Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un maistru de la Fabrica de Arme Cugir, condamnat după ce o angajată și-a pierdut două degete, într-un accident. Ce s-a întâmplat

Publicat

fabrica de arme cugir 2

Un maistru de la Fabrica de Arme Cugir a fost condamnat de magistrații Curții de Apel Alba Iulia, după ce în urmă cu mai bine de patru ani, a pus o angajată să lucreze la un utilaj pentru care femeia nu era pregătită. În timp ce lucra cu utilajul femeia a suferit un accident de muncă, iar în urma accidentului două degete i-au fost amputate.

În data de 26 ianuarie 2022, maistrul de pe secția pe care care lucra femeia a încercat să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției, însă magistrații Judecătoriei Alba Iulia au considerat că pedeapsa ar fi prea blândă, raportat la faptele petrecute. Apoi, dosarul a ajuns în apel, pe masa magistraților Curții de Apel Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: Niciun vinovat, la patru ani de la mutilarea unei angajate a Fabricii de Arme Cugir, în urma unui accident. Ce s-a întâmplat

În apel, în data de 25 mai 2022, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au considerat că acordul de recunoaștere încheiat respectă toate prevederile legale și că pedeapsa din acord este suficientă.

Ce s-a întâmplat

Femeia era angajată la Fabrica de Arme Cugir, iar, în data de 13 iulie 2018, i-a fost dată o responsabilitate pentru care nu avea competențe.

Mai exact, femeia lucra în cadrul Atelierului Flux 2: ”numitul B.E., angajat în cadrul aceleiași societăți comerciale pe postul de reglor, cu toate că nu avea această competență, i-a trasat sarcina de a utiliza o mașină de frezat piese metalice, iar, în timpul activității, victima a suferit un accident la mâna dreaptă, în urma căruia i-au fost amputate două degete, suferind leziuni traumatice ce necesită pentru vindecare 60-65 de zile de îngrijiri medicale, fiindu-i cauzată și o infirmitate”, se arată în motivarea instanței.

În urma anchetei, oamenii legii au descoperit că maistrul care supraveghea angajații a dat ordin ca femeia să lucreze pe aparatul respectiv. Primul angajat care i-a spus femeii să lucreze a fost scos din cercetare, dosarul său fiind clasat.

CITEȘTE ȘI: VIDEO REPORTAJ: Ziua în care Cugirul a explodat. Fluturașii de salarii, scânteia protestelor de la cele două fabrici de armament

Potrivit motivării instanței, la data de 13.07.2018, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu la Fabrica de Arme Cugir S.A., unde era angajat pe postul de maistru, inculpatul nu a respectat dispozițiile legale privind securitatea și sănătatea în muncă, pentru activitatea de frezor, deoarece, pe de o parte a permis numitului B.E. să repartizeze sarcinile de muncă angajaților din cadrul Atelierului Flux 2, deși această obligație îi revenea exclusiv inculpatului, iar, pe de altă parte, i-a permis persoanei vătămate să lucreze pe mașina de frezat fără ca aceasta să aibă pregătirea necesară, cu consecința producerii unui accident în urma căruia acesteia i-au fost amputate două degete de la mâna dreaptă, și a suferit, totodată, leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 60-65 de zile de îngrijiri medicale, precum și o infirmitate”, se arată în documentul citat.

Daune de 50.000 de lei

Femeia mutilată a cerut daune de 200.000 de lei din partea Fabricii de Arme Cugir, după ce a rămas fără două degete de la mâna dreaptă.

CITEȘTE ȘI: O angajată a Fabricii de Arme Cugir, mutilată într-un ACCIDENT de MUNCĂ, a dat în judecată compania. Daune de sute de mii de lei

După aproape doi ani de ședințe de judecată pe rolul Tribunalului Alba, în data de 13 iulie 2021, magistrații instanței au admis în parte cererea acesteia și au decis ca 50.000 de lei este de ajuns pentru suferința acesteia.

Pedeapsa primită de maistru

În data de 25 mai, judecătorii Curții de Apel Alba Iulia, au decis că pedeapsa amenzii penale este suficientă și are aptitudinea de a-și atinge scopul preventiv și educativ urmărit prin aplicarea ei; în fine, nu trebuie ignorat faptul că infracțiunea comisă a fost săvârșită din culpă și reprezintă un eveniment izolat în viața inculpatului. Drept urmare au admis acordul de recunoaștere a vinovăției respins în primă instanță de magistrații Judecătoriei Alba Iulia.

Maistrul a fost condamnat pentru infracţiunea de nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă și vătămare corporală din culpă, fiind obligat de instanță la o amendă penală de 2400 lei.

Decizia a fost definitivă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gasca

    sâmbătă, 28.05.2022 at 19:30

    Pe vremuri, sefii de la PM PSI, erau primii caŕe erau dati afara.
    Azi, Putin e de vina !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax