Connect with us
Publicitate

BLAJ

VIDEO ”Blaj într-un minut”, proiect inedit dedicat vizitei Papei. O jurnalistă realizează 140 de filme despre Mica Romă

Publicat

În 11 ianuarie 2019, a fost anunțată vizita Papei Francisc în România, la București, Iași, Șumuleu Ciuc și Blaj. Trei zile mai târziu, Anca Berlogea-Boariu a pus un pariu că timp de 140 de zile va prezenta pe pagina de facebook câte o poveste din Blaj, în câte un video de un minut.

Alături de ea, tineri care i-au fost elevi sau cu care a lucrat în ateliere de teatru și film s-au aruncat în aventura incredibilă de a face cunoscut orașul unei țări întregi care de-abia îl mai plasează pe hartă și cu atât mai puțin îi cunosc istoria și nici viața actuală.

De exemplu, un video dedicat vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România.

O amintire de neuitat from Ana Boariu on Vimeo.

”Data de 8 mai 1999 rămâne poate unul dintre cele mai emoționante momente din timpul vizitei Papei Ioan Paul II în România. În catedrala Sfântul Iosif, Sfântul Părinte s-a întâlnit atunci cu cardinalul Alexandru Todea, țintuit în scaunul cu rotile din 1992, în urma unui atac cerebral. În aceeași catedrală, Alexandru Todea, pe atunci protopop de Reghin, fusese consacrat episcop în clandestinitate, în 19 noiembrie 1950, iar la scurt timp arestat.

Condamnat la moarte, pedeapsa i-a fost comutată în închisoare pe viață pentru activitatea sa de preot greco-catolic și predicator. A fost eliberat odată cu grațierile din 1964, după ce a trecut prin mai multe închisori, printre care Sighet.

Ales mitropolit în 1986, Papa Ioan Paul II a putut să-l confirme doar după 22 decembrie 1989, numindu-l arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș în 12 martie 1990. În 1991 a fost creat cardinal al Bisericii Romane. Alexandru Todea s-a stins din viață în 2002, la vârsta de 90 de ani, și odihnește în Catedrala Sfânta Treime din Blaj”.

Vezi și: Vizita Papei la Blaj: 42.000 de pelerini vor avea acces pe Câmpia Libertății. Detalii legate de organizare

140 de zile, 140 de minute, 140 de… filme

Cele 140 de minute produse înainte de venirea Papei Francisc vor fi preluate în proiect pentru a crea și o mapare a orașului, de tip „Browse the city”: se vor crea trasee tematice, iar vizitatorii, urmându-le vor putea identifica în anumite locuri (prin tag/cod QR), filmele de un minut care le spun povestea (la teiul lui Eminescu, la stejar, la brutărie, la turnul cu ceas al catedralei etc.). Vor fi șapte trasee, care corespund temelor alese pentru fiecare zi a săptămânii, de la început:

Povești de familie, care refac drumul mamei, Ileana Berlogea și a fostei ei colege de școală, Ana Manciulea, fiica profesorului de geografie și părintelui Ștefan Manciulea.

Mergem la școală: De la celebra vizită a lui Eminescu la Blaj, până la voluntarii de azi, Blajul poate fi descoperit prin profesorii săi, prin cercuri de informatică, engleză sau dans, iar vizitatorii Blajului pot alege să fie ei înșiși voluntari la unul dintre licee.

Ne plimbăm prin oraș: de la brutării tradiționale, la fabricile ultra moderne Bosch, traseul prezintă viața de zi cu zi și oameni din spatele unor afaceri sau firme, cum ar fi chiar Gostat-ul.

Descoperim istoria: Momente și oameni importanți din istoria Blajului, descoperiți în povești de un minut.

Întâlnim oameni: Acest traseu propune întâlnirea cu oameni care se implică în proiecte sociale, educative sau de economie sustenabilă.

Împrejurimi și evenimente: Blajul e centrul și urmărind seria din ziua de sâmbătă, descoperiți unde puteți merge din Blaj și câte alte locuri sunt legate de acest loc.

Blajul și episcopii: Centrul istoric, catedrala, palatul mitropolitan și curia sunt locuri care poartă amintirea episcopilor martiri și amprenta celor de azi. Seria de 20 de filme îi prezintă pe episcopii Blajului, episcopii martiri și episcopii Bisericii Române Unite, greco-catolică, care îl vor întâmpina aici pe Papa Francisc.

Iuliu Hossu s-a născut la Milaș, în 1885. A fost sfințit episcop la Blaj, în 1917 și un an mai târziu, deși era cel mai tânăr episcop, a fost cel care a citit proclamația Unirii Transilvaniei cu Regatul României, la Alba Iulia în 1 decembrie. Ca mulți politicieni și mari oameni de stat, generația Unirii s-a regăsit în închisoarea din Sighet.

Iuliu Hossu, episcopul Marii Uniri a României from Ana Boariu on Vimeo.

Iuliu Hossu a supraviețuit celor cinci ani de detenție cruntă, urmați de alți 15 ani de domiciuliu forțat. A povestit cu înțelegere, credință și speranță în dreptatea și mila lui Dumnezeu drumul crucii pe care au mers toți episcopii Bisericii Române Unite cu Roma.

La vizita regală din 1936, cu ocazia instalării mitropolitului Alexandru Nicolescu, episcopul Alexandru Rusu a participat în calitate de episcop de Maramureș și este filmat cum iese în procesiune din Catedrală. Blajul îi era cunoscut, fiind profesor aici încă din 1910, iar apoi titular al catedrei de Teologie Dogmatică din cadrul Academiei Teologice din Blaj.

Vezi și: Vizita papei Francisc la Blaj: Semnificația logo-ului construit în jurul imaginii Fecioarei Maria

A venit aici imediat ce a fost consacrat preot, după încheierea studiilor teologice făcute la Budapesta. În 1920 a fost numit Secretar Mitropolitan, iar în 1923 Canonic al Capitlului Mitropolitan din Blaj. La 30 ianuarie 1931 a avut loc la Blaj consacrarea lui ca Episcop de Maramureş de către Mitropolitul Vasile Suciu, iar pe 2 februarie instalarea lui în Baia-Mare.

În martie 1946 Sinodul Mitropolitan electoral l-a ales pe Episcopul Alexandru Rusu ca Mitropolit, alegere recunoscută de Sfântul Scaun dar nerecunoscută de guvernul de atunci. Prin caracterul său ferm, de leader, Alexandru Rusu a fost cel mai de temut dintre episcopii greco-catolici pentru guvernul comunist.

Alexandru Rusu, mitropolitul nerecunoscut al Blajului from Ana Boariu on Vimeo.

La 28 octombrie 1948 a fost arestat şi dus pe rând la Dragoslavele, Mănăstirea Căldăruşani, apoi Sighetul Marmaţiei. Supravieţuieşte acestui Penitenciar şi astfel a fost mutat la Curtea de Argeş, apoi izolat la Mănăstirea Cocoş.

În 1957 Tribunalul Militar l-a condamnat la 25 de ani muncă silnică pentru instigare şi înaltă trădare, ajungând la Gherla. În primăvara anului 1963 s-a îmbolnăvit grav, la 9 mai acelaşi an trecând la cele veşnice. A fost înmormântat în Cimitirul deţinuţilor din Gherla, fără nici un oficiu religios.

Episcopul Valeriu Traian Frențiu este legat de Blaj, unde a stat pe toată perioada celui de-al doilea război mondial, ca Administrator Apostolic al Arhidiecezei de Alba-Iulia şi Făgăraş. Tot aici, în Catedrala Sfânta Treime, fusese consacrat episcop în 14 ianuarie 1913, după care a stat 10 ani ca episcop de Lugoj, iar din 1922, a fost transferat ca episcop de Oradea, eparhie unde s-a întors după război, în 1947.

Valeriu Traian Frențiu, episcopul martir la Sighet from Ana Boariu on Vimeo.

În ambele eparhii, și cea de Lugoj și cea de Oradea, Valeriu Traian Frențiu s-a dovedit a fi un bun administrator. Sub păstorirea sa, la Oradea s-au construit sau reparat numeroase biserici și case parohiale, s-a modernizat stațiunea climaterică Stâna de Vale și chiar a căii ferate înguste pe Valea Iadului, dată în exploatare în 1936.

Episcopul Valeriu Traian Frenţiu s-a născut la 25 aprilie 1875 în oraşul Reşiţa, din părinţii Ioachim, preot, şi Rozalia. A studiat Teologia la Budapesta (1894-1898), după care a fost hirotonit preot la 28 septembrie 1898. În 1902 a fost promovat doctor în Teologie.

 

Episcopul Frențiu a fost arestat în 28 octombrie de la Oradea, dus în lagărul de la Dragoslavele, apoi, în februarie 1949 la Mănăstirea Căldăruşani. În 1950 a ajuns în Penitenciarul de la Sighet, unde, după 2 ani, nemaiputând suporta duritatea regimului de exterminare a murit la 11 iulie 1952. Nu a fost judecat şi nu a avut condamnare.

Imagini cu Ioan Suciu în Blaj apar în filmările vizitei regale din 1936, chiar în altarul Catedralei Sfintei Treimi. Imaginea lui rămâne ca cea a celui mai tânăr dintre episcopii martiri. Ioan Suciu, a trecut la cele veșnice în 27 iunie 1953, la închisoarea din Sighet, la numai 46 de ani.

Episcopul Ioan Suciu: moartea la Sighet from Ana Boariu on Vimeo.

În liniștea nopții, a fost coborât în curte, urcat într-o căruță și dus la cimitirul săracilor. Acolo a fost îngropat pe ascuns, într-un mormânt fără cruce și fără nume. Aceasta a fost soarta lui și a tuturor celorlalți deținuți politici care au murit la Sighet: să nu i se cunoască mormântul, să nu i se poată găsi osemintele.

Academia teologică din Blaj este locul unde Tit Liviu Chinezu, în calitate de rector, a fost surprins în câteva fotografii cu studenții din anii 1940-1945, printre care și bunicul Preasfințitului Claudiu Lucian Pop.

Coleg de studii cu episcopul Ioan Suciu la Liceul din Blaj, iar apoi la Roma, Tit Liviu Chinezu s-a stins din viață ca și cel mai bun prieten al său la închisoarea din Sighet, în 1955 și a impresionat mereu prin capacitatea de a-i călăuzi pe ceilalți și de a fi un exemplu, prin viața spirituală. Născut la Huduc, în Mureș, în 1904, Chinezu a pășit pe urmele tatălui său, preot greco-catolic. După finalizarea studiilor la Roma, în 1931, a devenit profesor la Școala normală de învățători din Blaj, apoi, din 1937, la Academia teologică din Blaj.

Pe urmele unei fotografii cu episcopul Tit Liviu Chinezu from Ana Boariu on Vimeo.

Numit protopop de București, între 1947-1948, a fost arestat în 29 octombrie 1948 de la parohia din strada Polonă. A acceptat să devină episcop în clandestinitate, fiind consacrat în arest, la Căldărușani, în data de 3 decembrie 1949. Cu toate precauţiunile luate pentru a nu se divulga acest secret, securitatea a aflat.

Tit Liviu Chinezu a fost transferat apoi împreună cu ceilalți episcopi la Penitenciarul din Sighetul Marmaţiei unde, datorită regimului de exterminare, s-a îmbolnăvit foarte grav. Sanitarul închisorii, sub pretextul că-l duce la infirmerie, l-a izolat într-o celulă mare, neîncălzită, unde, după două zile, pe 15 ianuarie 1955 a decedat, îngheţat. A fost îngropat fără sicriu, noaptea, în Cimitirul Săracilor, fără a i se cunoaşte locul. Nu a fost judecat şi nu a avut condamnare.

Cine este Anca Berlogea

Absolventă de regie de teatru, teologie și de un curs intensiv BBC de jurnalism, Anca Berlogea a lucrat zece ani în televiziune, făcând parte în 1999 din echipa ProTV care a realizat transmisiile în direct de la vizita Papei Ioan Paul II. De atunci, parcursul ei s-a schimbat, descoperind odată cu întâlnirea dintre Papă și cardinalul Todea, o biserică ce încă mai trăia în catacombe, interzisă în toată perioada comunistă: Biserica greco-catolică. Deși era născută la Jidvei și fusese elevă în Blaj, mama ei nu îi spusese niciodată nimic despre acest trecut. După 1999, prin film și teatru, Anca Berlogea a încercat să dea o mărturie despre această istorie uitată, lucrând în paralel și cu tineri defavorizați sau în situații de risc, organizând ateliere de film și apoi de teatru. Un dublu parcurs se intersectează acum și își găsește pe deplin rostul: acela de a redescoperi istoria într-un mod aparte. Împreună cu tinerii povestește despre viața prezentă și trecută a propriului lor oraș și le dă ocazia să își găsească propria lor voce.

Blajul

Situat în centrul țării, Blajul este astăzi un orășel mic, dar cochet, în care clădirile baroce de sfârșit de secol XVIII și XIX, arată ca mici bijuterii într-un spațiu populat de flori. Două fabrici Bosch asigură locuri de muncă, dar și un venit administrației locale, iar asta se vede.

Paradoxal aproape, la numai 20.000 de locuitori, orașul numără șapte școli și trei licee, un spital modern, săli de sport, piscină și o echipă de volei feminin de renume. Înconjurat de păduri și de coline cu viță de vie, produsele apicole și cele viticole sunt brandurile cunoscute ale zonei: Apidava și Jidvei.

Dar ceea ce-l caracterizează, este și piața de legume cu produse locale, micile ferme din Tiur sau cu brânza și lapte de Mănărade. Oamenii stau la oraș, dar merg primăvara să culeagă leurdă sau ciuperci, se lovesc la propriu de căprioare sau mistreți, iar tinerii profită de apropierea Apusenilor pentru a merge în peșteri sau să facă remarcări de trasee montane. Poate nu e de mirare că până și străini se mută aici.

Cămpia Libertății from Ana Boariu on Vimeo.

Papa Francisc vine însă la Blaj pentru că aici este centrul Bisericii Române Unite cu Roma, un oraș creat de un episcop și construit de succesorii lui. Ioan Inochentie Micu a făcut un schimb de proprietăți și a mutat episcopia de la Făgăraș la Blaj în 1737. Conceput în jurul unui simplu castel de grof, Blajul a devenit în scurt timp centrul spiritual, cultural și de învățământ al românilor din Transilvania.

În 1754, Petru Pavel Aron a deschis aici prima școală sistematică în limba română, devenită curând și primul liceu. Aici a fost centrul Școlii Ardelene, aici s-a publicat Biblia de la Blaj, prima traducere într-o limbă română aproape modernă și care a fost și cel mai mult timp utilizată în viața bisericii românești.

Școlii Ardelene îi datorăm faptul că românii au aflat că sunt rude cu romanii și limba română e soră cu latina. Lucrări de pionierat în gramatică și istorie au fost făcute de literați, teologi și preoți ai școlii de la Blaj.

Despre toate aceste lucruri, Anca Berlogea și echipa ei de tineri povestesc în minutele lor, care pornesc însă de la oameni și întâmplări, de la mici anecdote comice sau amintiri emoționante. Un posibil documentar sau emisiuni de televiziune pot relua și integra câteva din cele mai bune minute realizate pentru a descoperi pe larg unele dintre aceste povești.

Dintre tinerii din echipă

Anita și Pati sunt în clasa a 12 la Colegiul I.M. Klein și se pregătesc de bacalaureat, dorind să meargă la o facultate de media. Ele co-administrează pagina de facebook și pregătesc și un cont de instagram, pentru Blaj într-un minut.

Prezente în cercurile diverse din școală, prin ele aflăm mai multe despre pasiunile tinerilor, care se întind de la cercul de chitară, până la astronomie și robotică. Dar întâlnim și oameni deosebiți, cum este Elena Burja, meșter popular care predă cursuri de țesut, sau Victor Mateș, fondatorul și managerul Apidava.

Veronica este studentă în anul I la Litere, în Cluj, la două facultăți, română-latină și engleză-română. Acest lucru se datorează pasiunii ei pentru limba latină și istorie, participând și primind o disticție la Olimpiada Internațională de Latină. Ea ne prezintă autori ai Școlii Ardelene și momente din istoria Blajului, dar și prietenii ei de acum, cum este pictorița de icoane și cadouri.

Alex, Cristi și Didu sunt elevi la Liceul teologic Sfântul Vasile. Viața lor se împarte între escapade în natură, sport și mici job-uri. Cu ei am fost la Stâna de Vale, dar și să culegem spanac în Tiur, la bunicii Ioanei, actualmente elevă la I.M.Klein.

Iulian este un tânăr absolvent de teologie, care s-a reîntors de la Roma și acum se ocupă de tinerii care stau la internat la teologie. În paralel, face voluntariat la Centrul de ajutor maltez, având o grijă deosebită pentru fratele lui cu sindrom down.

Miruna este elementul de energie și surpriză: studentă la sport, în Cluj, est și instructor de zumba, revenind în fiecare vineri în oraș. Mama ei este profesoară și de asemenea instructor de zumba și pilates. În timpul liber, împreună cu mama ei, profesoara Cornelia Mărginean, lucrează și cu tineri cu sindrom Down.

Avram este un tânăr rom de o mare sensibilitate. Odată cu atelierele de film, s-a integrat în grupul elevilor din partea bogată a Blajului. Pasiunea lui este sportul și creșterea de porumbei călători, de care se îngrijește împreună cu fratele său mai mic.

Sursă text și video: Anca Berlogea-BoariuDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Șofer condamnat după ce a lovit cu mașina un biciclist din Sebeș. Care a fost motivul pentru care nu a oprit după accident

Publicat

Un bărbat a fost condamnat recent, de magistrații Judecătoriei Sebeș, după ce a lovit cu mașina pe care o conducea un biciclist, iar apoi a plecat de la locul accidentului. 

În motivarea magistraților este scris și motivul pentru care șoferul nu a mai oprit mașina după ce a comis accidentul. 

Potrivit motivării instanței din data de 28 iunie 2022, ”la data de 18 iunie 2020, în timp ce conducea un automobil în dreptul imobilului cu numărul 22, pe partea carosabilă a intrat în depășirea persoanei vătămat care se deplasa pe bicicletă și nu a păstrat o distanță laterală suficientă, acroșându-i ghidonul, în partea stângă cu partea dreaptă a remorcii.

Urmare a contactului, victima a căzut la pământ, iar conducătorul ansamblului și-a continuat deplasarea, fără a se opri la fața locului, astfel încât organele de poliție au făcut demersuri în vederea identificării acestuia.

Persoana vătămată s-a ridicat singură de la pământ, acuzând dureri puternice în zona costală și a apelat serviciul 112, fiind transportat la spital unde i s-au acordat îngrijiri medicale.

Ulterior, persoana vătămată a fost solicitat de către organele de poliție pentru a recunoaște vehiculul în cauză, fapt afirmativ. Victima a mai precizat că, a doua zi, a discutat cu inculpatul despre cele întâmplate care, i-a relatat că a văzut în oglindă momentul când victima a căzut, însă nu a oprit pe motiv că victima s-a ridicat de la pământ”, se arată în motivarea instanței.

Mai mult de atât, după ce a fost identificat, șoferul în cauză le-a spus polițiștilor că urmele de pe mașină ar fi fost de la un alt incident auto, însă, apărarea bărbatului nu a fost luată în calcul.

După doi ani de la producerea accidentului, șoferul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și la 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Sentința nu e este definitivă și poate fi atacată în apel.

sursă foto: arhiva alba24.ro.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

(P) Cum să alegeți un fotoliu de alăptare în 3 pași

Publicat

Un scaun sau fotoliu de alăptare poate fi un confort pentru părinte și copil, creând un loc special pentru a fi împreună în timp ce alăptați. Cu toate acestea, dacă nu există spațiu în casă sau în buget pentru acest tip de fotolii, nu este o necesitate pentru astfel de momente de legătură.

Nu există locuri obligatorii atunci când vine vorba de alăptare; este suficient să întrebați părintele care alăptează în mijloacele de transport în comun, la restaurant sau în parc.

Dar dacă sunteți interesată să achiziționați un scaun de alăptare, veți găsi o multitudine de opțiuni pe piață. Cu zeci de stiluri de fotolii care variază în preț de la sute la mii de lei, procesul de stabilire a celui mai bun scaun de alăptare pentru camera dumneavoastră poate fi de-a dreptul intimidant.

Concentrându-vă pe o mână de factori ar trebui să facă procesul de a alege – și de a vă așeza pe – un fotoliu mult mai ușor de gestionat.

Confort

Dacă credeți că a petrece jumătate de noapte hrănind un bebeluș agitat este o provocare, încercați să o faceți într-un scaun incomod. Alăptarea poate fi o activitate delicată, așa că este important să alegeți fotolii de alăptare care să vă facă experiența cât mai confortabilă pentru dumneavoastră și pentru bebelușul dumneavoastră.

Deși confortul poate părea un aspect prea evident pentru a fi menționat, ați fi surprinsă să aflați cât de mulți viitori părinți sacrifică confortul pentru stil.

În primul rând, căutați un scaun cu cotiere largi și căptușite. Chiar și cei mai mici bebeluși se pot simți greoi după ce îi ții în brațe pentru o vreme. Dacă vreți să vă puteți simți brațele după 20 de minute de hrănire, veți avea nevoie de puțin ajutor. Cotierele de susținere pentru brațe permit, de asemenea, o mai bună poziționare în timpul alăptării, ceea ce poate ajuta la susținerea unei prinderi de succes și durabile.

Asigurați-vă că scaunul vi se potrivește confortabil dvs. și bebelușului, precum și o pernă de alăptare, dacă folosiți una. Nu doriți să trebuiască să vă reajustați în mod constant sau să vă chinuiți să găsiți spațiu.

Suporturile pentru picioare sau otomanele care vin cu scaunul sunt o altă caracteristică utilă, mai ales dacă picioarele dvs. sunt mai scurte. Ridicarea picioarelor elimină presiunea și disconfortul din partea inferioară a spatelui și vă poate ajuta să vă așezați mai adânc în fotolii extensibile.

Veți dori, de asemenea, un scaun care oferă un spătar căptușit (mai ales dacă are o structură din lemn). Aceste caracteristici de confort vă vor asigura că aveți la dispoziție un scaun primitor.

Suport

În timp ce un fotoliu de alăptare confortabil este o necesitate, există și modele prea confortabile. Un scaun de alăptare bun ar trebui să ofere suficient sprijin pentru a vă permite să vă ridicați cu ușurință după ce alăptați fără a-l deranja pe micul visător din brațele dvs.

Dacă suprafața scaunului este prea moale sau dacă scaunul este prea mare, poate fi dificil să vă ridicați fără să treziți copilul pe care tocmai v-ați petrecut ultima jumătate de oră legănându-l la somn.

O altă capcană potențială? Scaunele reglabile sau înclinate. Desigur, nu este nimic în neregulă cu un pic de lux, dar înainte de a cumpăra o astfel de mobilă de sufragerie reglabilă, asigurați-vă că o puteți manevra din poziția așezat fără a fi nevoiți să vă întindeți peste margine și să bruscați copilul.

Practicitate

Veți dori să alegeți o țesătură rezistentă la pete și ușor de curățat pentru atunci când lucrurile devin murdare. Microfibra este, de obicei, un pariu bun și nu puteți da greș cu produse asemănătoare pielii care pot fi șterse cu ușurință.

Alte caracteristici pe care trebuie să le luați în considerare sunt dacă doriți fotolii care alunecă înainte și înapoi, se balansează ca un balansoar tradițional sau se rotesc. Un planor poate ocupa mai puțin spațiu decât un scaun balansoar. Depinde, de asemenea, de ceea ce vi se pare cel mai util. De exemplu, un scaun pivotant ar putea să vă ajute să vă întoarceți și să ajungeți la obiectele din apropiere de la o stație de alăptare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O femeie a găsit pe jos, în fața Primăriei Teiuș, 600 de euro. Cum s-a terminat toată povestea

Publicat

O femeie a găsit pe jos, în fața primăriei Teiuș, suma de 600 de euro și fără să stea pe gânduri a intrat în instituție și a predat-o poliției locale. 

Fapta s-a întâmplat marți, 5 iulie. Potrivit primarului orașului Teiuș, Ana Boțan, în timp ce mergea pe stradă a găsit suma de bani, pierdută de un cetățean chiar în fața primăriei.

Acesta a mers la poliția locală, care a început o serie de cercetări pentru a descoperi cine a pierdut banii.

Cu ajutorul camerelor de supraveghere polițiștii locali din Teiuș au reușit să descopere persoana care a pierdut banii. Suma de 600 de euro a fost înapoiată.

”Este un gest de mare omenie, mai rar să vezi asemenea fapte. Felicitări doamnei care a găsit banii și care i-a înapoiat”, a declarat primarul din Teiuș, Mirel Hălălai.

sursă foto: Facebook – Primăria Teiuș

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

DEFINITIVAT 2022: 140 de candidați din Alba, așteptați la proba scrisă din 20 iulie. Rezultatele la inspecțiile la clasă

Publicat

examen profesor

Definitivat 2022: În județul Alba, 140 de candidați au trecut de inspecțiile la clasă și urmează să participe la proba scrisă din 20 iulie din cadrul examenului.

Proba se va desfășura în centrul de examen Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia.

Vezi AICI rezultatele la inspecțiile la clasă – Definitivat 2022 – în Alba

Inspecțiile la clasă s-au desfășurat până în 3 iunie 2022. Potrivit IȘJ Alba, la examen au fost înscriși 142 de candidați, iar doi au depus cereri de retragere.

Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care, pentru promovarea examenului, trebuie să fie de cel puțin 8 (opt).

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

Definitivat 2022 – condiții pentru candidați

Examenul de Definitivat poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice.

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.

Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Potrivit metodologiei în vigoare (OMEC nr. 5434/31.08.2020), obligatoriu pentru obţinerea definitivării în învăţământ este stagiul practic minim, ce are are o durată de un an şcolar (sau ore de predare echivalente normei de un an). Este un stagiu de predare efectivă la catedră, în sistemul național de învățământ preuniversitar, cu statut de personal didactic calificat, conform studiilor absolvite.

Candidaţii aflaţi pentru prima dată în situaţia efectuării stagiului practic se pot înscrie la examen dacă, la data înscrierii, au încheiat un contract de muncă într-o unitate de învăţământ preuniversitar, ce prevede activitate la catedră cu normă întreagă, în calitate de cadru didactic calificat. Pot susţine proba scrisă numai dacă finalizează stagiul practic obligatoriu în sesiunea respectivă.

Candidaţii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult 3 ori.

Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unei taxe în cuantum de 300 lei la unitatea de învăţământ desemnată centru de examen (Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia)

Cum se calculează vechimea la catedră

Calculul vechimii efective la catedră, pentru obţinerea definitivării în învăţământ, se face astfel:

a) se ia/iau în calcul întreaga perioadă/toate perioadele consecutive sau nu în care s-a prestat activitate de predare efectivă, ca personal didactic calificat, respectiv după absolvirea studiilor de specialitate cu examen de diplomă sau de licenţă, după caz, şi îndeplinirea condiţiilor de formare iniţială pentru profesia didactică, conform legii;

b) orele de predare echivalente normei de un an se calculează înmulţind numărul de săptămâni ale anului şcolar cu numărul de ore din norma didactică a funcţiei didactice ocupate;

c) perioada concediului de maternitate se consideră vechime la catedră.

Definitivat 2022 – proba scrisă

Structura examenului este următoarea:

etapa I – eliminatorie:

a) susţinerea a două inspecţii şcolare de specialitate

b) evaluarea portofoliului profesional personal

etapa a II-a – finală: proba scrisă.

Examenul se susţine în limba română. Cadrele didactice care predau la clase cu predare integrală în limbile minorităţilor naţionale pot susţine probele examenului în limba minorităţii naţionale la care asigură predarea.

Subiectele pentru proba scrisă sunt elaborate de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, pe discipline/specialităţi, în conformitate cu programele specifice pentru examen, valabile pentru sesiunea respectivă, aprobate prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării.

Examenul se organizează distinct pentru fiecare funcţie didactică de predare, pe discipline sau pe specialităţi.

Definitivarea în învăţământ poate fi obţinută, în baza specialităţilor/ programelor de studii înscrise pe diploma/diplomele de absolvire/licenţă/master pe care candidatul le deţine, la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic o poate preda.

Definitivat 2022 – proba scrisă pe discipline

Proba scrisă a examenului se susţine la:

 • disciplina de specialitate şi metodica predării acesteia – pentru profesori din învăţământul de masă şi din învăţământul special, antrenori şi cadre didactice medicale cu studii superioare
 • limba şi literatura română şi matematică, metodica predării limbii şi literaturii române/comunicării în limba română şi metodica predării matematicii/matematicii şi explorării mediului în învăţământul primar – pentru învăţători, institutori şi profesori pentru învăţământul primar din unităţile şcolare cu limba de predare română
 • limba şi literatura maternă, limba şi literatura română şi universală pentru copii, matematică, metodica predării limbii şi literaturii/comunicării în limba maternă, metodica predării limbii şi literaturii/comunicării în limba română şi metodica predării matematicii/matematicii şi explorării mediului în învăţământul primar – pentru învăţători, institutori şi profesori pentru învăţământul primar din unităţile şcolare cu limba de predare în una dintre limbile minorităţilor naţionale, având studiile finalizate în limba respectivă
 • limba română şi literatura pentru copii şi metodica activităţilor instructiv-educative în grădiniţa de copii – pentru educatoare, institutori şi profesori pentru învăţământul preşcolar din unităţile preşcolare cu predare în limba română
 • limba şi literatura maternă, limba şi literatura română şi universală pentru copii, metodica predării activităţilor în limba maternă şi metodica predării activităţilor în limba română în învăţământul preşcolar – pentru educatoare, institutori şi profesori pentru învăţământul preşcolar din unităţile preşcolare cu limba de predare în una dintre limbile minorităţilor naţionale, având studiile finalizate în limba respectivă
 • limba şi literatura română şi matematică, metodica predării limbii şi literaturii române/comunicării în limba română şi metodica predării matematicii/matematicii şi explorării mediului în învăţământul primar sau terapie educaţională complexă şi integrată (psihopedagogie specială pentru educatoare, învăţători, învăţători-educatori) – pentru învăţători-educatori, învăţători, învăţători-itineranţi, institutori, profesori pentru învăţământul primar din învăţământul special cu predare în limba română
 • limba şi literatura maternă, limba şi literatura română şi universală pentru copii, matematică, metodica predării limbii şi literaturii/comunicării în limba maternă, metodica predării limbii şi literaturii/comunicării în limba română şi metodica predării matematicii/matematicii şi explorării mediului în învăţământul primar sau terapie educaţională complexă şi integrată (psihopedagogie specială pentru educatoare, învăţători, învăţători-educatori) – pentru învăţători, învăţători- itineranţi, institutori, profesori pentru învăţământul primar din învăţământul special cu predare în una dintre limbile minorităţilor, având studiile finalizate în limba respectivă
 • limba română şi literatura pentru copii şi metodica activităţilor instructiv-educative în grădiniţa de copii sau terapie educaţională complexă şi integrată (psihopedagogie specială pentru educatoare, învăţători, învăţători-educatori) – pentru educatoare, institutori, profesori pentru învăţământul preşcolar din învăţământul special cu predare în limba română
 • limba şi literatura maternă, limba şi literatura română şi universală pentru copii, metodica predării activităţilor în limba maternă şi metodica predării activităţilor în limba română în învăţământul preşcolar sau terapie educaţională complexă şi integrată (psihopedagogie specială pentru educatoare, învăţători, învăţători-educatori) – pentru educatoare, institutori, profesori pentru învăţământul preşcolar din învăţământul special cu predare în una dintre limbile minorităţilor, având studiile finalizate în limba respectivă
 • disciplina de specialitate şi didactica acesteia – pentru maiştri-instructori, antrenori şi cadre didactice medicale cu studii medii

Definitivat 2022 – proba scrisă – reguli pentru candidați

Pentru proba scrisă, Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie elaborează 3 variante de subiecte şi baremele de evaluare aferente.

Proba scrisă se desfăşoară începând cu ora 9.o0, durata de redactare a lucrării fiind de 4 ore.

Prezentarea comisiei la centrul de examen se face în intervalul orar 7.00-7.15, pe baza buletinului/cărţii de identitate şi a delegaţiei de serviciu.

Accesul candidaţilor în centrul de examen la proba scrisă se face în intervalul 7.30-8.00, pe baza actului de identitate valabil – carte de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate – ori, în lipsa acestuia, pe baza paşaportului în termen de valabilitate.

Candidaţii şi profesorii asistenţi nu pot avea asupra lor, în sala de examen, obiecte sau materiale din următoarele categorii:

 • genţi, poşete, ziare, reviste, cărţi, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte mijloace care intermediază/facilitează comunicarea la distanţă, alte obiecte/materiale a căror utilizare afectează desfăşurarea examenului în condiţii de legalitate, echitate şi obiectivitate.

Materialele şi/sau obiectele nepermise vor fi depuse şi sigilate în sala de depozitare a obiectelor personale, înainte de intrarea în sala de examen.

Candidaţii care introduc în sala de examen materiale nepermise, din categoria materialelor menţionate sau compatibile cu acestea, chiar dacă nu le utilizează în momentul în care sunt depistaţi, sunt eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă, prin decizie motivată a preşedintelui comisiei de examen, situaţie în care profesorii-asistenţi sau membrii comisiei de examen încheie un proces-verbal.

Candidaţii sunt informaţi de către profesorii asistenţi responsabili de săli, la intrarea în sala de examen, cu privire la prevederile metodologice referitoare la desfăşurarea probei scrise şi semnează procese-verbale care să ateste informarea.

Pe uşa fiecărei săli de examen se afişează tabelele nominale cuprinzând numele şi prenumele candidaţilor repartizaţi în sala respectivă şi disciplina la care aceştia susţin examenul.

În fiecare sală de examen se repartizează candidaţi care susţin examenul la cel puţin două discipline diferite. Repartizarea candidaţilor în sală se face potrivit tabelelor afişate, respectarea ordinii de aşezare în bancă fiind obligatorie.

În vederea desfăşurării probei scrise se asigură supravegherea fiecărei săli de către 2-3 profesori asistenţi, care verifică identitatea candidaţilor din sala respectivă pe baza actului de identitate prezentat de aceştia şi care răspund de corectitudinea desfăşurării probei scrise în sala respectivă.

Profesorii asistenţi responsabili de săli primesc, sub semnătură, de la secretariatul comisiei de examen tabelul nominal cu candidaţii repartizaţi în sala respectivă, foile tipizate de examen şi ciornele necesare ştampilate, corespunzător numărului candidaţilor din sală.

Înainte de distribuirea subiectelor în săli, profesorii asistenţi instruiesc candidaţii cu privire la modul de secretizare şi securizare a lucrărilor scrise, numerotarea paginilor şi atenţionează candidaţii cu privire la situaţiile care pot conduce la anularea lucrării scrise şi la eliminarea din examen, potrivit prevederilor legale.

Preşedintele comisiei de examen, împreună cu secretarul comisiei, distribuie în sălile de examen plicurile secretizate cu subiecte, astfel încât, la ora 10.00, acestea să poată fi desfăcute, în prezenţa candidaţilor.

Din momentul deschiderii plicului cu subiecte, niciun candidat nu mai poate părăsi sala decât dacă predă lucrarea şi semnează de predare. Candidaţii care nu se află în sală în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susţine examenul în sesiunea respectivă.

După primirea subiectelor, candidaţii verifică dacă au primit subiectul corespunzător specializării/ disciplinei de examen şi semnează pentru conformitate în tabelul pus la dispoziţie de profesorii asistenţi responsabili de sală.

Pentru redactarea lucrărilor se foloseşte cerneală sau pix de culoare albastră; desenele/graficele se execută cu creion negru.

Candidaţii pot avea, în sala de examen, dicţionare – pentru disciplinele latină sau greacă veche – şi planuri de conturi – pentru disciplinele economice.

Profesorii asistenţi care furnizează soluţii ale subiectelor de examen, falsifică lucrări, tolerează acţiuni sau intenţii de fraudă ale candidaţilor sau manifestă neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor răspund disciplinar sau penal, după caz.

Nerespectarea prevederilor procedurii specifice privind secretizarea şi securizarea lucrărilor scrise, referitoare la înscrierea numelui candidaţilor sau a altor nume proprii care nu au legătură cu cerinţele subiectului, precum şi la existenţa oricăror alte semne distinctive pe foile de examen determină anularea lucrărilor scrise. Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală, iar schemele/desenele, cu o linie oblică.

Candidaţii care, în timpul desfăşurării probei scrise, sunt surprinşi copiind, primind sau transmiţând soluţii cu privire la subiecte sunt eliminaţi din examen, în acest sens încheindu-se un proces-verbal de către profesorii-asistenţi responsabili de sală sau de către membrii comisiei de examen. Aceeaşi măsură se aplică şi pentru orice altă tentativă de fraudă.

Candidatul care se retrage din proprie iniţiativă poate solicita anularea lucrării, pe baza unei declaraţii, predă lucrarea şi foaia cu subiecte şi părăseşte sala după cel puţin o oră, dar nu la mai mult de 3 ore de la deschiderea plicului cu subiecte. În acest caz, lucrarea scrisă nu este evaluată, iar în statistici candidatul respectiv se consideră retras, cu dreptul de a se înscrie în sesiunea imediat următoare, conform prevederilor legale.

În cazuri excepţionale, dacă un candidat solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre profesorii asistenţi până la înapoierea în sala de examen, fără a beneficia de prelungirea timpului alocat rezolvării subiectelor.

Sigilarea lucrărilor scrise se efectuează cu etichete albe, după care se aplică ştampila de examen.

Etichetele conţinând codurile de bare se aplică numai în spaţiile rezervate. Procedura specifică privind secretizarea şi securizarea lucrărilor scrise utilizând etichete cu cod de bare se stabileşte de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi se comunică inspectoratelor şcolare.

Comisia de examen, profesorii-asistenţi şi candidaţii au obligaţia să respecte prevederile procedurii aprobate.

Pentru ştampila de examen se utilizează numai tuş albastru. După încheierea lucrării, candidaţii numerotează foile de examen în spaţiul rezervat, cu cifre arabe, indicând pagina curentă şi numărul total de pagini scrise, de exemplu: 3/5 pentru pagina a treia din totalul de 5 pagini scrise. Se vor numerota toate paginile pe care candidatul a scris, inclusiv prima pagină şi paginile incomplete.

Preşedintele comisiei de examen, după consultarea cu membrii comisiei, poate anula lucrările scrise pe care se regăsesc semne distinctive sau dacă se constată nerespectarea:

 • a) modului de secretizare a lucrării scrise
 • b) modului de redactare a lucrării scrise, inclusiv modul de corectare, de către candidaţi, a eventualelor greşeli
 • c) modului de completare a denumirii disciplinei de examen pe foaia tipizată (transcrisă întocmai de către candidaţi de pe foaia cu subiecte pe prima pagină a lucrării scrise, în spaţiul rezervat, cu majuscule)
 • d) modului de numerotare a paginilor în spaţiul rezervat.

La finalizarea lucrării, candidaţii predau profesorilor asistenţi responsabili de sală lucrările şi semnează în borderoul de predare, menţionând numărul de pagini scrise în borderou şi pe teză, în spaţiul rezervat. Spaţiile libere ale întregii lucrări se anulează, în faţa candidatului, de către unul dintre profesorii asistenţi, cu linie frântă în forma literei „Z”. Până la predarea ultimei lucrări, în sală rămân cel puţin 3 candidaţi.

Ciornele şi foaia cu subiecte se predau separat profesorilor asistenţi responsabili de sală, odată cu lucrarea; ciornele nu sunt luate în considerare în evaluarea lucrării şi la eventualele contestaţii.

Profesorii asistenţi responsabili de sală predau comisiei de examen lucrările candidaţilor, borderourile de predare a lucrărilor, tipizatele anulate şi cele nefolosite, tabelele de prezenţă, ciornele, foile cu subiecte, precum şi toate materialele din mapa sălii de examen rămase nefolosite.

Definitivat 2022 – Evaluarea lucrărilor

Pentru evaluarea lucrărilor scrise şi soluţionarea contestaţiilor se constituie centre de evaluare a lucrărilor scrise, respectiv de soluţionare a contestaţiilor.

Comisia naţională stabileşte inspectoratele şcolare pe teritoriul cărora se organizează centre de evaluare/ contestaţii în cadrul examenului, pe principiul echilibrului numeric şi geografic în repartizarea lucrărilor evaluate şi în scopul asigurării obiectivităţii, siguranţei şi calităţii evaluării. La nivelul acestor inspectorate şcolare, consiliul de administraţie desemnează unitatea de învăţământ în care se vor organiza activităţile de evaluare a lucrărilor scrise şi de soluţionare a contestaţiilor.

În structura lucrării scrise, subiectul de specialitate are o pondere de 60%, iar subiectul de metodică de 30%, 10% din punctaj fiind acordat din oficiu.

Fiecare lucrare scrisă este evaluată independent, în săli separate, de doi profesori evaluatori, şi apreciată separat, cu note de la 10 la 1, incluzând şi punctul/punctele din oficiu, conform baremului de evaluare şi notare, fără a se face însemnări pe lucrare.

Fiecare evaluator stabileşte, prin raportare la baremul de evaluare şi notare, nota lucrării scrise. Pentru validarea evaluărilor, diferenţa dintre notele acordate de cei doi evaluatori nu trebuie să fie mai mare de 1 punct.

Dacă diferenţa dintre notele acordate de cei doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, notele sunt trecute pe teze de cei doi evaluatori, care semnează fiecare în dreptul notei acordate. Preşedintele comisiei de evaluare calculează şi scrie, în borderoul centralizator şi pe fiecare lucrare, media aritmetică a celor două note, cu două zecimale, fără rotunjire, aceasta reprezentând nota obţinută de candidat la proba scrisă.

În cazul în care diferenţa dintre notele acordate de cei doi evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea respectivă este evaluată de un al treilea evaluator, asigurându-se respectarea baremului, în conformitate cu procedura specifică privind evaluarea lucrărilor scrise şi soluţionarea contestaţiilor. Cel de-al treilea evaluator trece nota pe lucrare în spaţiul rezervat şi semnează în dreptul notei acordate. Nota finală acordată lucrării este media aritmetică a notelor acordate de cei 3 evaluatori. În acest caz, pe lucrare, în spaţiul rezervat notei finale, se calculează şi se trece media respectivă, validată prin semnătura preşedintelui.

Nota obţinută la examen se calculează după formula: ND = (NI1 + NI2 + NP + 7NS)/10, unde ND reprezintă nota la examen, NI1 reprezintă nota inspecţiei de specialitate 1, NI2 reprezintă nota inspecţiei de specialitate 2, NP reprezintă nota acordată pentru portofoliu, iar NS reprezintă nota la proba scrisă, toate notele fiind obţinute de candidat în sesiunea de examen curentă. Nota minimă de promovare a examenului este 8 (opt).

Lucrările scrise pentru care se depun contestaţii se resigilează în vederea reevaluării, secretizându-se şi nota acordată la prima evaluare.

Definitivat 2022 – contestații

Comisia de soluţionare a contestaţiilor, formată în întregime din alte persoane decât cele din comisia de evaluare a lucrărilor scrise, se constituie prin decizie a inspectorului şcolar general.

Reevaluarea lucrărilor pentru care s-a depus contestaţie se realizează conform procedurii de evaluare a lucrărilor scrise.

În cazul în care diferenţa – în plus sau în minus – dintre nota acordată la soluţionarea contestaţiei şi nota acordată la evaluarea lucrării este mai mică de 1,5 puncte sau egală cu 1,5 puncte, rămâne definitivă nota acordată la soluţionarea contestaţiei.

În cazul în care diferenţa – în plus sau în minus – dintre nota acordată la soluţionarea contestaţiei şi nota acordată la evaluarea lucrării este mai mare de 1,5 puncte, lucrarea este reevaluată de alţi doi evaluatori, nominalizaţi prin decizie a inspectorului şcolar general, în conformitate cu prevederile procedurii specifice privind evaluarea lucrărilor scrise şi soluţionarea contestaţiilor. În această situaţie, recorectarea lucrării se realizează conform procedurii de evaluare a lucrărilor scrise.

Rezultatul acestei ultime evaluări este definitiv, reprezintă nota finală acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei şi poate fi atacat numai prin procedura contenciosului administrativ, contestaţia reprezentând plângerea din cadrul procedurii prealabile reglementate de art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Definitivat 2022 – vizualizare lucrări

După afişarea rezultatelor finale, candidaţii pot solicita comisiei de examen să îşi vadă lucrarea, fără ca, în urma vizualizării, să obţină reevaluarea lucrării şi/sau modificarea notelor acordate.

Pentru a organiza vizualizarea lucrării unui candidat/unor candidaţi, inspectoratul şcolar de provenienţă a candidatului, prin inspectorul pentru dezvoltarea resursei umane, solicită inspectoratului şcolar la nivelul căruia şi-a desfăşurat activitatea centrul de evaluare o copie conform cu originalul a lucrării/lucrărilor, în format scanat, transmisă prin suport digital, cu informarea direcţiei cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea examenului pentru definitivare, din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

În timpul vizualizării, candidaţilor li se aduce la cunoştinţă că scopul procedurii este acela de a constata aspecte privind integritatea lucrării – lucrarea se regăseşte în formatul predat de aceştia şi asumat prin semnătură în procesul-verbal şi că, în timpul şi după parcurgerea acestei proceduri, nu li se permite fotografierea lucrării, nu li se eliberează copii ale lucrării şi nu li se modifică nota obţinută.

Definitivat 2022 – validare rezultate

Validarea rezultatelor examenului se realizează prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, pe baza tabelelor transmise de comisiile de examen, întocmite de inspectorul şcolar pentru dezvoltarea resursei umane după situaţia extrasă din aplicaţia electronică, semnate de inspectorul şcolar general şi ştampilate.

Definitivarea în învăţământ se acordă începând cu data de 1 septembrie a anului şcolar următor aceluia în care s-a desfăşurat examenul.

DEFINITIVAT 2022 – CALENDAR:

16 septembrie – 14 octombrie 2021: înscrierea candidaților la unitățile de învățământ

1-7 octombrie 2021: emiterea deciziilor de constituire a comisiilor de examen județene/Comisiei de examen a municipiului București

15-29 octombrie 2021: transmiterea dosarelor de înscriere la inspectoratul școlar, verificarea și avizarea acestora, conform graficului elaborat și comunicat de fiecare inspectorat școlar; înștiințarea candidaților cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere

până la 3 iunie 2022: efectuarea inspecțiilor de specialitate

6-17 iunie 2022: completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația informatică specifică

20 iulie 2022: susținerea probei scrise

27 iulie 2022: afișarea rezultatelor

27-28 iulie 2022: înregistrarea contestațiilor

28 iulie—3 august 2022: soluționarea contestațiilor

4 august 2022: afișarea rezultatelor finale

4-9 august 2022: transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu rezultatele candidaților promovați

9-16 august 2022: validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax