Eveniment
FOTO-VIDEO: „Apulum victor!” Lupte cu gladiatori, lupte între romani și barbari și paradă militară cu Garda Romană, în Piața Cetății
Legiunea XIII Gemina s-a întors acasă, la Apulum, transformând Piața Cetății într-un veritabil Colosseum al Romei de la începutul primului mileniu. Garda Romană de la Apulum s-a prezentat în formulă completă, impecabilă, salutându-i pe cetățenii urbei prin tradiționala formulă „Ave!”, urmată de aclamații glorioase „Roma victor! Apulum victor”. Începând cu ora 17.00, în prezența oficialilor societății Apulumului, dar și ai Alba Iuliei, legionarii romani și-au demonstrat talentele de luptători și vorbitori de limba latină.
După intrarea oficială în arenă a senatorilor și guvernatorilor Apulumului (interpretați de istoricii Tudor Roșu, Liviu Zgârciu și George Bounegru, alături de domnițe), a primarului Mircea Hava și a președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și în prezența a sute de albaiulieni, au început luptele.
Pe rând, gladiatorii Ovidius, Hadrian și Darius s-au luptat pentru a obține „rudis”-ul, adică sabia romană care simboliza eliberarea din sclavie. Din „tribună”, albaiulienii s-au dovedit a fi miloși cu cei care pierduseră lupta, optând să le salveze viața prin aclamația „Mito!” și nu să îi trimită la moarte, așa cum ar fi putut dacă ar fi strigat „Iugula!”.
În continuare, Legiunea a XIII-a Gemina, condusă de centurion, a patrulat prin fața sutelor de albaiulieni fascinați de spectaculoasa lor apariție și execuție a comenzilor în limba latină. Atacați de barbari și daci, romanii au arătat că sunt aprigi și în luptă, câștigând bătăliile.
În final, publicul a „cucerit” Piața Cetății pentru o ședință foto cu războinicii daci și romani, cu senatorii și guvernatorii.
Acțiunea a fost rezultatul proiectului „Ținutele Istoriei II”, inițiat și câștigat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
Vă prezentăm o galerie foto-video de la eveniment:
FOTO-VIDEO: Vali CIONTEA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
ave muistibus
sâmbătă, 27.10.2012 at 00:08
:))))))))
Maari ********!!!!!
Iata ce mandrie ca ne-au ocupat romanii…si ce reconstituire fantezista si penibila a istoriei!!!
Penibilum istoricus..aveeee(-re-ati) gripa dacica!! 🙂
Curcanii astia imbracati in fundu´ gol par mai penibili ca si papagalii aia de la garda cetatii :))
Gluskab
sâmbătă, 27.10.2012 at 14:43
Curcani cum au fost, au încercat să reproducă cât mai bine ” acțiunea ” istorică. A fost benefic pentru copii, c-au avut parte de un astfel de episod. Dar, deaia merge așa bine pe la noi…majoritatea românilor sunt buni, chiar excelenti, la capitolul critică, însă puțini apreciază efortul depus în cazul de față. Contează mult să încerci și să fi susținut în ceea ce faci, nu să stai în spatele monitorului și s-arunci critici.
decebalus
duminică, 28.10.2012 at 20:51
Asemenea prostii merg la fel cum prostesti copii cu mos Craciun…ma indoiesc cat de benefic poate fi pt cineva asemenea „lectie” de istorie, poate pentru profesorii de istorie.
Ce e penibil e penibil, fara a vrea cineva sa fie excesiv de critic!
Oare se stie ca curcanii astia rosii in fundu’ gol iau o gramada de bani pentru mascarada asta??? mistoooo…
La fel ca si aia de la garda cetatii; nu v-ar veni sa credeti cati bani iau astia intr-o luna de pe mascaradele astea.
Si apoi e penibil si rusinos sa ne mandrim ca ne-au invadat asemenea neamuri „alese” ca romanii, mai tarziu austroungarii…probabil ca aveau uniforme mai frumoase decat bastinasii, dar e total absurd sa iti uiti adevaratele origini, ca popor si sa sustii ca, uite, ce frumosi sunt astia care ne-au invadat si civilizat…:). Nici nu e adevarat ca astia ne-au influentat, ca popor, in mod pozitiv. Ne-au furat bogatiile si de-a lungul istoriei ne-au lasat intr-un fel de criza de indentitate.
Ave Decebal!
unu`
luni, 29.10.2012 at 10:05
Ne bucuram ca dupa ce-ti versi laturile si frustrarea ne saluti cu ,,AVE,, binecunoscutul salut roman!!! Pe langa cartea de istorie ti-o recomandam si pe cea de gramatica. Matematica stii? Ia sa vedem 3+2×2 cat face? Din literatura nu te intreb ca o sa gasesti raspunsuri pe net…cu lucrul manual cred ca stai bine…Pentru vacanta de toamna care vine peste o saptamana ai tema sa pictezi un peisaj. Ajuta pe cei cu nervii slabiti..!!
rudotel
luni, 29.10.2012 at 21:43
Am o idee de afaceri pentru cresterea vanzarilor de rudotel in randul dacologilor: din primavara, in Piata Custozza, in fiecare weekend sa aiba loc o scena in care un legionar roman doboara singur in lupta 10 daci …..
Pilu
sâmbătă, 27.10.2012 at 11:55
Interesanta,inedita,captivanta si cu o tenta comerciala aceasta aparitie a Legiunii a-XIII-a Gemina. Din ce am citit eu aceasta era singura legiune in care culoarea scuturilor si a mantiilor era albastra fata de celelalte legiuni la care era rosie. Nu stiu pe ce considerente istoricii care au contribuit la renasterea acestei garzi au schimbat culorile, poate ne explica. Iar daca tot au schimbat istoria, la regizarea spectacolul de vineri puteau foarte bine sa-i lase sa castige si pe daci aceasta batalie, sigur participa si publicul in ajutorul lor.
Pe viitor asteptam si alte reconstituiri istorice ca de exemplu executia lui Horea si Closca, in care actuala garda,cu tobe, trambite si cavaleri cu frizieni vor fi in rolul cavalerilor din Toscana si a husarilor care i-au insotit pe cei doi legati la maini si la picioare cu lanturi, pana la podiumul pentru executie. In rolul preotului Ratiu, care i-a insotit mereu pana la executie se pot gasi multe persoane, la fel si a calaului Grancea .Noi spectatorii, plebea, am fi iobagii romani care au fost adusi cu forta din toate satele sa vad executia tragerii pe roata. Cu ce ochi vom mai vedea oare dupa acesta reconstituire istorica, garda cetatii care se schimba in fiecare zi cu fast , zidurile cetatii , podiumul executie, roata , Obeliscul ridicat in memoria celor trei revolutionari romani ? Cu ce ochi ? Pana la aceasta eventuala reconstituire va las pe voi sa va imaginati cu ce ochi vom mai vedea toate acestea.
Geo
sâmbătă, 27.10.2012 at 13:56
Cred ca la intrebarile de mai sus se poate raspunde cu alte doua>
1. Ne poti oferi o sursa literara antica in care se mentioneaza chestia asta cu albastrul , culoarea legiunii a XIII-a Gemina? O sursa istoriografica sau un monument pictat in aceste culori, o fresca , ceva? Nu vreau un link de pe net ca stim bine ca pe net oricine poate sa posteze orice…!
2. Puteai lansa garda romana de 12 oameni care la primul lor spectacol erau invinsi de 6 daci?
PS. Se vor face recrutari pentru trupele de daci. Sunt sigur ca o sa vii sa te inscrii!
Pilu
sâmbătă, 27.10.2012 at 18:51
Pt. Geo.
Eu nu am acces decat la internet ca sursa de informare in asemenea domeniu, nicidecum la documente istorice care se gasesc in marile muzee. De aceea cred ca istoricii nostri ne vor lamuri candva ca informatia de pe net in care se spune despre mantiile si scuturile ca au fost de culoare albastra este falsa.
Chiar daca nu ma inscriu la recrutarile pentru trupele de daci, eu ma consider un urmas al dacilor si al motilor lui Horea.
Astept sa-mi raspunzi la ultima intrebare din mesajul anterior.
PS. Poate iti faci timp sa vizionezi pe Youtube – Dacii- adevaruri tulburatoare.
Toate cele bune !
Mbutu
sâmbătă, 27.10.2012 at 22:09
Fiecare se poate considera si urmasul lui Mbutu Sese Seko, daca vrea. Dar in particular. Dar nu iesi in public cu tampenii din astea, ca te faci de ras. E aberant sa pui semnul egal intre daci si moti. Si ce lamurire mai vrei, nu te-a lamurit ala de mai sus? Ce naiba e asa dilematic? Nu avem nici o dovada ca e albastru si gata.
Pilu
duminică, 28.10.2012 at 10:54
pt. urmasul lui Mobutu
Eu nu am nimic impotriva daca dumneata te consideri un urmas al ,,marelui” Mobutu S.S.K.N.W. Za Banga dar cred ca grosimea buzelor si culoarea pielii te vor contrazice.
,,Ala de mai sus ” , cum ii spui dumneata in mesaj domnului Geo, cred ca a citit si a inteles mesajul meu asa ca nu este nimic dilematic, iar daca voi nu aveti dovezi asta nu inseamna ca ele nu exista.
Cele bune si vizionare placuta ! .
Geo
duminică, 28.10.2012 at 19:00
Personal nu empatizez cu protocronistii, cu dacologii, cu cei care isi reprima frustrarile in idei de genul: noi am fost candva cei mai buni, cei mai tari dar alti….bla-bla,, Nu empatizez nici cu cei care ne considera mereu un neam de slugi si ca orice fapt istoric (mai mult sau mai putin maret) petrecut candva, s-a facut fie fara voia noastra, fie din intamplare, fie ca ne-au fortat altii… etc. In istorie nu e loc de excese. Filmul ala pe care l-am vazut si eu nu e facut de istorici ci de pseudoistorici. Ar fi bine ca inginerii sa-si vada de treaba lor, medicii(gen savescu )de a lor , iar fostii militari (gen Chelaru) de pensia lor. Cand fiecare isi va face BINE treaba sa pentru care are studii (mai multe sau mai putine, dupa caz) si competentele necesare, atunci vom progresa. atunci vom fi deopotriva si patrioti, pentru ca ne respectam pe noi, munca noastra, ne onoram prezentul si in felul asta ne facem demni urmasi ai cui vrem noi… Atunci vom impune respect si altora. Dar cata vreme noi nu ne respectam pe noi si vrem mereu sa driblam pe aici prin viata una-alta…Putem sa ne mandrim cu Horea cu Avram Iancu, sa ne ascundem in crezuri care ne folosesc interior drept paravan…si sa chibitam de pe margine.
Pilu
luni, 29.10.2012 at 14:37
Pt. Geo
Abordand o asemenea pozitie ca – fiecare sa-si vada de treaba lui- ( specifica celor care s-au considerat stapani in decursul istoriei iar toti ceilalti considerati sclavi) nu este decat o incercare la fel ca si in trecut de a introduce pumnul in gura celor care mai au cate ceva de spus. Din pacate v-am citit protestul din 2010 impotriva Cong. Malus Dacus si am constatat cu tristete ca nu va face deloc cinste nici ca specialisti ,nici ca romani.Chiar toti semnatarii acelei scrisori sunteti ferm convinsi de ideile din continut ? Daca da ,eu cred ca este de vina continutul mesajelor de pe tablitele de blestem din plumb gasite in mormintele ,,profanate” care au ajuns unde trebuie si acum v-au afectat negativ. Despre imperiul roman se cunosc suficient de multe date asa ca lasati necropolele romane si incercati sa va canalizati energiile pe asezarile dacice cunoscute .Sunt sigur ca o sa aveti surprize mari . Referitor la : ,, ne facem demni urmasi ai cui vrem noi ” din mesajul de mai sus .Noi nu vrem sa ,,ne facem” urmasi decat ai acelora ai caror suntem , altii ne-au facut urmasi ai cui au vrut ei in functie de interesele lor . Mult succes in cetatile dacice !
PS. Nu mi-a raspuns nimeni la intrebarea din mesajul 1 referitor la reconstituirea acelui eveniment descris.
Geo
luni, 29.10.2012 at 22:14
1.Daca atata ai priceput din mesajul meu…atunci chiar nu ma pot cobora la nivelul tau. Risc sa-mi pierd timpul cu cine nu trebuie. Frustrarile legate de originea proprie nu trec prin discutii stiintifice. Daca teorie este contrazisa prin practica, in cazul tau se inlatura practica si ramane teoria preconceputa!! 2.Iar daca protestul impotriva dezaxatilor alora imi face cinste, e treaba mea! Eu macar nu ma ascund sub un nick-name. Nu-mi e rusine cu cine sunt si nici nu ma pretind a fi altceva decat sunt. Restul ti le spun in particular. Punct.
Mbutu
marți, 30.10.2012 at 02:14
Vezi-ti de pilule, ma Pilule… Tu chiar nu iti dai seama ca esti bolnav?
Pilu
marți, 30.10.2012 at 12:37
In fine, eu zic ca este mai bine sa lasi comentariile de acest fel ca nu te ajuta cu nimic, nu te fac sa pari nici mai inteligent, nici mai frumos, ba din contra .
rudotel
marți, 30.10.2012 at 16:55
Sfatul medicului: rudotelul merge bine cu varza, branza, viezure ….
Pilu- le pt, ,,doctore''
marți, 30.10.2012 at 19:39
Bine ,, doctore” . O sa tin cont de recomandare si maine dimineata la prima ora o sa le aveti la birou sa va continuati tratamentul . In afara de cele specificate, cu ce mai doriti sa le luati, cu aqua Apoulon , voda sau viz ? Daca nu reusiti sa va treziti din cauza somniferelor pe care le-ati luat in urma cosmarului in care se facea ca sunteti urmas de-al lui Bobutu …Za Banga , nu-i nimic, le puteti lua mai tarziu . Eu oricum vi le trimit. Cele bune !
Pingback: 15-18 noiembrie: Alba Iulia participă la Târgul Național de Turism al României. Vezi cum va fi promovată „destinația turistică de excelență” | Alba24
Pingback: Trupă de războinici daci, la Alba Iulia: Al treilea episod al proiectului „Ținutele Istoriei”, scris de istoricii de la Muzeul Unirii | Alba24