Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Trupă de războinici daci, la Alba Iulia: Al treilea episod al proiectului „Ținutele Istoriei”, scris de istoricii de la Muzeul Unirii


Publicat

„Serialul” „Ținutele Istoriei” ajunge în acest an la episodul al treilea, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. După ce, în 2011, a readus la viață Personajele Istorice, iar în 2012 a creat Garda Romană de la Apulum, echipa de istorici de la Muzeu își propune să formeze o trupă de daci, cu costume tradiționale inspirate de pe Columna lui Traian și alte surse. 

Proiectul „Ținutele Istoriei III. Sub semnul lupului – Războinicii daci” este complet și urmează să fie depus în prima sesiune de finanțare din 2013, lansată de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Echipa de proiect este aceeași ca și pentru primele două proiecte și este formată din dr. Tudor Roșu, dr. George Bounegru, dr. Liviu Zgârciu, dr. Radu Ota, dr. Ilie Lascu, Rareș Diodiu.

În octombrie 2012, când a fost inaugurată Garda Romană de la Apulum, trupa de daci a fost interpretată de angajați ai Muzeului Unirii din Alba Iulia și ai Muzeului de Istorie din București.

Proiectul „Ținutele Istoriei II”, prin care a fost posibilă alcătuirea Gărzii Romane de la Apulum a fost câștigat de Muzeul Național al Unirii în luna martie, iar prin finanțarea de aproape 60.000 lei, au fost achiziționate costumele și echipamentele soldaților.

În anul 2011, prin proiectul „Ținutele Istoriei I”, câștigat de Muzeu în martie 2011, au fost „readuse la viață” personaje istorice care au animat „Noaptea Muzeelor”: Omul preistoric, Traian, Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari sau primul primar al Alba Iuliei, Camil Velican.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. roman

  marți, 05.02.2013 at 08:37

  In sfirsit si o stire inbucuratoare.
  Bravo

 2. Un Roman Mandru

  marți, 05.02.2013 at 18:47

  Are loc si o parada ? Sau o sa fie o chestie permanenta la sfarsitul saptamanilor de primavara – vara – toamna?

 3. Dada

  marți, 05.02.2013 at 20:21

  La inaugurarea proiectului „Garda romana de la Apulum”, n-a sosit nici o trupa de nici un fel de actori de la nici un Targu Mures!
  Dacii prezenti la acea manifestare sunt de fapt doi experimentati reenactori pe perioada dacica din Alba Iulia (membri ai Asociatiei Terra Dacica Aeterna din Cluj Napoca) si un angajat al Muzeului National al Unirii (Rares Diodiu). Lor li s-au adaugat 3 angajati ai muzeului National de Istorie din Bucuresti. Dezinformarea aceasta as pune-o in carca neprofesionalismului –

 4. Vilianus

  marți, 05.02.2013 at 20:24

  trupa de daci despre care vorbiti este de fapt din Alba Iulia o parte, iar restul (mai exact 3) sunt colaboratori veniti de la Muzeul de Istorie din Bucuresti

 5. George Bounegru

  sâmbătă, 09.02.2013 at 12:25

  In calitate de manager al proiectului imi asum faptul ca dintr-o regretabila eroare echipa nu a fost prezentata complet, lipsind numele colegei noastre dr. Anca Timofan.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO INTERVIU: Voicu Paul, candidatul PNL pentru Primăria Alba Iulia, la Testul de Sinceriate. Despre trecut, prezent și viitor

Publicat

Actualul viceprimar cu atribuții de primar și candidatul PNL Alba pentru funcția de primar al Municipiului Alba Iulia, Voicu Paul, a fost prezent la Testul de Sinceritate. 

În talk show-ul politic moderat de Dan Lungu, Voicu Paul a vorbit despre ce l-a motivat să intre în cursa pentru Primăria Alba Iulia, ce îl recomandă pentru funcția de primar al Municipiului, proiecte în implementare, dar și planuri de viitor pentru oraș. 

”În toți acești ani pe care i-am petrecut în Primăria Alba Iulia, pentru că nu am fost în altă parte am participat la toate proiectele care au fost scrise în acest oraș. Am colaborat cu o întreagă echipă de experți, de proiectanți, de executanți, funcționari publici, primari, viceprimari și pot spune că peste ani în Primărie au rămas cei mai buni oameni”, a declarat Voicu Paul în cadrul emisiunii.

De asemenea, Voicu Paul a mai vorbit despre proiectele care trebuie continuate în oraș pentru albaiulieni, dar și despre modul în care se poate îmbunătăți interacțiunea dintre autorități și cetățeni.

Mai mult de atât, candidatul PNL pentru funcția de primar al Municipiului a vorbit și despre una dintre problemele cu care se confruntă orașul: parcările.

Voicu Paul a prezentat ce proiecte derulează Primăria Alba Iulia în acest moment pentru amenajarea de parcări auto, dar și planurile de viitor în acest sens.

Vedeți răspunsurile date de Voicu Paul la fiecare întrebare în parte, în emisiunea ”Testul de sinceritate” pe Alba24.ro, moderată de Dan Lungu.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Problemă de securitate pentru cardurile VISA contacless. Ce vulnerabilitate conțin

Publicat

card

Conform cercetătorilor în domeniul securității cibernetice de la ETH Zurich, cardurile contactless VISA (inclusiv VISA Credit, Visa Debit, Visa Electron și V Pay Cards) conțin o vulnerabilitate.

Aceasta permite atacatorilor să efectueze tranzacții mari prin intermediul cardurilor pierdute sau furate, fără a cunoaște PIN-ul acestora. 

De asemenea, atacatorii pot realiza tranzacții offline neautentice la PoS.

Vulnerabilitatea este exploatată prin intermediul unui atac tip „man-in-the-middle”, fiind utilizată o aplicație pentru Android ce transmite terminalului informația că verificarea prin PIN nu este necesară, întrucât aceasta a fost efectuată pe dispozitivul clientului.

Informația a fost făcută publică și de către Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibertentică – CERT – RO, care citează Hackernews.com

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lucrări de reparații pe drumurile comunale și sătești din Bistra. Licitație de 1,9 milioane de lei, lansată în SEAP

Publicat

Primăria comunei Bistra a lansat marți, 22 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reparații străzi, drumuri comunale și sătești. 

Valoarea estimată a lucrărilor este cuprinsă între 1.600.000 ș1.900.000 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, având în vedere starea precară a străzilor şi drumurilor din comuna Bistra datorate degradărilor evolutive sub acţiunea factorilor climaterici şi mecanici, este necesară executarea lucrărilor de întreţinere specifice acestor tipuri de drumuri, în vederea aducerii acestora la o stare normală de exploatare şi care să asigure siguranţa şi confortul circulaţiei.

Pentru aceasta sunt necesare achiziţionarea a diverse tipuri de piatră – concasată, de construcţie, de carieră, nisip, balast, beton, etc. (livrarea + transportul) şi prestarea de servicii cu utilaje specifice reparaţiilor şi întreţinerii drumurilor (autobasculantă, autogreder, compactor, buldozer, etc.) lucrări reparații străzi asfaltate.

Durata contractului este de 36 luni.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO: Mesajul ministrului Nelu Tătaru, la Alba Iulia, pentru cei care protestează împotriva purtării măștilor în școli și licee

Publicat

Prezent marți, la Alba Iulia unde a viziat Spitalul Județean de Urgență Alba, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost întrebat de reporteri cum comentează protestele din ultimele zile împotriva purtării măștilor de copii în școli.

Acesta a pus accentul pe prevenție și că masca este cea mai sigură metodă de precauție în spații închise în lupta cu pandemia de coronavirus.

De asemenea, la poarta spitalului au fost prezente și câteva persoane care săptămâna trecută au protestat la Alba Iulia, în fața Prefecturii Alba, împotriva purtatului de măști în școli. Aceștia ar fi vrut să vorbească cu Nelu Tătaru despre acest subiect însă nu au avut ocazia.

”Tot ce înseamna studii, tot ce înseamnă recomandări, tot ce înseamnă evaluări, în această pandemie ne-au arătat că cea mai sigură metodă de precauție este portul măștii. Celelalte sunt complementare.

Unde nu putem respecta și dinstanțarea (n.r. în interiorul claselor de curs) portul măștii rămâne obligatorie. Suntem în spațiu închis, în spațiul de clasă, sunt reguli pe care mă gândesc părinții sau bunicii lor le-au indicat și trebuie să le respecte.(…)

Vrem să avem grijă de ei, vrem să avem grijă de cei de acasă, vrem să terminăm odată cu pandemia asta, trebuie să respectăm regulile”, a declarat Nelu Tătaru la Alba Iulia.

Reamintim că un grup de părinți au protestat în ultimele zile la Alba Iulia, dar și în țară împotriva purtării măștilor în unitățile de învățământ.

VEZI ȘI: VIDEO: Acțiune împotriva purtării măștilor la școală, organizată de un grup de părinți din Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate