Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vești bune din Oradea: Femeia din Alba suspectă de botulism a primit serul de antitoxină. Starea de sănătate nu mai este critică

Publicat

Femeia din Alba Iulia care a fost transportată de urgență, miercuri, 19 octombrie, la Oradea, cu suspiciunea de a fi infectată cu botulism, a primit serul de antitoxină. 

Mai exact, serul a fost administrat în cursul serii, după ce a ajuns de urgență cu un elicopter SMURD. Potrivit Luciei Daiana, director medical al Spitalului Județean Oradea, starea pacientei după administarea serului era ușor ameliorată. 

Autoritatea cu atribuții în domeniu refuză să facă public numele magazinului și tipul de conservă pe care femeia l-a consumat, motivând că analizele încă nu sunt finalizate.

„Aseară, după administrarea tratamentului, starea dumneaei era ușor ameliorată. A primit serul de antitoxină botulinică și starea pacientei nu mai era critică, era stabilă și ușor ameliorată. O nouă evaluare s-a făcut în această dimineață, de către medicii de terapie intensivă și de boli infecțioase, și urmează să primesc și aceste informații”, a declarat dr. Lucia Daina, director medical al Spitalului Județean Orade, pentru reporterii ziarului bihoreanul.ro.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Femeia din Alba, suspectă de botulism, transportată cu elicopterul la Oradea. Medic: ”Administrarea serului este vitală”

Reamintim că femeia a consumat o conservă de pește cu salată, acesta fiind motivul probabil al infectării. Mai exact, o femeie în vârstă de 45 de ani din Alba este suspectă de botulism, fiind primul caz înregistrat în istoria recentă a județului. DSP Alba a emis și alerta SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje – sistem de raportare a problemelor legate de siguranța alimentelor în Cadrul UE).

Potrivit DSP Alba, pacienta s-a prezentat marți la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba Iulia cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) și a necesitat internare.

Data de debut a bolii este 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu pește din conservă. În 17 octombrie simptomele s-au accentuat iar în data de 18 octombrie pacienta a decis să se prezinte la spital.

Conservele de pește, retrase de la vânzare.

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba a notificat depozitul logistic care aprovizionează magazinele din judeţ cu sortimentul respectiv de conservă de peşte să retragă de la comercializare produsele din lotul respectiv aflate pe rafturile magazinelor.

Autoritățile nu au precizat magazinul și nici tipul de conservă consumat.

CITEȘTE ȘI: UPDATE: Femeie din Alba, suspectă de BOTULISM, după ce a consumat pește din conservă. Va fi transferată cu elicopterul la Oradea

Boala numită botulism, rară, dar extrem de gravă, este provocată de o toxina eliminată de o bacterie (neurotoxina botulinică).

Oamenii o pot lua consumând alimente contaminate sau dacă o rană deschisă ajunge în contact direct cu sporii bacteriei respective.

În lipsa unui tratament rapid, infecția poate duce la probleme mari de sănătate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Maria

    joi, 20.10.2022 at 22:36

    De ce nu se mentioneaza numele producatorului si al produsul? Ce legile lui peste prajit exista in Romania? Adica persoanele care au cumparat si consumat/urmeaza sa consume conservele se pot infecta linistite pentru ca institutiile de stat dorm in papucii statului????
    Sa va fie rusine! Asta se numeste incompetenta si nesimtire.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax