Connect with us
Publicitate

BLAJ

Papa Francisc va beatifica, la Blaj, şapte episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste

Publicat

papa si episcopii romani

Papa Francisc va beatifica, în timpul vizitei în România, şapte episcopi greco-catolici ”care au preferat moartea în locul trădării credinţei” în faţa prigoanei comuniste.

Este vorba despre Valeriu Traian Frenţiu şi însoţitorii săi, după cum sunt numiţi în documentele de la Vatican, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu.

Vezi și: Vizita Papei Francisc la Blaj: Reguli de conduită şi acces pe Câmpia Libertății. Detalii de la Mitropolie

Odată cu interzicerea cultului greco-catolic de către comunişti, în 1948, refuzul episcopilor greco-catolici de a trece la Biserica Ortodoxă s-a soldat cu persecuţii şi, în cazul unora dintre ei, moartea în temniţele comuniste.

În data de 5 aprilie 2018, Postulatura Cauzei de beatificare a episcopilor greco-catolici a anunţat predarea lucrării Positio super martyrio la Congregaţia Cauzelor Sfinţilor, lucrare conţinând documentaţia necesară argumentării martiriului celor şapte episcopi. Acest studiu în două volume, însumând 1900 de pagini, sintetizează în mod argumentat, pe baza documentelor de arhivă, mărturia şi jertfa episcopilor greco-catolici care, în faţa persecutorului comunist, au preferat moartea decât să-şi trădeze credinţa lor catolică.

CITEȘTE ȘI: Vizita Papei Francisc la Blaj: GHIDUL pelerinilor. Informații despre acces, obiecte permise și vestimentație. PROGRAM

Istoricul cauzei de beatificare a episcopilor martiri morți în temnițele comuniste

„Drumul Crucii” trăit de Servitorii lui Dumnezeu, Episcopii: Valeriu Traian FRENȚIU, Iuliu HOSSU, Alexandru RUSU, Ioan BĂLAN, Ioan SUCIU, Vasile AFTENIE și Tit Liviu CHINEZU a trecut prin mai multe faze care, în timpul procesului canonic, trebuie evidențiate și documentate corespunzător. 

După procedurile stabilite de către Congregația Cauzelor Sfinților, recunoașterea de către Biserică a vieții de sfințenie, respectiv a martiriului, presupune două etape: una locală (eparhială) și alta romană.
Procesul canonic eparhial de recunoaștere a martiriului episcopilor greco-catolici morți pentru credință în timpul prigoanei comuniste a început oficial la 16 ianuarie 1999 la Blaj și a durat până la 10 martie 2009.

VEZI ȘI: Papa Francisc la Blaj: Puncte de ACCES pentru pelerini, pe Câmpia Libertății. HARTA, reguli și recomandări

Etapa a constat din culegerea de informații cât mai complete (mărturii verbale și documente culese din arhive) privitor la viața, activitatea și martirajul celor șapte episcopi greco-catolici morți în timpul prigoanei comuniste.

A urmat etapa romană când documentele au fost transferate la Congregația Cauzelor Sfinților pentru a fi studiate și sintetizate în vederea evaluării lor. Astfel, la 07 noiembrie 2009 a avut loc deschiderea oficială a cauzei în faza romană, iar la 18 februarie 2011 Congregația Cauzelor Sfinților a emis Decretul de recunoaștere a validității juridice a procesului eparhial.

La 27 mai 2011 a fost numit Relatorul cauzei în persoana Pr. Zdzislaw Kijas, ofm conv., sub coordonarea căruia documentele au fost studiate și sintetizate pentru întocmirea unei documentații unice numită Positio. 

Între anii 2012-2014, Postulatura cauzei a descoperit noi documente de arhivă care au completat pe cele existente deja și, după parcurgerea a peste 45.000 pagini de documente, s-a putut redacta Positio in două volume (1.900 de pagini) care s-a predat la Congregația Sfinților la 05 aprilie 2018.

CITEȘTE ȘI: Vizita Papei Francisc la Blaj- Recomandări pentru pelerini: locuri de parcare, vestimentație și obiecte interzise

A urmat etapa de evaluare din partea unei comisii de 9 teologi care s-a concretizat cu vot afirmativ unanim în data de 8 ianuarie 2019, după care evaluarea s-a făcut de către o comisie de cardinali și episcopi, de asemenea cu rezultat pozitiv.

Sfântul Părinte Francisc, în cadrul audienței din 19.03.2019 acordate cardinalului Angelo Becciu, Prefectul Congregației Cauzelor Sfinților, a autorizat respectiva congregație să promulge Decretul de recunoaștere a martiriului celor șapte episcopi greco-catolici morți între anii 1950-1970 din timpul persecuției comuniste.

Ceremonia de beatificare a fost fixată pentru data de 2 iunie, pe Câmpia Libertății de la Blaj și va fi oficiată de însuși Sfântul Părinte Francisc.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax