Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Vasile Raica, primarul comunei Râmeț, condamnat pentru infracțiuni de corupție. Cum a scăpat de pedeapsă un alt funcționar

Publicat

Primarul comunei Râmeț, Vasile Raica (PSD) a fost condamnat  la doi ani de închisoare cu suspendare, de magistrații Tribunalului Alba, pentru infracțiuni de corupție.

Trimisă în judecată, alături de primar, a fost și Daniela Gligor, inspector principal în cadrul Primăriei, față de care procesul penal a fost încetat pentru infracțiunile de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată, deoarece a intervenit prescripția.

De asemenea, magistrații i-au obligat în solidar pe ”Raica Vasile şi Gligor Daniela la plata sumei de 37.840,30 lei şi respectiv inculpatul Raica Vasile la plata sumei de 278.010,49 lei”, se arată în motivarea instanței.

Decizia Tribunalului Alba a fost dată vineri, 5 august 2022.

Cei doi au fost trimiși în judecată în anul 2020 de către DNA Alba Iulia.

Atunci, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  • Vasile Raica, la data faptei primar și viceprimar al comunei Râmeț, județul Alba, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
  • Daniela Gligor, funcționar în cadrul Primăriei Râmeț, județul Alba, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

CITEȘTE ȘI: Primarul din Râmeț și un angajat al primăriei, trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Ce spune Vasile Raica

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

”În perioada 2010-2016, inculpatul Raica Vasile, în calitățile menționate mai sus, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), pe numele altei persoane, mai multe documente false și inexacte(adeverințe, angajamente, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

O parte din acele documente ar fi fost întocmite de inculpata Gligor Daniela, în calitate de funcționar în cadrul Primăriei Râmeț, județul Alba.

Prin aceste demersuri, inculpatul Raica Vasile ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 315.851 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați”, se arată în răspunsul DNA, la momentul trimiterii în judecată”.

Scandal la primărie la câteva zile de la trimiterea în judecată

La câteva zile după trimiterea în judecată a primarului, secretara comunei, C. B. a denunțat faptul că este împiedicată și amenințată să își desfășoare activtitatea în instituție, chiar de către primarul Vasile Raica.

Atunci, în urma denunțului, procurorii DNA Alba Iulia, au cerut arestarea preventivă a primarului Raica însă magistrații Tribunalului Alba au respins cererea.

CITEȘTE ȘI: Scandal la primăria Râmeț după trimiterea în judecată a primarului pentru corupție. Secretara a denunțat că este amenințată

Reprezentanții Tribunalului Alba au transmis pentru alba24.ro că, la data de 18 decembrie 2020, secretara primăriei, care era și martor în dosarul de corupție, a făcut un denunț în care declarat că ”este ameninţată şi împiedicată să îşi desfăşoare activitatea la locul de muncă de către inculpatul Raica Viorel”, se arată în răspunsul trimis de Tribunal.

Minuta pe scurt

(…) încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei GLIGOR DANIELA, … pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declara?ii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat ob?inerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (…) (campania 2010), întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale.

2.(…) condamnă pe inculpatul RAICA VASILE … la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (7 acte materiale, campaniile 2010-2016).

(…)  aplică inculpatului Raica Vasile pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1, lit.a), b) C.penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de 2 ani, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

(…)  dispune suspendarea executării pedepsei de 2 (doi) ani închisoare, sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 3 (trei) ani,

(…) pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunită?ii pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Primăriei municipiului Aiud sau a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud, c

(…) admite acțiunea civilă formulată de partea civilă Agenția de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) și în consecință, obligă în solidar inculpații Raica Vasile şi Gligor Daniela la plata sumei de 37.840,30 lei şi respectiv inculpatul Raica Vasile la plata sumei de 278.010,49 lei, precum şi la plata dobânzilor și penalităților aferente(…)
Document: Hotarâre  86/2022  05.08.2022

Decizia magistraților Tribunalului Alba nu este definitivă. Ea poate fi atacată în apel, la Curtea de Apel Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax