Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Vacanța 2022: Concediul în Grecia, mai scump anul acesta. Prețurile sunt în creștere. Condițiile de călătorie până în 15 iunie

Publicat

Prețurile în Grecia au înregistrat rate de creștere foarte mari în ultimele luni, aproape cele mai mari din ultimele două decenii, potrivit presei elene. Totuși, țara rămâne una dintre cele mai ieftine și plăcute destinații de vacanță și în 2022. Și condițiile de călătorie au fost actualizate.

Pentru public, pare un șoc psihologic, scrie greektimes.com. De exemplu, celebrul gyros grecesc costă deja 4 euro, dar, dacă este servit pe farfurie, poate ajunge și la 7 euro, scrie și publicația sârbă Telegraph Business.

Vezi și Concediu în Grecia 2022. Prețuri la mâncare și combustibil, informații despre drum și ponturi pentru o vacanță reușită

O ceașcă de espresso freddo costă 5 euro și o bere mică este acum 4-5 euro. Prețul produselor de patiserie rămâne în mare parte același, cel puțin deocamdată.

Și prețul combustibilului a crescut, dar este încă mai ieftin la unele pompe decât în ​​Serbia.

Vezi: Concediu în Grecia 2022. Cât costă drumul cu mașina: prețul la motorină și benzină în Macedonia, Serbia și Bulgaria. Alte taxe

Cât costă un prânz în Grecia

Un prânz pentru o singură persoană la o tavernă din Thasos costă 25-30 de euro, chiar şi mai mult.

Prețurile medii pentru souvlaki au crescut mult mai repede decât inflația, potrivit Antena 3.

Cele mai mari prețuri se înregistrează la fructele de mare, dar și la mâncărurile tradiționale grecești.

Mulți dintre turiști spun că sunt nevoiți să dea și cu 50% mai mult pe mâncare față de acum doi ani.

Lipia cu carne la grătar, cu salată, iaurt și usturoi costă acum în medie 3,30 euro (3,55 dolari) în zona Atenei, cu 30% mai mult decât vara trecută.

Prețul cărnii de porc a crescut cu 30% în ultimele 12 luni, cel al uleiului de floarea-soarelui importat în general din Ucraina cu 125%, iar facturile la electricitate cu peste 100%.

Prețuri estimate pentru Grecia 2022

Siteul specializat nomadicmatt.com a făcut o analiză a ceea ce ar trebui să aștepte turiștii sezonului 2022 în Grecia. Prețurile sunt exprimate în euro.

  • Cameră privată de la hostel: 30-60 euro/noapte (deși, pe Santorini sau Mykonos poate ajunge până la 75 de euro)
  • Dormitor comun la hostel: 15-20 de euro
  • Hotel cu buget redus: 40-60/noapte (deși, uneori, puteți găsi pensiuni de până la 25)
  • Gyros (și alte mâncăruri ieftine de mâncare): 2-3-4 euro
  • Pahar de vin la restaurant: 2,5–4 euro
  • Apă îmbuteliată la magazin alimentar: 0,30 euro
  • Apă îmbuteliată (într-un restaurant): 1 euro
  • Salată grecească: 5,50–8 euro
  • Felul principal grecesc: 8-12 euro
  • Cina fructe de mare: 15-20 euro
  • Prânz: 10-12 euro
  • Cocktail-uri: 12-15 euro
  • Bere: 2-4-5 euro
  • Tururi turistice: 15-50 euro
  • Tururi cu barca: 10-35 euro
  • Feriboturi: 25-70 euro
  • Autobuze/metrouri publice intraurbane: 1-2 euro/cursă
  • Muzee majore/situri istorice: 10-20 euro

Iunie 2022: Condițiile de călătorie în Grecia

MAE informează cetățenii români care intenționează să tranziteze Macedonia de Nord, având ca destinație Grecia, că în perioada sezonului estival 2022 se preconizează timpi mari de așteptare la trei puncte de trecere a frontierei rutiere.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să tranziteze Republica Macedonia de Nord, având ca destinație Republica Elenă, că în perioada sezonului estival 2022 se preconizează timpi mari de așteptare la următoarele puncte de trecere a frontierei rutiere: Bogorodica-Evzoni, Medžitlija-Níki și Dojran-Doirani.

„Cetățenii români sunt sfătuiți să se asigure că dețin suficient combustibil, apă și alimente”, potrivit atenționării de călătorie.

Informații privind fluxul de la punctele de frontieră ale Republicii Macedonia de Nord sunt oferite de camerele video disponibile aici: https://www.roads.org.mk/315/video-kameri.

Condițiile de călătorie în Grecia au fost actualizate pe site-ul Ministerului de Externe (MAE). De la 1 iunie și până la 15 iunie, purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie în spațiile interioare din Republica Elenă.

Măsura de relaxare parțială (publicată în Monitorul oficial al R. Elene – FEK nr. 2676 din 31.05.2022) se aplică în mod diferențiat, astfel:

  • rămâne obligatorie purtarea măștii  (tip FFP-2, N95 sau mască dublă – textilă/chirurgicală) în unitățile medicale de orice tip (spitale, policlinici, centre de recoltare, laboratoare etc), centrele de asistență pentru bătrâni și persoane cu dizabilități, precum și în celelalte structuri cu specific similar
  • masca (tip FFP-2, N95 sau dublă – textilă/chirurgicală) va fi purtată în toate mijloacele de transport public urban (metrou, tramvai, trenul urban ISAP, autobuze și troleibuze), pentru care nu se eliberează bilete cu locuri numerotate și în interiorul cărora pot fi aglomerări de persoane
    Notă: În mijloacele de transport public interurban, unde locurile pasagerilor sunt numerotate, respectiv pentru aeronave, nu va fi necesară folosirea măștii
  • pasagerii din taxi vor purta în continuare mască de protecție tip FFP-2, N95 sau dublă – textilă/chirurgicală
  • masca (tip FFP-2, N95 sau dublă – textilă/chirurgicală) rămâne obligatorie pentru pasagerii tuturor mijloacelor de transport maritime;
    decizia de a purta în continuare masca de protecție rămâne la latitudinea fiecărei persoane, iar efectul acestei măsuri de relaxare va fi evaluat ulterior, în vederea implementării celor mai eficiente decizii de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Angajații care nu au fost imunizați vor fi în continuare obligați să prezinte, săptămânal, rezultatul negativ al unui test Covid-19.

Începând cu data de 1 mai 2022:

  • a fost eliminată obligativitatea prezentării unui certificat valabil de vaccinare sau de recuperare după COVID-19 ori ale unor rezultate negative ale testelor pentru SARS-CoV-2 (PCR sau test rapid antigen) pentru toate categoriile de persoane care intră pe teritoriul Republicii Elene (aerian, terestru, feroviar sau maritim), indiferent de statul de proveniență
  • accesul în toate spațiile interioare este permis tuturor categoriilor de persoane fără a mai fi necesară prezentarea vreunui document referitor la statutul epidemiologic: certificat european de vaccinare, dovada trecerii prin boală, rezultatul unui test PCR sau rapid antigen. Măsura se aplică până la data de 1 iunie 2022, urmând să fie anunțate noi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Recomandările MAE pentru turiști:

  • respectarea cu strictețe a normelor privind purtarea măștii de protecție (FFP-2, KN-95 sau 2 măști chirurgicale suprapuse) și respectarea distanței între persoane
  • utilizarea tuturor punctelor de intrare în Republica Elenă
  • respectarea cu strictețe a măsurilor comunicate de autoritățile elene, inclusiv în cazul unei eventuale diagnosticări cu COVID-19 pe perioada vacanței

În cazul în care au nevoie de asistență consulară, cetățenii români pot apela la Ambasada României la Atena sau la Consulatul General al României la Salonic, inclusiv prin apelarea numărului de urgență, dacă situația în care se află are caracter de urgență.

  • Ambasada României la Atena – Secţia Consulară: Telefon 00302106728879 sau 00302106728875;
  • Consulatul General al României din Salonic: Telefon 00302310340088 sau 00302310340089.​

Numere de telefon de urgenţă ale autorităţilor publice din Republica Elenă

  • 112 – Număr general de urgenţă
  • 100 – Poliţia elenă
  • 166 – Asistenţa medicală de urgenţă
  • 199 – Pompierii
  • 171 – Poliţia turistică
  • 0030 210 5284209 și 0030 210 5284121 – poliţia rutieră Atena
  • 00302107793777 – prim ajutor în caz de otrăvire
  • 30 210 5284209 și 0030 210 5284121 – poliţia rutieră Atena

MAE: Atenționare de călătorie pentru românii care merg în Grecia prin Macedonia de Nord

MAE informează cetățenii români care intenționează să tranziteze Macedonia de Nord, având ca destinație Grecia, că în perioada sezonului estival 2022 se preconizează timpi mari de așteptare la trei puncte de trecere a frontierei rutiere.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să tranziteze Republica Macedonia de Nord, având ca destinație Republica Elenă, că în perioada sezonului estival 2022 se preconizează timpi mari de așteptare la următoarele puncte de trecere a frontierei rutiere: Bogorodica-Evzoni, Medžitlija-Níki și Dojran-Doirani.

„Cetățenii români sunt sfătuiți să se asigure că dețin suficient combustibil, apă și alimente”, potrivit atenționării de călătorie.

Informații privind fluxul de la punctele de frontieră ale Republicii Macedonia de Nord sunt oferite de camerele video disponibile AICI .

Pentru detalii privind condițiile de intrare în R. Elenă se recomandă consultarea paginii web a MAE: https://www.mae.ro/node/51914.

„Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Skopje: +38923228058, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Macedonia de Nord: +38970239980.Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://skopje.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie”, conform sursei citate

surse: MAE, Antena 3

sursa foto: arhivă, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax