Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum arată cea mai veche casă din comuna Rimetea. Are peste 340 de ani, iar drumul până la ea este o aventură în sine

Publicat

Cum arată cea mai veche casă din comuna Rimetea. Comuna este una dintre cele mai atractive locuri din Alba pentru turiști.

Pe lângă casele albe, ospitalitatea gazdelor, gulașul tradițional și peisajul superb, comuna mai este cunoscută pentru încă un obiectiv turistic. 

Ascunsă de ochii lumii, într-o parte a localității se află cea mai veche casă din comună. O casă veche de peste 340 de ani.

Drumul până la ea este o aventură în sine. O stradă îngustă, de mai bine de 100 de metri, flancată de două garduri și verdeață cât vezi cu ochii.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Ce poți să faci la Rimetea, comuna în care vizitatorii nu sunt turiști, ci oaspeți. De la rafting, la gulaș și pălincă

Poteca pietrutiă cu pietre de râu duce la cea mai veche casă rurală, databilă din Bazinul Carpatin.

O mărturie a perioadei în care a fost construită o reprezintă o dată scrisă pe un ancadrament al unei ferestre: 1668.


Cladirea cu numărul 260 din Rimetea conține o cameră spre stradă și o bucătărie.

În ambele încăperi urmele regăsite pe pardoseala din pământ bătut și pe pereții bucătoriei semnalează existența unui cuptor, iar în cameră a unui comin cu vatră.

Sub bucătărie se află o pivniță cu boltă cilindrică.

În cameră, pe grinda principală este marcat anul 1735.

VEZI ȘI: VIDEO: Cum se produce săpunul din lapte de capră, la Rimetea. Secretele unui produs cosmetic natural explicate de Zsuzsa Tulit

Cercetările arheologice au arătat că în decursul a peste 340 de ani de existentă a casei acesata a suferit mai multe reperații și modificări.

În 1999 proprietarul casei a decedat, iar urmașii au pus-o la vânzare. Pentru a nu fi demolată, cei care se ocupă acum de casă, fundația Transilvania Trust a cumpărat casa și a reabilitat-o cu sprijinul comitetului maghiar, ICOMOS, arată un panou de informare montat pe gardul casei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax