Connect with us
Publicitate

BLAJ

VIDEO: 50.000 de locuri pentru pelerini, pe Câmpia Libertății. Blajul, între agitație și emoție înainte de vizita Papei


Publicat

Pregătirile pentru vizita Papei Francisc la Blaj intră în linie dreaptă, a declarat pentru Alba24, primarul orașului, Gheorghe Rotar. Numărul persoanelor care vor avea acces pe Câmpia Libertății, locul principal de desfășuare al evenimentelor, va fi suplimentat, astfel încât acolo vor încăprea aproximativ 50.000 de pelerini, dintre care 4.200 pe scaune

Aceștia vor intra în zonă cu un bilet primit de la parohia din care fac parte, care este uninominal și netransmisibil. De aceea vor avea nevoie și de cartea de identitate.

Vezi și: VIDEO: Desfășurare de forțe la Blaj, pentru pregătirea vizitei Papei Francisc. Orașul, împânzit de agenți de securitate

Cei care nu vor putea intra pe Câmpia Libertății, vor putea aștepta în Piața 1848, situată în centrul orașului, pe unde Sfântul Părinte va trece și unde îi va saluta pe oameni. Acolo va fi amplasat și un ecran gigant.

parc piata 1848 primarie blaj

Gheorghe Rotar a spus că este greu de estimat numărul total al oamenilor care vor veni la Blaj, dar că potrivit estimărilor instituției,poate fi vorba de 60.000 până la 100.000. Potrivit acestuia, parcările vor fi amenajate pe marginea drumurilor dar și pe pășunile din apropierea orașelor, puse la dispoziție de cetățeni.

În aceste condiții, toată lumea va trebui să meargă pe jos până pe Câmpia Libertății, timpul maxim de deplasare fiind de 27 de minute. Rotar mai spune că doar persoanele cu handicap și cele foarte în vârstă vor fi transportate cu niște microbuze speciale.

De asemenea, într-un sat din apropiere va fi amenajată o zonă de campare.

”Pe Câmpia Libertății așteptăm în jur de 50.000 de pelerini, cât este și capacitatea maximă, care vor să asiste la acest moment istoric, pentru Transilvania și mai ales pentru Blaj. Dintre care (n.r cele 50.000 de locuri) 4.200 sunt pe scaune și restul o să fie în picioare. De sâmbătă seara, adică de pe data de 1 iunie o să închidem accesul circulației în zona centrală a municipiului.

Referitor la pelerini, dacă cumva vor fi mai mulți de 50.000 (n.r. pe Câmpia Libertății) vor putea fi prezenți în Piața 1848, unde vom instala ecrane mari, pe care se va putea viziona întreaga manifestare. După care, Sanctitatea sa va tot prin Piața 1848 și pelerinii îl vor putea vedea. De asemena accesul va fi foarte restricționat pentru a putea să ne organizăm așa cum trebuie și să creăm o degringoladă”  a declarat Gheorghe Valentin Rotar.

g

Referitor la locurile de parcare, primarul din Blaj a mai declarat că: ”Distanța de la locurile de parcare, de la zonele unde vor fi închise, cea mai mare distanță la pas va fi de 27 de minute, parcările vor fi la intrare în oraș, o alta va fi la podul de peste calea ferată, o altă parcare va fi lângă podul de pe Râul Târnava. Blocajele vor fi în interiorul orașului, nu închidem tot orașul.  Pentru cei în vârstă și persoanele cu handicap o să asigurăm microbuze speciale cu platforme și cu asistență medicală aferentă.”

Cu o jumătate de zi înainte de sosirea Papei, vânzarea de alcool va fi interzisă în tot orașul. În Parcului Avram Iancu din oraș va fi amplasată zona comercială, unde se va vinde mâncare și băutură (doar băuturi nealcoolice).

campia libertatii blaj

Papa Francisc se va afla la Blaj în data de 2 iunie, duminică. Acesta va sosi pe Câmpia Libertății în jurul orei 10,30 și va oficia Divina Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi martiri greco-catolici.

Va ține apoi o cuvântare (omilia sanctității sale) și, după masă, va participa la o întâlnire cu comunitatea romă din Blaj. La final va oferi celor prezenți un salut și va pleca spre Sibiu, unde, la ora 17:20, va avea loc ceremonia oficială a plecării.

Citește și Papa Francisc va beatifica, la Blaj, şapte episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste

Programul vizitei Apostolice a Sanctității Sale Papa Francisc în România:

Vineri, 31 mai 2019

11:30 – Aterizare pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București

 • Ceremonia de bun venit

12:00 – Ceremonia oficială de primire, Palatul Cotroceni

 • Ceremonial militar
 • Fotografie oficială

Convorbiri tête-à-tête dintre Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și Sanctitatea Sa Papa Francisc

13:00 – Întâlnire cu autoritățile, societatea civilă și corpul diplomatic, Palatul Cotroceni

 • Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis
 • Discursul Sanctității Sale Papa Francisc

15:45 – Întâlnire privată cu Preafericirea Sa, Părintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Palatul Patriarhiei

Întâlnire cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, Palatul Patriarhiei

 • Discurs al Sanctității Sale

Rugăciune „Tatăl Nostru”, alocuțiuni și cântări pascale, Catedrala Națională

 • Salut al Sanctității Sale

Sfânta Liturghie, Catedrala Catolică „Sfântul Iosif”

 • Omilia Sanctității Sale

Sâmbătă, 1 iunie 2019

11:20 – Sosire la Sanctuarul marian din Șumuleu-Ciuc

11:45 – Sfânta Liturghie, Sanctuarul marian din Șumuleu-Ciuc

 • Omilia Sanctității Sale

17:25 – Vizită la Catedrala „Sfânta Maria Regină” din Iași

Întâlnire Mariană cu tinerii și cu familiile, Palatul Culturii din Iași

 • Discurs al Sanctității Sale

Duminică, 2 iunie 2019

10:35 – Sosire la Câmpia Libertății din Blaj

10:45 – Divina Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi martiri greco-catolici, Câmpia Libertății din Blaj

 • Omilia Sanctității Sale; „Regina Coeli”

15:40 – Întâlnire cu comunitatea romă din Blaj

 • Salut al Sanctității Sale

17:00 – Sosirea la Aeroportul Internațional din Sibiu

17:20 – Ceremonia oficială a plecării

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Portugalia își redeschide granițele pentru turiști. Condiții pentru cei care vor să meargă cu avionul

Publicat

Uşile Portugaliei sunt deschise turiştilor, a declarat vineri ministrul de Externe, Augusto Santos Silva, una din primele ţări europene care urează bun venit vizitatorilor străini, transmite Reuters.

„Turiştii sunt întâmpinaţi cu bucurie în Portugalia”, a afirmat Santos Silva pentru publiaţia Observador, explicând că vor fi introduse unele măsuri de verificare a sănătăţii la aeroporturi, dar nu va exista carantină obligatorii pentru cei care sosesc pe calea aerului.

Vezi și LISTA țărilor din care Grecia primește turiști, din 15 iunie. Nu va mai fi nevoie de ”pașaport de sănătate”. Condiții

Portugalia, care până acum a înregistrat 30.200 de cazuri şi 1.289 de decese, a început să ridice gradual restricţiile instituite de la jumătatea lunii martie pentru a opri răspândirea noului coronavirus. Ţara este mai puţin afectată decât vecinele sale, Spania şi Italia, care ambele vor să-şi redeschidă activitatea luna viitoare.

„Sistemul de sănătate al Portugaliei răspunde bine la criză, şi este foarte important pentru noi să urăm bun venit turiştilor”, a declarat Santos Silva.
Declaraţia sa vine după ce operatorul aerian britanic low-cost easyJet a anunţat reluarea unor zboruri spre Portugalia luna viitoare. Şi compania aeriană portugheză TAP a reluat unele din cursele sale aeriene internaţionale, spre Londra şi Paris.

Până în 15 iunie, zborurile în afara UE sunt suspendate, cu excepţia celor spre ţările vorbitoare de portugheză, cum ar fi Brazilia.

„Vom începe gradual să atenuăm controalele la frontieră”, a declarat vineri ministrul de Interne, Eduardo Cabrita.

Economia portugheză, dependentă de turism şi de exporturi, este afectată de scăderea bruscă a cererii pe plan global, peste 30.000 de firme apelând la schema de sprijin a Guvernului pentru a-i plăti pe cei o jumătate de milion de angajaţi care nu mai lucrează.

Banca Centrală a Portugaliei a previzionat un declin al economiei între 3,7% şi 5,7% în 2020, faţă de un avans de 2,2% în 2019.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lacurile sărate de la Ocna Sibiului, pregătite pentru turiști. Când se va putea face plajă pe ”litoralul Ardealului”

Publicat

ocna sibiului

Din iunie ar putea fi redeschisă o locație cunoscută și preferată de turiști, aflată doar la 80 de kilometri de Alba Iulia. Este vorba despre stațiunea turistică Ocna Sibiului, cu renumitele lacuri sărate.

La Ocna Sibiului, turiştii găsesc lacuri cu ape sărate, plaje amenajate şi peste 40 de pensiuni cu tarife de cazare de la 70 de lei.

ocna sibiului

„Noi suntem pregătiți cu tot ce trebuie și am vrea să deschidem începând cu data de 1 iunie, dacă ne vor da voie autoritățile. Am luat deja toate măsurile de distanțare socială atât de necesare în această perioadă.

Șezlongurile sunt puse două câte două, cu 2 m distanță între ele. La intrare , când se stă la coadă, vom termometriza turiștii, dacă măsura va rămâne în vigoare până atunci”, spune primarul din Ocna Sibiului, George Predescu, citat de Ora de Sibiu.

Potrivit sursei citate, la intrarea în apă, turiștii vor fi sfătuiți să nu staționeze pe malurile lacurilor și pe scările de acces iar în apă se vor aplica aceleași reguli ca și pe uscat.

”Nisipul a fost reîmprospătat, şezlongurile sunt pregătite, iar apa sărată din lacuri s-a încălzit deja, noi suntem pregătiți”, mai spune primarul.

ocna sibiului

Supranumită “marea Sibiului”sau ”litoralul Ardealului”, staţiunea Ocna Sibiului este preferată, și nu numai, de turişti care vin să se trateze cu apele sărate concentrate şi nămol sau să se bucure de cadrul natural ori de posibilităţile de agrement.

Dezvoltarea așezării Ocna Sibiului a fost legată de exploatarea sării care era extrasă încă de pe vremea dacilor și romanilor. Localitatea a fost atestată documentar în anul 1263.

În secolul 15-16 Salina din Ocna Sibiului era considerată una din cele mai importante din Transilvania.

Cu timpul, pe locul salinelor părăsite şi inundate cu apa provenită din precipiţatii s-au format lacuri cu o concentraţie mare de săruri, în număr de 52 din care 16 sunt mai bine cunoscute şi folosite pentru balneaţie: lacul Horea, lacul Cloşca, lacul Crişan, lacul Fără Fund, lacul Inului, lacul Mâţelor, lacul pentru gheaţă, lacul Avram Iancu, lacul Ocniţa, lacul Rândunica, lacul Brâncoveanu, lacul Auster, lacul Gura minei, lacul Mihai Viteazul, Balta cu nămol, lacul Verde.

Deşi efectele terapeutice erau cunoscute de pe vremea dacilor şi romanilor, abia din 1700 există o atestare certă a exploatării balneare din Ocna Sibiului: baia femeilor, iar studii medicale amănunţite asupra constituţiei chimice şi proprietăţilor terapeutice au fost intreprinse din a doua jumătate a secolului XIX.

Anul 1846 a marcat deschiderea oficială a Staţiunii balneare Ocna Sibiului  pentru ca in 20 iunie 1858 să se deschidă oficial băile calde.

În anul 1998 s-a reamenajat şi redeschis ştrandul cu cele 3 lacuri Horea, Cloşca şi Crişan, iar în 2002 s-a deschis complexul balnear Ştrand , s-a modernizat vechea bază de tratament şi din 2006 până în 2013 a reintrat în circuit Pavilionul Băilor cu bază de tratament, bază de agrement, restaurant, săli de conferinţe.

surse: oradesibiu.ro, balneologietransilvania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Precizări de la Spitalul Sebeș, unde sunt cadre medicale infectate cu COVID: ”A fost o relaxare prematură a personalului”

Publicat

Conducerea Spitalului Municipal Sebeș a transmis precizări în urma situației constatate la această unitate sanitară și a sancțiunilor aplicate de DSP Alba, după ce au fost confirmate cazuri pozitive de COVID-19 în rândul cadrelor medicale.

Reamintim că șase cadre medicale (trei asistenți medicali, două infirmiere și un registrator) sunt pozitive COVID-19, în urma testărilor, iar DSP Alba a comunicat că a dat amenzi atât unității, cât și personalului medical.

Vezi și Măsuri DSP Alba la spitalul din Sebeș: Amenzi de peste 50.000 lei și o secție închisă temporar, după cazurile de COVID

”Personalul Spitalului Municipal Sebeș numără 350 de angajați, dintre care 6 persoane (3 asistenți medicali, 2 infirmiere și 1 registrator) au fost testate pozitiv cu virusul Covid-19 (Coronavirus), toate persoanele fiind asimptomatice.

Subliniem faptul că întreg personalul angajat al spitalului nostru este asigurat cu echipamente și materiale de protecție sanitare, suficiente pentru următoarele două luni de funcționare, Spitalul Municipal Sebeș beneficiind, în primul semestru al anului 2020, de o finanțare de circa 1,5 milioane lei de la bugetul local al Municipiului Sebeș, precum și de o serie de donații onorifice din partea companiilor locale.

De asemenea, personalul nostru a luat la cunoștință și a fost responsabilizat cu privire la normele sanitare aplicate în actualul context epidemiologic.

Sancțiunile aplicate de reprezentanții DSP Alba au fost date unor persoane fizice și vizează nerespectarea regulilor igienico-sanitare.

Unitatea noastră nu este un spital de suport Covid, iar sancțiunea primită se referă la organizarea zonei tampon, documentația fiind în curs de avizare.

Ne asumăm cu maximă responsabilitate toate observațiile primite de la reprezentanții DSP Alba cu care avem o colaborare permanentă și sancțiunile primite și vom face toate eforturile pentru a remedia sincopele.

Considerăm că în cazul nostru vorbim de un factor psihologic, ce a dus la o relaxare prematură a personalului, care a înțeles, încă o dată, că trebuie să rămânem vigilenți în continuare pentru a depăși cu bine acest context epidemiologic.

Aș vrea să subliniez faptul că maternitatea de la Sebeș a oferit servicii impecabile tinerelor familii din zona noastră, iar, datorită profesionalismului personalului medical de la Sebeș, de la începutul lunii martie, până acum, 115 bebeluși au venit pe lume sănătoși”, a transmis Anca Franchini, managerul Spitalului Municipal Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

FOTO-VIDEO: Au început lucrările la mini-mall-ul din centrul orașului Alba Iulia. Cum va fi transformat magazinul ”Unirea”

Publicat

În câteva luni, magazinul ”Unirea” din Alba Iulia ar putea fi transformat într-un nou mall. Au început lucrările de amenajare a clădirii, iar termenul de finalizare este octombrie 2020.

Sâmbătă, erau  în desfășurare lucrări de demolare a fațadei imobilului.

Potrivit proiectului aprobat anul trecut, clădirea va fi extinsă și modernizată. Construcția va beneficia de scări rulante pe exterior, dar și de terase, la ultimul etaj.

 

Extinderea imobilului va fi pe orizontală și verticală. Regimul de înălțime propus este P+3, P+4, P+5.

Accesul auto și pietonal se va realiza din strada Calea Moților și Tudor Vladimirescu.

Pentru lărgirea clădirii cu spaţiul pentru scările rulante, aproximativ 5 metri lăţime, va trebui reorganizat şi spaţiul pentru pietoni, recent modernizat de primărie.

Potrivit proiectului inițial, noul complex comercial se va numi Mercur Shopping Center şi cel mai probabil va găzdui magazine ale unor retaileri cunoscuţi, dar şi spaţii de alimentaţie publică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate