Connect with us
Advertisement

Administrație

VIDEO EXCLUSIV Sarcofag roman vechi de 1700 de ani, DISTRUS cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia. A fost deschis dosar penal

Publicat

Una dintre cele mai mari ”descoperiri arheologice” din Alba Iulia, din ultima perioadă, a fost făcută cu excavatorul. Un sarcofag rar, cu inscripție și cu un decor cu chipul Medusei a fost făcut bucați în timpul săpăturilor pentru extinderea cimitirului municipal. 

Zona în sine este sit arheologic și potrivit legii era nevoie de o săpătură arheologică preventivă. 

Mai exact acesta a fost scos din pământ cu excavatorul și depozitat într-o parte a cimitirului.

Mai mult de atât, o bucată din capacul unui sarcofag ce ar fi aparținut unui copil era aruncat într-o altă parte a cimitirului, iar alte fragmente împrăștiate prin zonă și chiar în groapa în care trebuia lasat sicriul unei persoane decedate.

Polițiștii specializați în patrimoniu ai Inspectoratului Județean de Poliție Alba s-au sesizat și au început cercetările.

A fost deschis un dosar penal in rem pentru distrugere și lucrări care pot afecta siturile arheologice.

VIDEO Ce spune administratorul cimitirului din Alba Iulia despre sarcofagul scos bucăți cu excavatorul: Este un vid legislativ

Totul a pornit de la o sesizare trimisă de un cetățean din oraș, către arheologi pe pagina de Facebook, a secției de Arheologice ce aparține Muzeului Național Al Unirii din Alba Iulia.

Imediat după ce au citit sesizarea cetățeanului care era însoțită și de câteva poze, arheologii au mers pe teren pentru a vedea ce a fost scos la suprafață cu excavatorul.

Săpăturile preventive sunt făcute sub supravegherea arheologilor fix pentru a preveni astfel de situații.

O raritate a fost făcută bucăți cu excavatorul

Arheologii Anca Timofan, Radu Ota și George Bounegru au explicat pentru alba24.ro ce se află în mormanul de pământ aruncat într-o margine a cimitirului aflat în extindere.

La o primă vedere sacrofagul ar avea undeva la 1700 de ani vechime. Tehnica de inscripție prezentă pe sarcofag ar fi fost utilizată în secolul al II-lea, mai explică arheologii.

”Ne-am uitat la fragmentele de pe jos și am descoperit o serie de elemente care ne duc spre concluzia că avem de-a face cu un sarcofag. Spre exemplu sunt bucăți din capacul sarcofagului și din arca lui.

Un sarcofag roman din piatră era format din două ”operculum” și ”arca”. Sun bucăți din arcă și din capacul sacrofagului care are la colț patru sferturi de sferă”, a explicat George Bounegru.

Acesta a și arătat câteva bucăți din sfere, bucăți aruncate prin mormanul de pământ și piatră.

Sarcofagul lui Claudius decorat cu chipul Gorgonei

„Mai avem decorul sculptural cu chipul Gorgonei Medusa. Este un decor tipic pentru atelierele de la Alba Iulia, există sub forma reprezentată și pe alte monumente funerare, dar este o raritate. Doar o singură situație mai există”, a mai completat arheologul.

Întrebat de reporterul alba24.ro, cine își putea permite un asemenea sarcofag, arheologul a răspuns că: ”Evident una dintre personalitățile de la Apulum, nu își putea permite oricine sarcofagul costa destul de mult… O persoană cu funcție importantă sau o persoană care avea financiar posibilitatea să își achiziționeze un sarcofag.

Avem două fragmente de inscripție, probabil sunt și altele sub mormanul de pământ. Ele arată tipic pentru un monument funerar. Numele ”CL” de la Claudius și apoi urmează Hermionus probabil.

Mai jos aflăm și câți ani a trăit personajul, vreo 30. Este pus de către „coniux”, soția acestuia”, mai explică arheologul. Dedicația e pusă de „coniux”, forma „coniugi”, traducere din latină însemnând „soția defunctului”.

Pe bucățile de sarcofag se pot observa cu ușurință urme ale distrugerii provocate de excavator. De asemenea momentan nu se poate observa toată structura sarcofagului. De asemenea nici scheletul din sarcofag nu este vizibil.

Mai mult de atât, în sarcofag se putea afla un inventar.

Radu Ota, explică că sarcofagul era unul de mărimi mari, undeva la 2 metri și jumătate. Este unul din sarcofagele rare care se păstrează cu inscripție de la Apulum. Mai există unul, dar nu are o inscripție atât de bună realizată.

Arheologii uimiți de brutalitatea cu care s-a acționat

Arheologii spun că bucățile din sarcofag trebuie duse de urgență la Muzeul din Alba Iulia, într-un spațiu special de depozitare pentru a fi cercetat și mai apoi pentru a începe reconstituirea și reconstruirea acestuia.

Mai mult de atât, arheologii prezenți în fața bucăților de sarcofag s-au declarat uluiți de brutalitatea cu care s-a acționat.

Însă aceștia aduc mulțumiri cetățeanului care a dat dovadă de spirit civic și a sesizat arheologii cu privire la distrugerea sarcofagului.

Polițiștii din Alba au deschis o anchetă

De asemenea aceștia au mai precizat că la fața locului s-au prezentat reprezentați ai poliției care au făcut poze. Reprezentații IPJ Alba au declarat pentru alba24.ro că în cazul de față a fost deschis un dosar penal in rem, pentru distrugere și lucrări care pot afecta site-urile arheologice.

Potrivit legii OG 43/2000 ”Efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în textul de lege.

Ce spune administratorul Cimitirului Municipal, Ion Radu Bogdan: „Este un vid legislativ”

Administratorului cimitirului, Ion Radu Bogdan a explicat pentru alba24.ro situația și cazul sarcofagului. Acesta a spus că îl va livra muzeului pentru cercetări.

„Terenul este al primăriei, locurile le vinde primăria, eu sunt administrator. Răspunderea este a mea pentru ce se face în cimitir. Pe suprafața de teren se sapă gropi, în una dintre gropi s-au găsit acele pietre.

Ele s-au scos s-au pus deoparte, iar cei de la muzeu ne-au rugat să le urcăm într-o mașină și să le ducem dânșilor”, a explicat administratorul.

Vid legislativ

Ion Radu Bogdan a explicat că la nivel de documente este un vid legislativ. ”A fost la un moment dat și o cercetare penală pe tema asta acum vreo 3, 4 ani și s-a clasat.

La nivel legislativ este un vid: mormintele, săpătura pentru morminte, pentru cavouri, borduri nu se supun Legii 50 a construcțiilor.

Nu se consideră construcții drept care nu se emit certificate de urbanism și pentru că nu se emit certificate de urbanism  nu se poate cere descărcare arheologică.

Deci este un vid legislativ în care eu am încercat să îmi arăt bună voința  și am făcut o adresă acum ceva ani către la Muzeu să vină dacă doresc când sap un rând de gropi să vină un reprezentant să stea acolo și să vadă.

Nu am primit răspuns în trei ani de la adresa aia. eu normal că mi-am văzut de treabă că nu era să stau cu morții neîngropați”, a declarat pentru alba24.ro, administratorul.

Radu Bogdan a mai declarat că pietrele au fost scoase cu excavatorul și nu a fost nici o rea intenție. A mai precizat că nu avea de unde să știe cel care săpa peste ce a dat.

”Pe viitor mă gândesc că vor veni. De asemenea o sa îl instruiesc și eu pe excavatorist că atunci când dă de ceva să mă cheme. El este excavatorist, dă de pietre le scoate. Nici nu a văzut cineva că scrie ceva pe ele că dacă vedeam sunam eu la muzeu” a mai completat acesta.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    miercuri, 01.03.2023 at 16:02

    Nu o mai bateţi în cap cu excavatorul, ăia care au supravegheat lucrările au fost la o bere ? Ciocul mic şi asumaţi-vă greşeala. Uite cum a ratat un arheolog un doctorat.

  2. Gigel

    miercuri, 01.03.2023 at 18:50

    tu nu stii sa citesti? ala a sapat fara supraveghere. dorelu a dat gropi fara autorizatie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement