Connect with us
Publicitate

BLAJ

VIDEO: 50.000 de locuri pentru pelerini, pe Câmpia Libertății. Blajul, între agitație și emoție înainte de vizita Papei

Publicat

YouTube video

Pregătirile pentru vizita Papei Francisc la Blaj intră în linie dreaptă, a declarat pentru Alba24, primarul orașului, Gheorghe Rotar. Numărul persoanelor care vor avea acces pe Câmpia Libertății, locul principal de desfășuare al evenimentelor, va fi suplimentat, astfel încât acolo vor încăprea aproximativ 50.000 de pelerini, dintre care 4.200 pe scaune

Aceștia vor intra în zonă cu un bilet primit de la parohia din care fac parte, care este uninominal și netransmisibil. De aceea vor avea nevoie și de cartea de identitate.

Vezi și: VIDEO: Desfășurare de forțe la Blaj, pentru pregătirea vizitei Papei Francisc. Orașul, împânzit de agenți de securitate

Cei care nu vor putea intra pe Câmpia Libertății, vor putea aștepta în Piața 1848, situată în centrul orașului, pe unde Sfântul Părinte va trece și unde îi va saluta pe oameni. Acolo va fi amplasat și un ecran gigant.

parc piata 1848 primarie blaj

Gheorghe Rotar a spus că este greu de estimat numărul total al oamenilor care vor veni la Blaj, dar că potrivit estimărilor instituției,poate fi vorba de 60.000 până la 100.000. Potrivit acestuia, parcările vor fi amenajate pe marginea drumurilor dar și pe pășunile din apropierea orașelor, puse la dispoziție de cetățeni.

În aceste condiții, toată lumea va trebui să meargă pe jos până pe Câmpia Libertății, timpul maxim de deplasare fiind de 27 de minute. Rotar mai spune că doar persoanele cu handicap și cele foarte în vârstă vor fi transportate cu niște microbuze speciale.

De asemenea, într-un sat din apropiere va fi amenajată o zonă de campare.

”Pe Câmpia Libertății așteptăm în jur de 50.000 de pelerini, cât este și capacitatea maximă, care vor să asiste la acest moment istoric, pentru Transilvania și mai ales pentru Blaj. Dintre care (n.r cele 50.000 de locuri) 4.200 sunt pe scaune și restul o să fie în picioare. De sâmbătă seara, adică de pe data de 1 iunie o să închidem accesul circulației în zona centrală a municipiului.

Referitor la pelerini, dacă cumva vor fi mai mulți de 50.000 (n.r. pe Câmpia Libertății) vor putea fi prezenți în Piața 1848, unde vom instala ecrane mari, pe care se va putea viziona întreaga manifestare. După care, Sanctitatea sa va tot prin Piața 1848 și pelerinii îl vor putea vedea. De asemena accesul va fi foarte restricționat pentru a putea să ne organizăm așa cum trebuie și să creăm o degringoladă”  a declarat Gheorghe Valentin Rotar.

g

Referitor la locurile de parcare, primarul din Blaj a mai declarat că: ”Distanța de la locurile de parcare, de la zonele unde vor fi închise, cea mai mare distanță la pas va fi de 27 de minute, parcările vor fi la intrare în oraș, o alta va fi la podul de peste calea ferată, o altă parcare va fi lângă podul de pe Râul Târnava. Blocajele vor fi în interiorul orașului, nu închidem tot orașul.  Pentru cei în vârstă și persoanele cu handicap o să asigurăm microbuze speciale cu platforme și cu asistență medicală aferentă.”

Cu o jumătate de zi înainte de sosirea Papei, vânzarea de alcool va fi interzisă în tot orașul. În Parcului Avram Iancu din oraș va fi amplasată zona comercială, unde se va vinde mâncare și băutură (doar băuturi nealcoolice).

campia libertatii blaj

Papa Francisc se va afla la Blaj în data de 2 iunie, duminică. Acesta va sosi pe Câmpia Libertății în jurul orei 10,30 și va oficia Divina Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi martiri greco-catolici.

Va ține apoi o cuvântare (omilia sanctității sale) și, după masă, va participa la o întâlnire cu comunitatea romă din Blaj. La final va oferi celor prezenți un salut și va pleca spre Sibiu, unde, la ora 17:20, va avea loc ceremonia oficială a plecării.

Citește și Papa Francisc va beatifica, la Blaj, şapte episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste

Programul vizitei Apostolice a Sanctității Sale Papa Francisc în România:

Vineri, 31 mai 2019

11:30 – Aterizare pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București

  • Ceremonia de bun venit

12:00 – Ceremonia oficială de primire, Palatul Cotroceni

  • Ceremonial militar
  • Fotografie oficială

Convorbiri tête-à-tête dintre Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și Sanctitatea Sa Papa Francisc

13:00 – Întâlnire cu autoritățile, societatea civilă și corpul diplomatic, Palatul Cotroceni

  • Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis
  • Discursul Sanctității Sale Papa Francisc

15:45 – Întâlnire privată cu Preafericirea Sa, Părintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Palatul Patriarhiei

Întâlnire cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, Palatul Patriarhiei

  • Discurs al Sanctității Sale

Rugăciune „Tatăl Nostru”, alocuțiuni și cântări pascale, Catedrala Națională

  • Salut al Sanctității Sale

Sfânta Liturghie, Catedrala Catolică „Sfântul Iosif”

  • Omilia Sanctității Sale

Sâmbătă, 1 iunie 2019

11:20 – Sosire la Sanctuarul marian din Șumuleu-Ciuc

11:45 – Sfânta Liturghie, Sanctuarul marian din Șumuleu-Ciuc

  • Omilia Sanctității Sale

17:25 – Vizită la Catedrala „Sfânta Maria Regină” din Iași

Întâlnire Mariană cu tinerii și cu familiile, Palatul Culturii din Iași

  • Discurs al Sanctității Sale

Duminică, 2 iunie 2019

10:35 – Sosire la Câmpia Libertății din Blaj

10:45 – Divina Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi martiri greco-catolici, Câmpia Libertății din Blaj

  • Omilia Sanctității Sale; „Regina Coeli”

15:40 – Întâlnire cu comunitatea romă din Blaj

  • Salut al Sanctității Sale

17:00 – Sosirea la Aeroportul Internațional din Sibiu

17:20 – Ceremonia oficială a plecării

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax