Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ce poți să faci la Rimetea, comuna în care vizitatorii nu sunt turiști, ci oaspeți. De la rafting, la gulaș și pălincă

Publicat

Ce poți să faci la Rimetea, comuna în care vizitatorii nu sunt turiști, ci oaspeți. Străzile comunei Rimetea erau pline de oameni, sâmbătă, 13 aprilie. Hainele turiștilor care își făceau poze, colorau pentru câteva secunde casele albe de pe strada principală. 

A fost zi de sărbătoare în comunitatea din Rimetea, una dintre cele mai frumoase comune din țară. A fost ziua în care s-a dat oficial startul la un nou sezon turistic. 

Și în acest an străzile pietruite din comună vor fi luate la pas de mii de turiști care vor vrea să exploreze comuna. Și nu orice comuna, ci o localitate care se întreține aproape în totalitate din turism.

Cei din Rimetea au format o comunitate și de ani buni doar asta fac: turism. Deși mulți dintre ei spun că cei care vin în comuna nu sunt turiști, ci oaspeți. Din simplul motiv că totul este ca la bunici, de la mâncare, la cazare.

Însă, în timp comunitatea a evoluat și a adus noi activități pentru turiști.


Am fost la Rimetea, la deschiderea noului sezon turistic pentru a afla ce poți face în localitate ca oaspete al gazdelor.

Cazări

În Rimetea sunt în jur de 55 de pensiuni. Fiecare cu o gamă variată de spații de cazare și facilități pentru turiști. De la mâncare tradițională, la ciubere cu apă și zone de relaxare.

Spre exemplu una dintre cele mai vechi pensiuni din localitate este Aranyos. O afacere de mai bine de 30 de ani. O casă a bunicilor care în timp a ajuns spațiu pentru oaspeți.

O noapte de cazare este în jur de 160 de lei, cu micul dejun inclus.

Mâncare și băutură

Dacă ajungi la Rimetea este obligatoriu să mănânci gulaș. Preparat tradițional în zonă, celebru pentru gustul bun pe care îl are.

La deschiderea sezonului turistic l-am găsit pe Janos, de la casa Király.

Acesta gătea un gulaș la foc lent, a explicat pentru alba24.ro tot procesul și câteva dintre secretele pe care le are.

O porție de gulaș ajunge în jur de 45 de lei.

Însă la un gulaș trebuie și un pahar de pălincă. Gazdele au pentru oaspeți, dar în centrul comunei există și un magazin din care se poate cumpara pălincă. Spre exemplu o sticlă este în jur de 30 de lei.

Activități la Rimetea

Pe lângă obiectivele turistice din zonă, cei care vor să petreacă câteva zile în comună, au o serie de activități pregătite.

Rafting pe Arieș: costă 150 de lei de persoană, iar un grup trebuie să fie de minim patru.

O bicicletă clasică pentru a vizita comuna costă 50 de lei pe zi, iar una electronică 150 de lei.

Un tur ghidat pentru un grup mai mare de turiști costă în jur de 450 de lei pentru o zi, la Rimetea.

Primarul comunei a recomandat turiștilor în primul rând, ca drumeție, traseul montan pe Piatra Secuiului.

„Aici recomand ca turiștii să meargă pe traseul marcat și nu pe alte zone și pe alte cărări, ca să nu fi probleme, pentru că am mai avut accidente”, a spus edilul.

Deák-Székely Szilárd-Levente a recomandat apoi închirierea bicicletelor electrice și parcurgerea zonelor minunate ale comunei, inclusiv zona Colțești, către cetate.

Obiective de vizitat la Rimetea

Pe lângă drumețiile pe piatra Secuiului și către zona Colțești, există și câteva obiective de vizitat în localitate.

În primul rând casele albe, care sunt și simbolul comunei. Apoi Muzeul Etnografic este o locație care nu trebuie ratată. La muzeu pe lângă istoria satului puteți afla ți de ce localnicii își țineau biblia și sticla de țuică la un loc.

CITEȘTE ȘI: VIDEO REPORTAJ în Muzeul Etnografic din Rimetea: Unde țineau localnicii Biblia și țuica. Ce semnifica în trecut poziția scaunelor

Un alt obiectiv este și moara de apă a satului.

De asemenea un loc care trebuie vizitat la Rimetea este cea mai veche casă din sat. O inscripție într-o fereastră a casei are anul 1668, iar potrivit localnicilor asta o face cea mai veche casă din Bazinul Carpatin.

Are o cameră mică înspre stradă și o bucătărie cu un cuptor. Sub bucătărie se află o pivniță. Casa a suferit multe modificări în cei peste 340 de ani de la construcție.

Recent a fost restaurată de o asociație din zonă, iar ea poate fi vizitată.

Un aspect foarte interesant este modul în care poți ajunge la ea. Din centrul comunei, printr-o stradă foarte îngustă, între două gospodării, pe un drum pietruit.

Suveniruri

Pentru cei care vor să plece de la Rimetea cu un mic cadou, mare parte dintre pensiuni au suveniruri. De la magneți, la obiecte de artizanat sau obiecte tradiționale.

Însă mai sunt și suveniuri mai speciale. La subsolul pensiunii Aranyos se află un magazin de suveniruri. Acolo, gazda Zsuzsa Tulit are la vânzare un săpun făcut special din ea.

Un săpun din lapte de capră, fără chimicale și cu plante culese din localitate.

Localitatea din Alba este un loc ce nu trebuie ratat în acest sezon turistic de către cei pasionați de natură, pensiuni tradiționale, liniște sau drumeții.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax