Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Trupă de războinici daci, la Alba Iulia: Al treilea episod al proiectului „Ținutele Istoriei”, scris de istoricii de la Muzeul Unirii

Publicat

„Serialul” „Ținutele Istoriei” ajunge în acest an la episodul al treilea, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. După ce, în 2011, a readus la viață Personajele Istorice, iar în 2012 a creat Garda Romană de la Apulum, echipa de istorici de la Muzeu își propune să formeze o trupă de daci, cu costume tradiționale inspirate de pe Columna lui Traian și alte surse. 

Proiectul „Ținutele Istoriei III. Sub semnul lupului – Războinicii daci” este complet și urmează să fie depus în prima sesiune de finanțare din 2013, lansată de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Echipa de proiect este aceeași ca și pentru primele două proiecte și este formată din dr. Tudor Roșu, dr. George Bounegru, dr. Liviu Zgârciu, dr. Radu Ota, dr. Ilie Lascu, Rareș Diodiu.

În octombrie 2012, când a fost inaugurată Garda Romană de la Apulum, trupa de daci a fost interpretată de angajați ai Muzeului Unirii din Alba Iulia și ai Muzeului de Istorie din București.

Proiectul „Ținutele Istoriei II”, prin care a fost posibilă alcătuirea Gărzii Romane de la Apulum a fost câștigat de Muzeul Național al Unirii în luna martie, iar prin finanțarea de aproape 60.000 lei, au fost achiziționate costumele și echipamentele soldaților.

În anul 2011, prin proiectul „Ținutele Istoriei I”, câștigat de Muzeu în martie 2011, au fost „readuse la viață” personaje istorice care au animat „Noaptea Muzeelor”: Omul preistoric, Traian, Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari sau primul primar al Alba Iuliei, Camil Velican.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. roman

    marți, 05.02.2013 at 08:37

    In sfirsit si o stire inbucuratoare.
    Bravo

  2. Un Roman Mandru

    marți, 05.02.2013 at 18:47

    Are loc si o parada ? Sau o sa fie o chestie permanenta la sfarsitul saptamanilor de primavara – vara – toamna?

  3. Dada

    marți, 05.02.2013 at 20:21

    La inaugurarea proiectului „Garda romana de la Apulum”, n-a sosit nici o trupa de nici un fel de actori de la nici un Targu Mures!
    Dacii prezenti la acea manifestare sunt de fapt doi experimentati reenactori pe perioada dacica din Alba Iulia (membri ai Asociatiei Terra Dacica Aeterna din Cluj Napoca) si un angajat al Muzeului National al Unirii (Rares Diodiu). Lor li s-au adaugat 3 angajati ai muzeului National de Istorie din Bucuresti. Dezinformarea aceasta as pune-o in carca neprofesionalismului –

  4. Vilianus

    marți, 05.02.2013 at 20:24

    trupa de daci despre care vorbiti este de fapt din Alba Iulia o parte, iar restul (mai exact 3) sunt colaboratori veniti de la Muzeul de Istorie din Bucuresti

  5. George Bounegru

    sâmbătă, 09.02.2013 at 12:25

    In calitate de manager al proiectului imi asum faptul ca dintr-o regretabila eroare echipa nu a fost prezentata complet, lipsind numele colegei noastre dr. Anca Timofan.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax