Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Vizita papei Francisc la Blaj: Semnificația logo-ului construit în jurul imaginii Fecioarei Maria

sa mergem impreuna

Publicat

Papa Francisc va efectua o călătorie apostolică în România în zilele 31 mai – 2 iunie (vineri, sâmbătă și duminică) cu etape la București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj, în județul Alba. Vizita se va desfășura sub motto-ul „Să mergem împreună!”.

Vizita Sfântului Părinte papa Francisc în România va contribui la „regăsirea interioară” de care avem nevoie în societatea de astăzi, spune cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică și preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România.

Citește și OFICIAL: Papa Francisc vine la BLAJ, în 2 iunie. Primarul Gheorghe Valentin Rotar: Ceea ce am așteptat s-a împlinit

„Vizita Sfântului Părinte Papa Francisc ne umple inimile de bucurie. În societatea de azi avem nevoie în primul rând de regăsire interioară”, afirmă cardinalul Lucian Mureșan într-un comunicat de presă.

Ținând cont de legătura particulară a Bisericii cu Urmașul Sfântului Petru și de „fidelitatea credincioșilor în timpurile grele ale persecuției”, notează mai departe cardinalul român, „întâlnirea cu Papa Francisc primește o încărcătură simbolică foarte profundă pentru Biserica Română Unită, Greco-Catolică”. Totodată, cardinalul Lucian arată perspectiva care va călăuzi etapele pregătitoare la „marea întâlnire de la sfârșitul lunii mai”.

„Vizita Sfântului Părinte Papa Francisc ne umple inimile de bucurie.

Pentru toți credincioșii catolici este un semn de neprețuită comuniune cu Urmaşul Sfântului Petru care prezidează în caritate comuniunea Bisericii Catolice. Legătura cu Sfântul Părinte, urmaș al lui Petru, conferă sensul unității Bisericii Universale. Mizăm astfel pe o legătură spirituală sfințită în România de fidelitatea credincioșilor în timpurile grele ale persecuției. În acest sens, pentru Biserica Română Unită, Greco-Catolică, întâlnirea cu Papa Francisc primește o încărcătură simbolică foarte profundă.

De la începutul pontificatului său, Sfântul Părinte vorbește în favoarea spiritului de dăruire, a carităţii și respectului ca temei al dreptății. În societatea de azi avem nevoie în primul rând de regăsire interioară. Necesitatea întâlnirii aproapelui devine şi pentru noi o chemare în spiritul căreia vom încerca să ne pregătim pentru marea întâlnire de la sfârşitul lunii mai.

Vizita Papei Francisc din acest an primește în mod evident amprenta pastorală mult așteptată de toți catolicii din patria noastră. În afară de Bucureşti, Papa va merge la Iaşi şi la Blaj, dar se va ruga şi la sanctuarul Maicii Preacurate de la Şumuleu Ciuc. Sperăm, aşadar, ca prezenţa în România a Urmaşului Sfântului Petru să aducă României inspirația pentru a uni tot ceea ce e bun şi valoros în favoarea țării şi a binelui comun. Să putem regăsi voinţa dialogului între Bisericile creştine bazat pe respectul alterității, care să unească energiile creștinilor în favoarea vieții și a valorilor fireşti ale Creației lăsate de Dumnezeu”, a transmis într-un comunicat Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România.

Un logo marian și semnificația acestuia

Conferința episcopilor catolici din România a difuzat un comunicat de presă în care explică semnificația logo-ului ales și mesajul simbolic al acestuia.

„Poporul lui Dumnezeu din România”, se afirmă în comunicat, „își duce existența sub ocrotirea Maicii Domnului”. România este numită adesea „grădina Maicii Domnului”, expresie dragă tuturor credincioșilor, folosită şi de Sfântul Ioan Paul al II-lea în timpul vizitei sale din 1999. Vizita Papei Francisc preia această amprentă tipic mariană, invitând la unirea tuturor sub mantia ocrotitoare a Maicii Domnului, așa cum indică mottoul „Să mergem împreună!”. 

Sfântul Părinte însuși a îndemnat adesea la unirea diferitelor forțe, la  renunțarea la egoism și la acordarea priorităţii binelui comun. Urmașul Sfântului Petru vine în România pentru a invita la unitate, pentru a întări în credință. Într-un context confesional divizat, apelul la unitate primește o importantă dimensiune ecumenică, se mai precizează într-un comunicat.

Papa Francisc este al doilea Papă care vine în vizită în România, după Sfântul Ioan Paul al II-lea care a poposit pe aceste meleaguri în mai 1999.

sursa: vaticannews.va

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate