Connect with us
Publicitate

BLAJ

VIDEO ”Blaj într-un minut”, proiect inedit dedicat vizitei Papei. O jurnalistă realizează 140 de filme despre Mica Romă


Publicat

În 11 ianuarie 2019, a fost anunțată vizita Papei Francisc în România, la București, Iași, Șumuleu Ciuc și Blaj. Trei zile mai târziu, Anca Berlogea-Boariu a pus un pariu că timp de 140 de zile va prezenta pe pagina de facebook câte o poveste din Blaj, în câte un video de un minut.

Alături de ea, tineri care i-au fost elevi sau cu care a lucrat în ateliere de teatru și film s-au aruncat în aventura incredibilă de a face cunoscut orașul unei țări întregi care de-abia îl mai plasează pe hartă și cu atât mai puțin îi cunosc istoria și nici viața actuală.

De exemplu, un video dedicat vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România.

O amintire de neuitat from Ana Boariu on Vimeo.

”Data de 8 mai 1999 rămâne poate unul dintre cele mai emoționante momente din timpul vizitei Papei Ioan Paul II în România. În catedrala Sfântul Iosif, Sfântul Părinte s-a întâlnit atunci cu cardinalul Alexandru Todea, țintuit în scaunul cu rotile din 1992, în urma unui atac cerebral. În aceeași catedrală, Alexandru Todea, pe atunci protopop de Reghin, fusese consacrat episcop în clandestinitate, în 19 noiembrie 1950, iar la scurt timp arestat.

Condamnat la moarte, pedeapsa i-a fost comutată în închisoare pe viață pentru activitatea sa de preot greco-catolic și predicator. A fost eliberat odată cu grațierile din 1964, după ce a trecut prin mai multe închisori, printre care Sighet.

Ales mitropolit în 1986, Papa Ioan Paul II a putut să-l confirme doar după 22 decembrie 1989, numindu-l arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș în 12 martie 1990. În 1991 a fost creat cardinal al Bisericii Romane. Alexandru Todea s-a stins din viață în 2002, la vârsta de 90 de ani, și odihnește în Catedrala Sfânta Treime din Blaj”.

Vezi și: Vizita Papei la Blaj: 42.000 de pelerini vor avea acces pe Câmpia Libertății. Detalii legate de organizare

140 de zile, 140 de minute, 140 de… filme

Cele 140 de minute produse înainte de venirea Papei Francisc vor fi preluate în proiect pentru a crea și o mapare a orașului, de tip „Browse the city”: se vor crea trasee tematice, iar vizitatorii, urmându-le vor putea identifica în anumite locuri (prin tag/cod QR), filmele de un minut care le spun povestea (la teiul lui Eminescu, la stejar, la brutărie, la turnul cu ceas al catedralei etc.). Vor fi șapte trasee, care corespund temelor alese pentru fiecare zi a săptămânii, de la început:

Povești de familie, care refac drumul mamei, Ileana Berlogea și a fostei ei colege de școală, Ana Manciulea, fiica profesorului de geografie și părintelui Ștefan Manciulea.

Mergem la școală: De la celebra vizită a lui Eminescu la Blaj, până la voluntarii de azi, Blajul poate fi descoperit prin profesorii săi, prin cercuri de informatică, engleză sau dans, iar vizitatorii Blajului pot alege să fie ei înșiși voluntari la unul dintre licee.

Ne plimbăm prin oraș: de la brutării tradiționale, la fabricile ultra moderne Bosch, traseul prezintă viața de zi cu zi și oameni din spatele unor afaceri sau firme, cum ar fi chiar Gostat-ul.

Descoperim istoria: Momente și oameni importanți din istoria Blajului, descoperiți în povești de un minut.

Întâlnim oameni: Acest traseu propune întâlnirea cu oameni care se implică în proiecte sociale, educative sau de economie sustenabilă.

Împrejurimi și evenimente: Blajul e centrul și urmărind seria din ziua de sâmbătă, descoperiți unde puteți merge din Blaj și câte alte locuri sunt legate de acest loc.

Blajul și episcopii: Centrul istoric, catedrala, palatul mitropolitan și curia sunt locuri care poartă amintirea episcopilor martiri și amprenta celor de azi. Seria de 20 de filme îi prezintă pe episcopii Blajului, episcopii martiri și episcopii Bisericii Române Unite, greco-catolică, care îl vor întâmpina aici pe Papa Francisc.

Iuliu Hossu s-a născut la Milaș, în 1885. A fost sfințit episcop la Blaj, în 1917 și un an mai târziu, deși era cel mai tânăr episcop, a fost cel care a citit proclamația Unirii Transilvaniei cu Regatul României, la Alba Iulia în 1 decembrie. Ca mulți politicieni și mari oameni de stat, generația Unirii s-a regăsit în închisoarea din Sighet.

Iuliu Hossu, episcopul Marii Uniri a României from Ana Boariu on Vimeo.

Iuliu Hossu a supraviețuit celor cinci ani de detenție cruntă, urmați de alți 15 ani de domiciuliu forțat. A povestit cu înțelegere, credință și speranță în dreptatea și mila lui Dumnezeu drumul crucii pe care au mers toți episcopii Bisericii Române Unite cu Roma.

La vizita regală din 1936, cu ocazia instalării mitropolitului Alexandru Nicolescu, episcopul Alexandru Rusu a participat în calitate de episcop de Maramureș și este filmat cum iese în procesiune din Catedrală. Blajul îi era cunoscut, fiind profesor aici încă din 1910, iar apoi titular al catedrei de Teologie Dogmatică din cadrul Academiei Teologice din Blaj.

Vezi și: Vizita papei Francisc la Blaj: Semnificația logo-ului construit în jurul imaginii Fecioarei Maria

A venit aici imediat ce a fost consacrat preot, după încheierea studiilor teologice făcute la Budapesta. În 1920 a fost numit Secretar Mitropolitan, iar în 1923 Canonic al Capitlului Mitropolitan din Blaj. La 30 ianuarie 1931 a avut loc la Blaj consacrarea lui ca Episcop de Maramureş de către Mitropolitul Vasile Suciu, iar pe 2 februarie instalarea lui în Baia-Mare.

În martie 1946 Sinodul Mitropolitan electoral l-a ales pe Episcopul Alexandru Rusu ca Mitropolit, alegere recunoscută de Sfântul Scaun dar nerecunoscută de guvernul de atunci. Prin caracterul său ferm, de leader, Alexandru Rusu a fost cel mai de temut dintre episcopii greco-catolici pentru guvernul comunist.

Alexandru Rusu, mitropolitul nerecunoscut al Blajului from Ana Boariu on Vimeo.

La 28 octombrie 1948 a fost arestat şi dus pe rând la Dragoslavele, Mănăstirea Căldăruşani, apoi Sighetul Marmaţiei. Supravieţuieşte acestui Penitenciar şi astfel a fost mutat la Curtea de Argeş, apoi izolat la Mănăstirea Cocoş.

În 1957 Tribunalul Militar l-a condamnat la 25 de ani muncă silnică pentru instigare şi înaltă trădare, ajungând la Gherla. În primăvara anului 1963 s-a îmbolnăvit grav, la 9 mai acelaşi an trecând la cele veşnice. A fost înmormântat în Cimitirul deţinuţilor din Gherla, fără nici un oficiu religios.

Episcopul Valeriu Traian Frențiu este legat de Blaj, unde a stat pe toată perioada celui de-al doilea război mondial, ca Administrator Apostolic al Arhidiecezei de Alba-Iulia şi Făgăraş. Tot aici, în Catedrala Sfânta Treime, fusese consacrat episcop în 14 ianuarie 1913, după care a stat 10 ani ca episcop de Lugoj, iar din 1922, a fost transferat ca episcop de Oradea, eparhie unde s-a întors după război, în 1947.

Valeriu Traian Frențiu, episcopul martir la Sighet from Ana Boariu on Vimeo.

În ambele eparhii, și cea de Lugoj și cea de Oradea, Valeriu Traian Frențiu s-a dovedit a fi un bun administrator. Sub păstorirea sa, la Oradea s-au construit sau reparat numeroase biserici și case parohiale, s-a modernizat stațiunea climaterică Stâna de Vale și chiar a căii ferate înguste pe Valea Iadului, dată în exploatare în 1936.

Episcopul Valeriu Traian Frenţiu s-a născut la 25 aprilie 1875 în oraşul Reşiţa, din părinţii Ioachim, preot, şi Rozalia. A studiat Teologia la Budapesta (1894-1898), după care a fost hirotonit preot la 28 septembrie 1898. În 1902 a fost promovat doctor în Teologie.

 

Episcopul Frențiu a fost arestat în 28 octombrie de la Oradea, dus în lagărul de la Dragoslavele, apoi, în februarie 1949 la Mănăstirea Căldăruşani. În 1950 a ajuns în Penitenciarul de la Sighet, unde, după 2 ani, nemaiputând suporta duritatea regimului de exterminare a murit la 11 iulie 1952. Nu a fost judecat şi nu a avut condamnare.

Imagini cu Ioan Suciu în Blaj apar în filmările vizitei regale din 1936, chiar în altarul Catedralei Sfintei Treimi. Imaginea lui rămâne ca cea a celui mai tânăr dintre episcopii martiri. Ioan Suciu, a trecut la cele veșnice în 27 iunie 1953, la închisoarea din Sighet, la numai 46 de ani.

Episcopul Ioan Suciu: moartea la Sighet from Ana Boariu on Vimeo.

În liniștea nopții, a fost coborât în curte, urcat într-o căruță și dus la cimitirul săracilor. Acolo a fost îngropat pe ascuns, într-un mormânt fără cruce și fără nume. Aceasta a fost soarta lui și a tuturor celorlalți deținuți politici care au murit la Sighet: să nu i se cunoască mormântul, să nu i se poată găsi osemintele.

Academia teologică din Blaj este locul unde Tit Liviu Chinezu, în calitate de rector, a fost surprins în câteva fotografii cu studenții din anii 1940-1945, printre care și bunicul Preasfințitului Claudiu Lucian Pop.

Coleg de studii cu episcopul Ioan Suciu la Liceul din Blaj, iar apoi la Roma, Tit Liviu Chinezu s-a stins din viață ca și cel mai bun prieten al său la închisoarea din Sighet, în 1955 și a impresionat mereu prin capacitatea de a-i călăuzi pe ceilalți și de a fi un exemplu, prin viața spirituală. Născut la Huduc, în Mureș, în 1904, Chinezu a pășit pe urmele tatălui său, preot greco-catolic. După finalizarea studiilor la Roma, în 1931, a devenit profesor la Școala normală de învățători din Blaj, apoi, din 1937, la Academia teologică din Blaj.

Pe urmele unei fotografii cu episcopul Tit Liviu Chinezu from Ana Boariu on Vimeo.

Numit protopop de București, între 1947-1948, a fost arestat în 29 octombrie 1948 de la parohia din strada Polonă. A acceptat să devină episcop în clandestinitate, fiind consacrat în arest, la Căldărușani, în data de 3 decembrie 1949. Cu toate precauţiunile luate pentru a nu se divulga acest secret, securitatea a aflat.

Tit Liviu Chinezu a fost transferat apoi împreună cu ceilalți episcopi la Penitenciarul din Sighetul Marmaţiei unde, datorită regimului de exterminare, s-a îmbolnăvit foarte grav. Sanitarul închisorii, sub pretextul că-l duce la infirmerie, l-a izolat într-o celulă mare, neîncălzită, unde, după două zile, pe 15 ianuarie 1955 a decedat, îngheţat. A fost îngropat fără sicriu, noaptea, în Cimitirul Săracilor, fără a i se cunoaşte locul. Nu a fost judecat şi nu a avut condamnare.

Cine este Anca Berlogea

Absolventă de regie de teatru, teologie și de un curs intensiv BBC de jurnalism, Anca Berlogea a lucrat zece ani în televiziune, făcând parte în 1999 din echipa ProTV care a realizat transmisiile în direct de la vizita Papei Ioan Paul II. De atunci, parcursul ei s-a schimbat, descoperind odată cu întâlnirea dintre Papă și cardinalul Todea, o biserică ce încă mai trăia în catacombe, interzisă în toată perioada comunistă: Biserica greco-catolică. Deși era născută la Jidvei și fusese elevă în Blaj, mama ei nu îi spusese niciodată nimic despre acest trecut. După 1999, prin film și teatru, Anca Berlogea a încercat să dea o mărturie despre această istorie uitată, lucrând în paralel și cu tineri defavorizați sau în situații de risc, organizând ateliere de film și apoi de teatru. Un dublu parcurs se intersectează acum și își găsește pe deplin rostul: acela de a redescoperi istoria într-un mod aparte. Împreună cu tinerii povestește despre viața prezentă și trecută a propriului lor oraș și le dă ocazia să își găsească propria lor voce.

Blajul

Situat în centrul țării, Blajul este astăzi un orășel mic, dar cochet, în care clădirile baroce de sfârșit de secol XVIII și XIX, arată ca mici bijuterii într-un spațiu populat de flori. Două fabrici Bosch asigură locuri de muncă, dar și un venit administrației locale, iar asta se vede.

Paradoxal aproape, la numai 20.000 de locuitori, orașul numără șapte școli și trei licee, un spital modern, săli de sport, piscină și o echipă de volei feminin de renume. Înconjurat de păduri și de coline cu viță de vie, produsele apicole și cele viticole sunt brandurile cunoscute ale zonei: Apidava și Jidvei.

Dar ceea ce-l caracterizează, este și piața de legume cu produse locale, micile ferme din Tiur sau cu brânza și lapte de Mănărade. Oamenii stau la oraș, dar merg primăvara să culeagă leurdă sau ciuperci, se lovesc la propriu de căprioare sau mistreți, iar tinerii profită de apropierea Apusenilor pentru a merge în peșteri sau să facă remarcări de trasee montane. Poate nu e de mirare că până și străini se mută aici.

Cămpia Libertății from Ana Boariu on Vimeo.

Papa Francisc vine însă la Blaj pentru că aici este centrul Bisericii Române Unite cu Roma, un oraș creat de un episcop și construit de succesorii lui. Ioan Inochentie Micu a făcut un schimb de proprietăți și a mutat episcopia de la Făgăraș la Blaj în 1737. Conceput în jurul unui simplu castel de grof, Blajul a devenit în scurt timp centrul spiritual, cultural și de învățământ al românilor din Transilvania.

În 1754, Petru Pavel Aron a deschis aici prima școală sistematică în limba română, devenită curând și primul liceu. Aici a fost centrul Școlii Ardelene, aici s-a publicat Biblia de la Blaj, prima traducere într-o limbă română aproape modernă și care a fost și cel mai mult timp utilizată în viața bisericii românești.

Școlii Ardelene îi datorăm faptul că românii au aflat că sunt rude cu romanii și limba română e soră cu latina. Lucrări de pionierat în gramatică și istorie au fost făcute de literați, teologi și preoți ai școlii de la Blaj.

Despre toate aceste lucruri, Anca Berlogea și echipa ei de tineri povestesc în minutele lor, care pornesc însă de la oameni și întâmplări, de la mici anecdote comice sau amintiri emoționante. Un posibil documentar sau emisiuni de televiziune pot relua și integra câteva din cele mai bune minute realizate pentru a descoperi pe larg unele dintre aceste povești.

Dintre tinerii din echipă

Anita și Pati sunt în clasa a 12 la Colegiul I.M. Klein și se pregătesc de bacalaureat, dorind să meargă la o facultate de media. Ele co-administrează pagina de facebook și pregătesc și un cont de instagram, pentru Blaj într-un minut.

Prezente în cercurile diverse din școală, prin ele aflăm mai multe despre pasiunile tinerilor, care se întind de la cercul de chitară, până la astronomie și robotică. Dar întâlnim și oameni deosebiți, cum este Elena Burja, meșter popular care predă cursuri de țesut, sau Victor Mateș, fondatorul și managerul Apidava.

Veronica este studentă în anul I la Litere, în Cluj, la două facultăți, română-latină și engleză-română. Acest lucru se datorează pasiunii ei pentru limba latină și istorie, participând și primind o disticție la Olimpiada Internațională de Latină. Ea ne prezintă autori ai Școlii Ardelene și momente din istoria Blajului, dar și prietenii ei de acum, cum este pictorița de icoane și cadouri.

Alex, Cristi și Didu sunt elevi la Liceul teologic Sfântul Vasile. Viața lor se împarte între escapade în natură, sport și mici job-uri. Cu ei am fost la Stâna de Vale, dar și să culegem spanac în Tiur, la bunicii Ioanei, actualmente elevă la I.M.Klein.

Iulian este un tânăr absolvent de teologie, care s-a reîntors de la Roma și acum se ocupă de tinerii care stau la internat la teologie. În paralel, face voluntariat la Centrul de ajutor maltez, având o grijă deosebită pentru fratele lui cu sindrom down.

Miruna este elementul de energie și surpriză: studentă la sport, în Cluj, est și instructor de zumba, revenind în fiecare vineri în oraș. Mama ei este profesoară și de asemenea instructor de zumba și pilates. În timpul liber, împreună cu mama ei, profesoara Cornelia Mărginean, lucrează și cu tineri cu sindrom Down.

Avram este un tânăr rom de o mare sensibilitate. Odată cu atelierele de film, s-a integrat în grupul elevilor din partea bogată a Blajului. Pasiunea lui este sportul și creșterea de porumbei călători, de care se îngrijește împreună cu fratele său mai mic.

Sursă text și video: Anca Berlogea-BoariuȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

ALBA: Repartizarea mandatelor în consiliile locale din cele 78 de municipii, orașe și comune ale județului. Rezultate oficiale

Publicat

În cele 78 de municipii, orașe și comune din județul Alba au câștigat locuri în consiliile locale diferite partide sau candidați independenți, în funcție de voturile obținute la alegerile locale.

”Puterea de decizie” se va împărți după numărul mandatelor repartizate formațiunilor politice, în unele cazuri majoritare în legislativele locale.

Vezi și HARTA: REZULTATE alegeri locale în județul Alba. PRIMARII care vor conduce localitățile, în următorii patru ani. PROCENTE

Vă prezentăm repartizarea mandatelor în consiliile locale, după datele centralizate de AEP:

CONSILIUL LOCAL ALBA IULIA – 21 mandate (locuri consilieri locali)

PNL – 7.383 voturi – 9 mandate

USR PLUS – 5.751 voturi – 7 mandate

PSD – 2.612 voturi – 4 mandate

Paul Victor Florea – 1.176 voturi – 1 mandat

CONSILIUL LOCAL Aiud – 19 mandate (locuri consilieri locali)

PNL – 2.843 voturi (35,1%) – 7 mandate

USR PLUS – 1.561 voturi (19,28%) – 4 mandate

PSD – 1.440 voturi (17,78%) – 4 mandate

UDMR – 1.019 voturi (12,58%) – 3 mandate

ALDE – 495 voturi (6,11%) – 1 mandat

CONSILIUL LOCAL BLAJ – 19 mandate (locuri consilieri locali)

PNL – 4.718 voturi – 15 mandate

PSD – 785 voturi – 2 mandate

ALDE – 533 voturi – 2 mandate

CONSILIUL LOCAL SEBEȘ – 19 mandate (locuri consilieri locali)

PNL – 5.883 voturi – 56, 41% – 14 mandate

PSD – 2005 voturi – 19,22% – 5 mandate

CONSILIUL LOCAL Ocna Mureș – 17 mandate (locuri consilieri locali)

PNL – 2.374 voturi – 11 mandate

PSD – 558 voturi – 2 mandate

PMP – 376 voturi – 2 mandate

AUR – 322 voturi – 1 mandat

UDMR – 229 voturi – 1 mandat

CONSILIUL LOCAL CUGIR – 19 mandate (locuri consilieri locali)

PNL – 3.775 voturi – 10 mandate

PSD – 1.989 voturi – 5 mandate

USR PLUS – 1.429 voturi – 4 mandate

CONSILIUL LOCAL CÂMPENI – 15 mandate (locuri consilieri locali)

PNL – 1.628 voturi (39,38%) – 8 mandate

PSD – 1.434 voturi (34,68%) – 7 mandate

CONSILIUL LOCAL ABRUD – 15 mandate (locuri consilieri locali)

PSD – 692 voturi – 5 mandate

PNL – 664 voturi – 5 mandate

ADN (Partidul Alternativa Pentru Demnitate Natională) – 194 voturi – 1 mandat

Kopenetz Lorand-Márton – 192 voturi – 1 mandat

USR PLUS – 169 voturi – 1 mandat

ALDE – 141 voturi – 1 mandat

PRO ROMÂNIA – 124 voturi – 1 mandat

CONSILIUL LOCAL Baia de Arieș – 13 mandate (locuri consilieri locali)

PSD – 519 voturi – 4 mandate

PNL – 420 voturi – 3 mandate

ALDE – 375 voturi – 3 mandate

Silviu Mârzan – 194 voturi – 1 mandat

Pro România – 94 voturi – 1 mandat

PMP – 88 voturi – 1 mandat

CONSILIUL LOCAL TEIUȘ – 15 mandate (locuri consilieri locali)

PSD – 1.340 voturi – 8 mandate

PNL – 784 voturi – 4 mandate

PMP – 200 voturi – 1 mandat

AUR – 161 voturi – 1 mandat

Pro România – 151 voturi – 1 mandat

CONSILIUL LOCAL ZLATNA – 15 mandate

PNL – 1.468 voturi (41,7%) – 7 mandate

PSD – 702 voturi (19.95%) – 3 mandate

PNȚCD – 444 voturi (12,62%) – 2 mandate

ALDE – 285 voturi (8,10%) – 1 mandat

Pro România – 248 voturi (7,04%) – 1 mandat

PMP – 230 voturi (6,53%) – 1 mandat

COMUNE – județul ALBA – număr mandate partide / candidați independenți:

ALBAC (11 mandate): PNL – 7, PSD – 2, USR PLUS – 2, ADN – 1

ALMAȘU MARE (9 mandate): PNL – 3, PRO România – 2, PMP – 2, PSD – 1, USR PLUS – 1

ARIEȘENI (11 mandate): PSD – 5, PNL – 5, PRO România – 1

AVRAM IANCU (8 mandate): PNL – 4, AUR – 1, PMP – 1, PSD – 1, ALDE – 1

BERGHIN (11 mandate): PNL – 8,. PMP  – 2, PSD – 1

BISTRA (13 mandate): PNL – 10, PSD – 2, PRO România – 1

BLANDIANA (9 mandate): PNL – 6, PSD – 3

BUCERDEA GRÂNOASĂ (11 mandate): PNL – 5, UDMR – 2, PSD – 2, PMP – 2

BUCIUM (9 mandate): PSD – 6, PNL – 2, ALDE – 1

CÂLNIC (11 mandate): PNL – 3, PSD – 3, USR PLUS – 2, PMP – 2

CENADE (9 mandate): PNL – 8, ALDE – 1

CERGĂU (11 mandate): PNL – 7, PSD – 2, USR PLUS – 1, PRO România – 1

CERU-BĂCĂINȚI (9 mandate): PMP – 6, PNL – 2, PSD – 1

CETATEA de BALTĂ (13 mandate): PNL – 7, PSD – 4, UDMR – 1, Valer Țetcu – 1

CIUGUD (13 mandate): PNL – 10, PSD – 1, USR PLUS – 1, PMP – 1

CIURULEASA (9 mandate): PSD – 7, PNL – 1, ALDE – 1

CRĂCIUNELU de JOS (11 mandate): PNL  6, PMP – 2, Adrian Simion Cîmpean – 1 mandat, USR PLUS – 1, PSD – 1

CRICĂU (11 mandate): ALDE – 5, PNL – 4, PSD – 1, USR PLUS – 1

CUT (9 mandate): PNL – 5, PSD – 2, PMP – 1, PNȚCD – 1

DAIA ROMÂNĂ (13 mandate): PNL – 10, PSD – 2, PMP – 1

DOȘTAT (9 mandate): PNL – 6, ALDE – 1, PSD – 1, PMP – 1

FĂRĂU (11 mandate): PNL – 8, USR PLUS – 1, UDMR – 1, PSD – 1

GALDA de JOS (12 mandate): PNL – 5, PSD – 4, PMP – 3

GÂRBOVA (11 mandate): PNL – 5, PSD – 5, PMP – 1

GÂRDA de SUS (11 mandate): PNL – 5, PRO România – 2, PSD – 2, ALDE – 1, PRM – 1

HOPÂRTA (9 mandate): PNL – 7, PSD – 1, PMP – 1

HOREA (11 mandate): PNL – 7, PSD – 3, PRO România – 1

IGHIU (15 mandate): PNL – 8, USR PLUS – 3, PSD – 3. PMP – 1

ÎNTREGALDE (9 mandate): PNL – 4, PMP – 3, ALDE – 1, PSD – 1

JIDVEI (15 mandate): PNL – 12, PSD – 2, AUR – 1

LIVEZILE (9 mandate): PNL – 7, PSD – 2

LOPADEA NOUĂ (11 mandate): PNL – 6, UDMR – 5

LUNCA MUREȘULUI (11 mandate): UDMR – 5, ALDE – 3, PNL – 2, PSD – 1

LUPȘA (13 mandate): PNL – 4, USR PLUS – 3, PSD – 3. PMP – 1, ALDE – 1, AUR – 1

METEȘ (11 mandate): PNL – 6, PSD – 4, ALDE – 1

MIHALȚ (13 mandate): PNL – 9, PSD – 3, PMP – 1

MIRĂSLĂU (11 mandate): PNL – 4, PSD – 3, UDMR – 2, PRO România – 1, USR PLUS – 1

MOGOȘ (9 mandate): PNL – 4, PSD – 2, USR PLUS – 1, ALDE – 1, PMP – 1

NOȘLAC (10 mandate): PNL – 7, PSD – 1, PMP – 1, AUR – 1

OCOLIȘ (9 mandate): PNL – 6, USR PLUS – 1, PRO România – 1, PSD – 1

OHABA (9 mandate): PNL – 5, PSD – 3, ALDE – 1

PIANU (13 mandate): PNL – 7, PSD – 4, PRO România – 1, AUR – 1

POIANA VADULUI (9 mandate): PNL – 4, PSD – 3, ALDE – 1, PRO România – 1

PONOR (9 mandate): PNL – 4, PRO România – 2, PSD – 1, USR PLUS – 1, ALDE – 1

POȘAGA (9 mandate): PNL – 5, USR PLUS – 2, PSD – 2

RĂDEȘTI (9 mandate): PNL – 7, PSD – 1,.UDMR – 1

RÂMEȚ (9 mandate): PSD – 7, PNL – 2

RIMETEA (9 mandate): UDMR – 6, PPMT – 2, PSD – 1

ROȘIA de SECAȘ (11 mandate): PSD – 6, PNL – 3, PMP – 1, PRO România – 1

ROȘIA MONTANĂ (11 mandate): PSD – 3, PNL – 3, ADN – 2, ALDE – 2 PRO România – 1

SĂLCIUA (9 mandate): PNL – 3, PSD – 2, PRO România – 1, ALDE – 1, USR PLUS – 1, PMP – 1

SĂLIȘTEA (11 mandate): PNL – 6, PSD – 3, PRO România – 2

SÂNCEL (11 mandate): PNL – 6, ALDE – 1, PSD – 1, PNȚCD – 1, PMP – 1, PRO România – 1

SÂNTIMBRU (11 mandate): PNL – 7, PSD – 4

SĂSCIORI (15 mandate): PNL – 7, PMP – 6, PSD – 2

SCĂRIȘOARA (11 mandate): PNL – 5, PRO România – 3, PMP – 1, PSD – 1, ADN – 1

ȘIBOT (11 mandate): PNL – 4, PSD – 2, PRO România – 2, ALDE – 1, Partidul Verde – 1, PMP – 1

SOHODOL (11 mandate): PNL – 7, PSD – 3, PRO România – 1

ȘONA (13 mandate): PNL – 8, PSD – 2, UDMR – 2, PMP – 1

ȘPRING (11 mandate): PNL – 6, AUR – 4, PSD – 1

STREMȚ (11 mandate): PSD – 5, PNL – 5, USR PLUS – 1

ȘUGAG (11 mandate): PNL – 8, USR PLUS – 2, PSD – 1

UNIREA (13 mandate): PNL – 7, USR PLUS – 2, UDMR – 2, PSD – 1, Teodor Crișan – 1

VADU MOȚILOR (9 mandate): PNL – 5, PRO România – 2, PSD – 2

VALEA LUNGĂ (13 mandate): AUR – 7, PNL – 6

VIDRA (11 mandate): PSD – 4, PNL – 3, USR PLUS – 1, ALDE – 1, PNȚCD – 1, PMP – 1

VINȚU de JOS (15 mandate): PNL – 5, PSD – 4, USR PLUS – 2, PMP – 2, ALDE – 2

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Președintele Klaus Iohannis – primele declarații, după alegerile locale de duminică

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a susținut, luni seara, o declarație de presă la Palatul Cotroceni. 

 

Declarațiile președintelui:

Ieri au avut loc alegerile locale în România în condiții cu totul speciale, generate de epidemia de COVID-19. Vreau să subliniez, de la bun început, că ceea ce am văzut pe tot parcursul zilei de duminică în majoritatea covârșitoare a secțiilor de vot a reprezentat o mobilizare exemplară. Felicit autoritățile implicate și pe toți membrii birourilor electorale care au făcut posibil ca alegătorii să-și exprime opțiunile în condiții de maximă siguranță.

Procesul de vot s-a desfășurat fără probleme majore și avem, iată, un nou exemplu că, atunci când autoritățile acționează cu răspundere, rezultatele se văd.

Le mulțumesc în mod special tuturor cetățenilor care au mers ieri la urne! Contribuția voastră, dragi români, face ca România să fie o democrație vie și puternică. Am avut o prezență bună la vot, cu atât mai mult cu cât, repet, ne aflăm într-o criză sanitară. Aceasta arată că societatea românească acționează cu maturitate și înțelepciune. Implicarea fiecăruia dintre noi în momentele de decizie majoră privind viitorul nostru este cea care va transforma România în țara pe care ne-o dorim. Așadar, în urma scrutinului pentru locale, victoria aparține în primul rând democrației românești.

Totodată, a fost și o victorie majoră a dreptei din România. S-a conturat astfel o nouă realitate politică, cea în care Partidul Național Liberal și USR devin forțele schimbării în bine, iar Partidul Social Democrat trece în opoziție, cu unul dintre cele mai slabe rezultate. Este un val care a început la referendumul pe justiție pe care l-am convocat anul trecut, care a continuat cu căderea guvernului PSD și apoi cu votul de la alegerile prezidențiale.

Pentru Partidul Național Liberal, este un scor istoric, cea mai bună performanță electorală din ultimii 30 de ani. Felicitări, sunteți astăzi cel mai mare partid din România, v-ați câștigat credibilitatea prin muncă și prin responsabilitatea cu care v-ați asumat gestionarea celei mai grele crize pe care o traversează România. Votul pe care vi l-au dat ieri românii arată și că administrațiile liberale de succes sunt exemple pe care oamenii le doresc preluate în cât mai multe localități.

Pentru USR-PLUS, o formațiune tânără, la început de drum, este de asemenea un scor foarte bun. Felicitări, ați dovedit că perseverența și proiectele bine pregătite vă pot consolida ca partid și vă pot asigura un loc important pe scena politică.

Votul de ieri a fost unul pentru seriozitate în viața publică, pentru politicieni maturi și administratori competenți. Este, de asemenea, și un semnal clar transmis de cetățeni că doar prin colaborarea și pe viitor a formațiunilor de dreapta, România are șansa să se modernizeze și să se dezvolte.

Românii au votat pentru o direcție nouă, a bunului simț, a respectului față de cetățean, a democrației. Oamenii își doresc comunități administrate de lideri competenți, care își țin promisiunile și își asumă răspunderea oricât de dificil ar fi, indiferent de circumstanțe.

Administrația publică locală trebuie reconstruită pe o serie de piloni fundamentali, precum transparență, integritate, profesionalism, toate puse în slujba unui principiu esențial – interesul public. Românii au arătat că sunt din ce în ce mai implicați în viața comunităților și mai interesați să ia parte la procesul decizional. Mă bucură foarte mult participarea în număr mare a tinerilor la acest scrutin și interesul crescut pe care l-au arătat pentru alegeri. Indiferent de culoarea politică, cei care au câștigat încrederea alegătorilor sunt obligați să livreze ceea ce se așteaptă de la ei, și anume, o administrație publică locală eficientă, performantă, care să garanteze și să ofere prosperitate.

Votul de ieri a reprezentat, totodată, și un vot de blam la adresa minciunii, dezinformării, stagnării și incompetenței ridicate timp de decenii la nivelul de politici de stat de către PSD, care a pierdut ieri inclusiv acolo unde mulți baroni pesediști se credeau invincibili. Pentru ca România să se modernizeze, epoca PSD trebuie să se încheie definitiv. Victoria dreptei la alegerile locale este una deosebit de importantă, fără precedent, dar este doar o victorie de etapă. Încurajez partidele democratice să continue dialogul, pentru a oferi românilor încredere în perspectiva unei echipe de guvernare solide, responsabile, cu soluții pentru dezvoltarea României.

Dragi români, mai avem un pas pentru a încheia acest val de schimbare. Victoria de la locale trebuie confirmată la alegerile din decembrie, când majoritatea toxică ce a acaparat Parlamentul va putea fi oprită prin votul cetățenilor să mai producă daune ireparabile. Doar în acel moment vom avea toate premisele care să permită României să se modernizeze cu adevărat.

Avem mare nevoie de o nouă majoritate credibilă, care să impună rapid reformele legislative atât de așteptate și de necesare. Printre acestea se numără și modificarea legii care să asigure din nou alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Este un pas esențial pentru a garanta în perspectiva alegerilor din următorul ciclu electoral o mai mare legitimitate celor care vor administra orașele și comunele timp de 4 ani.

Îi felicit pe toți cei care au câștigat mandate la alegerile de ieri, dar îi avertizez că nu vor avea deloc o misiune ușoară pentru că așteptările oamenilor sunt foarte mari. Îi îndemn, așadar, să își onoreze toate promisiunile cu onestitate și responsabilitate pentru a demonstra că se află în mod real în slujba celor care le-au încredințat destinele comunităților în care trăiesc.

În încheiere, fac totodată un apel către autoritățile locale să organizeze tranziția de putere la nivelul administrațiilor cât mai rapid și fluent. Ne aflăm în plină criză sanitară provocată de pandemia de COVID-19 și de implicarea tuturor factorilor – centrali și locali – depinde modul în care reușim să gestionăm această situație complicată.

Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!

sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Florin Roman: ”La Alba Iulia, decizia corectă pentru PNL este să intrăm în opoziție. Nu putem sta la masă cu trădătorii”

Publicat

Florin Roman consideră că PNL ar trebui să intre în Opoziție la Alba Iulia și să lupte în Consiliul Local pentru susținerea proiectelor albaiulienilor. Liberalul susține că aceast ar fi o ”decizie corectă” pentru partid.

”La Alba Iulia, decizia corectă pentru PNL este să intrăm în Opoziție, cu cei 9 consilieri locali!

Nu putem sta la masă cu trădătorii, cu cei care au susținut realizarea unor proiecte fantasmagorice!

În altă ordine de idei, nu pot fi de acord cu o alianță cu PSD. Știți parerea mea despre ei!

Trebuie să luptăm în Consilul local pentru susținerea proiectelor albaiulienilor care ne-au votat și ale PNL, să fim opoziția la actuala administrație, care se configurează între USR și PSD!”.

Reamintim că la Alba Iulia funcția de primar a fost câștigată de Gabriel Pleșa – USR PLUS.

În Consiliul Local, PNL va avea 9 mandate, USR 7 și PSD 4.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Universitățile nu se mai închid la 3 cazuri de COVID-19. Decizia va fi luată de fiecare unitate de învățământ

Publicat

universitate

Reguli noi pentru instituțiile de învățământ superior. Universitățile nu se vor mai închide la apariția a 3 cazuri confirmate de COVID-19. 

PUniversitățile nu se vor mai închide automat la doar trei cazuri de coronavirus confirmate în formaţii de studiu diferite, decizie care este inclusă într-un ordin comun de ministru ce se află în lucru la Ministerele Educației și Sănătății, a declarat pentru Edupedu.ro Horia Oniță, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Astfel, decizia o va lua fiecare unitate de învățământ superior împreună cu direcțiile de sănătate publică, în funcție de numărul de cazuri și unde au apărut (în funcție de cum sunt împărțite facultățile pe imobile) pentru fiecare situație în parte.

Sursă: Edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate