Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO EXCLUSIV: Tânăr din Alba Iulia, medic de urgență în Franța. Cătălin Muntean, despre experiența în lupta cu coronavirusul


Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDFER1QsMA=="></script></p>


Este din Alba Iulia, dar a decis să își construiască o carieră într-unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume, cel francez. Cătălin Muntean este un tânăr medic specialist în medicina de urgență (împlinește 35 de ani), cu o supra-specializare în medicina de catastrofă, în Franța. Tot acolo și lucrează de câțiva ani, la Spitalul ”Louis Pasteur” din Normandia.

În puținul timp pe care îl are la dispoziție de câteva săptămâni încoace, medicul a acceptat un dialog cu Alba24. Am vorbit cu el despre cât de periculos este acest virus prin potențialul lui de contagiune, despre cum trece Franța prin această experiență a exploziei de cazuri de îmbolnăviri, despre organizare, despre cum se protejează medicii și multe altele.

Cătălin Muntean a explicat că măsurile de izolare sunt indispensabile în orice țară, oricât de bine pregătită ar fi, pentru a evita presiunea pe sistemul medical.

Vă prezentăm mai jos, esența discuției cu medicul din Alba Iulia, Cătălin Muntean:

Lumea este îngrijorată, este o situație fără precedent și din nefericire sunt multe persoane care încă nu înțeleg gravitatea situației. Până acum nu a făcut nimeni față unei astfel de situații și la noi toate procedurile care de fapt erau îndeplinite se rescriu practic în fiecare zi.

Fiecare spital se adaptează la evoluția situației. Avem deja proceduri stabilite. Se numește ”planul alb”. Aici, în Franța, sistemul e organizat în așa fel încât, în momentul în care se declanșează planul alb pentru spitale, practic toți medicii și personalul medical avem obligația prin lege să venim la spital și să facem treaba în fiecare serviciu, sunt proceduri stabilite pentru fiecare tip de situație, în cadrul planului alb se deprogramează toate intervențiile și procedurile care erau prevăzute, pentru a face loc, pentru a face paturi de spitalizare cât mai multe.

Spre exemplu noi, serviciul de urgență, ne-am reorganizat pentru a face circuite diferite pentru că pacienții continuă să vină la spital, oricare ar fi situația dată la nivel național.

Tot vor face infarct, tot vor avea probleme digestive sau neurologice și atunci avem un circuit dedicat pentru pacienți cu urgențe ”clasice” și unul pentru coronavirus.

Legat de protecție, avem niște protocoale scrise. De la mănuși, la măști, avem protocol mai special pentru îmbrăcare și unul mult mai specific pentru a te dezbrăca, pentru că atunci este riscul destul de mare de contaminare. Dezbrăcatul din echipamentul de protecție este foarte, foarte important, pentru a nu te contamina după ce ai examinat pacientul respectiv.

Nu avem teste rapide. Laboratoarele merg 24 de ore pe zi, dar pentru că avem un număr foarte mare de pacienți pe care trebuie să îi diagnosticăm, de fapt diagnosticarea se face doar pentru pacienții pe care îi considerăm la risc și pe care trebuie să îi spitalizăm. Spre exemplu, pacienții care tolerează bine (boala), care au constante bune și nu au semne de gravitate,  nu au nevoie de spitalizare, se întorc acasă.

Franța este închisă practic, deci toată lumea trebuie să rămână acasă, în izolare și atunci pacientul este reîndrumat spre domiciliu cu informații prin care le spunem că, dacă starea lor se degradează, vor trebui să sune la 112.

Echipamentul de protecție constă într-un fel de halat de unică folosință, cu mâneci lungi, mască, ochelari de protecție, bonetă și un fel de șorț din material impermeabil pentru gesturile invazive.

De altfel, pentru gesturile invazive folosim tot ce înseamnă intubație, aspirație, analize de sânge, alt tip de mască, mult mai filtrantă, alt tip de ochelari de protecție sau vizieră.

Știm că virusul este unul de particule mari, deci filtrarea este suficientă pentru un tip de mască chirurgicală. Deocamdată asta folosim noi, dacă se schimbă, ne adaptăm.

Legat de tratament… nu avem tratament. Experiența pe care o are la ora actuală Franța, cu peste 900 de pacienți în reanimare, din informațiile pe care le avem, majoritatea pacienților sunt de peste 60, 65 de ani, dar avem pacienți din ce în ce mai mulți, și mai tineri, fără antecedente și fără comorbidități, care sunt în reanimare.  Nu există tratament propriu-zis, când avem un pacient diagnosticat cu COVID sau cu suspiciune ridicată intră în categoria celor care necesită tratament ventilator.

Nu există tratament. Practic este un tratament simptomatic. Suportul ventilator sau aportul de oxigen, dar nu avem un tratament special pe care să îl putem administra, în care să spunem că virusul ar fi distrus și pacienții se pot vindeca.

Cel mai important și cele mai eficiente măsuri sunt autoizolarea și faptul că putem să stopăm astfel transmiterea virusului, ceea ce este foarte, foarte important, pentru că serviciile de urgență și capacitatea spitalelor în toate țările sunt limitate, și ca număr de paturi, și ca resurse umane.

Și de aceea este important să avem măsuri de barieră și strategia tuturor statelor care se luptă cu această pandemie este de fapt o blocare sau o încetinire a progresiei virusului, pentru a permite spitalelor să facă față afluxului de pacienți.

Resursa umană și de disponibilitate de aparatură este limitată în orice spital, de aceea măsurile care sunt luate, chiar dacă sunt drastice și foarte foarte severe, practic au acest scop, să întârzie progresia virusului și pacienții care se agravează să putem să ne ocupăm de ei în condiții optime.

Chiar dacă este un aflux constant de pacienți grav, e mai bine decât să fim depășiți de foarte mulți pacienți care necesită intervenții rapide într-un timp foarte scurt.

Virusul este într-adevăr foarte periculos, mai contagios și periculos din punct de vedere al formelor respiratorii pe care le dă, deficiență respiratorie acută…  și da, este mai periculos decât gripa.

O mare parte dintre pacienți, din toate datele pe care le avem până în momentul de față, sunt fie asimptomatici, fie fac niște forme ușoare, dar fiindcă progresia și faptul că e foarte contagios atinge un procent foarte mare din populație, aceasta face ca numărul de cazuri care sunt grave să fie din ce în ce mai mare.

Luni, la nivel mondial erau oficial 768.466 de persoane infectate cu acest virus și fuseseră înregistrate 36.914 decese. Numărul celor vindecați era de 160.343.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Zone de „eco agrement”, la Aiud. Labirint din gard viu, piste pentru role, skate și biciclete și locuri de joacă pentru copii

Publicat

Două noi zone de agrement vor fi amenajate în curând în municipiul Aiud, pe străzile Avram Iancu și Ecaterina Varga, printr-o investiție de peste 5 milioane de lei.

Proiectul prevede realizarea de alei pietonale, spații de odihnă, piste pentru role, skate și biciclete, locuri de joacă pentru copii și un labirint din gard viu. De asemenea, se va amenaja o scenă ce va beneficia de un ecran de proiecție demontabil.

Primăria Aiud a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru servicii de proiectare faza PT + DTAC + caiet de sarcini, servicii de asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări, inclusiv dotări – proiect „Eco Agrement Aiud – zone de agrement Avram Iancu și Ecaterina Varga”.

Valoarea totală a contractului este estimată la 5.082.986,07 lei. 

Amenajare zonă de agrement strada Ecaterina Varga, nr. 12

Potrivit caietului de sarcini s-a propus amenajarea unei zone de agrement și realizarea unei amenajări peisagistice ce urmează să cuprindă:

 • amenajarea spațiilor verzi
 • amenajarea unei piste pentru role
 • sistem de iluminat public
 • mobilier urban (bănci, cosuri de gunoi, toalete ecologice, suporturi biciclete)
 • imprejmuire cu gard viu
 • sistem de irigații

Pe terenul în suprafață de 3.636 mp se află în prezent trei imobile, care vor fi demolate, având în vedere starea avansată de degradare a acestora.

Amenajarea principală va cuprinde o amenajare peisagistică de tip labirint – construit pe amprenta zidurilor fostei construcții. Labirintul se dorește a fi martor al fostei construcții, alături de un panou informativ cu un scurt istoric al clădirii. În zonă va fi realizat un loc de joacă pentru copii cu înălțimea gardului viu de 80 de centimetri – care va permite crearea unui spațiu de explorare pentru cei mici.

Spațiul de odihnă va cuprinde mici zone de relaxare, completate de o structură rimată de arbori, de tip „soldați”, de diverse specii.

Pista pentru role va fi realizată în partea vestică a parcelei și va cuprinde și o platformă de odihnă / vizionare.

Aleile pietonale vor avea lățimea de 1,5 metri. Totalul suprafețelor zonelor verzi va fi de 3.273,23 mp.

Amenajare zona de agrement strada Avram Iancu, nr. 111B

Proiectul prevede amenajarea unui spațiu funcțional pentru diferite categorii de vârstă, sigur și accesibil persoanelor cu dizabilități, având o suprafață totală de 7.103 mp.

Prin tema de proiectare s-a propus amenajarea unei zone de agrement și realizarea unei amenajări peisagistice ce urmează să cuprindă:

 • o scenă + ecran de proiecție (demontabil)
 • o pistă pentru skate și bicicliști
 • un sistem de iluminat public
 • un loc de joacă pentru copii
 • mobilier urban (bănci, cosuri de gunoi, toalete ecologice, suporturi biciclete)
 • amenajarea de spații verzi
 • împrejmuire cu gard viu

Funcțiuni propuse:

– piațetă de acces principal – în zona de nord în relație directă cu circulația principală – strada Avram Iancu

– accesul secundar în parc este propus în zona de vest

– zona amfiteatru + piațetă (scenă în aer liber) este organizată în partea de sud

Prin modul de organizare a sistemului artezian în piață, acesta poate avea și rol scenografic pentru eventuale reprezentanții, creând un fundal dinamic de proiecție

– loc de joacă pentru copii > 10 ani – „jocuri urbane” – zona parc pentru skate și biciclete, perete de escaladă. Adiacent acestei zone este un loc de odihnă și vizionare.

– loc de joacă pentru copii ; 10 ani – „explorare în pădure” – elementele de joc sunt construite preponderent din lemn și funii

– spațiu de odihnă și recreare + peluză – zonă ce are locuri de stat orientate către puncte de perspectivă ce pun în valoare amenajările peisagistice

– amenajarea peisagistică cu ierburi decorative propune rezolvarea sistemului de drenare prin realizarea unei zone ce încurajează drenarea naturală, pe traseul firului de apă existent, conectat cu valea Aiudului.

Totalul suprafețelor verzi din zona de agrement Avram Iancu este de 6.438 mp.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Atenționare COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba. Averse, descărcări electrice, vânt și grindină. Localitățile vizate

Publicat

furtuna fulger

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri după-amiaza, o atenționare Cod galben de furtună pentru județul Alba.

Potrivit meteorologilor, se vor semnala local descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot atinge 55 – 65 km/h, grindină de mici dimenisiuni și averse ce vor cumula 15-20 l/mp.

Localitățile vizate sunt: Aiud, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Jidvei, Șona, Mihalț, Valea Lungă, Lopadea Nouă, Cetatea de Baltă, Stremț, Sâncel, Lunca Mureșului, Mirăslău, Bucerdea Grânoasă, Fărău, Noșlac, Crăciunelu de Jos, Livezile, Cergău, Hopârta, Rădești, Cenade.

Atenționarea este valabilă până la ora 19.45.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Creditele în lei s-ar putea ieftini. BNR a redus la 1,75% pe an dobânda de politică monetară

Publicat

BNR

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, în şedinţa de vineri, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 2 iunie, informează banca centrală.

Totodată, BNR a hotărât reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an, de la 1,50% pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2,25% pe an, de la 2,50% pe an, şi păstrarea nivelurilor ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Acesta este cel mai mic nivel de dobândă de politică monetară avut vreodată de către BNR în România, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al băncii centrale, citat de Agerpres.

Este a doua reducere de dobândă de politică monetară operată de BNR în acest an, după scăderea de la 2,5% la 2% luată în martie. În paralel, banca centrală a păstrat rezervele minime obligatorii atât pentru lei, cât și pentru valută.

De asemenea, BNR va continua să cumpere titluri de stat pe piața secundară, adică de la băncile care le dețin.

Prin această măsură, BNR injectează practic bani în sistemul bancar, care la rândul lui finanțează apoi statul și oferă credite populației și mediului privat. BNR subliniază că inflația a scăzut de la 3,05% în luna martie la 2,68% în aprilie, în principal datorită reducerii prețului petrolului, dar și datorită eliminării supraaccizei la carburanți, scrie ziarul Libertatea.

”Potrivit datelor preliminare, creșterea economică a decelerat vizibil în trimestrul I 2020 – la 2,7 la sută, de la 4,3 la sută în trimestrul anterior –, chiar dacă în primele două luni ale anului a rămas deosebit de robustă. În același timp, deficitul balanței comerciale și-a accelerat considerabil creșterea, pe fondul unui declin mai ridicat al exporturilor comparativ cu cel al importurilor de bunuri și servicii”, precizează reprezentanții Băncii Naționale a României.

Oficialii băncii centrale mai notează că acordarea de credite a rămas relativ intensă în martie, dar criza pandemică și-a făcut resimțite efectele în aprilie.

”Incertitudinile asociate perspectivei inflației sunt neobișnuit de înalte, dată fiind natura fără precedent a unui asemenea șoc economic pe plan național și la nivel global, implicând închideri bruște ale activității unor companii și sectoare de activitate, dar și modificări ale comportamentului de consum. Surse majore de incertitudine sunt și viteza de redresare a economiei ulterior eliminării graduale a măsurilor restrictive și eficacitatea acțiunilor și programelor de sprijinire a companiilor și populației”, conform BNR.

Surse: agerpres.ro; libertatea.ro; digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Alba Iulia a trimis peste 7.000 de măști de unică folosință, la școlile și liceele din municipiu

Publicat

Primăria Alba Iulia a transferat, vineri, către unitățile de învățământ din municipiu în care se va relua activitatea, 7.400 de măști de unică folosință.

Potrivit reprezentanților administrației locale, rolul acestui transfer de materiale sanitare este de a asigura un stoc operativ suplimentar față de cel asigurat de Ministerul Educației prin Inspectoratul Școlar Județean Alba la nivelul școlilor și liceelor, pentru situații speciale (ruperea măștilor, distrugerea lor, defecte de fabricație ș.a.).

”Vorbim despre copiii orașului, despre copiii noștri. Așa că înainte de a aștepta să vină sprijin de la nivel național (minister, guvern sau oricine altcineva), e obligația noastră locală și, mai mult, morală să îi protejăm cum putem mai bine. De aceea, Primăria Alba Iulia susține fiecare școală din oraș cu măști de protecție din stocul pe care, tot local, am avut grijă să ni-l asigurăm din timp. Examenele, evaluările și, în general, tot procesul educațional trebuie să continue ca și când nu am fi trecut prin nicio pandemie, elevii să se concentreze doar și doar la învățătură, iar noi, „oamenii mari” să le asigurăm tot restul, tot ce ține de logistică și siguranță”, a declarat Voicu Paul, viceprimar cu atribuții de primar.

Măștile pentru elevi, profesori și personal auxiliar suplimentează stocurile existente în cabinetele școlare (cantități asigurate tot de Primăria Alba Iulia).

Reprezentanții administrației locale mai spun că, pentru desfășurarea în bune condiții, respectiv în condiții de siguranță a sănătății publice, a pregătirii în vederea examenelor, primăria a asigurat dozatoare cu senzor pentru dezinfectanți, dezinfectanți pentru mâini cu aviz biocid TP1, termometre non-contact de uz medical, dezinfecția tuturor spațiilor educaționale.

Totodată, Primăria Alba Iulia a pus la dispoziție teste SARS-CoV-2 pentru ca în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba să se asigure testarea gratuită a elevilor, profesorilor și personalului auxiliar care își reiau activitatea zilele acestea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate