatomie și celelalte discipline

CALENDAR actualizat BACALAUREAT 2022 – sesiunea iunie-iulie – probele scrise

 • 20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
 • 23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 27 iunie 2022 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
 • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

BACALAUREAT 2022 – a doua sesiune

Pentru a doua sesiune de Bacalaureat 2022, înscrierile se fac în perioada 18-25 iulie.

CALENDAR actualizat BACALAUREAT 2022 – sesiunea august-septembrie

 • 18-25 iulie: înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 16 august: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
 • 17 august: Proba obligatorie a profilului – prova E.c) – proba scrisă
 • 18 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
 • 19 august: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
 • 22-23 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 24 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 25 august: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 26-29 august: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C, astfel:
 • 26 august – proba de înțelegere text audiat, urmată de proba scrisă
 • 29 august – proba orală pentru toate limbile de circulație internațională studiate pe parcursul învățământului liceal
 • 31 august: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
 • 1-2 septembrie: Rezolvarea contestațiilor
 • 3 septembrie: Afișarea rezultatelor finale

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până duminică: temperaturi extreme și furtuni. Prognoza meteo de weekend, 1-3 iulie, în localități din județ

Publicat

Vremea continuă să se încălzească și vineri în județul Alba. Abia de sâmbătă mai scad, însă doar cu câteva grade, temperaturile de caniculă.

Sunt anunțate maxime între 32 și 37 de grade în zonele joase. Disconfortul termic va fi ridicat.

Vor fi și câteva ploi și furtuni.

La munte, maximele vor varia între 21 și 24 grade la Oașa, respectiv 26-28 grade la Arieșeni.

Prognoza meteo de weekend, 1-3 iulie, în localități din județul Alba

Prognoza meteo: Vineri, 1 iulie

 • Alba Iulia: minime de 20 grade Celsius, maxime de 37 grade Celsius; o furtună
 • Sebeș: minime de 19 grade Celsius, maxime de 36 grade Celsius; o furtună
 • Șugag: minime de 16 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; o furtună
 • Oaşa: minime de 16 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; o furtună
 • Aiud: minime de 20 grade Celsius, maxime de 37 grade Celsius; o furtună
 • Blaj: minime de 20 grade Celsius, maxime de 37 grade Celsius; o furtună
 • Ocna Mureş: minime de 18 grade Celsius, maxime de 37 grade Celsius; o furtună
 • Zlatna: minime de 19 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; o furtună
 • Abrud: minime de 18 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; o furtună
 • Câmpeni: minime de 18 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; o furtună
 • Arieşeni: minime de 17 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; o furtună
 • Cugir: minime de 19 grade Celsius, maxime de 36 grade Celsius; o furtună

Prognoza meteo: Sâmbătă, 2 iulie

 • Alba Iulia: minime de 18 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; câteva averse și furtuni
 • Sebeș: minime de 19 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; câteva averse și furtuni
 • Șugag: minime de 16 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; câteva averse și furtuni
 • Oaşa: minime de 14 grade Celsius, maxime 23 grade Celsius; o furtună
 • Aiud: minime de 19 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; câteva averse și furtuni
 • Blaj: minime de 19 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; câteva averse și furtuni
 • Ocna Mureş: minime de 18 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; câteva averse și furtuni
 • Zlatna: minime de 18 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; câteva averse și furtuni
 • Abrud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse și furtuni
 • Câmpeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse și furtuni
 • Arieşeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; o furtună
 • Cugir: minime de 19 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; câteva averse și furtuni

Prognoza meteo: Duminică, 3 iulie

 • Alba Iulia: minime de 18 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; o furtună
 • Sebeș: minime de 18 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; o furtună
 • Șugag: minime de 17 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o furtună
 • Oaşa: minime de 13 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; o furtună
 • Aiud: minime de 18 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; o furtună
 • Blaj: minime de 18 grade Celsius, maxime de 34 grade Celsius; o furtună
 • Ocna Mureş: minime de 18 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; o furtună
 • Zlatna: minime de 18 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; o furtună
 • Abrud: minime de 16 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; o furtună
 • Câmpeni: minime de 16 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; o furtună
 • Arieşeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o furtună
 • Cugir: minime de 18 grade Celsius, maxime de 33 grade Celsius; o furtună

sursa: accuweather.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

TITULARIZARE 2022: listele cu rezultate la inspecțiile de la clasă în ALBA. Modele de subiecte pentru proba scrisă din 13 iulie

Publicat

examen profesor

Titularizare 2022: proba scrisă la concursul din acest an se va desfășura în 13 iulie. Până joi, 30 iunie, au fost inspecțiile la clasă, probele orale și practice.

În Alba, sunt 571 de candidați înscriși la concursul de Titularizare 2022 și 139 de posturi pe perioadă determinată. Este concurență mare, pe posturile de educatori și învățători.

Inspectoratul Școlar Județean Alba a publicat listele cu rezultatele la inspecțiile la clasă și probele orale.

Vezi LISTA rezultate inspecții la clasă Titularizare 2022 în Alba

Vezi LISTA rezultate probe orale Titularizare 2022 în Alba

Potrivit metodologiei, candidaţii care nu obţin la inspecţia specială la clasă sau la proba practică minimum nota 5 (cinci) nu pot participa la proba scrisă.

Candidaţii care nu obţin la inspecţia specială la clasă în profilul postului sau la proba practică în profilul postului minimum nota 7 (şapte) nu pot ocupa posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată.

În situația în care candidatul optează și pentru susținerea inspecției speciale la clasă în cadrul concursului naţional, la media finală a concursului se ia în calcul nota obținută la inspecția specială la clasă în cadrul concursului.

Proba scrisă se organizează în 13 iulie, iar rezultatele sunt comunicate în 19 iulie. Rezultatele după contestații vor fi comunicate în 27 iulie, iar în august vor fi ședințele de repartizare.

Titularizare 2022 în Alba – Lista candidaților și a posturilor, concurența

În județul Alba, dintre cei 571 de candidați înscriși, 278 (48,7%) sunt pentru posturi de educatori și învățători.

Lista candidaților înscriși Titularizare 2022 în Alba

Celalte domenii de interes sunt educație fizică (46 candidați), limba și literatura engleză (31), limba și literatura română (29), matematică (27), psihopedagogie specială (17), istorie și religie ortodoxă (câte 12 dosare), chimie (11). Pentru alte specializări sunt înscriși mai puțin de 10 candidați.

Sunt 239 de posturi vacante complete, din care titularizabile (pe perioadă nedeterminată) – 139, potrivit datelor IȘJ Alba.

LISTA posturilor titularizabile 2022 în Alba

LISTA posturi vacante și rezervate Titularizare Alba 2022

Din totalul posturilor titularizabile, 53 sunt pentru educatori și învățători, 9 dintre acestea pentru educatori creșe. Concurența ar fi de 3,6 pe un loc la învățători și de 11,8 la educatori, în funcție de opțiunile fiecărui candidat.

Titularizarea este concursul național de ocupare a posturilor didactice, de angajare în învățământ.

Candidații care iau medii peste 7 se pot angaja pe perioadă nedeterminată și cei care iau peste media 5, pe perioadă determinată, dacă există posturi disponibile, scoase la concurs.

Titularizare 2022 – calendar

24 mai-30 iunie: organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă şi soluţionarea contestaţiilor la aceste probe

4 iulie: afişarea rezultatelor la probele practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă

13 iulie: proba scrisă

19 iulie: comunicarea rezultatelor iniţiale

19-20 iulie: înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora la centrele de evaluare

21-26 iulie: soluţionarea contestațiilor

27 iulie: comunicarea rezultatelor finale

29 iulie: repartizarea candidaţilor conform prevederilor art.74 alin. (3), lit.a) sau 80 alin.(9) din Metodologie, după caz

1 august: ședință de repartizare, în ordine, a:

 • cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art.74 alin. (3), lit. b) din Metodologie;
 • cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. c) din Metodologie;
 • cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei rămase cu norma didactică de predare incompletă, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. d) din Metodologie;
 • cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. e) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz;
 • repartizarea cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei care au participat la concursul naţional, sesiunea 2022, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. f) sau 80 alin. (9) din Metodologie, după caz

2 august: reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate

2-22 august 2022: emiterea și comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră.

Proba scrisă – 13 iulie – Titularizare 2022

Proba scrisă se susţine pe baza subiectelor elaborate de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, în concordanţă cu programele specifice pentru concurs, în specialitatea postului didactic, aprobate prin ordin al ministrului educației şi cercetării. Proba scrisă se evaluează prin note de la 10 la 1.

Nota obţinută la proba scrisă are o pondere de 75% în media de repartizare.

Lucrarea scrisă se desfăşoară începând cu ora 9.00. Candidaţii vor fi prezenţi în sala de concurs, cel mai devreme la orele 7.00 şi cel mai târziu la orele 8.15.

Candidaţii care nu sunt prezenţi în sală înainte de a fi deschis plicul cu subiecte nu mai pot susţine proba scrisă.

După primirea subiectelor de concurs de către candidaţi, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore, timp ce poate fi depăşit cu 1-2 ore numai de către candidaţii cu deficienţe grave.

Pentru redactarea lucrărilor se folosește cerneală sau pix cu pastă de culoare albastră; desenele/graficele se pot executa şi cu creionul negru.

Candidaţii pot avea dicționare pentru disciplinele latină sau greacă veche şi planurile de conturi pentru disciplina „economic, administrativ, poştă”.

În vederea desfăşurării probelor scrise, se asigură supravegherea fiecărei săli de către asistenți supraveghetori, care verifică identitatea candidaţilor, prin buletin/carte/adeverinţă de identitate sau paşaport. În toate sălile de concurs vor fi instalate camere audio-video de supraveghere.

Candidaţii şi asistenții supraveghetori nu pot avea asupra lor, în sala de examen, obiecte sau materiale din următoarele categorii: genţi, poşete, ziare, reviste, cărţi, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte mijloace care intermediază/facilitează comunicarea la distanţă, precum şi alte obiecte/materiale a căror utilizare afectează desfăşurarea examenului în condiţii de legalitate, echitate şi obiectivitate.

Materialele şi/sau obiectele nepermise vor fi depuse în sala de depozitare a obiectelor personale, înainte de intrarea în sala de examen.

Candidaţii care introduc în sala de examen materiale nepermise, din categoria acelora menţionate sau compatibile cu acelea, chiar dacă nu le utilizează în momentul în care sunt depistaţi, sunt eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă, prin decizie motivată a preşedintelui comisiei din centrul de concurs, situaţie în care asistenţii supraveghetori sau membrii comisiei din centrul de concurs încheie un proces-verbal.

Candidații eliminați din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu sunt repartizați pe posturi didactice/catedre.

Candidaţii sunt informați de către asistenţii supraveghetori responsabili de săli, la intrarea în sala de examen, cu privire la prevederile metodologice şi procedurale referitoare la desfăşurarea probei scrise şi semnează procese-verbale care să ateste informarea.

Asistenții supraveghetori care furnizează soluţii ale subiectelor de examen, falsifică lucrări, tolerează acţiuni sau intenţii de fraudă ale candidaţilor ori manifestă neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor răspund disciplinar, în conformitate cu art. 280 – 282 din Legea nr. 1/2011cu modificările şi completările ulterioare, civil sau penal, după caz.

Titularizare 2022 – modele de subiecte proba scrisă

Pentru proba scrisă din 13 iulie, candidații au la dispoziție modele de subiecte publicate de Ministerul Educației pentru sesiunea 2022 și cele din anii precetenți, orientative pentru pregătire.

Română – învățământ preșcolar Titularizare

Model Subiect educatori Titularizare

Model Barem educator Titularizare

Model Subiect educator-puericultor Titularizare

Model Barem educator-puericultor Titularizare

Model subiect română_educatori_Titularizare 2021

Model barem română_educatori_Titularizare 2021

Subiect educator/puericultor Titularizare 2020

Barem educator/puericultor Titularizare 2020

Română model subiect – educatori creșă 2020

Română barem model subiect – educatori cresă 2020

Română model subiect – educatori grădiniță 2020

Română barem model subiect – educatori grădiniță 2020

Română – învățământ primar Titularizare

Model Subiect Română Titularizare

Model Barem Română Titularizare

Model subiect română_învățători_Titularizare 2021

Model barem română_învățători_Titularizare 2021

Română model subiect – învățători 2020

Română barem subiect – învățători 2020

Limba și literatura română Titularizare

Model Subiect Română Titularizare

Model Barem Română Titularizare

Model subiect română_profesori_Titularizare 2021

Model barem română_profesori_Titularizare 2021

Română model subiect – profesori 2020

Română barem subiect – profesori 2020

Matematică Titularizare

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax